آیا حضرت زهرا(س) از روبنده استفاده می کردند؟

در صدر اسلام یکی از پوشش های مرسوم، پوششی به نام «قِناع» بوده که صورت را می پوشانده است و با توجّه به آنچه در برخی از روایات اسلامی و گزارشات تاریخی آمده است، حضرت فاطمه(س) نیز در مقابل نامحرمان از این پوشش استفاده می کرده اند. در کتب لغت از قناع «ما یُستَرُ به الوجهُ»(۱) یعنی آنچه که صورت با آن پوشیده می شود، تعبیر شده است.

به فرموده امام باقر(ع)، جابر بن عبداللّه انصارى گفت: رسول خدا(ص)، به قصد دیدار با فاطمه بیرون شد در حالى كه من همراه آن حضرت بودم؛ چون به در خانه بانو رسیدیم، پیامبر، دست خود را بر درب نهاده فشار داد، سپس فرمود: السلام علیكم! فاطمه پاسخ داد: و علیك السلام اى رسول خدا! پیامبر(ص) فرمود: داخل شوم؟ حضرت فاطمه(س) فرمود: داخل شو اى پیامبر خدا! رسول خدا(ص) گفت: با شخص همراهم وارد شوم؟ حضرت زهرا(س) فرمود: «لیس علىّ قناع» پوششى ندارم ... .(۲)
از تعبیر حضرت زهرا(س) روشن می شود که ایشان معمولا از پوشش «قناع» در مقابل نامحرمان استفاده می کرده است.

در برخی گزارشات تاریخی هم به استفاده آن حضرت از برقع اشاره شده است.«بُرقُع» و «بُرقَع»؛ یعنی آن چیزی که زن با آن صورت خود را می‌پوشاند.(۳)


در بخشی از روایت حادثه فدک آمده است که فاطمه(س) برای بیرون رفتن از منزل برقع (روپوش صورت) پوشیدند: «فَتَجَلْبَبَتْ بِجِلْبَابِهَا وَ تَبَرْقَعَتْ بِبُرْقِعِهَا»؛(۴) فاطمه(س) جلباب (نوعی چادر) به سر نمود و روبند انداخت.‏

پی نوشتها:
(۱). معجم الوسیط، واژه قناع.
(۲). الكافی ج ،۵ ص ۵۲۸، كتاب النكاح
(۳). شمس العلوم، ج ‏۱، ص ۴۹۳؛ المصباح المنیر، ج ۲، ص ۴۵؛ الإفصاح، ج ‏۱، ص ۳۷۴؛ فرهنگ ابجدی عربی-فارسی، ص ۲۰۵.
(۴). شیخ صدوق، علل الشرائع، ج ‏۱، ص ۱۶۳، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، ۱۳۸۵ش.

کلمات کلیدی: 

دیدگاه‌ها

با سلام
پس با توجه به اینکه حضرت زهرا علیها سلام هز روبنده استفاده می کردند زنان و دختران برای داشتن حجاب برتر و الگوگیری از ایشان باید از روبنده استفاده کنند؟ آیا هم اکنون که این پوشش در جامعه عرف نیست، مصداق لباس شهرت نمی باشد؟

تصویر p_qurani

با سلام
با توجه به اینکه نام مرجع تقلید خود را ذکر نکرده اید، لطفا برای دریافت پاسخ مطابق با فتوای مرجع تقلید خود، به لینک مذکور مراجعه نمایید.
http://www.soalcity.ir/node/2851
موفق باشید.

سلام علیکم
پوشش کامل داشتن به هیچ وجه در هیچ جای دنیا لباس شهرت نیست.اگه بنا به دلایلی مجبور به مسافرت به کشور های اروپایی شدیم چون اونجا چادر مشکی پوشش نا مرسومی هست باید استفاده نکرد؟یا اصلا چادر مشکی هم نه تو بعضی از این کشورها شلوار و بلوز استین بلند هم مرسوم نیست اونجا چطور؟

تصویر سید پاسخگو

باسلام
کاملا کلام شما درست و نافذ است پوشش کامل داشتن برای مسلمانان در هیچ جای دنیا لباس شهرت نیست بلکه باعث ترویج و تبلیغ دین مبین اسلام می باشد.
اگر به این گونه بود که خداوند تبارک و تعالی در آیه قرآن نمی فرمود که به زنان بگویید به این گونه حجاب داشته باشند، بلکه می گفت به زنان بگویید در بین مسلمانان این گونه پوشش داشته باشید و در جایی که کفار هستند به گونه های دیگر. اما در مورد پوشش با چادر حجاب برتر و به عبارتی بهتر است نه اینکه حتما باید چادر بپوشد که حجابش کامل باشد بلکه بهتر است با چادر بهتر خود را حفظ کند، کما اینکه شخص می تواند با پوششی از لباسهای بلند و فراخ حجاب خود را حفظ کند.
موفق باشید.

