آیا قبل حضرت آدم انسان های دیگری بودند؟ آیا تمدن داشتند؟
روایات متعددی درباره انسان هایی قبل از حضرت آدم (ع) داریم که به وجود انسان هایی قبل از حضرت آدم دلالت می کند.
امام صادق(ع) فرموده اند: شاید شما گمان میكنید كه خدای عزّ وجلّ غیر از شما هیچ بشر دیگری را نیافریده است. نه، چنین نیست؛ بلكه هزار هزار آدم آفریده كه شما از نسل آخرین آنها هستید.[۱]
همچنین امام باقر(ع) فرموده اند: خدای عز وجل از روزی كه زمین را آفریده، هفت عالم را در آن خلق (و سپس منقرض كرده است) كه هیچ یك از آن عوالم از نسل آدم ابوالبشر نبودهاند و خدای تعالی همه آنها را ازپوسته روی زمین آفرید و نسلی را بعد از نسل دیگر ایجاد كرد و برای هر یك، عالمی بعد از عالم دیگر پدید آورد تا در آخر، آدم ابوالبشر را بیافرید و ذریه اش را از او منشعب ساخت...[۲]
همچنین بعضی از مفسرین در ذیل آیه مربوط به اعتراض فرشته ها به خلقت انسان، احتمال علم فرشته ها، از سابقه موجودات قبلی ساکن در زمین سخن گفته اند:
«قالُوا أَ تَجْعَلُ فیها مَنْ یُفْسِدُ فیها وَ یَسْفِكُ الدِّماءَ[بقره/۳۰] گفتند: در آنجا مخلوقى پدید مى آورى كه تباهى كنند و خونها بریزند؟»
در تفسیر نمونه می نویسد: «بعضى دیگر از مفسران معتقدند پیشگویى فرشتگان بخاطر آن بوده كه آدم نخستین مخلوق روى زمین نبود، بلكه پیش از او نیز مخلوقات دگرى بودند كه به نزاع و خونریزى پرداختند پرونده سوء پیشینه آنها سبب بدگمانى فرشتگان نسبت به نسل آدم شد!»[۳]
بنابراین از منظر دینی مسلم است که قبل از حضرت آدم (ع) انسان های دیگری بر روی کره زمین زندگی می کرده اند. اما درباره جزئیات زندگی آنها، باید دقت کنیم که این مسائل، یکی از مصادیق غیب است و ما به آن دسترسی نداریم. و نمی توانیم همه جزئیات را کشف کنیم. و باید به همان مقداری که در روایات بیان شده است، بسنده کنیم. یکی از مصادیقی که در روایات راجع به آن صحبت شده است، نسناسان است. که قبل از خلقت حضرت آدم (ع) نسل آن ها نابود می شود.
حضرت علی (ع) می فرمایند: وقتى كه خداى متعال اراده كرد كه خلقتى را به دست قدرت خود ایجاد كند، و این امر بعد از گذشت هفت هزار سال از خلقت جنّ و نسناس در زمین بود، آنگاه خداوند از طبقات آسمانها پرده برداشت و به ملائكه فرمود: به زمین بنگرید و اهل آن از جنّ و انس را ببینید، پس وقتى كه نگاه كردند و اعمال معصیت آمیز آنها را دیدند، بر ایشان بسیار دشوار بود، آن وقت گفتند: پروردگارا تو عزیز و قادرى و اینها خلق ضعیف تو هستند كه با روزى تو زندگى مىكنند ولى تو را نافرمانى و معصیت مى نمایند و تو از آنها انتقام نمى گیرى، وقتى كه پروردگار سخن آنان را شنید فرمود: من مىخواهم در زمین جانشینى قرار دهم كه حجت من در زمین من باشد، ملائكه گفتند: تو منزّهى از اینكه در زمین موجودى را بیافرینى كه همان طور كه جنّیان در زمین فساد مى كردند، در آن فساد و و خونریزى كنند، پس این خلیفه را از ما قرار بده چون ما تو را معصیت و نافرمانى نكرده و تو را به ستایشت تسبیح مىگوئیم و تقدیس مى نمائیم، آنگاه خداى عزّ و جل فرمود: همانا من چیزى را مى دانم كه شما نمى دانید، اراده كرده ام كه به دست قدرت خود خلقى را بیافرینم، و از ذریّه او پیامبران و بندگان صالح و امامان هدایت یافته اى قرار دهم و آنها را جانشینان خود بر خلقم در زمین قرار دهم و زمین خود را از لوث نسناس پاكیزه سازم و جنّیان عصیانگر را منتقل كرده و آنها را در هوا و در اقطار زمین سكونت دهم و بین آنها و خلقم حجابى قرار دهم.[۴]
نکته ای که باید به آن توجه داشت اینکه انسان های امروزی همه از نسل حضرت آدم (ع) هستند هیچ ربطی به نسل های قبلی انسان ها ندارد. و ظاهر آیات قرآنی به خوبی این مطلب را نشان می دهد. که در موارد مکرر انسان ها را با تعبیر "بنی آدم: خطاب قرار داده است:
«یا بَنِی آدَمَ [اعراف/۲۷] ای فرزندان آدم!»
و اینکه حضرت آدم (ع) نیز به نسل های قبلی ربطی ندارد و مستقل از آنها خلق شده است، نیز مطلبی روشن است. از جمله دلایل آن اینکه در آیه ذیل به عدم وجود پدر برای حضرت آدم (ع) و خلق آن از خاک اشاره می کند:
«إِنَّ مَثَلَ عیسى عِنْدَ اللَّهِ كَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِنْ تُرابٍ ثُمَّ قالَ لَهُ كُنْ فَیَكُونُ[آل عمران/۵۹] مَثَل عیسى در نزد خدا، همچون آدم است كه او را از خاك آفرید، و سپس به او فرمود: «موجود باش!» او هم فوراً موجود شد.»
[۱]. كتاب توحید، ج ۱، ص ۲۷۷.
[۲]. خصال، ج ۲، ص ۶۵۲، ح ۵۴.
[۳]. تفسیر نمونه، ج۱، ص: ۱۷۴.
[۴]. علل الشرائع، ج۱، ص: ۱۰۵.
دیدگاهها
سلام خیلی ممنون
سلام خیلی ممنون
انشاءالله سربلند باشید
بسیار متشکرم
بسیار متشکرم
اما یک سوال دارم : بر طبق روایات آمده است که خداوند بزرگ فرمودند که من زمین را هیچ گاه بدون حجت خود نمیگذارم حال آیا قبل از حضرت آدم حجتی بر روی زمین وجود داشته است؟
با عرض سلام
با عرض سلام
اولا در بعضی از احادیثی که این مطلب را بیان می کند، مطلب به خوبی بیان شده است که منظور بعد از خلقت آدم است. مانند دو حدیثی که در ذیل تقدیم می کنم:
عن علی بن الحسین (ع): لَمْ تَخْلُ الْأَرْضُ مُنْذُ خَلَقَ اللَّهُ آدَمَ مِنْ حُجَّةٍ لِلَّهِ فِیهَا ظَاهِرٍ مَشْهُورٍ أَوْ غَائِبٍ مَسْتُورٍ (الإحتجاج على أهل اللجاج،ج۲ ، ص ۳۱۷ )
عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ قَالَ وَ اللَّهِ مَا تَرَكَ اللَّهُ أَرْضاً مُنْذُ قَبَضَ آدَمَ ع إِلَّا وَ فِیهَا إِمَامٌ یُهْتَدَى بِهِ إِلَى اللَّهِ ( الكافی، ج۱، ص۱۷۹)
ثانیا به فرض که هیچ توضیحی در این باره در روایات بیان نمی شد، ظهور کلام زمینی است که فرزندان آدم بر روی آن زندگی می کنند. یعنی برای بیان قواعد کلی حاکم بر زندگی بنی آدم بیان شده است.
ثالثا اگر موجودات قبل از آدم مانند آدم مکلف بوده اند، حتما حجت بر آنها تمام شده است. اما به چه شکل، نمی دانیم.
بله زمین از حجت خداوند خالی
بله زمین از حجت خداوند خالی نمیماند ما در آیه ای داریم که خداوند به پیامبر می فرماید به یاد بیاور هنگامی که من به فرشتگان گفتم همانا من انسانی از گل خواهم آفرید.از این آیه معلوم است که پیامبر زمان خلق آدم ابوالبشر وجود داشته است هم چنین در کتب شیعه آمده که خداوند ابتدا نور را آفرید سپس این نور را در عرش الهی به چهارده قسمت تقسیم نمود و از وجود این چهار قسمت تمام هستی را خلق کرد. این چهارده قسمت نور همان چهارده معصوم هستند که در زمان پیامبر به صورت جسم در آمده اند. در سلام نماز پیامبر را خطاب قرار میدهیم پس پیامبر زنده است و آفرینش حضرت آدم را دیده است.
با نظرتون موافقم اما بعضی
با نظرتون موافقم اما بعضی عقیده دارند که گروهی از جنیان قبل از انسان بوده اند که نسناس نام داشته اند و گروهی نیز بنا به فرموده خداوند که فرمود دنیا را بخاطر علی ع خلق کردم عقیده دارن امام علی ع از قبل افریده شده و حجت خداوند بوده است و گروهی نیز حرف شمار ا میزنند که با توجه به سندیات مختلف من با حرف شما موافقم در ضمن منظور از قبل انسان سعنی زمان یعنی چه زمانی؟ و زمان هم دلالت بر موجود زنده دارد و تا موجودی روی زمین نبوده است معنی زمان اهمییت و معنی ندارد
با سلام و تشکر از ارتباطتان
با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!
به صورت خلاصه باید گفت:
[دیدگاه های مربوط به خلقت آدم]:
۱. پیش از حضرت آدم، هیچ موجودی از آدم یا شبیه آدم وجود نداشته و حضرت آدم یک دفعه و به طور مستقل خلق شده است.
۲. پیش از حضرت آدم موجوداتی شبیه آدم و جن بوده اند و سپس یا از بین رفته اند و یا هنوز هم وجود دارند.
۳. پیش از حضرت آدم، آدم وجود داشته ولی تکامل نایافته بود و به هر دلیل از میان رفته و منقرض شده اند و آنگاه حضرت آدم بدون ارتباط با آدم های گذشته به طور کامل مستقل آفریده شده اند.
برخی از دانشمندان مرکز اصلی پیدایش انسان را افریقا می دانند که ۲۰ میلیون سال پیش بوجود آمده اند و چون از لحاظ گلبول های خون شبیه به میمون هستند عده ای انسان را از نسل میمون می دانند. انسان پکن : در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار سال پیش در ناحیه پکن زندگی می کرده اند . تا حد زیادی به حیوان شباهت داشته است . دارای زانوی خمیده و سری کوچک بوده است .نخستین اثر این نوع در سال ۱۸۹۹ در چین یک دندان بود و در سال ۱۹۲۰ اندسن استخوان هایی از آن را پیدا کرد . انسان نئاندرتال :در حدود ۱۴۰ هزار سال پیش بوجود آمده و در حدود ۷۰ هزار سال می زیسته است . انسان های کرمانیون : این نوع انسان از ابزار های پیشرفته مانند ابزار های سنگی استفاده می کرده است. دانشمندان به واسطه تحقیقات علمی خود به این نتایج رسیده اند. علاوه بر روش تجربی که به نتایجی در این باره دست پیدا کرده است، ما روایاتی داریم که به خلقت آدم پیش از آدم ابوالبشر اشاره می کند.
موفق باشید.
ان موقع که هنوز تصمیم نگرفته
ان موقع که هنوز تصمیم نگرفته بود که حجت روی زمین انتخاب کنه.
پاسخ :
پاسخ :
با سلام وتشکر .
پاسخ در سه محور بیان میشود
الف _در ابتدا باید گفت مراد از این سخن که زمین هیچگاه از حجت خالی نمی ماند این است که بر اساس حکمت بالغه الهی در نظام خلقت موجودی که مظهر اسما و صفات خدا باشد وبه تعبیر قرآن خلیفه خدا در زمین باشد به لحاظ تکوین و تشریع لازم است تا فیض الهی را در دو ساحه تکوین وتشریع به عالم وآدم برساند بنابر این حجت در روی زمین و ضرورت وجود او در عالم در واقع به معنای ضرورت وجود واسط فیض الهی در زمین است از این رو گفته می شود که زمین هیچ گاه از وجود حجت خالی نخواهد بود چون فیض در تکوین وتشریع از کانال وجود حجت به عالم و آدم می رسد و در این رابط نکته های بسیار گویا و روشن در آموزه های دینی آمده که به برخی از آنها اشاره می شود :
در روایتی آمده: لو بقیت الأرض بغیر إمام لساخت؛(۱) اگر زمین بدون امام باشد، از هم متلاشی میگردد».
از این حدیث معلوم میشود که وجود حجت و امام معصوم در عالم از وجود اکسيژن و هوا ضروریتر است، زیرا اگر هوا نباشد، موجودات زنده و حیوانات و گیاهان نابود میشوند، ولی اگر حجت و امام در روی زمین نباشد، همه عالم حتى جمادات متلاشی و نابود میشوند.
