آیا فکر کردن به انجام یک گناه مجازات دارد و به خاطر آن بازخواست می شویم؟

فکر گناه

افکار بدی که به ذهن انسان خطور می کند یا عمدی است یا غیر عمدی.
فکر اگر بدون اختیار به ذهن انسان بیاید، گناه و پلیدی برای انسان ندارد. فقط انسان نباید با آن ها درگیر شود. نسبت به آن ها حساسیت نداشته باشد. اگر به ذهن تان آمد، نگران نباشید؛ چون این افکار در اختیار شما نیست. در اسلام آنچه غیر اختیاری باشد، تکلیف و عذاب ندارد.
اما اگر با اختیار است، باز گرچه از نظر شرعی گناه نیست اما درگیر بودن با آن و فکر کردن به آن به مرور زمان برای انسان آلودگی و تیرگی می آورد هر چند موجب عقاب و عذاب هم نیست؛ اما انسان را از صراط مستقیم ممکن است دور کند یا سیرش را در مسیر بندگی آهسته کند.
فکر و اندیشه گناه، پاکی و صفای قلب را از بین می برد و انسان را به ارتکاب آن وا می دارد. حضرت علی علیه السلام فرمود: "من کثرفکره فی المعاصی دعته إلیها؛(۱) کسی که در مورد گناهان زیاد فکر کند، گناهان او را به سوی خود می کشند".
نیز فرمود: "خوض النّاس فی شی‏ءٍ مقدّمة الکائن؛(۲) فرو رفتن و تفکّر در مورد چیزی، سرآغاز وجود و پیدایش آن چیز است".
از این رو حضرت مسیح به پیروان خود فرمود: "موسی بن عمران به شما دستور داد زنا نکنید، اما من به شما سفارش می کنم فکر زنا را هم نکنید، زیرا کسی که به زنا بیاندیشد، مانند کسی است که در اتاق زیبا و رنگ آمیزی شده‏ای، آتش روشن کند. در این صورت هر چند ممکن است خانه در آتش نسوزد، لکن دست کم دود آن را سیاه و خراب می کند".(۳)

مطالب مرتبط:
آیا فکر گناه نیز گناه است؟
آیا فکر گناه در پرونده اعمال به عنوان گناه نوشته مي شود؟
چطور فکر و ذهن خود را از خیال پردازی های گناه آلود دور کنیم؟

پی نوشت:
۱. عبد الواحد تميمى آمدى، تصنيف غرر الحكم و درر الكلم‏، دفتر تبليغات‏، قم‏، ۱۳۶۶ ش، ص ۱۸۶.
۲ . همان، ص ۴۸۰.
۳ . علامه مجلسی، بحارالانوار، اسلاميه‏، تهران‏، مکرر ج ۱۴، ص ۳۳۱.

کلمات کلیدی: 

نظرات