آیا در بهشت نیز سن انسان همانند دنیا محاسبه می شود؟

سن انسان در بهشت

با سلام. گفته می شود: سن انسانها در بهشت محاسبه نمی شود و بهشتیان در هر سنی از دنیا بروند جوان می مانند. اما در جایی دیگر نقل است: وقتی پیامبر به معراج رفتند پیرمردی را دیدند زیر سایه درخت که فرزندان مومنین گرداگرد او بودند واین پیرمرد کسی نبود جز حضرت ابراهیم. این تناقض چه توجیهی دارد؟

سلام علیکم، تغییر شکل و شمایل انسان ها با تغییر سن و سال از موضوعات مربوط به این دنیا است، اما جهان آخرت به ویژه بهشت این گونه قابل تصویر نیست که انسان ها شکل و قیافه های مختلف مثلاً گروهی کودک، عده ای میان سال، برخی پیر و... باشند. حتی اگر معتقد باشیم که جهان آخرت نیز مادی است، اما در هر حال سن و سال با آن تصوری که اکنون از آن داریم برای بهشتیان وجود ندارد. آنچه از روایات برمی آید، این است که مؤمنانی که وارد بهشت می شوند به صورت انسان های جوان و زیبا هستند: "یدخلون الجنة شبابا منورین و قال إن أهل الجنة جرد مرد مکحلون"[۱]؛ بهشتیان مانند جوانانی زیبا و نورانی وارد بهشت می شوند. به عبارت دیگر، آنان دائما در بهترین شکل و حالت هستند که گذر زمان در این شادابی تأثیری نخواهد داشت.
در قرآن کریم آن جا که از همسران پاک بهشتى سخن به میان آمده، مى‏ گوید: نزد بهشتیان همسرانى است که فقط چشم به شوهرانشان دوخته ‏اند، همگى جوان و با شوهران خود هم سن و سال اند: "وَ عِنْدَهُمْ قاصِراتُ الطَّرْفِ أَتْرابٌ"[۲].
"اتراب" به معناى "م سن و سال"، یکی از توصیفات براى زنان بهشتى نسبت به همسرانشان است؛ چرا که توافق سنى جاذبه را میان دو همسر افزون مى‏ کند، و یا توصیفى است براى خود آن زنان که همه آنها هم سن و سال و جوانند. به بیان دیگر؛ هیچ یک در معرض اختلاف جوانى، پیرى و فرسودگى قرار نخواهند گرفت، نه کودک اند و نه پیر و فرسوده.
نکته پایانی این که شهود معراجی رسول الله نسبت به ابراهیم مربوط به مرتبه عالم برزخ بوده که در حکم تتمه و تکمیل عالم دنیاست و بیانگر این است که حضرت ابراهیم سلام الله علیه در برزخ اطفال مومنین را تربیت می کنند. لذا با روایات مربوط با بهشت هیچ تعارضی ندارند.
/۷۵۴۴/

پی نوشت:
[۱]  ابن شهر آشوب، مناقب آل ابیطالب، ج ۱، ص ۱۴۸، مؤسسه انتشارات علامه، قم، ۱۳۷۹ق.
[۲]  سوره ص ، ۵۲.

کلمات کلیدی: 

نظرات