كيفيت نماز شب چگونه است؟

آیت الله بهجت(ره)

نماز شب، يازده ركعت است كه هشت ركعت آن به نيت نماز (نافله) شب؛ يعنى چهار نماز دو ركعتى، مانند نماز صبح، سپس دو ركعت به نيت نماز «شفع» كه بهتر است در ركعت اول آن بعد از حمد، سوره ناس و در ركعت دوم بعد از حمد، سوره فلق خوانده شود و يك ركعت هم نماز وتر؛ به ‏گونه‏اى كه بعد از حمد سه بار سوره توحيد، يك بار سوره فلق و يك بار سوره ناس را بايد خواند؛ هر چند مى‌‏توان به خواندن يك سوره هم اكتفا كرد.

بعد از خواندن حمد و سوره‌‏ها، دست‏ها را براى قنوت به سوى آسمان، بالا مى‏‌بريم. آنچه در قنوت نماز وتر، مستحب است خوانده و به زبان آورده شود، ابتدا هفتاد مرتبه: «أستغفراللّه ربّي و أتوب إليه»، بعد هفت بار ذكر: «هذا مقام العائذ بك من النار؛ اين است مقام كسى كه از آتش قيامت به تو پناه مى‏‌برد»، سپس دعا كردن براى چهل نفر از مؤمنين؛ هر چند مى‌‏توان تمام مؤمنين را مدّ نظر قرار داده و به صورت كلى دعا نمود و در نهايت سى‏‌صد مرتبه ذكر «العفو». و در آخر سه مرتبه بگويد: «رَبّ اغْفِرْلى وَارْحَمْنى وتُبْ علىَّ اِنّكَ اَنْتَ التّوابُ الْغَفُورُ الرّحيم؛ پروردگارا، مرا بيامرز و به من رحم كن و توبه مرا بپذير به درستى كه بسيار توبه ‏پذير و بخشنده و مهربانى.»

البته در صورت تنگ بودن وقت مى‌‏توان اين نماز را ـ هم‏چون ساير نمازهاى مستحبى ـ بدون سوره يا قنوت خواند يا فقط به نماز شفع و نماز وتر يا حتى فقط نماز وتر اكتفا نمود. بايد دانست كه وقت نماز شب از نيمه شب تا اذان صبح است و بهتر است نزديك اذان صبح، خوانده شود.[۱]

 

[۱]. نماز نور چشم پیامبر اعظم(ص)/آیت الله ابراهیم امینی

دیدگاه‌ها

سلام اگه قنوت نماز وتر را جابجا بخونیم مثلا اول ۴۰ مومن را دعا کنیم اشکالی ندارد؟ سوال بعد اینکه در اخر ذکر «رَبّ اغْفِرْلى وَارْحَمْنى وتُبْ علىَّ اِنّكَ اَنْتَ التّوابُ الْغَفُورُ الرّحيم؛ نگوییم چه اشکالی دارد؟

تصویر soalcity

سلام
دو موردی که سوال فرموده اید، از اجزای یک عمل مستحبی است و حکمی الزامی و وجوبی ندارد. اما بهتر است به همان شکل که وارد شده است انجام دهید.

سلام، میشه نماز شب رو به نیابت از روح پدر خدابیامرزم بجا بیارم؟ دراینصورت برای دعایی ک برای ۴۰ مومن میخوانیم برای پدرم هم میشه دعا کرد؟

تصویر شهر سوال

باسلام و تشکر از سوال شما
انشاء الله که حق تعالی پدر شما را رحمت کند.
بله شما می توانید نماز شب را به نیابت از پدر مرحومتان بخوانید که در این صورت هم شما ثواب می برید و هم آن مرحوم از ثواب نماز شب بهره مند می شوند و در قنوت نماز شب می توانید ایشان را دعا نمایید و در زمره آن ۴۰ مومن قرار دهید.

