آیا این معامله شرعی است؟

معامله شرعی

شخصی می خواهد یک جنسی را بخرد. ولی پول لازم را برای خرید جنس مورد نظر ندارد. شخصی دیگر پیشنهاد می دهد سند آن جنس را به نام خود بزند و پول آن جنس را به صورت اقساطی از شخص اول دریافت کند. آیا در این معامله حکم غیر شرعی مبنی بر ربا وجود دارد؟ یعنی آیا شخصی که جنس را به صورت اقساطی به فرد خریدار فروخته ربا خواری انجام داده است یا خیر؟

اگر قرار بگذارند که نیمی از پول ویا تمام آن را شخص دیگری بدهد و سند به نامش بخورد و بعد به اقساط معین به خریدار اصلی بفروشد اشکالی ندارد.[۱]


[۱]. سئوال از دفتر آیت الله سیستانی در قم (۷۸۳۶۵۶۵-۰۲۵۱).

دیدگاه‌ها

سلام.پدر بزرگ من چند سال پیش فوت کرد و از ارث منزل ایشان که به فرزندانش میرسید سهم دو تا از خاله های من را قصد خرید داشتم.ولی به گفته مادرم خاله ها سهمشان را به من نمی فروختند.پس مادرم به نام خود با آنها معامله کرد و سند هم به نام خود زد.در صورتی که من پول آن را داده بودم.بعد از مدتی از معامله آنها موضوع را فهمیدند و ادعا کردند که اگر قرار بود ما به خواهر زاده مان بفروشیم با آن قیمت نمیدادیم.پس از فوت مادرم من توانستم با رضایت خواهران و پدرم به سهم خود که پول آنرا داده بودم برسم.آیا در این معامله اشکال شرعی وجود دارد؟
پس از فوت پدر بزرگم مادرم هزینه هایی صرف انجام کارهای انحصار وراثت انجام داد که دایی ها و خاله ها انرا تسویه نکردند.و مادرم ناراحت بود.یکی از دایی ها در آن منزل تعمیرات انجام داد و مادرم هم در عوض بد حسابی قبلی به دایی من پولی نداد.این تعمیرات زمانی اتفاق افتاد که خاله ها سهم خودشان را واگزار کرده بودن به مادرم که پولش را من داده بودم و سند .در واقع در آن زمان من سهم آنها را خریده بودم ولی سند به نام مادرم بود.آیا من موضفم به دایی عوض خودم یا مادرم که فوت کرده بابت تعمیرات پول بدهم؟
با ابنکه من برای پرداخت هر ریال آن زحمت کشیده ام اما پول نمیدانم چرا آن منزل به فروش نمیرود و من نمیتوانم نتیجه دست رنجم را به دست بیاورم.در حال حاضر من با دو دایی و خواهرانم و پدرم در آن منزل شریک هسیم.
خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر شرط ضمن عقد نبوده استکه فقط به ایشان بفروشند نه به موکل ایشان که شما بوده اید، معامله صحیح است.
۲- اگر به عنوان شریک باید هزینه هایی را که می فرمایید پرداخت می کردید، باید آن هزینه ها را به شرکا بدهید.(در صورتی که مادر شما برای هزینه های انحصار وراثت خرج کرده است و آنها پرداخت نکرده اند شما باید با اجازه حاکم شرع که در این موارد دادگاه است تقاص نمایید)
موفق باشید.

سلام و وقت بخیر. تقریبا دو سال پیش فردی از همسایگات مقداری کالا از انباری من به ارزش آن زمان در حدود یک میلیون و ششصد هزار تومان دزدید. اما در دوربین مدار بسته مجتمع پیداش کردیم و با عز و التماس که به پلیس و به خانوادش خبر ندیم، قبول کردیم که مبلغ رو برگردونه و صداش رو در نیاریم. بعد از چندین ماه، یک میلیونش رو برگردوند ولی مابقی رو خیر. منم سعی داشتم تا جایی که میشه آبروش رو نبرم و شکایت نکنم. ولی بعد از این مدت دیگه چاری ای ندارم. سوالم حالا اینه که: اگر قبول کرد شکایت نکنیم و اون قول بده مابقی ارزش اجناسی که اون زمان دزدیده بوده رو (که حدود ششصد هزار تومان به ارزش آن زمان مونده بود) برگردونده، آیا من میتونم اون کالاها رو به ارزش امروزش محاسبه کنم و ارزشش رو ازش طلب کنم؟ چون اون فرد کالا رو از من دزدیده نه پول رو. و اون کالا به ارزش امروزش حداقل سه برابر اون زمان قیمتش میشه و اگر اون ششصد هزار تومان به من بده، یک سوم اون کالاها رو هم نمیتونم بخرم. ممنون میشم پاسخ بدید. مقلد آیت الله خامنه ای هستم.

تصویر شهرسوال

با سلام
در مورد سوال شما مي توانيد همان کالاها يا قيمت آنها را مطالبه کنيد.

نظرات