چرا باید قرآن، نماز و دعاها را به صورت عربی بخوانیم؟

قرآن

درباره قرآن مساله بسیار واضح است. متن قرآن از جهت فصاحت و بلاغت در اوج قرار دارد، به گونه ای که هیچ بشری، نمی تواند نظیر آن را بیان کند. پس با تبدیل زبان عربی، به زبان دیگری، این جنبه اعجاز را از دست می دهیم.
علاوه بر اینکه حتی اگر الفاظ قرآن معجزه نبود، بازهم ترجمه، اصل آن را تغییر می داد. فرض کنید که اشعار حافظ به زبان انگلیسی ترجمه شود، آیا لذت خواندن اشعار به زبان فارسی، به همان نحو در ترجمه آن نیز وجود دارد؟

اینها همه در کنار این است که به نظر بسیاری از کارشناسان، ترجمه نمی تواند تمام مفاهیم زبان مبدا را در زبان مقصد بیان کند. به عنوان نمونه، هیچ کدام از مترجمین قرآن، مدعی ترجمه دقیقی از "بسم الله الرحمن الرحیم " نیستند.
با روشن شدن جواب در چرایی عربی خواندن قرآن، مساله تا حدود زیادی نیز درباره نماز روشن می شود. چون در نماز عمده تلاوت مربوط به سوره های قرآنی است. و در بعضی از اذکار نظیر "الله اکبر" نیز دقت کنیم، می بینیم که ترجمه آن نمی تواند منعکس کننده همه مفهوم و همه زیبایی هایش باشد.
البته در قنوت نماز می توانیم به زبانی غیر از زبان عربی، خواسته خود را مطرح کنیم.[۱]

و در دعاها نیز فرقی بین عربی خواندن و غیر آن وجود ندارد. مگر اینکه متن دعایی از معصوم رسیده باشد. که در این جا خواندن آن دعا، نه به جهت عربی بودن، بلکه به جهت محتوای آن است. تا با عالی ترین بیانات و معرفت، خدا را بخوانیم. اما اگر این مساله نباشد، چه بسا دعا خواندن به زبان مادری برتر نیز باشد. چون شاید عده ای به زبان عربی خوب آشنا نباشند و اگر با زبان مادری دعا کنند، بهتر از عمق جان خود سخن می گویند.
در کنار همه این ها، باید به این نکته نیز توجه کنیم که فهم متنی که می خوانیم بسیار مهم است. و بنا نیست که الفاظی را طوطی وار تکرار کنیم.
و مسائل دیگری نیز درباره وجه عربی خواندن نماز و قرآن و ... می توان مطرح کرد، مثل وحدت، ارتباط وثیق فرهنگ با زبان و ... .

[۱]. عروة الوثقى، فصل فى القنوت؛ آیت اللّه بهجت، مسئله ۹۲۲؛ آیت اللّه خامنه‌­اى، اجوبة الاستفتائات، ج ۱، ص ۴۹۷. توضیح المسائل مراجع ج۱، مسئله ۱۱۳۵.

دیدگاه‌ها

در جواب کسانی که میگن چرا داستانهای قران رو برای مرده میخونی چی بگیم؟

تصویر soalcity

با عرض سلام
تمام قرآن نور است. و خواندن آن سبب نورانیت می شود. و باید توجه کرد قرآن کتاب تاریخ نیست و داستان هایی که در آن می بینیم، تماما حکمت هایی است که در قالب داستان بیان شده است. و کسانی که حکمت های این داستان ها را درک نمی کنند و آن را هم سطح داستان های دیگر می بینند، به شدت در قرآن مذمت شده اند:
وَ قالُوا أَساطيرُ الْأَوَّلينَ اكْتَتَبَها فَهِيَ تُمْلى‏ عَلَيْهِ بُكْرَةً وَ أَصيلاً (۵ فرقان) و گفتند: «اين همان افسانه‏ هاى پيشينيان است كه وى آن را رونويس كرده، و هر صبح و شام بر او املا مى‏ شود.»
إِذا تُتْلى‏ عَلَيْهِ آياتُنا قالَ أَساطيرُ الْأَوَّلينَ (۱۳ مطففین) (همان كسى كه) وقتى آيات ما بر او خوانده مى‏شود مى‏ گويد: «اين افسانه ‏هاى پيشينيان است!

