حقیقت و فلسفه امامت

چرا حضرت فاطمه زهرا (س) « مُحدّثه » لقب داده اند؟

شهر سوال ـ محدث و محدّثة (به فتح دال و تشديد آن) ، به معناى كسى است كه با او سخن گفته مى‏ شود. در روایت امام صادق (ع) در تعریف محدّث آمده است: وَ أَمَّا الْمُحَدَّثُ فَهُوَ الَّذِي يَسْمَعُ كَلَامَ الْمَلَكِ وَ لَا يَرَى وَ لَا يَأْتِيهِ فِي الْمَنَام‏ ؛ اما محدث کسی است که سخن فرشته را می شنود اما او را نمی بیند و در خوابش هم نمی آید.

آیا اعتقاد به لزوم وجود امام معصوم، با غیبت طولانی امام زمان (عج) ناسازگار نیست؟

غیبت طولانی

شهر سوال ـ اموری که باید توسط امام انجام گیرد، از یک منظر به دو بخش تقسیم می شود. یک عده از آن امور را کسی که صفات نزدیک به امام معصوم دارد، می تواند بر عهده بگیرد، و یک عده از آن امور، تنها از عهده امام معصوم بر می آید.
برای آن دسته ای که شخص نزدیک به امام (عالمی عادل) میتواند بر عهده بگیرد، تعیین تکلیف شده است و امام (عج) برای خود جانشین تعیین کرده اند. و این جانشین همان ولی فقیه است که امام ما را در زمان غیبت به ایشان ارجاع داده اند. ولی فقیه هم در مسائل حکومتی و هم در مسائل علمی، جانشین امام معصوم است.

به چه دلایلی بعد از ختم نبوت نیاز به امام معصوم داریم؟

امامت

به همان دلیل که انسان برای حیات معنوی و به دست آوردن معارف وحیانی نیاز به پیامبر دارد، به همان دلیل هم نیاز به امام دارد، چون انسان، موجودي مکلف است و تکالیف دینی خود را از طریق پیامبر و بعد از او، از طریق امام معصوم به دست می‌آورد و راه دیگری برای آن وجود ندارد.

آیا می شود کره زمین بدون امام پا بر جا باشد؟

آیا می شود کره زمین بدون امام پا بر جا باشد؟

شهر سوال ـ در روایات بسیاری به این مساله اشاره شده است. و بیان شده است که زمین بدون حجت باقی نخواهد ماند. و اگر حجت نباشد، زمین اهلش را فرو می برد

آیا درست است که بگوییم امام معصوم به ما نیاز دارد؟

شهر سوال ـ امام فارغ از شئون مادی و معمولی خویش (که نیاز او واضح است) در جایگاه الهی و رهبری اش، نیز به انسان ها نیاز دارد. البته این نیاز او، صرفا به جهت توانایی در پیشبرد اهداف عالی است.

آیا درست است که زمین بدون امام باقی نمی ماند؟

امام

شهر سوال ـ حضرت سجّاد علیه السّلام فرموده اند: مائیم امامان مسلمین، و حجّتهاى خدا بر جهانیان، و سروران أهل ایمان، و رهبران پیشانى سفیدان از وضو، و اولیاى مؤمنین، و مائیم امان أهل زمین، مانند ستارگان كه امان أهل آسمانند، و مائیم كسانى كه خداوند بخاطرشان زمین را از نابودى با اهلش باز مى ‏دارد، و بخاطر ما باران را مى ‏باراند، و رحمت را نشر مى‏ دهد، و بركات زمین را خارج‏ مى‏سازد، و اگر ما در زمین نبودیم؛ زمین اهلش را فرو مى ‏برد. سپس فرمود: از آفرینش زمین و خلق آدم تا حال؛ زمین از حجّت خدا خالى نمانده، كه آنان یا ظاهر و مشهور هستند یا غایب و پنهان، و تا روز قیامت از حجّتى الهى خالى نخواهد ماند، و گر نه خداوند عبادت نمى ‏شد.[۱]

آیا بالاتر بودن امام از پیامبر، به معنای پیامبر بودن امام نیست؟

شهر سوال ـ مطابق آیات قرآن، قطعا مقام امامت، از مقام پیامبری، برتر است. چون حضرت ابراهیم (ع) دارای مقام پیامبری بودند و بعد از طی مراحلی از آزمایش های الهی ، لایق مقام امامت شدند:

طبق قرآن فقط حضرت ابراهیم (ع) امام بوده، چگونه به امامان دیگری قائل هستید؟

حضرت ابراهیم (ع)

شهر سوال ـ اگر چه قرآن حضرت ابراهیم (ع) را واصل به مقام امامت معرفی می کند. اما هرگز امامت را به ایشان منحصر نکرده و جالب این است که خود حضرت ابراهیم، بعد از نائل شدن به مقامت امامت، آن را برای ذریه خود نیز درخواست می کند.

آیا اطاعت مطلق از ائمه (ع)، در همه امور حتی در امور شخصی واجب است؟

شهر سوال ـ از جمله مسائلى كه قرآن به آن اهمیت خاص داده است، وظیفه جامعه اسلامى نسبت به پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) است و از جمله این وظایف، اطاعت از ایشان است. پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را از آن نظر كه وحى الهى را از مقام ربوبى دریافت مى‌‏كند، نبى (آگاه از اخبار غیبى) و از آن نظر كه مأمور به ابلاغ پیامى از جانب خدا به مردم است، رسول مى‌‏نامند.