امیر مؤمنان (ع) این باره فرمود:
«لا تخلو الأرض من قائم لله بحجة إمّا ظاهراً مشهوراً أو خائفاً مغموراً، لئلاّ تبطل حجج الله وبیّناته؛ (۲) زمین از کسی که برای خدا با حجت به پاخیزد خالی نمیماند. او نمایان و شناخته شده است، یا ترسان و پنهان است تا حجتها و نشانههای روشن خدا باطل نگردد»
ب_ نکته دیگر ایم که حجت خدا در روی زمین انبیا واولیا او هستند در این باب نیز روایاتی بسیاری است از جمله امام صادق (ع) فرمود:
«چون ثابت کردیم که آفریننده و سازندهای داریم که برتر از ما و از همه آفریدهها است، و این صانع، حکمتمدار و بلند مقام است و هیچ یک از آفریدگان شایسته و سزاوار آن نیستند که از نزدیک با او گفتوگو نمایند، معلوم میشود که خداوند حکیم میان خلق خود سفرایی دارد که میان او و بندگانش واسطهاند و پیامهای خالق را به مخلوق میرسانند و آدمیان را به مصالح و منافع و وسایل بقای آنان و موجبات فنایشان آگاهی میدهند، پس ثابت میشود که میان آفریدگان، کسانی هستند که از سوی خدای حکیم و علیم مأموریت امر و نهی دارند و آن ها پیامبران و برگزیدگان اویند.
آن ها حکیمانیاند که حکمت الهی را آموخته و با آن مبعوث شدهاند. آن ها در خلقت جسمانی با سایر مردم فرقی ندارند، ولی در حالات معنوی اخلاقی و صفات و کمالات وجودی کاملاً از آن ها متمایز هستند و از طرف خداوند به حکمت و متانت تأیید شدهاند. افزون بر آن (بعد از انبیا) در هر دوره زمانی ره آورد نبوت از طریق دلایل و براهین آن ها به وسیله اوصیا حفظ شده است تا زمین از حجتی که نشانه صدق و عدالت را به همراه دارد، خالی نباشد».(۳)
در این روایت بر حکمت خداوند تأکید شده و بدین مسئله اشاره گردیده چون خداوند حکیم است و از مشاهده بشر برتر است، از این رو حکمت او ایجاب میکند که از طریق سفیران خود بندگانش را به راه سعادت هدایت کند که بعد از انبیا، اوصیای آنان عهدهدار این مسئولیت هستند. (۴) در زمان حاضر حجت خدا در عالم وجود مقدس حضرت مهدی است که واسطه فیض بر عالم و آدم است
، از این رو خطاب به حضرت بقیة الله حجة ابن الحسن آمده:
«. . . الذی ببقائه بقیت الدنیا وبیمنه رُزق الورى وبوجوده ثبتت الأرض والسماء؛(۵)
مهدی که چشم عالم با اوست و دنیا به بقای او باقی است و به برکتش به خلق روزی میرسد، زمین و آسمان به وجودش برقرار است». امام باقر(ع) فرمود:
ج_ نکته اخر این که از برخی روایات بدست می آید که زمین هیچگاه از حجت خدا و واسطه فیض خالی نبوده است مثلا در روایتی از امام باقر ع نقل شده که فرمود «والله ما ترک الله أرضاً منذ قبض آدم(ع) إلاّ وفیها امام یهتدى به إلى الله و هو حجته على عباده ولا تبقى الأرض بغیر امام حجة لله على عباده؛(۶) سوگند به خدا که حق تعالى هرگز زمین را بدون امام که مردم را به سوی خدا هدایت نماید، نگذاشته است. او حجت خدا بر بندگانش است، و زمین هرگز بدون حجت خدا بر مردم نخواهد بود». و نیز امام صادق ع فرمود (( ما زالت الأرض إلاّ ولله فیها الحجة، یعرف الحلال والحرام ویدعو الناس إلى سبیل الله؛ (۷) همواره در زمین حجت خدا حضور دارد. حلال و حرام الهی را معرفی میکند و مردم را به راه خدا دعوت مینماید». بر اساس این گونه روایات معلوم می شود که زمین هیچگاه از وجود خدا خالی نیست .
پي نوشت ها :
۱. محمد بن یعقوب کلینی اصول کافی، ج ۱، ص ۱۷۹. نشر دار الکتب الاسلامیه تهران ۱۳۸۸ ق.
۲. نهج البلاغه، حکمت ۱۴۷، ص۷۴ ، نشر موسسه امیر المو منین ، قم ، ۱۳۷۵ ش .
۳. کلینی ،محمد بن یعقوب ، اصول کافی، ج ۱، ص ۱۶۸، نشر دار الکتب الاسلامیه، تهران ۱۳۸۸ش.
۴ . امین صادقی، پیامبر اعظم در نگاه عرفانی امام خمینی، ص ۲۵۶، نشر مؤسسه آثار امام، ۱۳۸۶ش.
۵. شیخ عباس قمی مفاتیح الجنان، ص ۱۵۵ و ۱۵۶. نشر بلاغت قم بی تا.
۶. محمد بن یعقوب کلینی اصول کافی، ج ۱، ص ۱۷۹. نشر پیشین.
۷. محمد باقر مجلسی بحار الانوار، ج ۱۵،ص ۲۹. نشر دار الاحیا التراث العربی بیرو ت ۱۴۰۳ ق.پاسخ در سه محور بیان میشود
همانطور که قبل از حضرت آدم جن
همانطور که قبل از حضرت آدم جن و انس خونریزی بپا میکردند مطمئنا نمیتوانستند حجت خداوند شده و حق را به همنوعان خود نشان دهند . پس جواب سوال شما خیر.
سلام
سلام
احتراما پس از حضرت آدم نیز خون ریزی بوده است. پس وجود خونریزی به این معنا نیستند که همه فاسد هستند. بلکه در بین آنها ممکن است افراد صالحی وجود داشته باشند.
ممنون از توضیح خوب و کاملتون
ممنون از توضیح خوب و کاملتون
جالب بود
جالب بود
واقعا جالب بود ممنون
واقعا جالب بود
ممنون
بسیار مفید بود ، اما افسوس و
بسیار مفید بود ، اما افسوس و صد افسوس که سایت شما گزینه اشتراک گذاری در فیس بوک را ندارد واقعاً چنین مطالب با ارزشی هستند که ارزش دیده شدن را دارند و باید میلیونها انسان مطالب مفید سایت شما را ببینند
درست میگه اگه گزینه اشتراک
درست میگه اگه گزینه اشتراک گذاری به فیس بوک و توییتر رو اضافه کنید ملیون ها نفر این مطالب رو میبینن و شاید بخودشون بیان و راه زندگی شون بهتر بشه
با سلام منظور از نسناس چیست ؟
با سلام
منظور از نسناس چیست ؟
سلام
سلام
شناخت گذشته بدون نقل های تاریخی، یک نوع علم غیب است. که جز به مقداری که ائمه (علیهم السلام) بیان کرده اند، به آن دسترسی نداریم. و تا جایی که می دانیم اطلاعاتی که در روایات بیان شده است، تفصیلی نیست. که در متن به آن مقدار اجمالی اشاره شده است.
با عرض سلام و ادب
با عرض سلام و ادب
درباره ي نسناس چند قول مطرح است.
۱ـ عدّه اي نسناس را گروهي از بني آدم دانسته اند كه مسخ شده اند. اين قول سند محكمي ندارد؛ بلكه شواهد فراواني بر جعلي بودنش موجود است.
۲ـ در روايات آمده كه مردم سه دسته اند؛
الف:ناس، كه همان انبياء و اوصياي آنها هستند.
ب: شبيه الناس، كه پيروان انبياء و اوصياي آنها مي باشند.
ج: نسناس كه ساير مردمند.
در اين قسم روايات، ظاهراً مخالفين انبياء و اوصياء تشبيه به نسناس شده اند. چرا كه نسناس بالاتر از حيوان و پايين تر از انسانند. كما اينكه پيروان انبياء و اوصياء تشبيه به خود انبياء و اوصياء شده اند.
۳ـ باز در روايات اهل بيت(ع) آمده كه نسناس نوعي از مخلوقات بوده اند كه قبل از آدم(ع) بر روي زمين بوده اند، يعني نه جنّ هستند و نه انسان؛ ولي مكلّف بوده اند. طبق روايات، اينها به همراه برخي از جنّها طغيان نمودند، لذا خداي تعالي آنها را منقرض ساخت.
طبق اين روايات به نظر مي رسد كه نسناس نوعي موجود انسان نما بوده كه قبل از آدم(ع) در زمين زيست مي كرده است. در روايات ديگر هم آمده كه خداي تعالي قبل از آدم(ع) هفت نوع موجود شبه انسان را در زمين سكونت داده است. در كشفيّات فسيل شناسان هم ثابت شده كه موجودات شبه انساني قبل از نوع انسان وجود داشته اند.
مطالعه بیشتر در لینک زیر:
http://www.quran.porsemani.ir/content/%D9%86%D8%B3%D9%86%D8%A7%D8%B3
سلام.میخوام بدونم منظور از
سلام.میخوام بدونم منظور از هفت آسمان چی؟
با عرض سلام
با عرض سلام
درباره ماهیت هفت آسمان ابهام هایی وجود دارد. عده ای معتقدند که تمام آنچه ما به عنوان آسمان می بینیم،آسمان اول است و دلیل آنها نیز آیه قرآن است که می فرماید:
إِنَّا زَيَّنَّا السَّماءَ الدُّنْيا بِزينَةٍ الْكَواكِبِ (۶ صافات) همانا ما آسمان نزديك (به زمين شما) را به زينت و زيور اختران آراستيم.
پس تمام ستاره هایی که می بینیم، جزئی از آسمان اول هستند. اما بالاتر از آن چیست؛ نمی دانیم.
برای توضیح بیشتر می توانید به تفسیر نمونه، ج۱، ص ۱۶۵ مراجعه نمایید.
یه سوال: اونا قبل خلقت حضرت
یه سوال: اونا قبل خلقت حضرت آدم خون و خونریزی راه انداخته بودند؟ مگه بدون عامل فساد و گمراهی (شیطان) هم میشه خلاف قوانین الهی عمل کرد؟
ما تو این برهه از دنیا داریم کارهایی رو میکنیم که لقب گناه به اونا اطلاق میشه و عامل وسوسه و گمراهی را شیطان می نامیم.
این واسه من غیر قابل حضمه!!!!!!!!!!!
با عرض سلام
با عرض سلام
دو نکته خدمتتان تقدیم میکنم:
شیطان عامل فساد و گمراهی ما نیست. بلکه صرفا دعوت کننده ما به سمت پلیدی هاست. کما اینکه شیطان این سخن را در روز قیامت به گمراهانی که او را مقصر می دانند می گوید:
وَ قالَ الشَّيْطانُ لَمَّا قُضِيَ الْأَمْرُ إِنَّ اللَّهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَ وَعَدْتُكُمْ فَأَخْلَفْتُكُمْ وَ ما كانَ لِيَ عَلَيْكُمْ مِنْ سُلْطانٍ إِلاَّ أَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لي فَلا تَلُومُوني وَ لُومُوا أَنْفُسَكُمْ (۲۲ ابراهیم) و شيطان، هنگامى كه كار قیامت تمام مى شود، مى گويد: «خداوند به شما وعده حق داد و من به شما وعده (باطل) دادم، و تخلّف كردم! من بر شما تسلّطى نداشتم، جز اينكه دعوتتان كردم و شما دعوت مرا پذيرفتيد! بنا بر اين، مرا سرزنش نكنيد خود را سرزنش كنيد!
پس تا خود زمینه ساز قبول شیطان نباشیم، شیطان هیچ کاری نمی تواند بکند. همان گونه که تا بدن ضعیف نباشد، میکروب ها نمی توانند او را مریض کنند. و در واقع دو عامل درونی و بیرونی ما را به سمت بدی ها می کشانند. نفس اماره از دورن و شیطان از بیرون.
مطلب دوم اینکه شیطان قبل از خلقت آدم (ع) نیز بر روی زمین بوده است . و این مطلب در بعضی از احادیث مورد اشاره قرار گرفته است:
امام صادق (ع) می فرمایند: خدا پيش از آدم در زمین خلقى آفريد كه ابليس حكمران آنها بود، آنان سركشى كردند و ياغى شدند و تباهى نمودند و خون ريختند و خدا فرشته ها را فرستاد. و فرشتگان آنها را كشتند و ابليس را اسير كردند و او را به آسمان بالا بردند و ابلیس به همراه فرشته ها بود و خدا را عبادت ميكرد، تا خدا آدم را آفريد. (تفسیر قمی، ج۱، ص ۳۶)
سلام.چرا ابلیس را نکشتند که
سلام.چرا ابلیس را نکشتند که ما هم راحتتر باشیم؟
سلام
سلام
چون
نابرده رنج گنج میسر نشود.