موفق باشید

بنده بمدت یک دهه اززمان بلوغ شوق نماز شب داشتم ولی بخاطر ترس از ریا شب بلند نمیشدم! تا اینکه این فکر را کنار گذاشته و اهل تهجد شدم و بمدت یک دهه این عمل را انجام دادم ولی نمیدانم چه گناهی را مرتکب شدم که این توفیق از دو سال پیش از من سلب شد ه با اینکه اگر ساعتی به اذان صبح هم بیدار باشم دیگر اشتیاق خواندن نماز را ندارم البته الحمدلله هنوز هم نمازهای واجب را اول وقت میخوانم خودم در عجب مانده ام قبلا اگردو ساعت مانده به اذان صبح با خستگی تام میخوابیدم برای نماز شب بیدار میشدم ولی الان اگر ده ساعت هم مانده بخوابم بیدار میشوم و دوباره میخوابم انگار ممنوع الورد به ملکوت شده ام ! دوسال بعد این ماجرا متوسل بذکر یونسیه شدم مدتی جواب داد ولی باز فکری بذهنم رسید مبنی براینکه خداوند هیچ تضمینی نداده که بنده بعد از ۹۰ سال عبادت با ایمان بمیرم !و مثل خوارج برغم حافظ قران بودن و اهل تهجد و دایم الصوم بودن گمراه نشوم!{هرچند برادرانمان مرا همیشه خارجی میخوانند!!} چون نمیدانم که من هم به مقام مخلصون خواهم رسید که شیطان را با من کاری نباشد چون تا الان که در آستانه ۴۰ سالگی هستم نرسیده ام زین پس هم نخواهم رسید چون اصولا بعد از این سن ادم بیشتر طالب وراغب دنیا میشود و کار سختر میشود و در ضمن از کجا بدانم واقعا من بدرجه یقین و اخلاص رسیده ام (علایم اخلاص ناب چیست )}و اخر الامر زحماتم را شیطان بباد نبرد و پشیمان از تحمل بیخوابی ها نشوم! لذا دیگر رغبتی برای انجام مستحبات ندارم میترسم کم کم این فکر به واجبات هم تسری یابد چه کنم ؟ در ضمن منظور از سجده طولانی چند بار ذکر کفتن در سجده است یا تعداد مهم نیست بلکه تا خستگی بدن و زبان و روح !باید ادامه داد
ممنون از لطفتان در ضمن طلبه نیستم ولی از جوجه طلبه ها بیشتر میدانم ! پس در جواب دادن حواستان به این مساله هم باشد که بکم راضی نمیشم چون بیست سال است پای منبر طلبه سطح یک تا آیت الله العظمی بوده ام !!هرچند میدانم خواهید گفت از خدا نا امید شده ام خب چرا چنین شده چون حادثه ناگواری برام رخ نداده که از خدا نا امید شوم ! افسرده هم نیستم ! نمیدانم شاید چشمم کرده اند یا جن زده شده ام !

تصویر soalcity

با عرض سلام
راه کسب اطمینان برای حفظ ایمان، تقویت آن است. نه آنکه چون احتمال دارد، ایمانمان از دست برود، پس از هم اکنون شل شویم! (به قول معروف از ترس مرگ خودکشی کنیم!) و ایمان قوی نیز از صفات اهل نماز شب است که قرآن می فرماید:
إِنَّ ناشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ أَشَدُّ وَطْئاً وَ أَقْوَمُ قيلاً (۶ مزمل) مسلّماً نماز و عبادت شبانه پابرجاتر و با استقامت ‏تر است!
و اگر تصور می کنید که ممکن است شیطان زمانی دست از سر آدمی زاد بردارد، اشتباه می کنید. شیطان هرگز هیچ کس را رها نمی کند. حتی انبیاء نیز از وسوسه شیطان مصون نیستند:
امام صادق (ع) می فرمایند: ابليس (شيطان) بجانب موسى بن عمران (ع) آمد در حالى كه موسى با پروردگار خود مناجات مينمود، پس فرشته‏ اى از فرشتگان بشيطان گفت چه اميدى بموسى دارى با اينكه او در اين حالت است كه با پروردگار خود مناجات ميكند، شيطان گفت از او آن را اميد دارم كه از پدرش آدم اميد داشتم با اينكه در بهشت بود (مانند آنكه پدرش را در بهشت فريب دادم او را نيز ميفريبم) (الجواهر السنية-كليات حديث قدسى، ص ۱۲۱)
البته فرق مخلصین با باقی مردم در این جاست که مخلصین از همان وسوسه شیطان نیز بهره ایمانی می گیرند! و وسوسه شیطان سبب بینایی بیشتر آنها می شود:
إِنَّ الَّذينَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّيْطانِ تَذَكَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُونَ (۲۰۱ اعراف) كسانى كه پرهيزكارى پيشه كردند چون با پندار شيطانى برخورد كنند (خدا را) ياد كنند و در دم به بصيرت آيند.
و با توجه به نوشته شما، انگیزه تان برای نماز شب ضعیف شده و همین یکی از عوامل محرومیت از آن است که می توانید با مراجعه به احادیث و آیات مرتبط به نماز شب انگیزه خود را تقویت کنید. در ضمن اینکه شبهات تان برطرف شود.
که بعضی از آنها با اندک تاملی رفع می شود. مثل آنکه نوشته اید ممکن است بعدا از بی خوابی ها پشیمان شوم! آیا تصور می کنید زمانی که احتمالا چنین پشیمانی ای به شما روی بیاورد، احساس شما صحیح خواهد بود یا آنکه احساسی شیطانی است؟ چرا برای احساس پوچ احتمالی؛ خود را از فیض رحمت حق محروم کنیم؟

