آیا هدیه کردن ثواب عمل نیک برای مردگان، فایده ای به حال آنها دارد؟

نکته اولی که باید بدان توجه کنیم این است که اصل نجات انسان در مراحل برزخ و قیامت، وابسته به خود اوست و بدون ایمان و عمل صالح، این نجات محقق نمی شود. إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَهُمْ جَنَّاتُ النَّعيمِ (۸ لقمان) در حقيقت، كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده‏ اند، باغهاى پرنعمت خواهند داشت.

و اگر ایمان نباشد، حتی پیامبر (ص) نیز نمی تواند به آن شخص فایده ای برساند:

اسْتَغْفِرْ لَهُمْ أَوْ لا تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ إِنْ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ سَبْعينَ مَرَّةً فَلَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَهُمْ ذلِكَ بِأَنَّهُمْ كَفَرُوا (۸۰ توبه) چه براى آنان آمرزش بخواهى يا برايشان آمرزش نخواهى [يكسان است، حتّى‏] اگر هفتاد بار برايشان آمرزش طلب كنى هرگز خدا آنان را نخواهد آمرزيد، چرا كه آنان كفر ورزيدند.

اما از آن جا که مومنان نیز خلل هایی در اعمالشان دارند و گاهی به گناه آلوده شده اند یا انجام اعمال صالح بیشتر، سبب پاداش بیشتر برای آنها می شود، می توان به این مساله پرداخت .

و طبق آنچه متون دینی بیان کرده است، مردگان به دو نوع پس از مرگشان نیز از پاداش بهره مند می شود.

اول پاداش اعمالی که در زمان زندگی شان انجام داده اند، اما آن اعمال با مرگشان پایان نیافته و همچنان ادامه دارد. و در روایات سه مصداق برای آن بر شمرده اند. ۱-صدقه جاریه مثل مسجد یا بیمارستان و ... که شخص ایجاد کرده و هنوز از آن استفاده می شود. ۲- علم و دانشی که از میت به جا مانده و سبب هدایت افراد می شود. ۳- فرزند صالحی که از میت باقی مانده است.

دوم حسنات و خیراتی که که دیگران در حق میت انجام می دهند. بدون آنکه خود میت در آن نقشی داشته باشد. و دلایل این نوع بهره برداری نیز متعدد است.  مثل آیاتی که نشان دهنده تاثیر استغفار فرشتگان یا انسان های دیگر بر حال مومنان است:

وَ الَّذينَ جاؤُ مِنْ بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنا وَ لِإِخْوانِنَا الَّذينَ سَبَقُونا بِالْإيمان (۱۰ حشر) كسانى كه از پس ايشان آمده‏اند، مى‏گويند: اى پروردگار ما، ما و برادران ما را كه پيش از ما ايمان آورده‏ اند بيامرز

وَ الْمَلائِكَةُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَ يَسْتَغْفِرُونَ لِمَنْ فِي الْأَرْضِ أَلا إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحيمُ (۵  شوری) فرشتگان به ستايش پروردگارشان تسبيح مى‏گويند و براى ساكنان زمين آمرزش مى‏طلبند.

و در احادیث متعددی نیز به تاثیر اعمال بازماندگان اشاره شده است:

ابن عباس مى گويد: زنى حضور رسول خدا رسيد و گفت: مادرم مرده و روزه بر ذمه دارد. پيامبر صلى الله عليه وآله و سلم فرمود: هرگاه بدهى به مردم داشت، تو پرداخت مى كردى؟ آن زن گفت : بلى! پيامبرصلى الله  عليه وآله وسلم(فرمود: پرداخت بدهى خدا لازم تر است.  صحیح مسلم، ج ۵، ص ۷۳

عايشه مى گويد : مردى حضور رسول خدا رسيد و گفت: مادرم درگذشته و وصـيت ننمـوده اسـت، وچنـين مـى انديشم كه اگر توانايىِ سخن گفتن داشت، صدقه مى داد اگر از جانب مادرم صدقه دهم آيا براى او پاداشى هست؟ فرمود: بله سنن ابى داود،ج ۲، ص ۱۳۰، شماره ۱۶۸۱

