اگر آدم و حوا از بهشت بیرون رانده نمی شدند چه می شد؟

 آدم و حوا

انسان از ابتدا برای خلیفه اللّهی خدای متعال در زمین آفریده شده بود:
«وَ إِذْ قالَ رَبُّكَ لِلْمَلائِكَةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلیفَةً[بقره/۳۰] (به خاطر بیاور) هنگامى را كه پروردگارت به فرشتگان گفت: «من در روى زمین، جانشینى [نماینده ‏اى‏] قرار خواهم داد.»

بنابراین سرنوشت قطعی انسان، زندگی بر روی زمین بود. از سویی نیز آن جنّت که حضرت آدم و همسرش حوا در آن ساکن شده بودند، بهشت موعود نبوده است. چون:
 
۱- کسی که در آن بهشت ساکن می شود، هرگز از آن بیرون نمی شود.
۲- آن بهشت در مقابل اعمال انسان و مزد است و برای کسی که هیچ عملی انجام نداده نیست.
۳- در آن بهشت ممنوعیت وجود ندارد و انسان را از نعمت های دم دستش منع نمی کنند، در حالی که آدم و حوا منع شده بودند.
۴- در آن بهشت تکلیف وجود ندارد و ... و اینکه به آن باغ جنّت گفته شده است به این خاطر است که در زبان عربی به باغ سرسبز و انبوهی كه روى زمین را میپوشانند جنّت می گویند.

با این نگاه ما میراث خوار یک اشتباه پدر و مادرمان نیستیم! که آنها خطایی کرده باشد و تمام فرزندان را تا ابد بدبخت کرده باشند و بگوییم اگر آنها بیرون نمی شدند، چه می شد؟!

بلکه ما میراث کلاس درسی هستیم که خدای متعال در طلیعه ورودمان به زمین برگزار کرده است! کلاسی که مدام در قرآن تکرار شده تا همه دریابیم که:
۱- شیطان دشمن ماست و برایمان خیرخواهی نمی کند حتی اگر به این مطلب سوگند یاد کند.
«فَوَسْوَسَ لَهُمَا الشَّیْطانُ لِیُبْدِیَ لَهُما ما وُورِیَ عَنْهُما مِنْ سَوْآتِهِما وَ قالَ ما نَهاكُما رَبُّكُما عَنْ هذِهِ الشَّجَرَةِ إِلاَّ أَنْ تَكُونا مَلَكَیْنِ أَوْ تَكُونا مِنَ الْخالِدینَ * وَ قاسَمَهُما إِنِّی لَكُما لَمِنَ النَّاصِحینَ[اعراف/۲۰-۲۱] سپس شیطان آن دو را وسوسه كرد، تا آنچه را از اندامشان پنهان بود، آشكار سازد و گفت: «پروردگارتان شما را از این درخت نهى نكرده مگر بخاطر اینكه (اگر از آن بخورید،) فرشته خواهید شد، یا جاودانه (در بهشت) خواهید ماند! * و براى آنها سوگند یاد كرد كه من براى شما از خیرخواهانم.»

۲- هر جا که دستور خدای متعال را گوش نکنیم، دچار خسران و زیان می شویم.
«وَ ناداهُما رَبُّهُما أَ لَمْ أَنْهَكُما عَنْ تِلْكُمَا الشَّجَرَةِ وَ أَقُلْ لَكُما إِنَّ الشَّیْطانَ لَكُما عَدُوٌّ مُبینٌ[اعراف/۲۲] و پروردگارشان آنها را نداد داد كه: «آیا شما را از آن درخت نهى نكردم؟! و نگفتم كه شیطان براى شما دشمن آشكارى است؟!»

۳- هر جا که دچار اشتباه شدیم، راه بازگشت و توبه باز است و می توانیم جبران کنیم.
«فَتَلَقَّى آدَمُ مِنْ رَبِّهِ كَلِماتٍ فَتابَ عَلَیْهِ إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحیمُ[بقره/۳۷] سپس آدم از پروردگارش كلماتى دریافت داشت (و با آنها توبه كرد.) و خداوند توبه او را پذیرفت چرا كه خداوند توبه ‏پذیر و مهربان است.»
و ... .
بنابراین باید گفت:
اولا این اگرها هیچ ثمری ندارد و هستی همان است که تاکنون رخ داده
ثانیا اگر آن صحنه خطای آدم و همسرش نبود، ما امروز این میراث درس آموز را در اختیار نداشتیم.

