آیا طواف خانه خدا، بت پرستی نیست؟ و علت گردش ۷ دور به کعبه چیست؟

، بت پرستی

در جواب کسی که طواف رو بت پرستی می داند باید گفت معیار بت پرستی چیست؟

آیا صرف تعظیم به یک جا یا یک شخص بت پرستی است؟! اگر این طور باشد اکثر مردمی که به یکدیگر احترام می گذارند بت پرست هستند!
پس ابتدا باید قاعده و معیار بت پرستی روشن شود تا مشخص گردد چه کاری بت پرستی است.

اما درباره فلسفه طواف و گردش به دور کعبه باید گفت اولا این کار به دستور خداوند متعال انجام می شود. پس وقتی به دستور خدا انسان یک کاری را انجام می دهد، آن کار می شود اطاعت و عبادت خداوند.
حالا دلیل این که چرا هفت دور خانه خدا را طواف می کنیم در روایات دینی به فلسفه آن اشاره ای شده است.

یکی از نکاتی که باید به آن بیندیشیم فلسفه و راز و رمز عدد هفت، در بسیاری از اعمال و مناسک حج است. زیرا طواف دور خانه خدا هفت دور است و میان صفا و مروه، باید هفت دور سعی کرد و به هر جمره‌ای باید هفت سنگ زده شود. اگر کسی گرفتار اخلال در حج شود، باید پس از بازگشت به وطن هفت روز، روزه بگیرد، و ارکان حج نیز هفت چیز معرفی شده است. هم‌چنین محرمات احرام، به طور کلی هفت چیز شمرده شده است. از این رو، این پرسش مطرح است که فلسفه و راز عدد هفت (هفت شوط) در طواف چیست؟

بر اساس روایات، تعیین هفت شوط در طواف، همراه با حکمتی است که خداوند متعال در آن قرار داده است. چنان‌که ابوحمزه ثمالی روایت کرده: «از امام زین‌العابدین علیه السلام پرسیدم علت اینکه طواف، هفت دور تعیین شده است چیست؟» امام علیه السلام فرمود: «لاَنَّ اللهَ تَبارَکَ وَتَعالی قالَ: لِلملائکة: (إِنِّی جاعِلٌ فِی الأَْرْضِ خَلِیفَةً) فَرُدُّوا عَلَی اللهِ تَبارَکَ وَتَعالی وَقالُوا: (أَ تَجْعَلُ فِیها مَنْ یُفْسِدُ فِیها وَیَسْفِکُ الدِّماءَ) قال اللهُ: (إِنِّی أَعْلَمُ ما لا تَعْلَمُونَ) خداوند به فرشتگان فرمود: من در روی زمین، جانشین و حاکمی قرار خواهم داد. آنان گفتند: آیا کسی را در زمین قرار می‌دهی که فساد و خون‌ریزی می‌کند؟ پروردگار متعال فرمود: من حقایقی را می‌دانم که شما نمی‌دانید.
آن‌گاه خداوند که هیچ‌گاه فرشتگان را از نور خود محروم نمی‌کرد، هفت هزار سال از نور خویش محروم کرد و فرشتگان هفت هزار سال به عرش خداوند پناه بردند و خداوند آنان را مورد رحمت قرار داد و توبه آنان را پذیرفت و برای آنان در آسمانچهارم «بیت المعمور» را برای عبادت و پاداش تعیین کرد و «بیت‌الحرام» را زیر «بیت‌المعمور» قرار داد تا محل امن و عبادت و پاداش فرزندان آدم باشد. فَصارَ الطَّوافُ سَبعَةَ اَشواطٍ واجباً عَلَی العِبادِ لِکُلِّ اَلفِ سَنَةٍ شَوطاً واحِداً؛ آن‌گاه هفت دور، طواف برای بندگان واجب شد و برای هر هزار سال یک دور، طواف تعیین گردید.»[۱]

البته شاید اسرار دیگری هم در این اعداد (شوط‌های هفت‌گانه) وجود داشته باشد که ما نمی‌دانیم.


[۱]. علل الشرایع، جلد۱، ص۴۰۱؛ تفسیر نورالثقلین، جلد۱،صفحات ۵۳تا۸۳

دیدگاه‌ها

تعظیم با سجده فرق میکنه

تصویر soalcity

با عرض سلام
سجده نیز یک نوع تعظیم است. برای توضیح بیشتر در موضوع وجه اشتباه بودن بت پرستی مراجعه بفرمایید:
http://www.soalcity.ir/node/207

نظرات