سلام، اگه فرانو با ترجمه نخونیم بازم ثوابش به دست امواتی که براشون میخونیم میرسه؟

تصویر soalcity

ضمن عرض سلام
حتی نگاه کردن به قرآن نیز ثواب دارد ( الكافي، ج‏۲، ص ۶۱۴) بنابراین قرائت آن بدون دقت در معنای آیات، بهره هایی دارد که انسان می تواند آن را به اموات هدیه نماید. اما بهره بیشتر قطعا از آن کسی است که تلاوت خود را با دقت در معانی همراه سازد. و طبیعتا کسی که معنای آیات را نمی داند، ناگزیر از مراجعه به ترجمه هاست.

چرا ما شیعیان پنج وقت نماز را درسه وقت بجا می آوریم؟ شاید بگویید پیامبر چنین بجا آورده، اما پیامبر هر وقت چنین بجا نمی آورده ودوم اینکه نماز اول وقت خیلی اهمیت دارد در حالیکه ما فقط سه وقت را اول وقت میخوانیم.

تصویر soalcity

سلام
به جای آوردن نماز یومیه در سه وقت، حکم الزامی نیست. بلکه نقطه متفاوت با اهل سنت در این مساله این است که حالت جمع بین ظهر و عصر ، مغرب و عشاء را جایز می داند همان گونه که پیامبر (ص) این عمل را جایز می دانسته است. نه آنکه شیعیان جمع بین این نمازها را واجب بدانند.
و درباره نماز اول وقت ظاهرا دقت نفرموده اید! چون مثلا جمع ظهر و عصر مستلزم به جای آوردن این دو نماز در اول وقت است پس اگر اول وقت بودن را برتر می دانید، شیعه به نماز اول وقت نزدیک تر است.

سلام به نظر می رسد جمع بین دو نماز، اول وقت خواندن هر دو نیست بلکه نماز ظهر وقت خاص خودش را دارد و نماز عصر هم اول وقت خودش را دارد؟
در احادیث هم آمده که در پنج وقت نماز خواندن گناهان انسان را پاک می کند و در نهج البلاغه هم امام علی علیه السلام سفارش می کنند به مالک اشتر که نمازها را در وقت خودشان بخوان
از دیگر سوی ما هنگام ظهر نیت می کنیم نماز عصر می خوانیم، وجدانا و واقعا آیا موقع ظهر، عصر شمرده می شه و یا عصر چند ساعت از ظهر گذشته را می گویند پس این که موقع ظهر می گیم چهار رکعت نماز عصر می خوانم، این دروغحساب نمی شه
بله پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله جمع بین دو نماز می کردند ولی در مواقعی که ضرورتی مثل جنگ، سفر و ... پیش می آمد.

تصویر p_qurani

سلام. همانطور که در کتب فقهی و رساله های عملیه گفته شده هر یک از نماز ظهر و عصر دارای وقت مختص هستند که خواندن هر یک به جای دیگری در آن وقت مختص صحیح نخواهد بود . این وقت مختص در واقع همان حداقل زمانی است که هر نماز در آن وقت بجاآورده می شود . مثلا ۴ دقیقه اول فقط نماز ظهر و ۴ دقیقه آخر روز هم فقط نماز عصر. اما در بین این فاصله زمانی به اصطلاح وقت مشترک خواهد بود . بنابراین میتوان بعد از گذشت وقت مختص نماز ظهر و خواندن نماز ظهر ، برای نماز بعدی نیت نماز عصر کرد .

چرا باید نماز رو عربی خوند؟

تصویر پاسخگو

با سلام
در متن پاسخ تا حدودی به چرایی این مساله اشاره شده .
لطفا پس از مطالعه دقیق تر متن اگر سوالی بود به طور مشخص تر بفرمایید تا پاسخگو باشیم .