من احبنی قتلته و من قتلته و
من احبنی قتلته و من قتلته و انا ادیت : هر که مرا دوست بدارد او را می کشم و هر که را بکشم خود خون بهای اویم . فتنه در عربی یعنی عیار سنجی(آهن و آلمینیوم و ...) این هم فتنه ایست که عیار آدم سنجیده شود ، یکی میشود حسین (که شهید است،مرده و زنده اش فی سبیل الله است"البته شهید در قید حیات هم داریم که همه چیز رو به خدا داده فقط خدا تا بحال جان از او نستاده") یکی هم میشود منافقی به اسم معاویه(به قول عمار از رسول خدا نقل شده که این قوم"سفیانی ها" شقی ترین قوم اند و عمار را می کشند،حتی از بنی اسرائیل بدرند،که امروز اسم آل صعود را دارند) . در قرآن آمده در آسمان برج هایی قرار دادیم منظور اعمالی همچون تقوا،شهادت،... و زینت های آسمانی است که ارزش آن از میلیارد ها کهکشان بیشتر است . قیمت این زینت ها عبور از این فتنه است . لا حول و لا قوه الا بالله . الیس الله بکاف عبده . الحمد لالله الذی خلق النور من النورمح
ایا ابلیس اون هارو به فساد و
ایا ابلیس اون هارو به فساد و تباهی دعوت کرده بود؟
مطالب بسیارمفیدی بودممنونم
مطالب بسیارمفیدی بودممنونم
با سلام
با سلام
خدا قوت
این پست زیبای شما در وبگاه هیئت رهروان حجت (عج) با ذکر منبع منتشر شد؛ لینک پست:
http://r-hojjat.blog.ir/1392/07/07/%D8%A7%DB%8C%D8%A7-%D9%82%D8%A8%D9%84...
موفق باشید
یا علی/
در صورت امکان از بيانات
در صورت امکان از بيانات دانشمند فرهيخته، حاج آقا محمدی نيز در اين خصوص استفتا و پاسخ آن درج شود
با تشکر
سلام اگر مطلب مستدلی از علما
سلام اگر مطلب مستدلی از علما دارید، از نقل آن خوشحال خواهیم شد. و اینکه منظور شما از آقای محمدی کدام بزرگوار است برایمان مشخص نیست هر چند استفتا را تنها از مراجع و برای سوالات شرعی انجام می دهیم.
سلام.خسته نباشيد خيلي عالي
سلام.خسته نباشيد خيلي عالي بود .خودم فكر ميكردم كه حضرت آدم اولين مخلول خداست
بسيار عالي بود اگه ميشه
بسيار عالي بود اگه ميشه اطلاعات بيشتري بگذاريد.
بنظرم همش یک مشت اراجیفه که
بنظرم همش یک مشت اراجیفه که باهاش فقط میشه مغز خام جوونای حوزوی رو بکار گرفت.
این همه یافته زمین شناسی و سنگواره هایی که توی گرجستان و ... پیدا شده خبر از حضور موجوداتی گاه شبیه انسان و گاه شبیه گوریل ها و گاه چموجودی در این میانه که در طول ۵ میلیون سال تکامل پیدا کرده اند میدهد. حالا شما میخواید همه چی رو با چند تا حدیث من درآوردی بدون سند توضیح بدید.
کی میخواید اینو بفهمید که همچی رو نمیشه با حدیث توضیح داد!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
با عرض سلام
با عرض سلام
طبیعتا نقد منطقی برای هر عاقلی جالب و جذاب خواهد بود. ولی ...
منظورتان از حدیث من درآوردی و بدون سند چیست؟ اگر دقیق نگاه بفرمایید، آدرس احادیث بیان شده و مربوط به کتبی است که صدها سال پیش از کشفیات زمین شناسی مورد اشاره شما نوشته شده اند! و سند احادیث نیز موجود است. پس چرا نباید این احادیث را بپذیریم؟
اصولا شما به حدیث اعتقادی دارید؟ اگر این مساله با حدیث توضیح داده نمی شود، با چه چیزی توضیح داده می شود. و چگونه می توانیم غیب را بیان کنیم و گذشته هایی که ندیده ایم را توضیح دهیم. آن هم در حالی که کشفیات مورد اشاره شما، اصولا راهی در آن ندارند و با فرضیات مختلفی می سازند که نمی توانیم یکی را نسبت با دیگری با علوم تجربی، مرجح بدانیم!
خصوصا با توجه به اینکه داستان آدم و حوا، اساسا داستانی نقلی است و تمام اطلاعات ما در این باره از خود دین اخذ شده است.
به هر حال امیدوارم که همه تابع منطق باشند. و الا خام مغز خواندن دیگران، اراجیف خواندن مطالب و ... توهینی است که برای هیچ عاقلی قابل اعتناء نیست.
گیریم که سند هم داسته باشه
گیریم که سند هم داسته باشه.مهم اینه که حدیثا همه چرته.انسان نسلیه که از تکامل میمون درست شده.هرکی نمی دونه میتونه سرچ کنه تکامل انسان.چیزی که علم ثابت میکنه رو بزاریم کنار و بچسبیم به حرفای یه کسایی که ...........اونا اگر هم چیزی از غیب میدونستن برای اطرافیانشون یه مثال های الکی میزدند که مردم بتونند باور کنن و فردا نگن ...... (به دلیل استفاده از الفاظ ناشایست، ناگزیر به جایگزینی آن با چند نقطه شده ایم.)
سلام
سلام
طبق قاعده معروف: شما هم با چیزهایی دشمنی می کنید که آن را نفهمیده اید.
یعنی همه احادیث در بحث چگونگی خلقت است؟ آیا اصلا دین مطلبی دارد که با نظریه تکامل تعارض داشته باشد؟
البته علمی که نهایتش با یک سرچ معمولی و برداشت سطحی است، نمی تواند ارمغانی بهتر داشته باشد.
سلام شما كه ميگي حديث الكي پس
سلام شما كه ميگي حديث الكي پس قران چطوري ۱۴۰۰ سال پيش گفت زمين مي چرخه چطور گفت كه انسان چگونه از نطفه به وجود مياد و ... كسي كه نخواد قبول كنه قبوا نميكنه حالا ما هي بگيم.
تومیمون بودن شما که شکی نیست
شیعه امیرالمؤمنین علی با تکیه بر قران سخن میگه .چیزای که ۱۴۰۰سال پیش خداوند درموردش تو قران تو سوره الرحمن سخن گفته شما نمیخواد نقض کنی .اگر ما میمون تکامل یافته ایم پس امثال تو چرا زیاده ؟خوب چراشماها میمون موندید ؟انسان اشرف مخلوقات است ؟! یا میمون ؟!کافرشم به وجود خدا اعتقاد داره .... وای به حال امثال تو.................................
از همین کامنت میشه اثبات کرد
از همین کامنت میشه اثبات کرد که نسل نسناسها منقرض نشده و هنوز میمونهای تکامل یافتهای هستند که میتونن وارد اینترنت هم بشوند و طبق آیه قرآن « در زمین فساد کنند » ولی هنوز به اندازه ی بنی آدم نتوستند درک و شعور داشته باشند که معنی دین را بفهمند یا حتی شنیدهها رو کنار هم بگذارند و ازشون نتیجهای بگیرند.
---------------------------------------
نمیدونم چرا شما اینقدر پافشاری دارید که همه موجودات دوپای ناطق را انسان و از نسل حضرت آدم بدانید، درحالیکه عدهای به شدت اصرار دارند که از نسل میمون هستند و این از رفتار و گفتارشون هم آشکارست.
بد نیست آدم یه کم فکر کنه یا
بد نیست آدم یه کم فکر کنه یا اینکه بدون علم پا تو کفش متخصصین نکنه. طبق یافته های باستان شناسی این چیزهایی که شما میگید دارای اسامی مختلفی هستند از جمله انسان هموارکتوس یا هموساپین و ... چندین عنوان دیگه که اینها مراحل تکاملی رو می گذرونند و نسلشون باهم متفاوته و ژنتیکشون اساساً با انسان نسل آخر(طبق اعتقادات دینی همون نسل آدم و حوا) متفاوته فقط ظاهر مشابه دارند مثل انسان و میمون که ۲ دست و ۲ پا دارند و استخوان بندی شبیه دارند اما خیلی متفاونند. آره جانم در علم باستان شناسی بهشون میگن انسان نما یا انسان ریخت چون با انسان نسل آخر فرق دارند. حرف قرآن و دین هم همینه که قبل از بنی آدم موجودات دیگری خلق شدن. پس دیگه این اتهام ها و توهینها برای چیه؟ ضمنا بچه جان تو اگه استعداد داری بیا حوزه اونوقت ببین درسهای سخت اونها رو از پسش برمیای یا نه؟ اونوقت ادعای خام بودن مغز حوزوی ها رو بکن. کی میخوای بفهمید که دین و حدیث مال خداست و علم مال بشره و علم خدا بالاتر از علم بشر؟! نکنه برای خدا هم استغفرالله باید تعیین تکلیف کنید؟
عالم و باستان شناس اهل دل
عالم و باستان شناس اهل دل
باستان شناسی علم بررسی فرهنگ انسان ها و جوامع هستش . علمی که در مورد گذشته ی ژنتیکی انسان هستش در زمینه ژنتیک و انسان شناسی هستش مه در زمینه متخصصین خودش هستش شما لطفا به باستان شناسی ادامه بده و کار نداشته باش به کار اونا :)
پاسخ این دوست عزیز به مراتب
پاسخ این دوست عزیز به مراتب از مطلبی ک در سایت درج شده قابل فهم تر و قابل درک تر بود.. کاش بجای بازی با کلمات ، و اینهمه با ابهام حرف زدن و درنهایت با خلاصه کردن اینکه : "همین مطالب گفته شده و بیشترش هم گفته نشده"، مطلب سایت رو نمیبستین... منطقا نکاتی که این دوست عزیز در راستای مفهومانه تر شدن مطلب شما بسیار بسیار ارزشمند بود.
چرا الان دیگه اثری از اون ها
چرا الان دیگه اثری از اون ها نیست؟؟؟ صدها میلیون میمون و میلیاردها انسان بر روی کره زمین داره زندگی می کنه. این تکامل بین این موجودات چرا الان در حال حاضر زنده نیستند؟؟؟ میمون که یکشبه به انسان تبدیل نشده!!! کلی موجود تکامل یافته بین میمون و انسان باید بر روی کره خاکی زندگی کنه!!! ولی چرا بین انسان و موجودی که ادعا دارید انسان از اون تکامل یافته میلیون ها تکامل بینش در حال حاضر زنده و حی نیستند؟؟؟؟
دین و حدیث هم حاصلِ عقل بشرِ!
دین و حدیث هم حاصلِ عقل بشرِ!
بچه جون واسه هر دلیلی یه دلیل دیگه ای هست
علم والاترین راه خداشناسیه که با قطعی ترین مدرک گفته هاش اثبات میشه و جای این که کل کل کنی با هر کشف علمی خدارو ستایش کن و کمی از محدوده ی ساختگیه خودت بیا بیرون
دین و علم و یکی نکن هر چی جایِ خودش
دمت گرم واقعا گل گفتی
دمت گرم واقعا گل گفتی
داروین درسال ۱۸۶۰ کتاب منشا
داروین درسال ۱۸۶۰ کتاب منشا پیدایش موجودات و بحث درباره نظریه تکامل رو طبق یافته های زمین شناسی و مشاهدات خودش نوشت. از اون زمان تابحال ۱۵۰ سال میگذره و میتونه تو این مدت این احادیث به این کتابایی که شما بهش استناد کردین اضافه شده باشه. در ضمن باید بگم چطور میشه گفت یک حدیث معتبره در حالیکه در تاریخ اسلام نوشته شده که فقط در زمین امام باقر ۳۵۰ هزار حدیث جعلی نوشته شده. پس اینا میتونن همشون جعلی و من درآوردی باشن... بعضی چیزها رو نمیشه با حدیث و اماما توضیح داد...
حدیث مربوط به حوزه اخلاقه... چه ربطی به زیست شناسی داره؟
با عرض سلام
با عرض سلام
شناسایی حدیث جعلی از غیر جعلی، معیارهای خود را دارد. و باید با آن معیارها تشخیص دهیم. نه آنکه هر حدیثی باب میل ما نبود، آن را از دسته جعلی ها بشماریم. پس اینکه بعضی از احادیث جعلی هستند، هرگز نمی تواند ادعای شما را ثابت کند.
اما اینکه فرموده اید، در این ۱۵۰ ساله اتفاقی رخ داده، هر سه کتابی که از آن حدیث نقل شده، حداقل برای هزار سال قبل است! و اگر خیلی علاقه داشته باشید می توانید نسخه های قدیمی آن را هم ببابید. و اگر توجه داشته باشید، همین مساله نیز یک بحث فنی است و افرادی متخصص و نسخه شناس، سالها عمر خود را صرف این مساله می کنند.
و اینکه فرموده اید،دین مربوط به حوزه اخلاق است، یک اشتباه بزرگ است. دین در صدد زیست شناسی نیست. اما قطعا محدود به حوزه اخلاق نیست. بلکه دین برای خود نظام حقوقی - سیاسی و ... نیز دارد.
