آيا جن ها هم به بهشت و جهنم میروند؟

آيا جن ها هم به بهشت و جهنم میروند؟ مگر بهشت برین خدا برای انسانها که اشرف مخلوقات هستند نیست؟ آيا جن میتواند به انسان نزدیک شود و به وجود او بیاید و با انسان رابطه داشته باشد؟ جنیان کجا زندگی میکنند؟

در پاسخ به سوال شما چند نکته بیان می شود:

۱-جن ها نیز مانند انسان مخاطب دستورات دینی هستند و تکلیف الهی به دوششان است. بنابر این پاداش و عقاب برای آنها مساله ای کاملا طبیعی است:
وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ؛(۵۶ ذاریات) جن و انس را جز براى پرستش خود نیافریده‌‏ام.

همچنان آنجا که سخن از اعجاز قرآن است، جن را نیز در کنار انسان ها مورد تحدی قرار داده و همین نشانه مخاطب بودن جنیان در مقابل قرآن است. ضمن اینکه در آیه ای دیگر، صریحا از ایمان بعضی از جنیان به قرآن سخن می گوید:
قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنْسُ وَ الْجِنُّ عَلى‏ أَنْ یَأْتُوا بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآنِ لا یَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَ لَوْ كانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهیراً؛(۸۸ اسراء) بگو: اگر جن و انس گرد آیند تا همانند این قرآن را بیاورند نمى‌‏توانند همانند آن را بیاورند، هر چند كه یكدیگر را یارى دهند.
وَ إِذْ صَرَفْنا إِلَیْكَ نَفَراً مِنَ الْجِنِّ یَسْتَمِعُونَ الْقُرْآنَ فَلَمَّا حَضَرُوهُ قالُوا أَنْصِتُوا فَلَمَّا قُضِیَ وَلَّوْا إِلى‏ قَوْمِهِمْ مُنْذِرینَ؛(۲۹ احقاف) و گروهى از جن را نزد تو روانه كردیم تا قرآن را بشنوند. چون به حضرتش رسیدند گفتند: گوش فرادهید. چون به پایان آمد، همانند بیم ‏دهندگانى نزد قوم خود بازگشتند.

۲- در آیات بسیاری از حشر جنیان در روز قیامت و یا جهنمی شدن بعضی از آنها سخن گفته شده است.
وَ یَوْمَ یَحْشُرُهُمْ جَمیعاً یا مَعْشَرَ الْجِنِّ قَدِ اسْتَكْثَرْتُمْ مِنَ الْإِنْسِ؛(۱۲۸ انعام) و روزى كه همگان را گرد آورد و گوید: اى گروه جنیان، شما بسیارى از آدمیان را پیرو خویش ساختید.
یا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ أَ لَمْ یَأْتِكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ یَقُصُّونَ عَلَیْكُمْ آیاتی‏ وَ یُنْذِرُونَكُمْ لِقاءَ یَوْمِكُم؛(۱۳۰ انعام) اى گروه جنیان و آدمیان، آیا بر شما پیامبرانى از خودتان فرستاده نشده تا آیات مرا برایتان بخوانند و شما را از دیدار چنین روزى بترسانند.
قالَ ادْخُلُوا فی‏ أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِكُمْ مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ فِی النَّارِ؛(۳۸ اعراف) گوید: به میان امتهایى كه پیش از شما بوده‌‏اند، از جن و انس، در آتش داخل شوید.
وَ لَقَدْ ذَرَأْنا لِجَهَنَّمَ كَثیراً مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ؛(۱۷۹ اعراف) براى جهنم بسیارى از جن و انس را بیافریدیم.

۳- انسان به طور طبیعی و با این پیکر مادی اشرف مخلوقات نیست. بلکه تنها بندگان خالص خدا می توانند چنین مقامی کسب کنند. و باید در نظر داشت که بعضی از انسان ها، از بی ارزش ترین موجودات جهان هستند:
إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِنْدَ اللَّهِ الَّذینَ كَفَرُوا فَهُمْ لا یُؤْمِنُونَ؛(۵۵ انفال) هر آینه بدترین جنبندگان در نزد خدا آنهایند كه كافر شده‌‏اند و ایمان نمى‌‏آورند.

۴- ارتباط جن با انسان، در زمانی است که خود انسان چنین چیزی را انتخاب کند و طبیعتا کسی که این کار را انتخاب می کند، خودش از ارتباط با جنیان با خبر است.
و ملاک و معیار اصلی نجات انسان، تقوای الهی است. و انسانی که ملتزم به تقوا باشد، راه نفوذ هر گونه شیطانی را مسدود کرده است و خداوند به او توانایی شناخت بالایی می دهد:
هَلْ أُنَبِّئُكُمْ عَلىَ‏ مَن تَنزَّلُ الشَّیَاطِینُ* تَنزَّلُ عَلىَ‏ كلُ‏ِّ أَفَّاكٍ أَثِیمٍ(شعراء، آيات۲۲۱-۲۲۲) آیا خبرتان دهم كه شیطانها به چه كسى نازل مى‏‌شوند؟ بر همه دروغسازان گنه پیشه نازل مى‌‏شوند.
یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ یَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقانا؛(انفال ۲۹) اى كسانى كه ایمان آورده‏اید، اگر از خدا بترسید شما را بصیرت شناخت حق از باطل دهد.
انسان همیشه باید بیم داشته باشد. و بیش از بیمی که نسبت به شیاطین بیرونی داریم باید از ندای شیطانی درون خود بترسیم :

قَالَ النَّبِیُّ ص أَعْدَى عَدُوِّكَ نَفْسُكَ الَّتِی بَیْنَ جَنْبَیْك(بحار الأنوار، ج‏۶۷، ص۶۴) پیامبر (ص) فرمودند: بدترین دشمنان تو، همان نفسی است که میان دو پهلوی تو قرار دارد. (شاید کنایه از شکم و شهوت).

نظرات