با سلام مجدد
حجاب کامل باید در همه جا رعایت شود و شکی در آن نیست ولی اینجا بحث روبند هست که با توجه به اینکه الان کسی در مثلا تهران استفاده نمی کند، مصداق لباس شهرت هست یا نه؟ چون اگر کسی در شهر روبنده استفاده کند بیشتر باعث نگاه می شود...
در کشورهای اروپایی هم اگر چادر مشکی مرسوم نیست نباید پوشید... چون باعث نگاه بیشتر افراد به خاطر ظاهر نسبتا عجیب برای آنها می شود... در این کشورها می توان از مانتو با رنگ سفید و بسیار گشاد استفاده کرد و حجاب کامل باید رعایت شود

تصویر پاسخگوی تاریخی

اصل رعایت حجاب برگرفته از آیات شریف قرآن است . قرآن در مسئله حجاب به عفت و پاکدامنی دستور داده:
«قل للمؤمنات یغضضن من ابصارهن و یحفظن فروجهن و لا یبدین زینتهن الا ما ظهر منها و لیضربن بخمرهن علی جیوبهن و لا یبدین زینتهن الا لبعولتهن او...» (۱)
در این آیه با صراحت می فرماید: ای رسول، به زنان مؤمن بگو:چشم های خود از چشم چرانی و نگاه ناپاک به مردان بیگانه بپوشند ( به بیگانه در حد لزوم نگاه کنند ،نه این که به مردان نامحرم خیره شوند و چشم بدوزند ) . عفت و پاکدامنی خود را حفظ کنند. زینت های (طبیعی و عاریتی) خود را آشکار نکنند ( و بپوشانند)مگر زینت هایی که به طور طبیعی آشکار است . روسری های خود را بر گردن و سینه اندازند . زینت های خود را جز برای شوهران و...(مردان محرم و زنان مسلمان و کودکان نابالغ و غیر ممیز و مردان طفیلی که چیزی از این مفاهیم نمی فهمند و...)آشکار نکنند.

محدوده رعایت حجاب هم طبق نظر همه مراجع پوشاندن سر و بدن به جز گردی صورت و دست ها تا مچ ، می باشد و اصل حجاب همین مقدار است که اگر همین مقدار به طور صحیح و کامل رعایت بشود، حجاب کامل صدق می کند، پوشاندن بیش از این مقدار واجب نیست.
ولی منافاتی ندارد که فردی بیش از این مقدار خود را بپوشاند یا اصلا خود را به نامحرم نشان ندهد . مثلا کسی بخواهد از دستکش استفاده نماید یا با زدن پوشیه صورت خود را نیز از نامحرم بپوشاند . این بستگی به سلیقه و خواست شخص دارد . این کار از نظر شرعی رجحان هم دارد و به هیچ وجه افراط و زیاده روی در حجاب محسوب نمی شود .

بنابرنظر مقام معظم رهبری پوشیه زدن افراط در حجاب نیست، بلکه مصداق رعایت عفت بیش تر است .(۲)

پی نوشت ها :

۱.نور(۲۴)،آیه۳۱.

۲ . سوال از دفتر رهبری به شماره ۷۱۱۲۴۶۷ .

http://www.soalcity.ir/node/2851
http://www.soalcity.ir/node/300

با سلام
ببخشید که ادامه میدم
میخواستم بحث به نتیجه برسه...
مراجع میگن اگه پوشیه باعث جلب توجه بشود (لباس شهرت) ، بایستی ترک شود! مثل این می باشد که بگویند نگاه به زن نامحرم اگر مفسده داشته باشه مشکل داره.... خب داره دیگه!!!
معمولا مراجع این گونه کلی بیان می کنند
خب بیایید یکم مصداقی تر بحث کنم... مثلا در تهران
اگر خانمی پوشیه بزند و به مترو برود به نظر شما باعث جلب توجه نمی شود؟ یقینا بله
ولی در جنوب کشور این طور نیست
پس به نظر بنده پوشیه در جنوب به قول شما یک امر مستجب است ولی در تهران خانم ها نباید استفاده کنند (البته در صورت نباید آرایش و به عبارت دیگر مصداق زینت باشد)

تصویر سید پاسخگو

باسلام
لطفا برای اینکه متوجه شوید که پوشیه(روبنده) لباس شهرت است یا نه به لینک های زیر مراجعه نمایید.
http://www.askdin.com/thread1408.html
http://www.soalcity.ir/node/2851
موفق باشید.

نظرات