علاوه بر اینکه اگر دقت بفرمایید ما در این جا هیچ بحث زیست شناسی ای نداریم! بلکه این یک بحث تاریخی است. دقت بفرمایید. که اطلاع از تاریخ نیز در بعضی عرصه ها منحصر به علم غیب است:
ذلِكَ مِنْ أَنْباءِ الْغَيْبِ نُوحيهِ إِلَيْكَ وَ ما كُنْتَ لَدَيْهِمْ إِذْ يُلْقُونَ أَقْلامَهُمْ أَيُّهُمْ يَكْفُلُ مَرْيَمَ وَ ما كُنْتَ لَدَيْهِمْ إِذْ يَخْتَصِمُونَ (۴۴ آل عمران) (اى پيامبر!) اين، از خبرهاى غيبى است كه به تو وحى مى كنيم و تو در آن هنگام كه قلمهاى خود را (براى قرعهكشى) به آب مى افكندند تا كداميك كفالت و سرپرستى مريم را عهده دار شود، و (نيز) به هنگامى كه (دانشمندان بنى اسرائيل، براى كسب افتخار سرپرستى او،) با هم كشمكش داشتند، حضور نداشتى و همه اينها، از راه وحى به تو گفته شد.
من مطمئنم اگه امام زمان عج
من مطمئنم اگه امام زمان عج ظهور کنه و جواب این سوالات رو بده یه عده ایی باز هم میرن دنبال نظریات چرت و بی اساس یه مشت مشروب خور خارجی که اسم خودشون رو گذاشتن زیست شناس ما از نسل میمونیم هه هه مسخرس لابد شناگرای ماهرم از نسل دلفینن بسکتبالیستام از پیوند زرافه و کانگورو هستن تورو خدا حداقل به عقل رجوع کنید
سلام
سلام
واقعا با مطلب شما موافقم.انسانی که خوابیده رو بالاخره "میشه" بیدار کرد، ولی انسانی که "خودش رو به خواب زده" رو، هرگز! چون خودش "نمیخواد" بیدار شه...
کاشکی صاحبمون زودتر بیان، و "الان" که ما هستیم، بیان...
گرچه هستند. و این ماها هستیم که "نمیتونیم" ببینیمشون!!! بس که دلامون پر شده از ... و نگاهمون پر شده از ... و گوشمون، و ذهنمون، و فکرمون و عقایدمون(اگر داشته باشیم)!
کاشکی واسه خاطره ما پر شده ها(که عمرن نمیتونیم ببینیمشون) هم که شده، "الان" بیان...
صبح بخیر!
صبح بخیر!
تا حالا چیزی به نام کتب خطی و علم تاریخ شناسی به گوشِت خورده؟ تشخیص اینکه یک شیء یک کتاب یک نوشته برای چندسال پیشه برای یک بیسواد شاید سخت باشه ولی برای اهل فن آب خوردنه
من نگفتم دین مربوط به حوزه
من نگفتم دین مربوط به حوزه اخلاقه. بلکه گفتم حدیث مربوط به حوزه اخلاقه.
درضمن بنظرم بحث من وشما بی فایدس چونکه بنظر میرسه شماهم از اون دسته آخوندای لجباز و متعصبین.
من هیچگونه تعصبی ندارم. اگه چیزی درست باشه میپذیرم ولی قریب به اتفاق آخوندایی که توی عمرم دیدمشون ادعای این افسانه رو دارند که اماما همه چیز رو میدونستن و جالب اینجاست که درباره همه چیزم یک حدیثی دارند که رو کنن... و جای مشکوک هم همینجاست... آخه مغز اون عربای جاهل عقب افتاده کجا دنبال این مسائل بوده که ۱۴۰۰سال پیش بیاد از امامای شیعه بپرسه قبل حضرت آدم کی بوده و از این حرفا... بنظرم همه اینا یه مشت داستانه... خصوصا این یکی قطعا تو همین ۱۵۰ سال به اون کتاباتون اضافه شده..چون تا قبل کشف داروین واسه هیچ کسی اصلا مهم نبوده که قبل آدم روی زمین کی بوده...
با عرض سلام
با عرض سلام
اولا تفکیکی بین حوزه حدیث و دین از منظر گستره وجود ندارد و از این منظر این دو فرقی نمی کنند.
ثانیا این مباحث از نظر بنده فایده دارد. اما فایده همیشه در یکی شدن نظر دو نفر نیست. بلکه نتیجه آن در واقع روشن شدن حقیقت است. هر چند یک طرف حقیقت را نپذیرد:
لِيَهْلِكَ مَنْ هَلَكَ عَنْ بَيِّنَةٍ وَ يَحْيى مَنْ حَيَّ عَنْ بَيِّنَةٍ (۴۲ انفال) تا آنها كه هلاك (و گمراه) مىشوند، از روى اتمام حجّت باشد و آنها كه زنده مى شوند (و هدايت مى يابند)، از روى دليل روشن باشد.
ثالثا اگر در قضاوت کردن عجول نباشید و با تفکر و تامل پیش روید، برایتان روشن خواهد شد که انگیزه این سوال، رفع ابهامات نظریه داروین نبوده است. بلکه کنجکاوی در حوادث پس از قیامت بوده است که به طور طبیعی برای آن مسلمان نیز مطرح بوده است و حضرت بیان می کند که پس از آدم و برپایی قیامت او همان خواهد شد که قبل از آدم بوده است و ... کما اینکه در روایت توحید صدوق قبل از عبارتی که در این جا نقل کرده ایم، آمده است:
جابر بن يزيد كه گفت حضرت باقر (ع) را سؤال كردم از قول خداى عز و جل أَ فَعَيِينا بِالْخَلْقِ الْأَوَّلِ بَلْ هُمْ فِي لَبْسٍ مِنْ خَلْقٍ جَدِيدٍ يعنى آيا پس ما بتنگ آمديم و مانده شديم بآفرينش اول بلكه ايشان در اشتباه و آشفتگى از آفريدن تازه اند و حضرت فرمود كه اى جابر تأويل اين آيه آنست كه خداى عز و جل چون اين خلق و اين عالم را نيست و نابود گرداند و اهل بهشت را در بهشت و اهل دوزخ را در دوزخ ساكن كند عالمى را غير از اين عالم تازه خلق كند و خلقى را تازه بيافريند ...
رابعا: جاهلیت دوره پیش از اسلام بوده است و نمی توان مسلمانان را جاهل و عقب افتاده خواند. و اگر به تکنولوژی امروزی فریفته شده اید، باید دقت داشته باشید که این پیشرفت در حوزه تجربی، همزمان با پس رفت شدید در حوزه های علوم انسانی است.
خامسا: اگر چه بنده تعصب و راسخ بودن بر سر نظر حق را زشت نمی دانم، اما متن شما به خوبی گویای تعصب شدیدتان است هر چند نمی خواهید آن را بپذیرید. و متاسفانه این تعصب بر سر حق نیز نیست. بلکه تعصب در انکار علم ائمه است.
اگر شما تعصب نداشتید، متوجه می شدید که نسخه شناسی خود یک فن است. و می توانید با رجوع به نسخه های قدیمی و معتبر، صحت و اصالت این احادیث یا جعلی بودن آن را با معیار منطقی بیابید! نه آنکه با تصلب بر پیش فرض های خود، و توهین به دیگران، سعی کنید نظرتان را به کرسی بنشانید.
آقا مرتضي واقعا شرم بر تو
آقا مرتضي واقعا شرم بر تو
از كجا ميشه با قاطعيت گفت تا ۱۵۰ سال پيش واسه كسي اين سوال پيش نيومده كه قبل از آدم چه كساني زندگي كردن؟
تو قرآن كه حتي سرسخت ترين دشمناي اسلام نتونستن در قدمت ۱۴۰۰ ساله و بدون تغيير بودنش كوچكترين شبهه اي وارد كنند ده ها مثال از اشاره به زندگي آدم هايي غير از ابوالبشر داره و اونوقت تو ما مغز ناقص خودت كه شيفته ي غرب و تفكر داروينيه مياي و اين مساله رو مطرح مي كني
واقعا تعجب مي كنم هنوز آدمايي از عصر جاهليت كه بدون فكر و تعقل حرف ميزنن وجود داشته باشه اون از روي كينه ي شتري كه از اعراب به دل دارن
جنگ عرب و عجم گذشت امروز معيار و ترازوي سنجش سخن ، نژاد و زبان نيست اينو بفهميد
دوست عزیز شما هم متعصبی هم بی
دوست عزیز شما هم متعصبی هم بی منطق
شما به بی تعصب نبودن خودت تعصب داری!!!
شما از کجا میدونی یه موضوع درسته که بخوای قبولش کنی؟
آخرش باید برگردی به چیزایی که اصلا علمی نیست
اولا اینکه طبق همون قرآنی که
اولا اینکه طبق همون قرآنی که من و شما جفتمون قبول داریم خداوند گفته: "و ما یعلم تاویله الا الله" (آل عمران-آیه ۷) که تاویل آیات فقط مختص خودشه و نه هیچ کس دیگه ای. من فقط سحن خداوند رو قبول دارم. بنظر بنده و هر عقل سلیم و بی غرضی تفسیر آیات قرآن و تاویلش رو هیچ کسی بغیر از خدا نمیدونه و هر سخنی فراتر از آن مغلطه و سفسطه ست. اما بعضی از شیوخ ... و برای قرآن جرات تفسیر نویسی و تاویل نویسی پیدا کرده اند. حتی اماما هم علمش رو قطعا نداشتند. چون اگه چیزی غیر از این باشه شما این آیه صریح قرآن رو نقض کرده اید عزیز من.
معنی آیه میتونه این باشه که خداوند پس از مرگ دوباره این انسانها را مجدد خلق میکنه(خلق جدید) و نه تاویلی که شما از اون کتابای پوسیده ساخته دست بشر در آوردین.
دوما وارث اون احادیث شما نیستین که اینطور ازشون دفاع میکین... شاید شما اصالت ایرانی خودتون رو از دست دادین که از جابر که یک عرب عقب افتاده ۱۴۰۰ سال پیش هستش که اصلا ندیدینش و فقط اسمی ازش شنیدین اینطوری دفاع میکنین...البته شما شیوخ که معتقدین تو بهشت آدما عربی صحبت میکنن بایدم اینطور طرفدار عربا باشن... من مخالف اماما نیستم... بنظرم آدمای محترم و درستکاری بودن... ولی خودتون خوب میدونید ما شیعه ها خیلی امامامون رو بزرگ کردیم و تا درجه معصومیت بالاشون بردیم و اونارو وارث علم قرآن میدونیم... درحالیکه همش زاده فکر نسل افراطیون دین، تو طول این ۱۴۰۰ سال بوده و همش افسانه ست و نه چیزی بالاتر از این... تو رو خدا دست بردارین از این تعصبا و اعتقادتات افراطیتون روی اماما... میانه رو بودن بهتر از دید افراطی به هرچیز هست...(و یتخذ بین ذالک قواما)
در پناه ایزد مهر
با عرض سلام
با عرض سلام
تصور می کنم که اگر شما پیش داوری های خود را کنار گذاشته و با احتیاط بیشتری اظهار نظر بفرمایید، به حقیقت نزدیک تر شوید. بنده چند کلامی عرض می کنم، شاید با تامل در آنها به نتایجی برسید:
۱-آیه ۷ سوره آل عمران که اشاره کرده اید، غلط معنا کرده اید. ضمیر جمله به قرآن باز نمی گردد. بلکه به "ما تشابه" باز می گردد و منظور آیات متشابه است نه همه قرآن.
۲- شما گفته اید که فقط خدا تاویل آن را می داند در حالی که در همین آیه به علم راسخون در علم نیز نسبت به این مساله اشاره کرده است. علاوه بر اینکه آیات دیگر نیز این مساله را بیان کرده است.
۳-دقت کنید که نسبت به معنای یک آیه نظرات مختلفی می تواند وجود داشته باشد. اگر معیار و میزانی برای تشخیص معنای مد نظر وجود نداشته باشد، آیا همین قرآن سبب تفرقه نمی شود؟ آیا خدای متعال کسی را قرار نداده تا این قرآن را به طور صحیح تعلیم دهد؟ اگر در ایات قرآن دقت کنید، متوجه می شوید که قرآن نیاز به معلم داشته و پس از رسول این راه تعطیل شدنی نیست. از همین رو ائمه جانشین رسول شده اند. و همین مساله هم عصمت آنها را ایجاب می کند. و الا قرآنی که طبق نظر شما حتی ائمه هم آن را نمی دانند، برای چه نازل شده؟ ایا خدا می خواسته معمای بی جواب طرح کند؟
۴- شما تمام سخنان خود را با طرح معنا برای آیه ۱۵ سوره قاف نقض کرده اید! و گویی تاویل قرآن را حق خود دانسته اید که فقط اگر دیگران این کار را بکنند اشکال دارد. و شما حتی بهتر از ائمه می توانید قرآن را تاویل کنید!!
۵-آیا شما جابر را دیده اید که آن را عقب مانده می خوانید؟ جابر اهل کدام منطقه بوده؟ آیا او اصالتا ایرانی نبوده؟ (چون شاید عراقی بوده و عراق اصالتا جزء ایران باستان بوده است!) با این حساب آیا طرح این مساله که جاهلیت به قبل اسلام گفته می شود، درست است یا این گونه توهین ها و سخنان بی ضابطه شما؟؟!!