سلام در برنامه ی ماه عسل شخصی رو آوردن که زندگیش از اوج فساد و فحشا به اوج معنویت و نزدیکی به خدا رسید اون هم فقط با خوندن متن فارسی قرآن بدون این که هیچ توجهی به متن عربی بشه به نظر شما انسانی که به هیچ وجه محتوی متنی رو نمیفهمه آیا جایزه که اون متن رو بخونه؟ خوندن قرآن به صورت عربی _ همان طور که در مجالس ما انجام میشه _ واقعا کار بیهوده ای هست بعد از اون که مجلس تموم میشه ما خوش حال از این که یه عالمه قرآن خوندیم از مجلس بیرون میاییم و باز هم گناه میکنیم و به خود افتخار میکنیم قرآن خون هستیم چرا به این موضوع توجه نمیشه من خودم دو سالی میشه که فقط متن فارسی قرآن رو میخونم و واقعا در خودم تغییر احساس می کنم واقعا به خدا نزدیک تر شدم چرا در ماه رمضان _ همان طور که در تلویزیون مشاهده میکنیم _ تمام قرآن رو به صورت عربی میخونیم بدون این که اندک چیزی از اون متن بفهمیم به خدا اگر چند آیه به زبانی که میفهمیم بخونیم ارزشش خیلی بیشتر از این هستش که اون رو به زبانی که نمیفهمیم بخونیم این قرآن انقدر معجزه ی بزرگی هستش که وقتی اون رو به زبان فارسی می خونی خودت رو تو آسمونا کنار خدا پیدا میکنی به خدا راست میگم چون تجربش رو کردم تو رو خدا بگین چرا اینقدر تاکید بر خوندن قرآن به عربی هستش در حالی که اون رو نمی فهمیم چرا تو مجالس ماه رمضان قرآن رو این طوری میخونن و هیچ تاثیری هم ازش نمی بینن

تصویر p_qurani

سلام . بدون شک قرائت قرآن در صورتی که به همراه توجه به ترجمه و معنای و محتوای آن باشه خیلی میتواند در رشد معنوی فرد مفید باشد . و همانطور که شما در متن سوال گفتید روخوانی قرآن هر چند ثواب داشته ولی بهره چندانی نصیب فرد نخواهد شد.لازم به ذکر که در روایات متعددی سفارش به خواندن متن قرآن شده ازاین رو گرچه انسان می‏تواند ترجمه قرآن مجید را مطالعه نماید و از ثواب آن بهره مند شود، اما به جای تلاوت عربی قرار نمی‌گیرد؛ زیرا قرآن الفاظی است که از جانب خدا و به وسیله جبرئیل و به زبان عربی بر پیامبر (ص) نازل شده است.از سوی دیگر روح و محتوای هر پیام و سخنی در قالب زبان خاصی که در آن ریخته شده، عمیق تر درک می‏شود تا زمانی که به زبان‏های دیگر برگردانده شود. قرآن که دارای مضامین بسیار بلند و عالی است، هرگز قابل ترجمه دقیق و کامل به زبان دیگری نیست. شاید بتوان گفت که اکثر ترجمه‏های قرآن نارسا و حتی در برخی موارد ، اشتباه می‏باشد. به عنوان مثال از سوره حمد نام می‏بریم که هیچ ترجمه‏ای که بتواند تمام مفاهیم آن را به زبان دیگر بیان کند، نیست. حتی تنها کلمه الله، هیچ معادلی در زبان دیگر ندارد و کلمه خدا در زبان فارسی معادل معنای الله نمی‏باشد.
یکی از راه هایی که شیطان برای دور کردن مؤمنان از قرآن به کار می گیرد، وسوسه ای است که در قلب آنان می اندازد که خواندن قرآن که عربی است و ما مفهوم آیات را متوجه نمی شویم، چه فایده دارد. امام خمینی در جواب این توهم اشتباه می گوید:
".فرزندم! با قرآن اين بزرگ كتاب معرفت آشنا شو، اگر چه با قرائت آن؛ و راهى از آن به سوى محبوب باز كن و تصوّر نكن كه قرائت بدون معرفت اثرى ندارد كه اين وسوسه شيطان است. آخر، اين كتاب از طرف محبوب است براى تو و براى همه كس، و نامه محبوبْ محبوب است اگر چه عاشق و محبّ مفاد آن را نداند و با اين انگيزه حبّ محبوب كه كمال مطلوب است، به سراغت آيد و شايد دستت گيرد. ما اگر در تمام لحظات عمر به شكرانه اين كه قرآن كتاب ما است، به سجده رويم، از عهده برنيامده‏ايم.
اما این بدان معنا نیست که فقط به تلاوت بدون فهم اکتفا کنی ، بلکه به ترجمه آیات هم مراجعه کن. مفهوم را هم دریاب . در مفهوم تامل و تفکر کن . سعی کن زبان عربی را به حدی یاد بگیری که با تلاوت قرآن، مضمون آن را هم حداقل در حد ترجمه دریابی.
در خواندن و روخوانی قرآن هم سعی کن که درست خواندن را فرا بگیری . حالا در تلاوت قرآن اگر هم ناخواسته و بدون توجه اشتباه بخوانی، منعی ندارد ،زیرا عمد نیست . نباید به جهت امکان این اشتباهات غیر عمدی خودمان را از آن فیض عظیم محروم کنیم.
خلاصه هم به خواندن قرآن بها دهیم و هم به خواندن ترجمه و هم به یادگیری ترجمه و... هیچ کدام ما را از دیگری باز ندارد.
اگر هم ساعتی بخواهیم فقط با خواندن ترجمه، پیام های بیش تری از قرآن در یابیم و استفاده بیش تر ببریم، هیچ منعی ندارد. خواندن متن قرآن، ترجمه اش، نگاه کردن به سطرهایش، یادگیری تلاوت و ترجمه و تفسیرش و... همه عبادت است و همگی ارزشمند هستند.
البته فراموش نکنیم که عربی کلام خدا و فارسی ترجمه ماست . پس یقینا آثار معنوی عربی بیش تر از فارسی است اما برای اینکه جمع کرده باشیم بین کسب برکات و متوجه شدن مفاهیم آن ، سعی کنیم هم عربی و هم ترجمه و تفسیر آن را بخوانیم.

