رسش: اگر پدر و مادری نماز نخوانند و به گرفتن روزه اعتقادی نداشته باشند باز هم باید از آنها تبعیت کرد؟ چگونه می‎توان احترام چنین پدر و مادری را نگه داشت؟ چون به دلیل تفاوت فکری واعتقادی که با پدر و مادرم دارم در زمینه ازدواج هم با مشکل رو برو شدم دختری که

پاسخ:
احترام پدر و مادر در هر شرایطی واجب است هر چند آنها کافر باشند، اما اطاعت آنها در جایی که منجر به معصیت خداوند و یا ترک واجب شود، جایز نیست. در سوره لقمان آیه ۱۵ می‏خوانیم: «وَ إِنْ جاهَداکَ عَلی‏ أَنْ تُشْرِکَ بِی ما لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ فَلا تُطِعْهُما وَ صاحِبْهُما فِی الدُّنْیا مَعْرُوفاً»؛ اگر آنها به تو اصرار کنند که مشرک شوی، اطاعتشان مکن، ولی در زندگی دنیا به نیکی با آنها معاشرت نما.
چنانکه امام باقر (علیه السلام) می‌فرماید: «ثلاث لم یجعل الله عزّ و جلّ لأحد فیهنَّ رخصة: أداء الأمانة الی البرّ و الفاجر، و الوفاء بالعهد للبرّ و الفاجر، و برّ الوالدین برّین کانا أو فاجرین».(۱)
خداوند در سه چیز به احدی رخصت نداده است: یکی ادای امانت، خواه انسان نیکو باشد یا فاجر فاسق، و دیگری وفای به عهد و پیمان، و دیگری هم نیکی به پدر و مادر خواه، نیکوکار باشند یا فاجر و کافر.
 
در ازدواج پسر اجازه والدین شرط نیست. پسری که بالغ و رشید باشد می‌تواند با دختر مورد پسندش ازدواج کند و شرعاً و قانوناً نیازی به جلب رضایت پدر و مادر ندارد. حتی در صورت مخالفت آنان باز هم حق دارد با هرکس خواست ازدواج نماید. پسر در انتخاب همسر آزاد است و پدر و مادر حق ندارند، او را الزام کنند تا با دختر خاصی ازدواج کند.
 
مردی به حضرت صادق (علیه السلام) عرض کرد: «من قصد دارم با زنی ازدواج کنم اما پدر و مادرم میل دارند با زنی دیگر ازدواج نمایم؛ حضرت فرمود: با همان زنی که دوست داری ازدواج کن و زنی را که پدر و مادرت به آن تمایل دارند رها ساز.»(۲)
اما:
توصیه آیت الله امینی در این باره به جوانان :
به جوانان توصیه می‌کنم که در مورد انتخاب همسر سعی کنند حتی المقدور رضایت و توافق پدر و مادر را جلب نمایند، و این امر به صلاح آنها و مطابق احتیاط است، زیرا جوانان خام و کم‌تجربه‌اند و راه ازدواج را طی نکرده و با مشکلات آن آشنا نیستند. اگر بدون مشورت و صلاحدید پدر و مادر وارد عمل شوند بیم آن می‌رود که کلاه سرشان برود و در دام همسری نامناسب گرفتار شوند. اما اگر با مشورت پدر و مادر که از تجربیات کافی برخوردارند وارد عمل شوند احتمال خطر کمتر خواهد بود. چون جوان به پدر و مادر نیاز دارد، اگر بتواند در انتخاب همسر با آنها تفاهم کند در آینده هم از کمک‌های بی‌دریغ‌شان استفاده خواهد کرد. خصوصاً این که پدر و مادر بر فرزند حق دارند و جلب رضایت آنها موجب خشنودی خدا خواهد شد.(۳)
 
پی نوشت ها:
۱-مجلسی، بحارالأنوار، ج ۷۱، ص ۵۶
۲- کلینی، کافی، ج ۵، ص ۴۰۱
۳-آیت الله امینی، جوان و همسر گزينى‏ بخش سوم، از خواستگاری تا عقد ازدواج
کلمات کلیدی: 

نظرات