وسوسه ریا، برای بازداشتن انسان از عمل صالح
آیت الله روح الله قرهی ( دامت برکاته ):
«گاه وسوسه شیطان این است که انسان را از عمل باز بدارد. وجود مقدّس مولیالموالی؛ امیر بیان، اسدالله الغالب، علیّبنابیطالب(صلوات اللّه و سلامه علیه) فرمودند: «قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) الرَّجُلُ مِنَّا يَصُومُ وَ يُصَلِّي فَيَأْتِيهِ الشَّيْطَانُ فَيَقُولُ إِنَّكَ مُرَاءٍ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) فَلْيَقُلْ أَحَدُكُمْ عِنْدَ ذَلِكَ أَعُوذُ بِكَ أَنْ أُشْرِكَ بِكَ شَيْئاً وَ أَنَا أَعْلَمُ وَ أَسْتَغْفِرُكَ لِمَا لَا أَعْلَم»[۱] - که حضرت در این روایت شریفه هم نسخهای را تبیین میفرمایند که انسان به این نسخه عمل کند، هم این که بیان میفرمایند علّت العلل درد وسواس انسان و این که یک عدّه وسواس پیدا میکنند، چیست -
مولیالموالی(صلوات اللّه و سلامه علیه) میفرمایند: به حبیب خدا، محمّد مصطفی(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) عرض کردیم: یا رسول الله! گاه کسی در حال صیام است و در همان حال نماز میخواند، «فَيَأْتِيهِ الشَّيْطَانُ» شیطان به سراغش میآید، یعنی وسوسهاش میکند و به او میگوید: «إِنَّكَ مُرَاءٍ» تو اهل ریایی!
شیطان، این ملعون رجیم وسوسه میکند و مثلاً میگوید: این روزههای دوشنبه و پنجشنبه یعنی چه؟! این روزههای رجبیّه یعنی چه؟! این اعتکاف یعنی چه؟! تو میخواهی به مردم خودنمایی کنی.
شیطان وقتی میبیند کسی جدّی به عمل روی آورده است و دست از عمل برای پروردگار عالم نمیکشد، به خصوص یک جوان عزیزی است که به جای خدای ناکرده جواب مثبت دادن به نفس امّاره، برعکس اهل عبادت، اهل دعا، اهل اعتکاف، اهل شبخیزی، اهل مناجات و ... شده است؛ او را با وسوسه ریا از آن عمل بازمیدارد.»
* برگرفته از درس اخلاق حضرت ایت الله قرهی دامت برکاته . جلسه ۲۱۴ .
نظرات