ویژگی بهترین مردم از دیدگاه قرآن کریم چیست؟

قرآن

ظاهر سوال این است که منظور ویژگی بهترین جامعه است. چرا که از واژه مردم استفاده کرده است. با توجه به این تلقی از سوال، باید بگوییم بهترین جامعه از منظر قرآنی، جامعه ای است که در درون خود عامل رشد و پویایی و زدودن انحرافات را دارد. که تعبیر اسلامی این معنا " امر به معروف و نهی از منکر" است:

«كُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ[آل عمران/۱۱۰] شما بهترین امتى بودید كه به سود انسانها آفریده شده‏اند (چه اینكه) امر به معروف و نهى از منكر مى‏كنید و به خدا ایمان دارید.»

البته طبیعتا این جامعه داراری افرادی است که می توان درباره ویژگی های فردی آنان نیز سخن گفت و روشن است که از منظر قرآنی، بهترین افراد، افرادی هستند که واجد دو ویژگی ایمان  و عمل صالح باشند:

«إِنَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِكَ هُمْ خَیْرُ الْبَرِیَّةِ[بینه/۷] (امّا) كسانى كه ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، بهترین مخلوقات (خدا) یند.»

 

حسن و زیبایی این طایفه از مردم، در این است که حقایق عالم را فهمیده اند و مطابق همان دست به عمل می زنند. چرا که بدترین مردم از منظر قرآنی کسانی هستند که واقعیت را نمی بینند:

«إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللَّهِ الصُّمُّ الْبُكْمُ الَّذینَ لا یَعْقِلُونَ[انفال/۲۲] بدترین جنبندگان نزد خدا، افراد كر و لالى هستند كه اندیشه نمى‏كنند.»

خدا چنین جمعیت غفلت پیشه ای را گمراه تر از حیوانات (بهائم = گنگ ها) معرفی می کند:

«أُولئِكَ كَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِكَ هُمُ الْغافِلُونَ[اعراف/۱۷۹] آنها همچون چهارپایانند بلكه گمراهتر! اینان همان غافلانند.»

نظرات