شرف الشمس چیست؟

شرف الشمس

آیا حرز شرف الشمس که به صورت اشکال مبهمی است و می گویند روز نوزدهم فروردین روی کاغذ زرد رنگی نوشته شود و آثار فراوانی دارد صحیح است؟

نوزدهمین روز از ماه فروردین برای منجمان مسلمان اهمیت ویژه ای داشته است. روزی که خورشید ۱۹ درجه در برج حمل(فروردین) باشد. آن ها می گویند این روزخاص بنابه محاسبات نجومی، روزی خوش یمن و بابرکت است و البته در ساعت های خاصی در این روز، بهترین موقعیت خورشید در کهکشان در سال است.

ابوریحان بیرونی در کتاب التفهیم  در باب  «در احکام نجوم» فصل « بهرهای (بهره ها ) ستارگان اندر بروج » زیر عنوان «شرف و هبوط ستارگان کدامند» مطالبی را در خصوص شرف سیارات نوشته است.

براساس جدول کتاب التفهیم  شرف شمس هنگامی است که خورشید ۱۹ درجه در برج حمل  باشد.

در میان عامه مردم هم این روز، روزی است که موکلان خورشید به زمین می آیند و چند ساعتی را در زمین می گذرانند. ساعت هایی که برای اهل زمین، از جمله خوش یمن ترین ساعت ها سال است.

 

شرف الشمسی که سنگ نیست

در باور عامیانه، «شرف الشمس» نگین انگشتری زردرنگ است که بعضی ها به نیت گشایش در کارها به دست می کنند. اما در واقع شرف الشمس سنگ نیست. بلکه دعایی منسوب به امام علی(علیه السلام) است که در روز نوزدهم فروردین با آدابی خاص می نویسند و نقشی رمزگونه را پشت انگشتر عقیق زردرنگ حک می کنند.

در روز شرف الشمس شکل شرف الشمس را از ساعت ۱۱ ظهر تا ساعت ۲۳ روی طلا، عقیق زرد، پارچه زرد کشیده و یا حک نموده و یا با خط زرد روی کاعذ و یا پارچه می نویسید و دعای آورده شده را خوانده و نوشته و بعد هر حاجتی که از خدا دارند را زیر دعا می نویسند و در قرآن می گذارند.

"شرف الشمس از علوم غریبه است، لکن درکتب متقدمین اعم از روایی وادعیه و اذکار اثری نیافتم، فقط متاخرین در چند قرن اخیر معتبر می دانند و بیاناتی درباره شرف الشمس و طریقه تکسیر آن به صورت مربع یا مسبع و غیره و نیز آثار و برکات آن مطالبی متذکر شده اند و بعضی آن را ماخوذ از اسم اعظم تلقی کرده اند و در کتاب جواهر مکنونه که از کتب خطی اذکار است و همچنین در کتاب السحاب اللئالی تالیف سید عبدالله بوشهری و کتب دیگر، آثاری از جمله دفع فقر و بیماری ها و حفظ از گزند جانوران و ایمنی از بلایا وکسب عزت و بزرگی متذکر شده اند"

اما نقش های رمز گونه ای که شرف ‏الشمس نامیده می‏شود در کتاب «جنة‏الوافیه» مشهور به «مصباح کفعمی» آمده است. کفعمی در حاشیه کتاب می‏نویسد: «در بعضی از کتاب‏های علمای شیعه دیدم که این شکل از امیرالمۆمنین(علیه السلام) نقل شده است.که وقتی عازم جهاد بود در بین راه که استراحت می کردند این شکل ها را بر روی سنگی حک کرد و فرمود: این رمز پیروزی ماست. به نظر می‏رسد بیان چنین نقلی محکم نیست؛ چون سند این روایت تا امیرالمۆمنین(علیه السلام) ذکر نشده است.» مرحوم شیخ بهایی هم همین شکل را در کتاب «سرّ المستتر» با اندکی تغییر آورده است. البته در کتاب‏های یاد شده این شکل به «شرف‏ الشمس» نامیده نشده است و احتمالاً تشخیص اساتید علم ختوم و اذکار این بوده که این شکل در شرف شمس -که نوزدهم فروردین ماه است- نوشته شود که ساعت خوبی است و باعث تأثیر بیشتر این شکل خواهدبود.

در کتاب «هزار و یک نکته»، نکته ۲۷۷، تألیف آیت‏اللّه‏حسن‏زاده آملی نیز مطالبی راجع به این شکل آمده است.