باسلام جهت رفع سلب توفیق از تهجد و بازگشت اشتیاق به ادای آن چکار باید کرد

تصویر شهر سوال

با سلام و احترام
لطفا به این آدرس مراجعه نمائید:
http://www.soalcity.ir/node/2316

سلام_کدوم از نماز شب رو میشه نخوند؟

تصویر شهر سوال

با سلام و احترام
لطفا کمی بیشتر توضیح دهید؟

سلام من نماز شفع رو به اینگونه میخونم :

در ركعت اول: يك بار سوره حمد + يك بار سوره قول هو‌ الله احد + يك بار سوره قول اعوذ برب الناس + ركوع + سجده.
- در ركعت دوم: يك بار سوره حمد + يك بار سوره قول‌ هو الله احد + يك بار سوره قول اعوذ برب الفلق + قنوت + ركوع + سجده + تشهد + سلام

آیا اشکالی دارد ؟؟

تصویر soalcity

سلام
خیر اشکالی ندارد.

با سلام. سوالم این است در قنوت نماز وتر برای ۴۰ مومن دعا کردن آیا بشود ۴۱ مومن نماز وتر باطل میشود؟ و اینکه گفته برای ۴۰ مومن دعا شود آیا اگر برای هر مومن دعایی چند بخشی باشد مشکلی دارد مثل اینکه عاقبت بخیری عافیت دنیا و آخر موفقیت. یا فقط برای هر مومن یک جمله دعا شود ؟؟؟

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

همه این مواردی که در سوال گفته اید اشکالی ندارد و نماز را باطل نمی کند. البته چیزی که وارد شده دعا برای ۴۰ مومن آن هم استغفار کردن نه هر دعایی.

سلام علیکم
اگر در قنوت نماز شب بجای ۴۰ بار ذکر اللهم اغفر للمومنین و المومنات و الموسلمین و المسلمات
بگوییم اللهم اغفر ......نام شخص دعا شونده اشکال دارد؟؟؟
باتشکر

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

چیزی که در نماز شب مستحب است دعا کردن برای ۴۰ مومن است نه ۴۰ بار گفتن دعای اللهم اغفر....
درنماز وتر بعدازخواندن حمد و سوره ،قنوت می گیرد و در قنوت ۴۰ مؤمن یامؤمنه را دعا می کند (مثلاًبگوید: اللهم اغفرلامام خمینی,اللهم اغفرللشهید بهشتی,اللهم اغفرللشهید رجایی و...ومی تواندبه مؤمنان وآشنایان محلّ خود(چه زن باشندوچه مرد,چه زنده باشندوچه مرده)دعا کند

سلام خسته نباشید مادرم نمی تواند نماز شب بخواند آیا من می تواند به نیابت از طرف ایشان نماز شب بخوانم ؟ می شود فقط نماز شفع و وتر را بخوانم؟ با تشکر

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

می توانید نماز شب را (به مقداری که می توانید) بخوانید و ثوابش را به مادرتان هدیه بدهید. هر مقدارش را که بخواهید می توانید بخوانید و به همان مقدار هم ثواب می برید.

نظرات