۶-در بهشت زبان عربی ملاک نیست: http://www.soalcity.ir/node/1847
۷- عصمت ائمه مطلب مسلم و قطعی است و دلایل محکمی برای آن وجود دارد: http://www.soalcity.ir/node/1905
۸- عادت شما در افسانه خواندن حقایق، من را یاد آیاتی از قرآن انداخت که برای تذکر به قسمتی از آن اشاره می کنم:
إِذا تُتْلى عَلَيْهِ آياتُنا قالَ أَساطيرُ الْأَوَّلينَ (۱۳ مطففین) (همان كسى كه) وقتى آيات ما بر او خوانده مى شود مى گويد: «اين افسانه هاى پيشينيان است!»
ٌ كَذلِكَ قالَ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ مِثْلَ قَوْلِهِمْ تَشابَهَتْ قُلُوبُهُمْ (۱۱۸ بقره) پيشينيان آنها نيز، همين گونه سخن مى گفتند دلها و افكارشان مشابه يكديگر است.
آقا مرتضی خجالت بکش. کمی
آقا مرتضی خجالت بکش. کمی مطالعه کن و بفهم که هر چیزی رو نباید بنویسی. یعنی چی که ما امامان رو بردیم بالا. اونها خودشان بالا هستند و این درک و فهم توست که نمی توانی این انسان های بزرگ رو درک کنی.این یک توفیق که بتونی امامان رو درک کنی. من خودم بار ها دیدم که علم در برابر همین امامان کم آورده است. کی علم توانسته شفا دادن امامان را توجیه کند. این همان داروین و علمی است که از آن صحبت می کنی. داروین مگه کی بود یک آدم شراب خوار هوس باز. بیشتر از این بود. نه واقعا بیشتر از این بود؟ بعد تو امامان و ایمه را با چنین فردی مقایسه می کنی؟ خجالت بکش توبه کن. مگر طرفدار حق بودن عیب است باید از حق دفاع کرد چه عرب باشد و چه عجم تفاوتی نمی کند. سلمان اگر سلمان شد به خاطر دفاع از حق بود و حق پیامبر بود وبعد از پیامبر هم امامان. باید حقیقت را قبول کرد کمی فکر کن و بفهم. دقیقا شبیه وهابی ها حرف می زنی میگی تفسیر قران توسط شیوخ سفسطه هست این چه حرفی است پس باید ظاهر را بگیریم و باطن را رها کنیم. این چه حرفی است. این ها هر دو با هم کامل می شوند نه به تنهایی. پس با حرف تو باید خدا از آسمون بیاد پایین و به ما تفسیر قرانشو بگه هاااااا. این شیوخ وسیله هستند و باید این وسیله ها رو قبول کرد چون این وسیله ها بر اساس حکمت خداوند بنا شده اند پس اگر این ها رو قبول نکردی حکمت خداوند رو قبول نکردی؟
همه ی کتاب های معتبر شیعه پوسیده است ولی اون کتاب خارجی هوس باز معتبره؟ مسخرس خیلی هم مسخرس.
اولا خدا خودش تو قران اونا رو
اولا خدا خودش تو قران اونا رو معصوم دونسته تو ايه : انما يريد الله ليذهب عنكم رجس اهل بيت و يطهركم تطهيرا. دوما اگه فرستاده خدا خودش بلد نباشه (به قول شما) چطور ميخواد به بقيه ياد بده
با سلام.
با سلام.
آیا خداوند نگفته که هیچ چیزی را بدون دلیل و هدف نیافریده؟ پس هدف از افریدن انسان های تکامل نیافته قبل از آدم و حوا چی بود؟ اونها که نه بهشت و جهنمی داشتند و حجت براشون اومد .و خدا منقرضشون کرد پس الکی آفریده شدن؟ چرا خدا از همون اول آدم و حوا رو نیافرید؟
۲- مگر از صفات خداوند این نیست که همه چیز رو از قبل میداند ( خدا نامه ی نا نوشته را می داند) پس چرا میدونست که به درد نمی خورند و اونا رو آفرید؟ می خواست امتحانی یه نسلی از بشر بیافرینه تا ببینه چی میشه ؟ این صفت خدا رو نقض می کنه.
پس هدف چی بود؟
با عرض سلام
با عرض سلام
به قول معروف ندیدن با نبودن فرق می کند. اینکه هدف خلقت آنها چه بود و پیامبرشان که بود و بهشت و جهنمشان کجا هست و ... را نمی دانیم نه اینکه پیامبری نداشتند و جهنمی ندارند و ...
و اینکه خدا زمانی آنها را منقرض کرد، به این معنا نیست که از اول لزومی برای وجودشان نبوده! فرض کنید کسی برای بچه کوچک خود گهواره خریده. شرط عاقلانه بودن این خرید، این است که بچه تا آخر عمر در آن گهواره بخوابد؟ یا آنکه فایده آن می تواند به زمان خاصی منحصر باشد؟
سلام . ممنون جواب بعضی
سلام . ممنون جواب بعضی سوالاتم را گرفتم. ولی روایت هایی هست که خداوند زمین و آسمان و .. و آدم را در ۶روز خلق کرده است. آیا قبل از آفرینش زمین ، زمین دیگری بوده است که انسانهای قبل از آدم آنجا سکونت داشته اند؟
ضمن عرض سلام
ضمن عرض سلام
در تمام مواردی که قرآن به خلقت در شش روز اشاره می کند، سخن از آسمان و زمین است. و در هیچ کدام محل سخن آدم نبوده است.
سلام.
سلام.
خداوند که می توانست در یک لحظه جهان را خلق کند چرا ۶ روز؟
سلام
سلام
دنیا شی ای زمان دار است. و خلقت دفعی آن معنا ندارد. سخن شما مانند این است که بگوییم خدا همزمان یک نفر و پسران و نوه هایش را خلق کند! که در این صورت پسر بودن و نوه بودن بی معنا خواهد بود.
خداوند سیرطبیعی رو بنا قرار
خداوند سیرطبیعی رو بنا قرار داده نه اینکه نمیتونه در یک لحظه بیافرینه.در واقع طبیعت وجهان سیر عادی خودشون رو طی میکنن وبه تکامل میرسن.مثل اینکه یه فردواسه رسیدن به مقاطع علمی بالاتربایدازدوره ابتدایی و نقطه اول شروع کنه وبه مراحل بالاتربرسه وهرگز نمیشه بدون تحصیل علم درمراحل ابتدایی به مراحل ومدارج بالاترعلمی رسید.یا درمورد سیرتکاملی انسان اززمان انعقادنطفه تالحظه مرگ که انسان باید یکی یکی همه رو طی کنه.درموردآفرینش آسمانها وزمین هم این موضوع صادقه.خداوندهمه چیز رویک دفعه خلق نمیکنه چون میخوادسیرطبیعی طی بشه.
سلام . ولی در تاریخ طبری
سلام . ولی در تاریخ طبری نوشته شده است که : ابوهریره گوید : پیامبر دست مرا گرفت و فرمود خداوند خاک را به روز شنبه آفرید درخت ار به روز دوشنبه آفرید و بدی را روز سه شنبه آفرید و نور را روز چهار شنبه آفرید و چهارپایان را به روز پنج شنبه در جهان پراکند و آدم را پسینگاه روز جمعه آفرید و آخرین خلقت وی در آخرین ساعات جمعه مابین عصر و شب بوده است.
تاریخ طبری جلد اول
آیا معتبر نیست؟
ضمن سلام
ضمن سلام
حتی اگر این روایت درست باشد، پس خاک مدتها قبل از خلقت انسان آفریده شده است. اما آنچه در قرآن آمده و بیان ۶ روز است، سخن از آسمان و زمین است: خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ في سِتَّةِ أَيَّامٍ (اعراف ۵۴ / یونس ۳ / هود ۷) آسمانها و زمين را در شش روز [شش دوران] آفريد.
ممنون. مطمئنا قران سندی همیشه
ممنون. مطمئنا قران سندی همیشه معتبر است. حال سوالی دیگر.. آیا زمان بعد از آفرینش زمین و آسمان خلق شده است یا قبل از آن؟ منظور خداوند از ۶روز خلقت ، ۶روز ماست یا نه ۶ روز آن دنیا؟ و در روایتی دیگر که در تاریخ طبری آمده است این است که دنیا یکی از روزهای آخرت است و این روز هفت هزار سال و یا شش هزار و پانصد سال
اگر به روایاتی که در همین
اگر به روایاتی که در همین مطلب اشاره شده است، دقت کنیم، می یابیم که حداقل بعضی از اینها ، قبل از آدم بر روی همین کره خاکی ساکن بوده اند. هر چند ممکن است که بعضی نیز در مکان های دیگری خلق شده باشند. و درباره «یوم» دقت کنید که اصلا نمی تواند به معنای فاصله بین طلوع و غروب خورشید باشد. (یا به عبارت شما روز ما) چون آن زمان اصلا خورشیدی نبوده، تا بگوییم آسمان به اندازه یک طلوع و غروب خورشید خلق شده است. و در زبان عربی، یوم به معنای دوره زمانی کلمه شایع و رایجی است. و در این جا نیز همان معنا مد نظر است. و اندازه زندگی ما در دنیا از منظر کسی که در قیامت ایستاده است، چنین است که قرآن می فرماید:
يَتَخَفَتُونَ بَيْنهَُمْ إِن لَّبِثْتُمْ إِلَّا عَشْرًا * نحَّْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُولُونَ إِذْ يَقُولُ أَمْثَلُهُمْ طَرِيقَةً إِن لَّبِثْتُمْ إِلَّا يَوْمًا(۱۰۴ و ۱۰۳ طه) كه آهسته با همديگر گويند بيش از ده روز مكث نكرديم . بهتر مى دانيم كه چه مى گويند آن دم كه از همه بهترشان مى گويند: بيش از يك روز بسر نبرده ايد
آيا وجود دايناسور ها هم قبل
آيا وجود دايناسور ها هم قبل از خلقت حضرت آدم ع بوده است ؟؟
سلام
سلام
با توجه به اینکه حضرت آدم (ع) را برای حدود دوازده هزار سال قبل بدانیم و دایناسورها را برای پیشتر از این، جواب روشن می شود.
سند شما برای ۱۲ هزار سال چیست
سند شما برای ۱۲ هزار سال چیست؟
سلام
سلام
لطفا به این آدرس مراجعه بفرمایید:
http://www.soalcity.ir/node/1687
با سلام
با سلام
مگر خدا قدرت محض نیست
پس چرا یان همه در دوران های مختلف موجودات گوناگونی را افریده تا در اخرین مرحله انسان کنونی به وجود اید؟چرا به یک باره انسان به وجود نیامده است
سلام
سلام
قدرت تنها صفت الهی نیست. بلکه او حکیم نیز می باشد. و هرگز یک چیز را بدون ذاتیات آن خلق نمی کند.
موجود مادی موجودی زمان مند است که باید در بستر زمانی قرار گیرد و این با یک باره خلق شدن منافات دارد.
انسانهای امروزی فقط یکی از
انسانهای امروزی فقط یکی از آفریده های خدا هستند قبل از ما خلقت های دیگری چه در زمین چه غیر آن بوده اند، در زمان ما هم ممکن است خلقت های دیگری باشند، بعد از انقراض ما هم خلقت های دیگری خواهند بود، اصلا ممکن است جهان های موازی دیگری با جهان ما وجود داشته باشد و در آنها هم خلقت هایی هست، این فکر شما از آنجا حادث می شود که ما خود را یگانه خلقت های بی نظیر خدا می دانیم و فکر می کنیم اگر هم خلقتی بوده برای رسیدن به ما بوده است! پس لابد خدا فبل از ما بیکار بوده است، اما چنین نیست، به نظر من به غیر از زمین و آسمان ها و بهشت و جهنم و فرشتگان خلقت هایی وجود دارند که اصلا خدا برای ما توضیح نداده است
پاسخ :
پاسخ :
با سلام وتشکر .
جهت اطلاع بشتر تان باید اشاره شود امام باقر(ع) فرمود:
«إذا فنى هذا الخلق و هذا العالم و سکن اهل الجنة، الجنة و اهل النار النار، جدّد الله عالماً غیر هذا العالم و جدد خلقاً من غیر فحولةٍ ولا إناثٍ یعبدونه و یوحدونه، و خلق لهم أرضاً غیر هذه الأرض تحملهم و سماء غیر هذه السماء تظلهم، لعلّک ترى أنّ الله إنّما خلق هذا العالم الواحد و ترى أنّ لم یخلق بشراً غیرکم! بلى والله لقد خلق الله ألف ألف عالَم و ألف ألف آدم، أنت فی آخر تلک العوالم وأولئک الآدمیّین؛(۱)
هر گاه مخلوقات فانی شوند و عالم نابود گردد، و اهل بهشت و دوزخ هر کدام در جای خود مستقر شوند، خداوند عالمی غیر از این عالم مجدداً میآفریند، و مردمانی غیر از این آدمیان خلق میکند که تمایز جنسیتی ندارند و مرد و زن مطرح نیست. آنها پیوسته سرگرم عبادت و ستایش خداوند هستند، خداوند زمینی غیر از این زمین برای آنان خلق میکند تا آنها را بر دوش خود حمل کند .آسمانی غیر از این آسمان میآفریند که بر آنها سایه میافکند. شاید تصور کنید که خداوند تنها همین عالم را خلق کرده و گمان نمایی که غیر از شما انسانی دیگری آفریده نشده و نخواهد شد؟ سوگند به خداوند که حق تعالى هزار هزار عالم و هزار هزار آدم دیگر را آفریده است و شما آخرین آنها هستید و در آخرین عالم قرار گرفتهاید».