در کتاب های اسلامی هم نقش شرف الشمس هم را شامل پنج اسم اعظم خداوند می دانند که آنها را کلمات مبارکه: الله، جمیل، رحمن، مۆمن و نور گفته اند و بجای نقش از پنج حرف اول آنها بصورت ا.ج.ر.م.ن میتوان استفاده کرد.

از سنگ شرف الشمس برای: چشم زخم، گشایش امور، برآورده شدن آرزوها، افزایش رزق و روزی استفاده می شود.

پرسش

شرف الشمس چیست؟ چه آثاری دارد؟ آداب آن چگونه است؟ در چه روز واقع می شود؟ آیا تکرار آن در هر سال لازم است؟ و ده ها سوال دیگر؛ از جمله نکاتی است که علیرغم مبتلا به بودن اذهان مردم به این موضوع، غالبا در رسانه های دینی به آن پرداخته نشده است.

پاسخ علما

حضرت آیت الله مبشر کاشانی با اشاره به نکات جالب و ناگفته ای در این باره، مبحث شرف الشمس را جزء علوم غریبه دانست و مرقوم کرد:

"شرف الشمس از علوم غریبه است، لکن در کتب متقدمین اعم از روایی و ادعیه و اذکار اثری نیافتم، فقط متاخرین در چند قرن اخیر معتبر می دانند و بیاناتی درباره شرف الشمس و طریقه تکسیر آن به صورت مربع یا مسبع و غیره و نیز آثار و برکات آن مطالبی متذکر شده اند و بعضی آن را ماخوذ از اسم اعظم تلقی کرده اند و در کتاب جواهر مکنونه که از کتب خطی اذکار است و همچنین در کتاب السحاب اللئالی تالیف سید عبدالله بوشهری و کتب دیگر، آثاری از جمله دفع فقر و بیماری ها و حفظ از گزند جانوران و ایمنی از بلایا وکسب عزت و بزرگی متذکر شده اند."

معظم له در ادامه افزود: "کفعمی هم در کتاب جنت الواقیه آورده اند که این حروف شکل، اسم اعظم است و در بعض کتب علمای شیعه دیدم که این شکل از امیرالمۆمنین علیه السلام می باشد ولی سندی برای ادعای خود ذکر نکرده اند.

مرحوم شیخ بهائی نیز در کتاب سرالمستتر، در رابطه با این شکل که بعضا به شرف الشمس معروف شده مطالبی بیان فرموده است."

علامه مبشر کاشانی در پایان ، به زمان و آداب و کیفیت شرف الشمس نیز اشاره و یادآور شد: " می گویند که شرف الشمس باید در روز ۱۹ حمل که مطابق با روز ۱۹ فروردین است از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقیق زرد و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردی نوشته شود و با خود حمل نماید ولی در تجدید آن در روز مذکور در سال های بعد شرط نشده است و لازم نیست."

همچنین حضرت آیت الله روحانی نیز ابعاد خواندنی دیگری از شرف الشمس را بیان و مکتوب کرد:

"اهل این گونه فنون می گویند که اگر یک بار شرف الشمس به طریق مخصوص نوشته شود، دیگر احتیاجی به تکرار در سال بعد ندارد و اثرش باقی است– ولی چون در طرز نوشتن آن اختلاف است، مثل شکل ستاره آن یا حرف میم آن، بعضی به همه وجوه آن می نویسند، مثلا یک بار با ستاره پنج گوشه و یک بار با ستاره شش گوشه."

معظم له در پایان جوابیه خود به پرسش خبرنگار ما تکرار شرف الشمس در هر سال را لازم ندانست و مرقوم کرد:

"به هر حال جدید تهیه کردن آن در هر سال لازم نیست. "

در این حال، حضرت آیت الله مظاهری در پاسخی کوتاه و گویا، با اشاره به قابل اعتماد بودن شرف الشمس، افزود: "شرف الشمس مورد اعتماد است و اگر کسی داشته باشد تجدید لازم نیست."  