دیدگاه‌ها

سلام سپاس از پاسخ تون، ولی منظور من این بود که خدا که مقصودش از آفرینش آدم قرار دادن او در زمین بود چه لزومی داشت خطای او را بهانه کند برای آوردنش به زمین خب از ابتدا او را روی زمین خلق میکرد . یا شاید جنت هم جایی روی زمین بوده ؟

تصویر soalcity

سلام
دوست گرامی لطفا یک بار دیگر مطلب را مطالعه کنید. اگر خدا از همان اول آدم را به روی زمین می فرستاد، درس هایی که در این واقعه برای آدم بیان شد، چگونه حاصل می شد؟

سلام من کمی گیج شدم لطفا توضیح بدید که بالاخره ادم و هوا در بهشتی غیر از زمین ساکن بودند و بعد از ارتکاب اون کار و بعد توبه به زمین فرستاده شدند؟یا از اول ساکن زمین بودند.مگر شیطان بخاطر سرپیچی از دستور خدا برای سجده بر ادم از بهشت رانده نشد؟ این موضوع که در دهن مار مخفی شد و وارد بهشت شد و باقی ماجرا درسته یا نه؟ اگر درسته پس ادم و حوا در زمین ساکن نبودند چون اگر بودند که شیطان برای دسترسی بهشون مانعی نداشت که از مار استفاده کنه.خلاصه اینکه من این چیزارو شنیدم از صحتش مطلع نیستم خیلی ممنون میشم جواب من رو بدید و از این همه سوال که تو ذهنمو پر کرده راحتم کنید خیلی خیلی ممنونم.

تصویر soalcity

سلام
آدم و حوا در باغی پرنعمت بودند که یا در همین کره خاکی بوده یا در عالم برزخ! اما در بهشت موعود نبوده است. و اینکه شیطان در دهان مار مخفی شده باشد، روایتی ناشی از تورات است و در اسلام سند معتبری ندارد.
علامه طباطبایی می فرمایند: اینکه در بعضی اخبار آمده است که مار و یا طاووس او را کمک می کردند معتبر نبوده و آن روایت را مجعول و ساختگی دانسته و این قصه را به تورات نسبت می دهند. المیزان، ج ۱، ص ۱۴۰

با استناد به این گفته ،پس یعنی شیطان به همان شکل شیطان بر آنها ظاهر شده؟؟؟

تصویر شهر سوال

باسلام وتشکر
در ابتدا باید گفت : مسئله مخفی شدن شیطان در دهان مار در جریان وسوسة آدم و حوا که معروف شده است در قرآن و منابع معتبر روایی نیامده است، بلکه در تورات و منابع یهودی- مسیحی آمده است. حتی بر فرض صحت این داستان، ‌کنایه از دشمنی شیطان با انسان است و مار در برخی فرهنگ ها علامت و نماد دشمنی است. بنابر این چون به گفتة خداوند در قرآن کریم شیطان دشمن قسم خوردة آدمیان است(۱) لذا جریان مار کنایه از دشمنی او با انسان است نه این که واقعاً شیطان در دهان مار مخفی شده و برای وسوسه آدم وارد بهشت شده باشد.
در بعضی از روایات غیر معتبر آمده که در کالبد طاووس یا مار درآمد و به وسیله آن دو وارد بهشت گردید، و این نیز می تواند کنایه از فریبا بودن ظاهر و آراستگی شکل و زیبایی لباسی بوده که بدان صورت به نزد آدم و حوا درآمد و بدین وسیله آن دو را فریب داده است.(۲)
برخی از مفسران بر این باورند که بهشتی که آدم و حوا(ع) در آن بودند، بهشت جاویدان ـ که به مؤمنان وعده داده شده ـ نبوده‌، بلکه باغی از باغهای با شکوه و پر نعمت خداوند بوده که در یکی از مناطق سرسبز زمین قرار داشته است و مقصود از هبوط و نزول آدم به زمین‌، نزول مقامی است نه مکانی‌; یعنی از مقام ارجمند خود و از آن بهشت سرسبز پایین آمدند.
برخی از مفسران ازجمله علامه طباطبایی می‌گویند: بهشت آدم‌،بهشت "برزخی‌" بوده که در آسمان قرار داشته است‌. و چون در آن زمان‌، شیطان از رفتن به آسمانها ممنوع نبود، به همین جهت توانست آنها را وسوسه کند تا از درخت ممنوع بخورند، و بهشت آنها، بهشت جاویدان نبود که شیطان نتواند وارد شود.(۳)
در برخی از روایات جعلی و دروغین امده که شیطان با پای خود وارد بهشت نشد بلکه از دهان مار به بهشت راه یافت ولی به نظر می رسد هم چنان که علامه طباطایی معتقدند بهشتی که حضرت آدم در ان جا بود بهشت برزخی بود نه بهشت خلد و جاودانه ودر بهشت برزخی راه برای شیطنت باز است . زیرا نشئه برزخ ، نشئه تجرد عقلی محض و محدوده مختص به مخلصین نیست تا شیطان را به آن راهی نباشد . بلکه مادون حد اخلاص ودر حد تجرد وهمی و خیالی را نیز در بر دارد که اگر چه شیطان دائما در ان به سر نمی برد و به مرحله والای آن راه ندارد ، ولی به مراحل پایین تر آن راه دارد وبا وسوسه هایش انسان را می لغزاند ومانع ماندن انسان در آن نشئه می شود .(۴)
در نتجه گرچه نحوه ظاهر شدند ابلس برای آدم وحوا خیلی دقیق روشن نیست ولی برای فریب آنها لزومی ندارد که به صورت وشکل وشمایل خود ویا چیزی دیگر ظاهر گردد .
چنان که برای اولاد آدم هم اکنون یه صورت خاصی ظاهر نمی شود ولی در عین حال آنها را وسوسه نموده و فریب داد وبه سوی گناه می کشاند .

