چگونه یک شخص بی نماز را به نماز دعوت کنیم؟

نماز

دعوت به نماز، امر به معروفی است که ستون و اساس دین را هدف خود قرار داده است و برای انجام آن باید بدانید که: وقتی شما بر بالای یک بلندی ایستاده اید و منظره ای بسیار باشکوه می بینید، توصیف این منظره برای دوستان که در پایین ایستاده، او را مانند شما به وجد نمی آورد. باید دست او را بگیرید و بالا ببرید، تا او نیز ببیند و بعد می فهمد آنچه را که شما فهمیده بودید. بنابراین باید زاویه نگاه یک مومن نماز خوان را برای کسی که تارک نماز است، ایجاد کنید.

کسی که نماز نمی خواند، به جایگاه خود در هستی توجه ندارد و اگر سخنی از ایمان و خدا می گوید، بیش تر لقلقه زبانی اوست. و الا این شخص یا مرگ را پوسیده شدن و تمام شدن می داند، که با این نگاه پوچی به او هجوم می آورد و از زندگی ساقط می شود. یا اینکه حقیقت را می یابد و با دیدن زندگی جاودان، ترک نماز، در نظرش یک بلاهت محض خواهد بود.
البته می توان با زاویه دید محدود این انسان ها، همراه شد و سخنانی در حد خودشان گفت! از این کلام به شدت در سطح پایین که  خواص نماز در سلامت جسم را بیان کنید. تا اینکه اثرات نماز در آرامش معنوی و روحی را بشمارید.

اما حقیقت بسیار فراتر از این امور است. آیت الله دستغیب در ابتدای کتاب گناهان کبیره خود، مثال زیبایی دارند و آن اینکه فرض کنید در زمان قدیم با کاروانی عازم مسافرت هستید. در یکی از کاروانسراها، راهنمای کاروان را می بینید که بسیار نگران و شدیدا در جنب و جوش است. به این دلیل که تا منزل بعدی راه سختی در پیش دارید و باید حسابی خود را مهیا کنید و آب بردارید و ... حال شما چگونه خواهد شد؟ ایا بی تفاوت می نشینید و او را نگاه میکنید؟

حال ما در مسیر سیر به سمت قیامت قرار گرفته ایم و خواه ناخواه این مسیر را می پیماییم. راهنمای این کاروان کسی مانند امیرالمومنین(ع) است که می فرماید: «لَوْ كُشِفَ الْغِطَاءُ مَا ازْدَدْتُ یَقِینا؛[۱] اگر تمام پرده های غیب کنار روند، بر یقین من افزوده نمی شود.» و همین ایشان است که با آن همه عبادت و فضیلت، چنان در محراب می گرید و می نالد که تمام صورتش خیس شده و می گوید: «آهِ آهِ مِنْ قِلَّةِ الزَّادِ وَ بُعْدِ السَّفَرِ وَ وَحْشَةِ الطَّرِیقِ وَ عِظَمِ الْمَوْرِدِ؛[۲] آه آه از كمى توشه و دورى راه و درازى سفر و سختى ورودگاه، و ترس و وحشت راه‏
 چگونه می توان لحظه ای از این منظر ماجرا را نگریست و در غفلت به سر برد.

كتابهاى زیر در مورد نماز توصیه مى ‏شود.
راز نماز؛ محسن قرائتى
راز نماز؛ بى ‏آزار شیرازى
پرواز در ملكوت؛ امام خمینى(ره)
از ژرفاى نماز؛ سید على خامنه ‏اى
گفتار رمضان (طنطاوى )؛ ترجمه احمد آرام
این است نقش عبادات؛ محمد باقر صدر

[۱]. ارشاد القلوب، ج ۲، ص ۲۱۲.
[۲]. إرشاد القلوب إلى الصواب ج‏۲، ص ۲۱۸.