طبق این حدیث معلوم میشود که غیر از نسل موجود آدمیان که از آدم ابوالبشر و حوا به وجود آمده ،خداوند هزاران عالم و آدم دیگر آفریده و بعد از متلاشی شدن این عالم و آدم،عوالم و انسانهای دیگر خواهد آفرید.
ممکن است در نظام آفرینش عوالم بسیاری وجود داشته باشد که درک ساحات آنها برای افراد عادی مشکل باشد و یا تا کنون آن را کشف نکرده باشد.
پینوشت:
۱. التوحید، باب ۳۸، ص ۲۷۷.
علاقه زیادی به دعانویسی دارم.
علاقه زیادی به دعانویسی دارم. پدربزرگم دعانویس بود و هزاران نفر به عاهای اون اعتقاد داشتن. منم میخوام مثل اون باشم. اون جن رو میدید و از آینده باخبر بود. چطور میتونم جن ببینم.
سلام
سلام
ابتدا توصیه می کنم که شناخت بیشتری از راه مورد علاقه خود پیدا کنید. که آیا ارزش انسان آن قدر است که تمام عمر خود را به خاطر محبوبیت در بین دیگران صرف کند؟
چرا خود را محبوب کسی نکنیم که محبوب بودن در نزد او تا ابدیت ما را از همه جهت سرشار می کند و محبوب کسانی شویم که هرگز پس از مرگ به کار ما نمی آیند و در همین دنیا نیز ناتوانی ها، بخل ها، حسادت و ... آنها به زیان ماست.
پس از این باید عرض کنم آنچه شما بدنبال آن هستید، از علوم غریبه است و اگر به همین راحتی به دست می آمد، از علوم غریبه شمرده نمی شد.
خیلی استفاده کردم.ایکاش استاد
خیلی استفاده کردم.ایکاش استاد و رفیق خوبی مثل شما داشتم
وجودت نور
ارادتمند.امیر یعقوب تقی بیگلو.زنجان
التماس دعا
سلام
سلام
با توجه به آیه ی قرآن خدا قصد داشت بر روی زمین خلیفه خلق کند و آدم ابوالبشر را به این قصد آفرید. پس چرا ابتدا اورا همراه همسرش در آن بهشت قرار داد و آن ماجراهای نافرمانی و میوه خوردن و رانده شدن از بهشت را بهانه ی هبوط آدم به زمین کرد؟
سلام
سلام
لطفا به این آدرس مراجعه بفرمایید:
http://www.soalcity.ir/node/1990
سلام مطالب جالبی بود .
سلام مطالب جالبی بود .
یه سوال داشتم اگه قرار باشه قبل از حضرت آدم خلقتی بوده باشه و نسلشون از بین رفته باشه .آیا ممکنه که آنها هم در اون دنیا بهشت و جهنمی برای خودشون داشته باشن ؟
سلام
سلام
بله چنین احتمالی کاملا معقول است البته ما راهی برای درک درستی اش نداریم. کما اینکه الان نمی دانیم حیوانات نیز بهشت و جهنم دارند یا خیر. و اگر دارند با بهشت و جهنم ما چه فرقی دارد.
جالبه اگه حیوانات بهشت و
جالبه اگه حیوانات بهشت و جهنم دارن حتمن پیامبر و امام هم دارن پس حتمن حیوانات درستکار و شرور هم داریم مثلا فکرشو بکنید یک عقرب مومن نشسته داره ب دگیر عقربها اداب نیش زدن و حلال و حرام بودن اونو میگه وبراشون احادیت و روایات پیامبران عقرب رو بیان میکنه احتمالا اون عقربها و مارها و گرگها درستکار تو بهشت هستند و براشون خدا پاداشت در نظر گرفته و چون گوشت انسان لذیذ ترین غذای اوناست بهشون وعده خوردن و گاز گرفتن انسانهارو داده البته بهشتیان اون انسانهایی که تو جهنم هستند نمیشه چون حیوانات درستکار که جهنم نمیرن ......متاسفم واقعن
سلام
سلام
آیا شما از اینکه برف مانند پنبه سفید است به این نتیجه می رسید که پنبه آب می شود؟
آنچه برای ما روشن است اینکه حیوانات نیز فهم و شعور دارند. هر چند با فهم و شعور انسان فرق می کند. اما باقی مسائل برای ما روشن نیست. و مطالبی که شما بیان کردید مثل همان است که کسی بگوید برف مانند پنبه است بعد شما این تشبیه را به جهات بی ربط، ربط دهید و بعد به آنچه خودتان گفته اید تاسف بخورید.
جواب دندون شکن و باحالی بود
جواب دندون شکن و باحالی بود خوشم اومد :)
آیا امکان دارد پس از قیامت و
آیا امکان دارد پس از قیامت و حسابرسی اعمال انسان ها خداوند بشر دیگری بیافریند؟
سلام
سلام
بله و این مطلب در قرآن و روایات آمده است:
جابر بن يزيد كه گفت حضرت باقر (ع) را سؤال كردم از قول خداى عز و جل أَ فَعَيِينا بِالْخَلْقِ الْأَوَّلِ بَلْ هُمْ فِي لَبْسٍ مِنْ خَلْقٍ جَدِيدٍ يعنى آيا پس ما بتنگ آمديم و مانده شديم بآفرينش اول بلكه ايشان در اشتباه و آشفتگى از آفريدن تازه اند و حضرت فرمود كه اى جابر تأويل اين آيه آنست كه خداى عز و جل چون اين خلق و اين عالم را نيست و نابود گرداند و اهل بهشت را در بهشت و اهل دوزخ را در دوزخ ساكن كند عالمى را غير از اين عالم تازه خلق كند و خلقى را تازه بيافريند بى نرها و ماده ها كه او را بپرستند و توحيد او كنند و زمين را غير از اين زمين از براى ايشان بيافريند كه ايشان را بردارد و آسمانى را غير از اين آسمان خلق كند كه بر ايشان سايه افكند و شايد كه تو چنان مىبينى كه خدا عالمى مگر اين يك عالم را نيافريده و چنان مى بينى كه خدا آدميانى را غير از شما نيافريده بلى بخدا سوگند كه خدا هزار هزار عالم و هزار هزار آدم را آفريده و تو در آخر اين عالمها و اين آدمهائى. (بحار الأنوار ، ج۵۴، ص: ۳۲۱)
ایافقط بر حوا گناهی بابت
ایافقط بر حوا گناهی بابت خوردن میوه ممنوعه است واگر نیست چرا بااین طرزتفکر اسرایلی درمذهب شیعه برخورد نمی شود وزنان را منشا گناه نخستین معرفی می کنند
سلام
سلام
طبق دیدگاه قرآنی آدم و حوا هر دو فریب شیطان را خوردند و مساله گناه جنسیتی نیست.
سلام
سلام
ممنونم از پاسخ گویی تان
یک سئوال: اجنه قبل از آدم آفریده شدند، در قرآن آمده ما خلقت الجن والانس الا لیعبدون. اجنه تا زمان حضرت آدم از جهت تکلیفی بدون پیامبر بوده اند.لطفا هر چه زود تر پاسخ بدید. دعاگو شما
سلام
سلام
ما اطلاع کاملی از نحوه زندگی آنها نداریم و نمی دانیم قبل از آدم چه می کردند. این قدر می دانیم که مطابق روایات، از بین اجنه نیز پیامبری (البته برای خودشان) بوده است.
سلام
سلام
جنی که قبل از خلقت آدم بوده پیامبرشان چه کسی بوده است.
سلام
سلام
نمی دانیم. این چیزها علم غیب است و علم غیب تنها به مقداری که خدا در اختیار بندگانش می گذارد، برایمان وجود دارد. که در این مورد چیزی نفرموده است.
انسان خلق شد جهت مقام خلیفه
انسان خلق شد جهت مقام خلیفه اللهی درروی زمین پس چرا به باغ بهشت برده شد
وچرا خداوند میوه ممنوعه رامشخص کرد تاانسان تحریض شود بر چشیدن میوه
واگر ادم مقام نبوت داشت چرا وسوسه شد ونه تنها مانع حوا نشد بلکه همراهی اش نیزکرد
سلام
سلام
لطفا مراجعه فرمایید:
http://www.soalcity.ir/node/1990
باسلام و خسته نباشید به شما
باسلام و خسته نباشید به شما
از پاسخهای بجا ی شما خیلی راضی هستم و از اینکه اتفاقی با این سایت آشنا شدم خیلی خوشحالم و امیدوارم هر چه زودتر پیام قبلی مرا در رابطه با دفاع از دینم پاسخ دهید باتشکر
با عرض سلام و تشکر از شما
با عرض سلام و تشکر از شما
انشاءالله کارشناس مربوطه در فرصت مناسب پاسخ سوالتان را ارائه میکنند.
با سلام،
با سلام،
هر آنچه در این مطلب خوندم و در کل در ادیان الهی در مورد خلقت آمده است با تکامل داروین که کاملن علمی است و جای شک در آن باقی نمانده است تناقض دارد، و همچنین خلقت عالم ک شش روز به گفته قرآن است کاملن بی اساس است چون میدانیم ک عمر جهان چقدر است و چه زمانی طول کشیده تا بوجود بیاید که میلیاردها سال است و شش روز نیست، اگه میشه این مواردو ماله کشی کنید لطفن؟
سلام
سلام
شما اگر فکر می کنید قبل از خلقت خورشید، شب و روز ۲۴ ساعته وجود داشته است، این را هم به مواردی که قرار است ماله کشی بدانید، اضافه کنید که یوم به معنای دوره هم می آید.
و با توجه به این گونه نوشتن، مشخص است که چرا تناقض می بینید.
سلام
سلام
جواب منطقی ای بود.
و اینکه امیدوارم ایشون درک اینو داشته باشن که بتونن جمله ی آخر ( خط سوم) رو متوجه شن!!!!
بطور اتفاقی با این سایت آشنا شدم و از خوندن مطالب و همچنین نظرات، بهره میبرم و خوشحال میشم دیدگاه مردم رو نسبت به موضوعات مختلف بدونم.
خسته نباشید.
با تشکر.
با سلام.
با سلام.
محض اطلاع شما که نظریه تکامل داروین را خیلی قطعی و مسلم و علمی فرض کرده اید،عرض می کنیم که: لازم است طرفداران داخلی «نظریه تکاملی داروین» که با تعصب فوقالعاده، از یک نظریهی اثبات نشده هواداری میکنند، بدانند که اتفاقاً دانشمند معاصر هنری بریگسون (Henri Bergson) به خاطر نقد علمی نظریهی تکاملی داروین، جایزه نوبل علمی سال ۱۹۲۷ را به خود اختصاص داد. قطعاً اگر این هواداران بتوانند دلایلی علمی برای اثبات (به جای فحش) ارائه دهند، آن جایزه را از او پس گرفته و به اینها خواهند داد. چرا غرب به اثبات این نظریه راغبتر و محتاجتر است تا رد آن.
بریگسون، نقد علمی خود را بر پایهی یافتههای علمی در بیولوژیک استوار کرد و اثبات نمود که «تنوع بیولوژیکی» و تحول از گونهای به گونهای دیگر بر اساس اصل «انتخاب اصلح داروین» ممکن نیست.
سلام به همه . آقا یا خانم
سلام به همه . آقا یا خانم ناشناس اولا کی گفته فرضیه داروین قطعیست ؟ .ثانیا آفریده شدن زمین و آسمان در ۶ روز مدت زمان آفرینش را نشان میدهد نه عمر زمین و آسمانها را تا زمان حال. اول مطالب اساسی و مفاهیم اولیه علوم را یاد بگیرید بعد . شما هنوز تمییزی بین مدت زمان آفرینش با عمر زمین را نمیدانید .برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید .
زمان لازم برای ساخت اتومبیل در کارخانه ۲ روز . سال ساخت ۲۰۰۰
عمر ماشین در زمان حال ( ۲۰۱۵) میشه ۱۵ سال .