پی‌نوشت‌ها:
۱. اعراف (۷) آیه ۲۲.
۲. قصص الانبیاء، ص ۱۴، انتشارات علمیه اسلامیه، تهران، بی‌تا.
۳) ر.ک‌: المیزان‌، علامه طباطبایی‌، ج ۱، ص ۱۳۹، نشر اسماعیلیان ـ تفسیر نمونه‌، آیت‌الله مکارم و دیگران‌، ج ۱، ص ۱۸۶ و ۱۸۷، نشر دارالکتب‌
۴) تسنیم قرآن کریم، جوادی آملی ج۳ ص۳۹۲

خیلی ممنون دمتون گرم واقعا شیعه امیرالمؤمنین علی کارش رو بلده .

با سلام . تا انجا که می دانم نام حوا در قرآن نیامده و "زوجه" در کنار نام ادم آمده ، آیا مقصود از زوجه همان حواست؟ پس چرا زوجته بکار نرفته و به صورت مذکر ذکر شده؟
متشکرم

تصویر p_qurani

سلام . نام حوّاء در قرآن نيامده است ، بلکه تنها به عنوان همسرآدم (ع) از ایشان یاد شده است .مانند خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها) (الزمر/ ۶)﴿ هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها لِيَسْكُنَ إِلَيْها ﴾ (الاعراف/ ۱۸۹ )﴿ يا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها﴾(النساء/۱ ).لازم به ذکر ه که ز منظر قرآن حوا دارای مقام والایی است. به گونه ای که خداوند او را مورد خطاب قرار می دهد بايد توجه داشت قرآن هيچگاه پيامبری را به همراه همسرش مورد خطاب قرار نداده،هميشه خطاب به پيامبر و قوم اوست شايد سّر اين چنين بيانی توجه به مرکز زوجيت است که باعث بقای زندگی بشر است. (وَ قُلْنا يا آدَمُ اسْكُنْ أَنْتَ وَ زَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَ كُلا مِنْها رَغَداً حَيْثُ شِئْتُما وَ لا تَقْرَبا هذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونا مِنَ الظَّالِمِينَ ) ( فَأَزَلَّهُمَا الشَّيْطانُ عَنْها فَأَخْرَجَهُما مِمَّا كانا فِيهِ وَ قُلْنَا اهْبِطُوا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ وَ لَكُمْ فِي الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَ مَتاعٌ إِلى‏ حِينٍ) (بقره۳۵،۳۶)
بنابراین مراد از زوج حضرت ادم همان حواست .

نظرات