دیدگاه‌ها

سلام...من یه سوال دارم که خیلی واسم مهمه....من کسیو میشناسم که سال ها نمازمیخوند و روزه میگرفت...یعنی حدود پنج شش سال بعد از زمان بلوغش...الان رفته توی یه سن حساس و دچار شبهه های زیادی درباره ی دین شده....و معتقده از هرکسی که میپرسه کسی نمیتونه قانعش کنه...روز به روز داره بی ایمان تر و از خدا دور تر میشه....اهل یه خانواده ی سطح کاملا عادیم هست و به خاطر مشکلات خیلی زیادیم که توی زندگی داره یجورایی از خدا و لطفش نا امید شده...چون اون عزیزترین کس منه نمیتونم این تحولو تو زندگیش ببینم و واقعا دارم نابود میشم...میخوام کمکش کنم اما نمیدونم چطور...اون با حرفام قانع نمیشه....تو رو خدا کمکم کنید...بگید چطور میتونم با حرفام روش تاثیر بذارم و کمکش کنم؟؟؟متاسفانه انقد زندگیش سخته بیچاره که یجورایی حق داره....خواهش میکنم ازتون بهم جواب بدید...در صورت امکانم بفرستید به ایمیلم
با تشکر

تصویر شهر سوال

با عرض سلام وتحیت و تشكر از مسوولیت پذیری حضرتعالی
در بسیاری از موارد استمرار و شكل گیری شبه به زندگی عملی افراد برمی‌گردد. اینكه اولا پایه‌های اعتقادی فرد از چه استحكامی برخوردار است و ثانیا مشغله‌های ذهنی فرد چیست؟
همانگونه كه شما اشاره كرده‌اید وضعیت نابسمان زندگی افراد نقش مهم و تعیین كننده در ایجاد شبهه و استمرار آن دارد. لذا بایسته است تدابیری اتخاذ شود تا موقعیت ذهنی فرد با كاسته شدن از دغدغه ها و مشكلات روزمره تغییر كند. مادامیكه این مشكلات برطرف نشوند بخشی از شبهه ممكن است همچنان لاینحل باقی بماند.

همچنین لازم است شما سطح معلومات خود را افزایش دهید تا به اندازه كافی توان پاسخ به شبهات را داشته باشید و البته شایسته‌تر این است كه یا ایشان را به افراد متخصص مانند یك روحانی فاضل ارجاع دهید و یا اینكه خود شما در پاسخ به شبهات از وی كمك بگیرید. به این منظور پیشنهاد می‌كنم با مركز ملی به شماره ۰۹۶۴۰۰ بخش كلام و اعتقادات در ارتباط باشید. ویا از ایشان بخواهید كه با كارشناسان مركز در تماس باشند و شبهات خود را از این طریق پیگیری نمایند.

ناگفته نماند در صورتیكه فرد، به وسواس مبتلا باشد، همچنان احساس می‌كند كه پاسخ شبهات خود را دریافت نكرده است، ضمن اینكه محیط و دوستان ناصالح، و همچنین معصیت در دامن زدن به این شبهات بدون تاثیر نیستند.

در پناه خدای متعال موفق باشید.

خیلی ممنون از اینکه وقت گذاشتید و جواب دادید....بله درسته من باید همین کارو بکنم....
با تشکر...موفق باشید

تصویر شهر سوال

با عرض سلام و تشکر از شما

فردی که شما می فرمایی توحیدش لنگ می زنه ، اون هم خدا رو خوب نشناخته، کمکتون می کنم.

باسلام من حدود ۸سال هست که ازدواج کرده ام شوهرم اوایل دست وپا شکسته با خواهش نماز می خواند ولی الان حدود ۳سال هست که اصلا نماز نمی خواند به همه مسایل دینی هم بی اعتقاد حتی امامان وروزه و... مرا هم در گرفتن روزه تحت فشار قرار می دهد ومی گوید این کارها مال زمان پیری هست البته من که گوش نمی دهم وکار خود را انجام می دهم چگونه می توانم هدایتش کنم وچطور می توانم از انتقال این راه به فرزندانم جلوگیری کنم برادرانش هم نماز خوان نیستند