ازاین اقایی که گفته با تکامل
ازاین اقایی که گفته با تکامل داروین که کاملا علمی است وجای شک در ان نیست تقاضا دارم یک مقدار بیشتر سطح مطالعات خودش را ارتقا بده خود دانشمندان داروینیست هم نمیگویند تو این نظریه جای شک نیست حتی خود داروین هم در کتاب منشا انواع صفحات ۱۷۲ تا۲۸۰ میگوید:زمین شناسی مطمئنا این حلقه برتری وراثتی ژنتیکی رانشان نمی دهد واین جدی ترین مخالفتی است که میتواند با فرضیه من انجام شود ۱۵۰ سال پیش داروین این سوال را مطرح میکند که چرا نمونه های دگرگون شده یافت نمیشوند وداروینیست ها امروزه همچنان درپی پاسخ این سوال هستنددرنتیجه پاسخ روشن خواهد بود این نمونه ها یافت نمیشوند چون اصلا وجود ندارند..حال اگر این دوست محترم دنبال حقیقت هست به این ادرس مراجعه فرماید تا با تحقیق بیشتر اشنا شود anty-darvinism.blogfa.com بنا براین هیچ وقت یک نظریه تا وقتی قطعی نیست بی تحقیق نکوییم صددرصد درظمن امروزه این نظریه کاملا مردود است .
دوست عزیز یک روز قیامت برابر
دوست عزیز یک روز قیامت برابر است با ۵۰هزار کنونی ما
سلام با توجه به تحقیقاتی که
سلام با توجه به تحقیقاتی که در مورد حضرت آدم و هوا و سیر تکاملی انسانها کردم میتونیم به راحتی بگیم که نظریه های داروین هم حقیقت داشت ! یعنی انسانهایی که از نسل میمون بودند قبل از حضور آدم وجود داشتند مثل نئاندرتال ها. طی کشفیاتی که تو طول تاریخ شده انسانهای دوپا از ۳۰۰۰ سال پیش وجود داشتند منتهی رفتاری نه مانند یک انسان بلکه کاملا شبیه به حیوانات بودند!
از این دو مجموعه من اینطور نتیجه گرفتم که اولین انسانی که تونست به خودشناسی برسه و خدا و خودش رو بشناسه و تولید نسل کنه و نسلش هم مثل خودش دارای شعور و عقل باشه همون حضرت آدم بود.
هر چی روایات و احادیث خوندم متوجه شدم به این نتیجه خیلی نزدیکتره تا حرف هایی داستانی که مردم برای هم تعریف میکنند(مانند ازدواج خواهرو برادر فرزندان آدم!) تا اونجایی که یادم میاد خداوند چه تو قرآن کریم و چه تو همه کتابهای دینی قضیه ازدواج خواهرو برادر رو همیشه نهی و حرام اعلام کرده.
سلام
سلام
درباره ازدواج فرزندان آدم نمی توان نظری قطعی داد و فکر می کنم در نوشتن عدد ۳ هزار اشکال تایپی نیز رخ داده است.
منظور از ۳ هزار سال زمان به
منظور از ۳ هزار سال زمان به وجود آمدن اولین شبه انسانهاست و درست تایپ شده.ممنون
خیلی جالب شد.. پس اگر غیر از
خیلی جالب شد.. پس اگر غیر از این باشد که فرزندان حضرت آدم (خواهر و برادر) با هم ازدواج نداشته اند ؛ پس نسل آدمیزاد چگونه گسترده شد؟ واگر که اینگونه ازدواج ها رواج پیدا کرد بعد از اون چگونه آدم نهی شد؟؟؟ و تا کی این عمل ادامه داشته؟؟؟
سلام
سلام
با توجه به مدت زمانی که از ظهور اولین پیامبر الهی می گذرد که به روایتی ۷ هزار سال و به روایت دیگر ۱۲ هزار سال است و با توجه به اینکه همه پیامبران در محدوده مشخصی از کره ارض (خاورمیانه) مبعوث گردیده اند و نیز با لحاظ نمودن این موضوع که جمعیت بشر نیز بسیار اندک و محدود بوده و تنها طی سالیان اخیر است که جمعیت زمین رو به فزونی نهاده است لذا چگونه می توان تعداد پیامبران را که ۱۲۴ هزار نفر عنوان شده است توجیه نمود؟ چون اگر همه پیامبران طی ۷ هزار سال مبعوث شده باشند یعنی هر ۲۰ روز یک پیامبر و اگر طی ۱۲ هزار سال یعنی هر یک تا یک و نیم ماه یک پیامبر ظهور میکرده. همه اینها با توجه به این نکته است که مدت طولانی نبوت بعضی از انبیا را مانند حضرت عیسی یا موسی یا نوح یا خاتم الانبیا که چندین سال بوده را در نظر نگرفته ایم وگرنه با این حساب هر هفته باید پیامبری برای تعداد معدود بشر ساکن بر کره ارض مبعوث می گردید .
سلام دوست عزیز
سلام دوست عزیز
به نظرم شما به دسته بندی پیامبران توجه نکرده اید !
ما یک سری پیامبران الوالعزم داریم که صاحب شریعت هستند که تعداد آنها پنج نفر است . نوح ، ابراهیم ، موسی ، عیسی و محمد ( علیهم السلام ) پیامبران الوالعزم هستند .
یک سری پیامبران تبلیغی داریم که در اصطلاح به آنها رسول و نبی گفته می شود . وظیفه این عده این است که دینی که در زمان خودشان معتبر بوده را در منطقه محل زندگی خودشان تبلیغ کنند . مانند حضرت سلیمان ، یا حضرت داوود یا شعیب ، یعقوب و ... طبیعی است که عده زیادی از این پیامبران در یک زمان می توانند در کره زمین وجود داشته باشند .
بنابر این هیچ بُعدی ندارد که در یک زمان صد ها پیامبر در نقاط مختلف زندگی کنند و دین خدا را برای مردم بازگو نمایند .
متاسفانه پاسختان قانع کننده
متاسفانه پاسختان قانع کننده نیست و فطرت جویای حقیقت انسان را ارضاء نمی نماید. ما لفظ پیامبر را به کسانی اطلاق می کنیم که از جانب خدای جهان آفرین مبعوث شده و از طریقی مثلا وحی با خداوند در ارتباط هستند .حال چگونه می توان به آسانی پذیرفت و روح خود را قانع کرد که خداوند عالم و حکیم و مدبر و دانا و توانا در یک برهه زمانی با صدها فرد بشری از طریق وحی و... ارتباط برقرار کند آن هم با انسانهایی که در دورانی زندگی می کردند که از لحاظ علم و شناخت خود و اطراف خود در نازلترین کیفیت قرار داشته و قادر به ثبت و ضبط حوادث و اخبار و رویدادها بصورتی که قابل استناد برای آیندگان باشد نبوده اند و به ناگاه از هزارو چهارصد سال پیش به این سو که اندک اندک قابلیت ضبط و ثبت وقایع برای آدمی میسور و ممکن گشته کاملا ارتباط خود را با بشر از طریق این شیوه تقریبا نزدیک و مستقیم قطع نموده است .
لطفا از ابراز این مسئله که بشر از لحاظ عقلی تکامل یافته و خودش باید به وجود پروردگار پی ببرد امتناع فرمایید چون جهل بشر همیشه با ابنای این جنس همراه بوده و در حال حاضر اگر تنها یک پیامبر با حداقل خصوصیاتی که از پیامبران گذشته ذکر می شود وجود داشت کرور کرور انسانی که بر سر دو راهی شک و تردید باقی مانده اند هدایت می شدند.
دوست عزیز
دوست عزیز
مطالبی که بیان کردید برداشت های شخصی شما بود و دلیلی هم برای آن ارائه نفرمودید .
مثلا این که چه اشکالی دارد که در یک زمان صد ها پیامبر تبلیغی وجود داشته باشد که هر یک در منطقه خود دین خدا را به مردم معرفی کنند ؟
یا این که از کجا می گویید تا قبل از پیامبر اسلام ، ثبت و ضبط علوم نبوده است ؟
یا این که چه کسی ادعا کرده که بعد از پیامبر اسلام (ص) به ناگاه وسایل انتقال دانش میسور شده است ؟
بنده پیشنهاد می کنم قبل از ادامه بحث شما کتاب خاتمیت نوشته شهید مطهری را مطالعه بفرمایید . به نظرم بخش زیادی از این دغدغه های شما را پاسخ خواهد داد .
باز هم چنانچه مایل به ادامه بحث بودید خدمت شما هستیم .
سلام بر شما
سلام بر شما
میزان تعداد انبیا را نباید بر حسب توالی زمانی محاسبه کنیم بلکه بر اساس ضرورت ن نیاز به هدایت باید در نظر گرفت از این رو در یک لحظه تعداد بسیاری از پیامبران صاحب رسالت و مسئولیت هدایت را خواهیم داشت.
برخی از انان هدایتگر خانواده خود بودند تعدادی در سطح قبائل .همزمانی شعیب و موسی و خضر در قران یا ابراهیم و لوط نمونه بارز این نظریه است
پاسخ :
پاسخ :
باسلام و تشکر .
در ابتدا باید اشاره شود که عنصر مکان وزمان هر دو نقش در بعثت انبیا داشته اند ودر مسله توالی زمان نقش بشار داشته است واز آدم تا خاتم پیمبرانی بسیاری مبعوث شده اند وجالب است که چند پیامبر الوالعزم همزمان مبعوث نشده اند بلکه در طول مان بوده اند ودر یک زمان دو پیامبر الوالعزم نبوده است از این معلوم می شود نقش طول زمان مهم است . در مورد پیامبران چند مطلب لازم به تصریح است:
۱- تعداد پیامبران بنا بر روایات ۱۲۴ هزار نفر بوده و نام محدودی از آنان در قرآن ذکر شده و چون پیامبر اسلام در جزیره العرب مبعوث شده نام پیامبرانی در قرآن و روایات آمده که تا حدودی برای آن مردم شناخته شده بوده اند . د رباره نام وتاریخ و محل بعثت پیامبران دیگر، سخنی به صراحت نیامده است. بنا بر این نمی توان گفت پیامبران فقط در این مناطق مبعوث شده اند. شاید پیامبرانی در مناطق دیگری بوده اند که به آنها اشاره نشده است .
۲-در قرآن تصریح شده که برای همه امت ها (نذیر) وپیامبر مبعوث کرده ایم:"و ان من امةالا خلا فیها نذیر "(۱) " ولقد بعثنا فی کل امة رسولا"(۲)
این آیات صراحت دارد که همه امت ها هشدار دهنده و پیامبر داشته اند زیرا هدف خلقت کمال یابی بشر است و این هدف بدون هدایتگری حاصل نمی شود و هدایتگری خداوند در قالب ارسال پیامبران و رسولان ظهور می کند .
با توجه به اینکه اولین انسان پیامبر بوده و نبوت و وصایت در نسل او تداوم داشته و بعد نسل او در مناطق مختلف زمین پراکنده شده اند ، اتمام حجت بر همه نسل ها صورت گرفته و تجدید نبوت ها به خصوص پیامبران تبلیغی در صورت لزوم مبعوث شده اند گرچه هیچ امتی نیست که اتمام حجت بر آن صورت نگرفته باشد.
۳-خداوند تصریح می کند که هیچ امتی را به عذاب قهر نابود نمی کند مگر بعد از آنکه در مرکز مدنیت آن رسولی برای انذار آنان مبعوث کند:
"و ما کان ربک مهلک القری حتی یبعث فی امها رسولا"(۳)
بنا بر این رسولا ن معمولا در مرکز و در جایگاهی مبعوث می شده اند که پیام آنان بهتر گسترش یابد و به گوش امت و مردم زمان برسد . البته جهات دیگر هم منظور می شده ولی معلوم است که بعثت یک پیامبر در یک منطقه حاشیه ای و دور از ارتباط های عمومی چندان اثر بخش نبوده و هدف بعثت را محقق نمی کند . خاور میانه مر کزیت جهان را داشته و از آنجا راحت تر با همه دنیا ارتباط برقرار می شده است.
پی نوشت:
۱-فاطر(۳۵)،آیه۲۴.
۲-نحل(۱۶)،آیه۳۶.
۳-قصص(۲۸)،آیه۵۹.
سلام. ممنون از سایت بسیار
سلام. ممنون از سایت بسیار زیبا و کاملتون.متن های همه رو خوندم.بسیار زیبا و قشنگ جواب دادید.متاسفم برای یک عده پرسشگر که سوال هایی می پرسن که اصلا در حده شعور و انسانیت نیست و برای تحریف و تخریب افکار اطرافیان کردن.خدا پشت پناهتون.
باسلام . یک سوال در مطالب
باسلام . یک سوال در مطالب بالا خواندم که بعد از انسان هم موجوداتی بوجود خواهند آمد که زندگی میکنند و خداوند را ستایش میکنند مثل ما . خب در نزد خداوند ما انسان ها اشرف مخلوقاتیم یعنی بالاترین مقام نرد موجوداتی دیگر حتی فرشتگان مقرب خدا. از طرفی ما انسان ها هم در پیشگاه خدا از مرتبه و مقام خاصی برخورداریم و امامان معصوم ما بالا ترین رتبه ودرجه را دارند و حضرت زهرا سلام الله نهایت برتری بین تمام خلقت را داراست .(خداوند هم این مطلب را بیان داشته که وجود حضرت زهرا سلام الله دلیل افرینش تمام مخلوقات است) . حال این سوال در مخیله بوجود می آید که ایا موجودات بعد از انسان بوجود خواهند آمد باز هم انسان اشرف مخلوقات است؟ ایا امکان برتری موجودات بعد ما هست؟ ایا خداوند موجودی به مراتب بالا تر از ما را خلق خواهد کرد ؟ ایا موجودات اینده ی ما هم در مکان هایی جاودان خواهند بود ؟ ایا نهایت خلقت خدا نه از جهت قدرت و حکمت خدا ما انسان اوالبشریم ؟((به این نکته باید اشاره کرد که دست بالای دست بسیار هست...))
