آیا روزه گرفتن یا نگرفتن کسی که نماز نمی خواند، فرقی به حالش دارد؟

تعابیری که درباره صحیح بودن یا نبودن عبادات به کار برده می شود، دو معنا می تواند داشته باشد. یک معنای آن بطلان و بی اثر بودن عبادت است و یک معنای آن عدم وجود اثر مطلوب است هر چند آثار دیگر بر آن مترتب باشد.

 

به عنوان مثال در روایات بیان شده است که هر کس شراب بنوشد، تا چهل روز نماز او قبول نمی شود.[۱] چنین تعابیری معنای دوم را دارند. یعنی کسی که شراب خورده، هر چند باید نماز بخواند و نمازی که او می خواند از نظر فقهی نیز صحیح است و نیازی نیست بعدا آن را قضاء نماید، اما چنین نمازی نمی توان آن عروج به آسمان ها را به همراه داشته باشد.

 

حال وضعیت کسی که نماز نمی خواند و روزه می گیرد نیز چنین است. نماز نخواندن روزه را باطل نمی کند. همان گونه که دروغ و غیبت و ... روزه را باطل نمی کند. مبطلات روزه تنها مواردی چون خوردن و آشامیدن و ... است که در قالب ۹ مورد در رساله ها بیان شده اند. اما طبیعتا کسی که نماز نمی خواند، بندگی خدای متعال را به نحو شایسته انجام نمی دهد. و از این جهت و به این معنا می توان گفت روزه او باطل است یعنی اثر مطلوب را ندارد.

 

و روزه گرفتن این چنین قطعا بهتر از ترک کردن آن است. در واقع نباید نگاه صفر و صد داشت و گمان نمود حال که فرامین الهی را در بعضی موارد انجام نمی دهیم، پس بهتر است یک مرتبه کافر شویم! انسان هر مقدار که فرامین الهی را انجام دهد، امید نجات برای او بیشتر می شود و اینکه خدای متعال او را ببخشد، تقویت خواهد شد. وعده ای که خدای متعال آن را بیان نموده و فرموده:

«وَ آخَرُونَ اعْتَرَفُوا بِذُنُوبِهِمْ خَلَطُوا عَمَلاً صالِحاً وَ آخَرَ سَیِّئاً عَسَى اللَّهُ أَنْ یَتُوبَ عَلَیْهِمْ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحیمٌ[توبه/۱۰۲] و گروهى دیگر، به گناهان خود اعتراف كردند و كار خوب و بد را به هم آمیختند امید مى ‏رود كه خداوند توبه آنها را بپذیرد به یقین، خداوند آمرزنده و مهربان است!»

و باید در نظر داشت که هر بندگی سبب نورانیت قلب می شود و هر گناه سبب تاریکی آن می گردد. و برای اینکه قلب به وضعیت مطلوب برسد، باید بر حجم بندگی ها افزود و از گناهان کم کرد. و ناامیدی از رسیدن به وضعیت مطلوب نیز خود از وسوسه های شیطان، و از گناهان بزرگ است که انسان همیشه باید به خدای متعال و عنایات او امید داشته باشد و بداند تا زمانی که در این دنیا حضور دارد، فرصت جبران و بازگشت از خطاها برای او وجود دارد.

 

[۱]. تحف العقول ص: ۲۰۳.

دیدگاه‌ها

باتشکر ازمطالب خوبتان،ازآنها دروبلاگم باذکر منبع استفاده کردم.پیشناهد می شود ای کاش تصویر بالا رابه علت حفظ آبروی همان افراد حذف می کردید.

سلام.تشکر از سایت خوبتون. به نظر من کسی که نماز و روزه رو با هم انجام بده خیلی عالیه ولی اینکه بگیم روزه بدون نماز باطل میشه اصلا قابل قبول نیست... مگه آیه قران نداریم :خدا پاداش کار خوب رو میده حتی اگه به اندازه ذره ای باشه ؟ موفق باشید

تصویر شهر سوال

سلام و تشکر از نظر لطف شما

اگر چه در اصل تائید روزه حتی برای کسی که نماز نمی خواند، عقیده ای یکسان داریم اما تفاوتی نیز وجود دارد.
ما معتقدیم روزه چنین کسی بدین نحو برایش موثر است که از مخالفت ها و تمردهای او در مقابل خدای متعال کم کرده و فاصله او با توبه کمتر است. نه اینکه همین کار سبب نجات او می شود!

چون خدا اعمال را از متقین قبول می کند.
إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ (۲۷ مائده) خدا، تنها از پرهیزگاران مى ‏پذیرد.

و روزه نیز به همین جهت ارزشمند است که انسان را به تقوا نزدیک می کند:
كُتِبَ عَلَیْكُمُ الصِّیامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذینَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (۱۸۳ بقره) روزه بر شما نوشته شده، همان‏گونه كه بر كسانى كه قبل از شما بودند نوشته شد تا پرهیزكار شوید.

با عرض سلام.من روزه گرفتم یک ماه ولی بعضی وقتا نماز می خوندم راحی هست که روزه هام قبول بشه

تصویر شهر سوال

سلام علیکم
البته روزه های شما صحیح بوده است. انشاء الله که مورد قبول هم واقع شود.
اما این را بدانید که اگر کسی بخواهد در صراط مستقیم گام بردارد واعمالش مقبول واقع شود باید نماز را متصل وهمیشه بخواند.

با عرض سلام و خسته نباشید من شنیده بودم که نماز های فوت شده را فقط ا خواندن می توان جبران کرد. آیا کسی که ۱۱سال نماز نخوانده و اکنون توبه کرده، چگونه باید به اندازه ی ۱۱سال نماز بخواند؟ و یا اینکه چه کفاره ای باید بدهد؟
۲- آیا نماز آخرین جمعه ی ماه مبارک رمضان که گفته می شود جبران تمام نماز های فوت شده است حقیقت دارد؟

تصویر شهر سوال

سلام علیکم
اگر نماز نخوانده کفاره ندارد؛ اما باید بتدریج نسبت به قضای آنها اقدام کند.
۲. چنین چیزی نیست.

۱۱سال نماز قضا خواندن کار راحتی نیست شاید به زور ۱سال جبران شود. کار دیگری نمی توان کرد؟

تصویر شهر سوال

سلام علیکم
بتدریج هر روز که نماز یومیه خود را می خوانید، یک روزهم قضا بخوانید، انشاء الله موفق می شوید.

نمونش خود من. تمام روزه هارو گرفتم ولی بیش از ده سال نماز قضا دارم حالا افتادم به صرافت خوندن قضا شده ها. تنها راهی که به ذهنم رسیده اینه که با حداقل مستحبات و تعداد زیاد مثلا یک تا دو ساعت در روز میشه طی یکسال جبران کرد. من حتی زمان گرفتم و در بهترین حالت ۱۷ رکعت رو زیر ۸ دقیقه نمیشه تموم کرد یعنی در عرض دو ساعت نماز حدود ۱۵ روزو میشه خوند و باید حدود یکسال روزی دوساعت نماز بخونی که خب یکم سخته. یا با هر نماز یومیه ده تا نماز قضا بخونی به مدت یکسال. یکم سخته ولی شدنیه

نظرات