تصویر شهر سوال

با سلام و عرض تحیت محضر شما خواهر گرامی
تنها وظیفه شما امر به معروف و نهی از منکر است، در عین حال سعی کنید با گفتگو دلائل و شبهات احتمالی که در ذهن وی وجود دارد را شناسایی کنید و پاسخ متناسب با آن ارائه دهید. شما می توانید از کارشناسان دینی در این خصوص کمک بگیرید و وی را نیز دعوت به گفتگو با کارشناسان نمایید. البته لازم است گفتگوی شما و دعوت از وی در شرایطی باشد که وی سرحال باشد و با نشاط!
نعمتهای الهی را به وی یادآور شوید و سعی کنید حشر و نشر خود را با اقوام و بستگان صالح بیشتر کنید و با افراد ناصالح کمتر نمایید.
در رابطه با فرزندان نیز لازم است اختلافات را علنی نکنید و خود را الگوی عملی آنان قرار دهید. آنها را برای حضور در محافل و مجالس مذهبی آماده کنید و در مسیر دوست یابی صحیح آنان را کمک نمایید و با اخلاق خوش آنها را به خود و دین جذب نمایید

سلام.خسته نباشید.من تو یکی از این شبکه ها اجتماعی با ی نفر دوست شدم(پسرا)تو اصفهان زندگی میکنه.گفت ب هیچ چیز اعتقاد ندارم.منم کلی کتاب خوندمو از مطالب اون کتابا استفاده کردم تا اعتقاد بیاره.الان میگه نماز نمیخونم.خودشم خیلی دوست داره نماز خون بشه اما سست.میخواستم شما فقط یه جمله بگید که اونو کلا متحول کنه.میدونم درخواستم خیلی مسخره اما خواهش میکنم جواب بدید. اگه امکانش هست از طریق ایمیل ب من اطلاع بدید

تصویر soalcity

سلام
منظورتان این است که آن جمله اثر جادویی داشته باشد یا آنکه می خواهد با عقل و منطق آن جمله را بررسی کند و متحول شود؟
اگر اولی را می خواهد، به قول معروف سنگ بزرگ علامت نزدن است.
اما اگر دومی را می خواهد، به او بگویید زندگی ابدی و همیشگی ت را دریاب.

به نظر من کلا دخالت در اعتقادات دیگران و این که هی بخوایم بهش ثابت کنیم داره اشتباه میکنه عمل غیر پسندیده ایه.

سلام، من یه پسر عمو دارم که حدودا۱۳ سالی از من کوچکتره، تازه به سن تلکیف رسیده، این آريا رو من خیلی دوست دارم، خیلی بچه مهربونی بود، اما الان که تو سن رشد افتاده خیلی اخلاقش عجیب شده، تو مدرسه دعوا میکنه، تو خونه دعوا میکنه، جدیدا متاسفانه عمو و زن عمومم رابطه اشون یکم به هم ریخته ، زن عموم هم یه یه ماهی هست از خونه رفته، جدیدا هم همش این آقا آریا به من میگه شبا خواب مردن میبینه و خواب میبینه که حتی تو قبرم میزارنش، خودش میگه از هیچ لحظه ای از مردن به اندازه تو قبر گذاشتنم احساس لذت نمیکنم، متاسفانه هم من نمیدونم چه راهنمایش کنم، دلم میخاد بهش بگم نماز بخون یه بارم بهش گفتم خود خدا میگه دل آرام گیرد به یاد خدا، برگشته گفته خدا چه اعتماد بنفسی هم داره، خوب خوشحال میشم کمکم کنید. و باید بگم حتی در مورد والدنیش هیچی به من نگفته ، یعنی فکر میکنه من نمیدونم و منم حدود یه ۱۰۰۰ کیلومتری ازش فاصله دارم الان فقط اگه بتونم باهاش تلفنی حرف میزنم یا پیام میدم، خیلی خیلی خیلی متشکر میشم کمکم کنید