دیدگاه‌ها

سلام من در مورد مشکلی که برام پیش می اومد از یه روحانی سوال کردم و ایشون گفتن علتش اینه که دینی بر گردن پدرم هست. پدر من به رحمت خدا رفته و من واقعا نمی دونم چه دینی بر گردنشونه ! فقط مطمئن هستم که ایشون نماز و روزه قضا ندارن توی مراسمشون چندین بار اعلام کردیم که اگر کسی طلبی داره بیاد و دریافت کنه و یکی دو نفر هم اومدن و طلبشون رو گرفتن اما با توجه به صحبت اون روحانی محترم، ممکنه چیزی باشه که ما ازش بی خبریم و احتمالا پدر من هم الان منتظر کمک باشه من باید چکار کنم؟ چه جوری می تونم این دین رو از گردن ایشون بردارم؟؟؟ خواهش می کنم جواب بدید خیلی خیلی مهمه

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

وقتی که مطمئن هستید، حق الناس یا دِینی به گردن ایشان وجود ندارد، وسواس به خرج ندهید.

اما در این نوشته به راهکارهای کلی اشاره ای می کنیم:
هر كار خيرى كه انجام دهيد و ثوابش را به روح ميت هديه بكنيد، براى او مفيد است؛ چه ذكر و قرآن و نماز مستحبى و طلب مغفرت باشد، و چه صدقه، و اما در باره نماز و روزه و كارهاى واجب ـ كه از ايشان قضا شده ـ در مرحله اول بر عهده فرزند بزرگتر است و اگر او انجام ندهد، بر فرزندان ديگر واجب نيست. اگر پسر بزرگتر نتواند نماز و روزه و ساير كارهاى پدر، مثل حج را (اگر پدر مستطيع بوده و نرفته است) انجام دهد، مى‏تواند كسى را اجير نمايد؛ يعنى پول بدهد انجام دهند، ولى اگر برادران و خواهران و مادرتان مي خواهند خودشان نماز و روزه پدر را انجام دهند، اشكال ندارد.

كسى كه براى ميت عملى را انجام مى‏دهد، گرچه در نيت بايد قصد نيابت نمايد، ولى قسمت عمده ثواب آن طبق روايات ـ در نامه عمل او نيز نوشته مى‏شود. البته باعث برى‏ءالذمه شدن ميّت نيز شده و او از عذاب و گرفتارى نجات پيدا مى‏كند.

مرحوم حاج شيخ عباس قمى در مفاتيح‏الجنان، ص ۳۱۷ حديث صحيحى را از امام صادق(ع) نقل فرموده كه در ضمن آن حديث اين طور آمده «ميت شاد و مسرور مى‏شود و گشايش پيدا مى‏كند به دعا و استغفارى كه براى او مى‏كنند چنانچه زنده شاد مى‏شود به هديه كه براى او مى‏برند و فرمود كه ثواب نماز، روزه، حج، صدقه و ساير اعمال خير و دعا در قبر ميت بر او وارد مى‏شود و ثواب آن براى مرده و كسى كه آنها را انجام داده نوشته مى‏شود». روايات ديگرى نيز در آنجا نقل شده كه مى‏توانيد مطالعه كنيد، بنابراين يقين كنيد كه آنچه براى اموات خودتان هديه مى‏كنيد در صورتى كه اخلاص داشته باشيد به آنها مى‏رسد و ثوابش در نامه عمل خودتان هم ضبط مى‏شود.

موفق باشید.

اگه جواب دقیق می خوای باید تشریف ببرید پیش اموات ازخودشون سوال کنید . آخه این کارشناس مگه روح احضارمی کنه .

تصویر شهر سوال

سلام
همانگونه که مطالعه فرمودید بر اساس ایات و روایات پاسخ داده شده است.

نظرات