در کتاب «هزار و یک نکته»،تألیف آیت‏ اللّه‏ حسن‏ زاده آملی، نکته ۲۷۷،  نیز مطالبی راجع به این شکل آمده است. در کتاب های اسلامی هم نقش شرف الشمس هم را شامل پنج اسم اعظم خداوند می دانند که آنها را کلمات مبارکه: الله، جمیل رحمن، مۆمن و نور گفته اند و بجای نقش از پنج حرف اول آنها بصورت ا.ج.ر.م.ن میتوان استفاده کرد

دعای شرف الشمس

بسم الله الرّحمن الرّحیم

اَللّهُم اِنّی اَسئَلُكَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِكَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّیِ و بالالَفِ المُقَّّوِم و بِالمِیمِ الطَمیس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِی هی كالكَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم صوره اِسمكَ الشَّریفِ الاَعظَم اَن تُصَلِیَ علی سَیِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجری بِالقلم و اَن تَقضِی حاجَتِی.

نکاتی که در هنگام نوشتن باید رعایت شود:

۱-هیچ خطی دوبار کشیده نشود

۲-سوراخ های ستاره و میم و ها و واو بسته نشود

۳-خطوط ابتدا و انتهای ستاره یگدیگر را قطع نکنند

۴-اندازه الف ها یکسان باشد

۵- واو آخر روی تمام نقش کشیده شود

۶- اگر روی کاغذ نوشته میشوند با گلاب و زعفران نوشته شوند

جدول ۴*۴ شرف شمس نیز بدین شکل است که خواص یکسانی با نقش دارد.

شرف الشمس

دو نکته مهم دیگر درباره شرف شمس

۱- اگر از نگین استفاده میکنید سعی کنید هر سال در ساعت ذکر شده و با آداب کامل بوسیله یک سوزن روی نقش کنده شده را دوباره خراش دهید.

۲- اگر روی کاغذ نوشتید آن را باز نکنید و به کسی نشان ندهید و در آخرین چهارشنبه سال به آب روان بسپارید.

 

دیدگاه‌ها

وای چقد جالب.خیلی ممنون از اطلاعاتتون.فقط چند تا سوال مهم میتونیم سنگ عقیق زرد رو که روش عبارت شرف الشمس نوشته شده(آماده اش) رو خریداری کنیم؟یا دقیقا ۱۹ فروردین باید خودمون این عبارت رو بنویسیم؟؟اگر برای بار اول بخواییم بنویسیم با چی بنویسیم رو نگین؟اونوقت دعایی که میخوایم برآورده بشه باید زیر نگین بنویسیم؟بعد اگر قرار باشه خودمون بنویسیم دقیقا کجا بنویسیم زیر نور خورشید!؟؟دعای شرف الشمس رو هنگام نوشتن باید بخونیم؟بی زحمت یه توضیح هم از اینکه سوراخهای ستاره بسته نشود بدین هیچکدوم از سوراخهای ستاره بسته نشه؟ببخشین سوالام زیاد شد.

تصویر p_qurani

سلام . آنچه از کلام بزرگان و مطلعین به دعای شرف الشمس نقل شد هرچند نسبت به این که آیا خودمان باید بنویسیم یا این که می شود به صورت آماده خریداری کنیم ، ساکت است و متعرض این نکته نشده اند ولی بدون شک اگر خود انسان این کار را بکند جزء قدر مسلم این دستور العمل می باشد .

سلام ایا شرف الشمس اومد نیومد داره. لطفا جواب بدید خیلی مهمه

تصویر p_qurani

سلام . براساس آنچه که از کلام بزرگان نقل شد ،خیر .

ایا من نمیتونم از حرز شرف شمس پرینت بگیرم و بعدبر روی پرینت با گلاب و زعفران باز نویسی کنم؟؟؟

تصویر p_qurani

سلام.ظاهرا باید صدق نوشتن بکنه.

باسلام
۱- درمورد اینکه واو آخر باید روی تمام شکل کشیده شود آیا در مورد تصویر لوح شرف الشمس که در انتهای مطلب بالا قرار داده اید نیز باید رعایت شود یا اگر عینا تصویر لوح شرف الشمس ارائه شده را بکشیم کافی است؟

۲- ساعت کشیدن نقش چند است؟از طلوع آفتاب تا ساعت ۱۱ یا از ساعت ۱۱ تا ساعت۲۳؟

تصویر پاسخگو

با سلام
۱- نکاتی که در هنگام نوشتن باید رعایت شود:

۱-هیچ خطی دوبار کشیده نشود

۲-سوراخ های ستاره و میم و ها و واو بسته نشود

۳-خطوط ابتدا و انتهای ستاره یگدیگر را قطع نکنند

۴-اندازه الف ها یکسان باشد

۵- واو آخر روی تمام نقش کشیده شود

۶- اگر روی کاغذ نوشته میشوند با گلاب و زعفران نوشته شوند.