"هیچ کدام از مترجمین قرآن، مدعی ترجمه دقیقی از "بسم الله الرحمن الرحیم " نیستند"
پس چگونه باید قرآن را فهمید؟ با توجه به این نکته ها که:
در خلال سالهای اخیر تفسیرهای متفاوتی از قرآن نوشته شده که متاسفانه برخی بنمایه ی سیاسی دارند.
حتی ترجمه های قدیمی به فارسی نیز تغییر کرده اند و جاهایی که نیاز میدیدند! تحت اللفظی ترجمه شده تا درک آن سخت شود.

تصویر p_qurani

سلام.کدام یک از مفسرین چنین ادعایی داره؟ لطفا با سند و ادرس دقیق نکاتتان را بگید. نکته ای که باید بدان توجه کنید این است که آیات مختلف قرآن از جمله بسم الله الرحمن الرحیم) علاوه بر معنای ظاهری دارای معانی باطنی و عمیق دیگری نیز باشد در کشف این معانی باطنی و عمیق، مفسرین با احتیاط بیشتری اظهار نظر کرده اند .و الا بسیاری از تفاسیر معتبر در تبیین آیه بسم الله الرحمن الرحیم) معانی واضح و روشنی را ذکر کرده اند .

همیشه یه سری سوالات تو ذهنم بود چرا باید نماز رو عربی بخونم و یا چرا ترجمه قران رو فقط نخونم.
که جوابش رو بعدا توی قران فهمیدم . و اون این بود که خدا گفته اسما الهی رو به انسان یاد داده و این یکی از برتری های انسان هستش اما این اسما کجا هستند و چه قدرتی دارند این اسما در قران پراکنده شده و اولین و قوی ترینشون به اسم الله الرحمن الرحیم هستش. الله- الرحمن- الرحیم. ما هنوز انگار توی کلاس اول موندیم اینا رو باید عربی خوند اینا اسما الهی هستن که اگه با حضور قلب خونده بشه ما رو به عالم غیب متصل میکنه و ایمانمون قوی تر میشه . البته زمان خوندن هم مطرحه هستش . و یکی از بهترین زمان ها شب وقتی همه خوابن هستش

نظرات