تصویر مشاور شهر سوال

با سلام خدمت شما.
متاسفانه متوجه نشدیم شما از کاربران آقا هستید یا خانم؟ در هر صورت این نگرانی و تشویش شما نسبت به وضعیت زندگی و بخصوص مذهبی نزدیکانتان کاملا قابل توجه و تقدیر است. اما اگر خانم هستید، توجه داشته باشید که علیرغم تفاوت سنی بسیار زیاد، بهتر است وارد هرگونه ارتباط با ایشان نشوید به این دلیل که هم برای شما احتمال وابستگی وجود دارد و هم از طرف ایشان که در سنین نوجوانی و تلاطم های این دوره هستند چنین چیزی به وجود خواهد آمد و مسائل جدید و پیچیده تری را ایجاد خواهد نمود.
اما در موردراهنمایی ایشان، به صورت خلاصه عرض میکنیم که در این سنین (نوجوانی) واقعا تغییر رویه ایجاد کردن در نوجوان، به ویژه اگر خودش نخواهد، بسیار دشوار و تقریبا محال است. به همین خاطر است که همواره بزرگان ما از قدیم تا کنون توصیه می کنند مسائل مذهبی و اخلاقی را از کودکی به فرزندان بیاموزیم تا کم کم این مسائل در ایشان نهادینه شود. این یک گام است. در کنار این مسئله و شاید مهمتر از این ، رفتار اطرافیان، و واکنش اطرافیان و نحوه عمل و تفکر آنان در قبال امور مذهبی یا مسائل اخلاقی است که در ذهن و جان کودک و نوجوان تأثیر می گذارد، البته با این تفاوت که در کودکان بیشتر والدین مؤثرند و در نوجوانان، بیشتر دوستان، و هم سن و سال ها. این نیز گام دوم در تربیت دینی و اخلاقی است. رعایت این دو نکته مهم (که طبیعتا از سالها پیش باید آغاز می شده) در شرایط عادی و طبیعی زندگی توصیه می شود، بنابراین اگر پسرعموی شما در شرایط بدی به لحاظ خانوادگی بسر میبرد مانند این که در همین ایام مادر ایشان از پدر جدا شده یا دعواهای خانوادگی سخت داشته اند و ... این شرایط میتواند نه تنها یادگیری مسائل دینی بلکه هرگونه یادگیری دیگر و بالاتر از آن، هرگونه فعالیت دیگر فردی و اجتماعی وی را تحت الشعاع قرار داده و مانعی در این راه باشد.
اما نکات آخر این که اولا شما به لحاظ شرعی مسئول نماز خواندن یا نخواندن نزدیکترین افراد خانواده نیستید چه رسد به پسرعمو! بنابراین احساس گناه و عذاب وجدان بیش از حد نسبت به این قضیه نداشته باشید.
ثانیا، احساس مسئولیت شما در قبال نزدیکان و بخصوص کسانی که دوستشان دارید کاملا قابل درک است و لازم است به اصطلاح امربمعروف و نهی از منکر کنیم. و این را بدانید که با توجه به جمله قبلی، شما موظف به امر به معروف هستید، یعنی مأمور به وظیفه، و نه نتیجه! یعنی شما تلاش خود را باید بکنید اما لزوما انتظار نداشته باشید کار شما نتیجه دلخواه شما را بدهد. البته انشالله چنین باشد.
باتوجه به شرایط سنی پسر عموی شما و اوضاع خانوادگی ایشان، بهترین کمک به ایشان، از طریق دوستان نزدیک و مورد اعتماد ایشان خواهد بود. بیشترین تأثیر را هم همین افراد بر او خواهند گذاشت. اگر شما چنین رابطه ای دارید (که کمی بعید به نظر می رسد با تفاوت سنی که اعلام کردید) پس سعی کنید صرفا با او دوست باشید. خودتان در درجه اول به امور مذهبی اهمیت بدهید، اگر ایشان دید خوبی نسبت به شما دارند، نگذارید این نگرش خراب بشود و خلاصه این که همواره بهترین تبلیغ، بخصوص درحال حاضر برای دین و مذهب، اصلاح خودمان است. یعنی شما یک نمونه انسان مؤمن باشید که همزمان بهترین انسان یا یکی از انسانهای خوب در نظر اطرافیان باشید. و البته همزمان بهترین دوست، مهربان ترین فرد و قابل اعتماد ترین برای او باشید.
اگر هم به هر دلیل (مانند تفاوت سنی و یا فاصله مسافتی) نمیتوانید این نقش را برای او داشته باشید، بدانید که این، بهترین راه است. در مورد توصیه ها هم حتی المقدور از گفتن جملات نصیحت گونه یا آمرانه بپرهیزید. از ابتدا انتظار تغییر نداشته باشید و مراحل دعوت ایشان را گام به گام پیش ببرید. (مثال: در درجه اول همین که در صحبتها نسبت به خدا دید مثبتی داشته باشد خوب است، در گام بعدی این که بپذیرد بهتر است با خدا رابطه برقرار کند، گام بعدی این که باید از نعمتهای خدا شکرگذاری کند، گام بعدی ...).
نکات ما کلیات است و طبعا تنظیم این مطالب کلی با مورد خاصی که شما با آن طرف هستید، بر عهده خود شماست.
از خدای مهربان میخواهیم شما را در مسیر کمک به همنوعان و امر به معروف یاری کند.
موفق باشید/