۲- ساعت نگارش از طلوع آفتاب تا ظهر شرعی هست .

با سلام، من دادم روی سنگ برام شرف شمس بنویسن،آیا اشکالی داره خودمم تو خونه روی کاغذ بنویسم؟

تصویر پاسخگو

با سلام
هیچ اشکالی نداره چندین دعا نوشته بشه .

باسلام،من تمامی دستورالعمل را رعایت کردم و با اب زعفران روی کاغذ نوشتم اما به هنگام نوشتن اشکال،شکل حرف میم را یادم رفت بنویسم،وقتی به یاداوردم دو دقیقه از نوشتن حاجات گذشته بود،دوباره شکل میم را اضافه کردم،ایا مشکلی دارد ؟و باید دوباره کل ان را مینوشتم؟

تصویر پاسخگوی اعتقادی

پاسخ :
با سلام وتشکر .
در این باره ذکر نکته های ذیل لازم است
فراهم کردن لوازم آن چه که در بعضی دعا ها آمده ،مثل این که با زعفران نوشته شود و مانند آن ویا حرف دعا چگونه باشد ، اگر فراهم کردن لوازم آن ممکن است، تهیه شود. اگر ممکن نباشد ،اشکالی ندارد.
در دعاهایی که دستوراتی مثل آن چه نقل کرده اید دارند، اگر طبق دستور عمل شود و دعا برگرفته از آیات الهی یا اذکار و ادعیه مأثوره از معصومین(علیهم السلام) باشد، قطعا تاثیر خواهند داشت. اما اگر عمل کردن به بخشی از دستور ممکن نباشد مثل آن که مشک را نمی توان تهیه کرد، دعا موثر خواهد بود اما تاثیر آن کامل نیست.
در بعضی موارد معصومین جایگزین هایی را معین نموده ،مثلا فرموده اند : دعایی را بر روی پوست آهو بنویسد و همراه داشته باشد. اگر پوست آهو نبود ،بر پوست دیگری بنویسد. در این گونه موارد اگر انسان از تهیه پوست آهو معذور شد ،باید به جایگزین آن مراجعه نماید.
دعاهایی که در آب حل و به اشخاص خورانده و یا به شکل های دیگراستفاده می شوند، مثل اینکه نوشته و بر گردن آویخته می شوند ، اگر برگرفته از آیات الهی یا اذکار و ادعیه مأثوره از معصومین(علیهم السلام) باشد ،صحیح است و اعتماد بر آن ها درست می باشد.
انسان برای محبوب قرار گرفتن در دل دیگری لازم است که خود را به خواسته های او نزدیک کند. اخلاق و رفتار خود را شایسته کند . آن گونه باشد که شایسته دوستی و یا ازدواج با او شود . اگر کسی هم کفو دیگری نباشد ، یا شرایط لازم برای دوستی و یا زندگی زناشویی و مانند آن ( به طور کلی ایجاد دوستی و محبت)را نداشته باشد و بخواهد فقط با دعا دوستی یا زوجیت را ایجاد کند ، راه درستی نیست. همان گونه که یک اصل کلی در مورد دعا وجود دارد که دعا نباید جانشین کار و تلاش و چیزهای دیگر شود.
دعا در کنار موارد لازم دیگر می تواند موثر باشد ؛ بنابراین در ابتدا لازم است با قوه فکر و خرد و به دور از احساس یا مقوله ای مثل عشق و... شرایط خود و طرف مورد نظر را کاملاً در نظر گرفته و محاسبه نماید.

با سلام،راستش من میخام این دعا رو رو عقیق زرد برام حک کنن،دوتا سوال برام پیش اومده،یکی این که حتما باید حاجتم رو تو کاغذ زیر نگین بزارم؟دوم اینکه سال بعد که باید با سوزن رو خطوط خط بندازم هم مثل دفعه ی اول نباید روی هیچ کدوم از خطوط دوبار بکشم؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

پرسشگر گرامی،

دو نکته مهم دیگر درباره شرف شمس:

۱- اگر از نگین استفاده میکنید سعی کنید هر سال در ساعت ذکر شده و با آداب کامل بوسیله یک سوزن روی نقش کنده شده را دوباره خراش دهید.

۲- اگر روی کاغذ نوشتید آنرا باز نکنید و به کسی نشان ندهید و در آخرین چهارشنبه سال به آب روان بسپارید.

موفق باشید.

اطلاعاتتون عالی بود

نظرات