با سلام
من یه دوستی دارم که نمازخون بود ولی الان دیگه نماز نمیخونه.
ممکنه به نظر اون، دخالت توی زندگی دیگران عمل بدی باشه.
چجوری میتونم طوری به نماز دعوتش کنم که این ذهنیت به وجود نیاد؟
سن اون هم اگه کمکی میکنه ۱۶ ساله
با تشکر

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!
پرسشگر گرامی؛

دعوت به نماز، امر به معروفی است که ستون و اساس دین را هدف خود قرار داده است و برای انجام آن باید بدانید که: وقتی شما بر بالای یک بلندی ایستاده اید و منظره ای بسیار باشکوه می بینید، توصیف این منظره برای دوستان که در پایین ایستاده، او را مانند شما به وجد نمی آورد. باید دست او را بگیرید و بالا ببرید، تا او نیز ببیند و بعد می فهمد آنچه را که شما فهمیده بودید. بنابراین باید زاویه نگاه یک مومن نماز خوان را برای کسی که تارک نماز است، ایجاد کنید.

کسی که نماز نمی خواند، به جایگاه خود در هستی توجه ندارد و اگر سخنی از ایمان و خدا می گوید، بیش تر لقلقه زبانی اوست. و الا این شخص یا مرگ را پوسیده شدن و تمام شدن می داند، که با این نگاه پوچی به او هجوم می آورد و از زندگی ساقط می شود. یا اینکه حقیقت را می یابد و با دیدن زندگی جاودان، ترک نماز، در نظرش یک بلاهت محض خواهد بود.
البته می توان با زاویه دید محدود این انسان ها، همراه شد و سخنانی در حد خودشان گفت! از این کلام به شدت در سطح پایین که خواص نماز در سلامت جسم را بیان کنید. تا اینکه اثرات نماز در آرامش معنوی و روحی را بشمارید.

موفق باشید.

سلام با عرض خسته نباشید به همه
من یک سوالی داشتم دوستی دارم که نماز نمیخونه وبهش میگم میگه نمیتونم ولی روزه اش رو میگیره بعد اینکه من به خاطر اینکه بخوام ببینم واقعا دوست داره نماز بخونه گفت آره دوست دارم بخونم ولی نمیتونم به خاط همین حرفش من کلی باهاش صحبت کردم ولی فایده نکرد و گفت دیگه از این موضع حرف نزن من چیکار کنم برگرده آرزوم شده این دوست ندارم اون دنیاش خراب بشه لطفا کمکم کنید

تصویر شهرسوال

سلام و تشکر از ارتباطتان با این مرکز

با عرض معذرت، متاسفانه امکان پاسخگویی از این سامانه دیگر مقدور نیست.

برای ارسال پرسش و دریافت پاسخ، از راه های ارتباطی ذیل استفاده بفرمایید. دوستان کارشناس در این بخش ها خدمت شما هستند:

۱) نسخه جدید "اپلیکیشن پاسخگو"

این برنامه را می توانید از این لینک دریافت کنید:
https://cafebazaar.ir/app/ir.pasokhgoo.app

۲) اگر امکان نصب و استفاده از برنامه فوق را ندارید، می توانید با مراجعه به این آدرس اینترنتی و ثبت مشخصات، پرسش خود را از طریق وبسایت مطرح نمایید:
https://user.pasokhgoo.ir

نظرات