یه سوال کوتاه : حضرت زهرا سلام الله که برترین مخلوق است از ما انسان هاست( یاخلقتی فرا تر از انسان)؟ این سوال از این جهت است که ما انسان ها از خاکیم و وجود مقدس و مطهر حضرت زهرا سلام الله از بهشت برین؟؟؟؟ باسخ گو باشید ممنون
سلام
سلام
راجع به مخلوقات دیگر ما اطلاعی نداریم و نمی توانیم اظهار نظر کنیم.
و حضرت زهرا (س) نیز قطعا انسانی مانند ما بودند، به معنای آنکه مثل ما اختیار داشتند، تکلیف داشتند و ...
و تفاوت ماده اولیه خلقت در این چیزها تغییری ایجاد نمی کند. کما اینکه زنا زاده و حلال زاده هر دو انسان هستند. حال آنکه یکی از ماده ای محصول شیطان و دیگری از طهارت متولد شده است.
خداوند توی قرآن خطاب به گناه
خداوند توی قرآن خطاب به گناه کاران فرموده ما میتونیم شما رو ازروی زمین محوکنیم وخلقی دیگه بجای شما روی زمین جانشین کنیم.حضرت زهرا(س) هم مثل ماانسانه ولی روح خودش روجلا داده.مثل بقیه ایشون هم لباس میپوشه غذامیخوره ره میره ازدواج میکنه وصاحب فرزندمیشه.توی قرآن اومده که کفارومشرکین پیامبر(ص) رومنکرشدن ونظرشون این بودکه چراپیامبرمثل ماغذامیخوره وتوی کوچه وبازار رفت وآمد میکنه؟پس پیامبر(ص) هم مثل ما انسان بوده ولی روحش بزرگ بوده وحضرت زهرا(ص) هم که دختر ایشون بودن.توی این موردشکی به خودت راه نده واجازه نده کسی گمراهت کنه.ایشون هم مثل بقیه انسانها یه روز به دنیا اومدن و یه روز هم مرگ به سراغشون اومد.
سلام, به نظر من قبل از آدم و
سلام, به نظر من قبل از آدم و حوا موجودات انسان نمایی روی زمین زندگی می کردن كه روح خدا در کالبدشون نبوده و همون انسان های اولیه بودن كه قدرت تکلم نداشتن و به مرور تکامل پیدا کردن كه همون نظریه داروین هستش. اما نسل فعلی انسان امروزی به آدم و حوا میرسه. ضمنا آدم و حوا در بهشت نبودن بلکه در باغ عدن كه در مشرق زمین بوده زندگی می کردن كه باغ معمولی نبوده و وقتی هبوط کردن در زمین زراعت و دامداری میکردن و خداوند خودش رسم زندگی رو به آدم یاد میده. اما سوال بی جواب مهمی كه تا حالا لاینحل مونده نحوه ازدواج فرزندان آدم هستش. به نظر من حسادت و قتل برادر توسط قابیل به خاطر جانشینی بعد از حضرت آدم بوده و نه به خاطر خواهر زیباتر. به نظر من قابیل با یکی از انسان های بدوی ازدواج کرده كه نسلشون در طوفان نوح از بین میره. ولی برای شیث یک حوریه به معنی یک زن پاک و نه جن و فرشته! فرستاده میشه. ضمنا شاید هم در اون برهه زمانی ازدواج خواهر و برادر جایز بوده كه جای بحث داره و تا حالا لاینحل هس
سلام
سلام
در این گونه مسائل نمی توان بر پایه حدس و گمان نظر داد. و نظر دادن باید مستند به منابع معتبر باشد. مثلا استفاده از احادیثی که از غیب خبر می دهند.
از پاسخ شما سپاس گذارم ...
از پاسخ شما سپاس گذارم ...
با سلام و تشکر از شما
با سلام و تشکر از شما
خیلی ممنون از اطلاعاتتون
خیلی ممنون از اطلاعاتتون
اینا به چه زبانی حرف میزدن
اینا به چه زبانی حرف میزدن چطوری این همه زبان اومد
سلام
سلام
از زبانشان خبر نداریم. و بحث تولید زبان ها را باید در مطالب زبان شناسی مطالعه کنید که سطح اشتراکات، زبان های مادر و ... برایتان معلوم شود.
سلام.ما در تاریخ انسان اولیه
سلام.ما در تاریخ انسان اولیه داریم در حالی که بین آنان پیامبری نبوده است.
پس چگونه خداوند زمین را از حجت خالی نمی گذارد؟
سلام
سلام
از کجا متوجه شدید آنها چگونه زندگی کرده اند و ماهیت شان به طور دقیق چه بوده؟
چون نسل فعلی که با آدم شروع می شود و همان آدم پیامبر است. و راجع به نسل های قبل از او هم، اطلاعات زیادی نداریم.
باسلام یک سوال. مگر بعد از
باسلام یک سوال. مگر بعد از طوفان نوح تعداد اندکی آدم باقی نماندند پس چگونه اقوام مختلف با رنگ پوست وزبانهای مختلف پدیدآمد
سلام . برای پاسخ سوال باید به
سلام . برای پاسخ سوال باید به روایات مراجعه کرد . در برخی روایات آمده كه حضرت نوح علیه السلام سه پسر مؤمن داشت كه همراه وی سوار كشتی شدند و نسل بشر بعد از فروكش كردن طوفان از آن سه پسر تداوم پیدا كرد، لیكن برخی روایات دیگر مانند روایت ابی الجارود از امام محمد باقرعلیه السلام تداوم نسل بشر را انحصاراً از حضرت نوح تأیید نمیكند. امام باقرعلیه السلام در توضیح آیه «وَجَعَلْنَا ذُرِّیتَهُ هُمُ الْبَاقِین»
میفرماید: "منظور این است كه حق (حق پرستی) و نبوت و كتاب آسمانی و ایمان در دودمان نوح باقی ماند، ولی تمام كسانی كه از فرزندان آدم روی زمین زندگی میكنند، از اولاد نوح نیستند، چرا كه خداوند متعال در قرآن میگوید:
« حَتَّى إِذَا جَاءَ أَمْرُنَا وَفَارَ التَّنُّورُ قُلْنَا احْمِلْ فِیهَا مِنْ كُلٍّ زَوْجَینِ اثْنَینِ وَأَهْلَكَ إِلَّا مَنْ سَبَقَ عَلَیهِ الْقَوْلُ وَمَنْ آمَنَ وَمَا آمَنَ مَعَهُ إِلَّا قَلِیلٌ(هود/۴۰) (این وضع همچنان ادامه یافت) تا آن زمان که فرمان ما فرا رسید، و تنور جوشیدن گرفت؛ (به نوح) گفتیم: «از هر جفتی از حیوانات (از نر و ماده) یک زوج در آن (کشتی) حمل کن! همچنین خاندانت را (بر آن سوار کن) -مگر آنها که قبلا وعده هلاک آنان داده شده [= همسر و یکی از فرزندانت]- و همچنین مؤمنان را!» اما جز عده کمی همراه او ایمان نیاوردند!».
هم چنین امام باقرعلیه السلام آیه ۳ سوره اسراء را شاهد می آورد:« ذُرِّیةَ مَنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ إِنَّهُ كَانَ عَبْدًا شَكُورًا»
كه خطاب به بنی اسرائیل است و به آنها میگوید: "ای فرزندان كسانی كه با نوح بر كشتی سوار كردیم!"؛به این نتیجه می رسیم كه همه انسانهای كنونی از نسل حضرت نوح نیستند
سلام واقعا لذت بردم از این
سلام واقعا لذت بردم از این مطلب،من از طریق استادم متوجه شدم که به غیر از ما و زمین ما،موجوداتی و زمینی مثل ما وجود دارد و ایشون گفتند حضرت محمد و ائمه همانطور که پیامبر و امامان ما هستند،پیامبر و امام آن موجودات هم هستند.
سوال اول:ایا این گفته استادما درست است؟ایا در این باره ایه قرانی داریم؟
سوال دوم؟ایا اینکه پیامبر از جنس نور بوده و فقط به دستور خدا مامور شده در این کالبد دنیوی زندگی کنه درست است؟
در پناه خدا باشید.
سلام
سلام
مطالبی دال بر اینکه پیامبر و ائمه (علیهم السلام) برای اجنه نیز رسالت داشته اند، داریم. اما درباره موجودات دیگر، دلیلی بر آن نیست.
و اینکه پیامبر (ص) از جنس نور بوده و بعد در کالبد دنیوی زندگی کرده، به این معنا نیست که در انسان بودن یا شرایط زندگی مادی با ما فرقی داشته است.
شما که ادعا می کنید تمام نسل
شما که ادعا می کنید تمام نسل بشر از یک نفر یعنی حضرت آدم است ، توجهتون رو به یک مطلب ار ویکی پدیا جلب می کنم :
داستان آدم و حوا در تضاد با اجماع علمی است که انسان را از گونههای بدوی تر از انسانیان تکامل یافته است. همچنین با درک فعلی از ژنتیک انسانی همخوانی ندارد. به طور خاص، اگر همه انسانها از یک زوج چند هزار سال پیش نشات گرفته باشند، نیاز به نرخ جهش (mutation) بالا و تقریباً غیرممکن برای توضیح تنوع مشاهده شده کنونی بین انسانها میباشد.
سلام
سلام
اولا علم تنها می تواند ادعا کند که شباهت هایی بین نسل فعلی و فسیل هایی که از قبل یافته است، وجود دارد. اما این بدان معنا نیست که ما حتما از آنها زاده شده ایم.
ثانیا همان گونه که نوشته اید: با درک فعلی از ژنتیک! پس علم در این زمینه قطعیتی ندارد.
ثالثا خدایی که قادر به خلق انسان است، قادر به این تغییرات ژنتیکی و ... نیز هست. و علم تنها می تواند بگوید با رویه عادی فعلی، چنین چیزی امکان ندارد. اما هرگز نمی تواند رویه دیگری را تکذیب کند.
پس نظریه داروین چی میشه??
پس نظریه داروین چی میشه??
این ما تکامل یافته موجودات پستتریم???
سلام
سلام
به این آدرس مراجعه بفرمایید:
http://www.soalcity.ir/node/1976
سلام
سلام
من دو تا سوال دارم : اول اینکه با اینکه توضیحاتتون خیلی برام جالب بود ولی انسان خردمند امروزی از نسل انسان راست قامت است که در افریقا زندگی میکرده یک سری از راست قامتان از آفریقا خارج شدن و به جاهای دیگه مهاجرت کردن و با جهش ژنتیک به انسان امروزی تکامل پیدا کردن ولی اینکه ما همیشه شنیدیم که آدم و حوا از خاک آفریده شدن و تنها انسانهای روی زمین بودن قابل توجیه نیست چون مطمئنا در اون زمان هنوز نسل انسانهای راست قامت به طور کامل منقرض نشده بود مطمئنا جهش ژنتیکی کم کم باعث میشه که موجوداتی که نسبت به گونه های تکامل یافته خود ضعیفتر هستند زودتر از بین میروند ولی بلافاصله این اتفاق نیفتاده پس مطمئنا باز هم بینشون اختلاط وجود داشته تا کم کم فقط انسانهای خردمند امروزی باقی ماندند من فکر میکنم کلیت مطلب شما میتواند درست باشد ولی مطمئنا یکم افسانه هم در اون دخیل بوده اینکه آدم و حوا اون میوه رو خوردن و به یکباره دارای معرفت شدند مطمئنا نمیتونه جز داستان چیزی باشه یا اینکه انسان از گل آفریده شد یا اینکه خدا اسماء را به آدم آموخت... شاید برای قابل فهم بودن قضیه در اون دوران اینجوری مطرح شده بود
ولی یه سوال بی ربط هم دارم اینکه خدا در قرآن گفته بگو : من انسانی هستم همانند شما به من وحی شده که خدايتان خدايی است يکتا پس بدو روی آوريد و از او آمرزش بخواهيد و وای بر مشرکان
سوالم اینه که چرا میگن پیامبران و امامان معصوم هستن این با آیه قران در تناقضه چون اگر قرار باشه معصوم باشند پس با نوع بشر متفاوتند و خوب بودنشون به هیچ وجه قابل تحسین نیست
سلام
سلام
از چند نکته غفلت داشته اید. مثلا مساله نوع را نمی توان با مساله شخص خلط کرد. شما نهایتا می توانید با علم بگویید ارتباط ها و شباهت هایی بین این نوع و نوع راست قامت وجود دارد. اما علم چگونه می تواند بگوید فلان آدم خاص، حتما این گونه بوده؟ آیا شما می توانید مدعی شوید فسیل حضرت آدم آزمایش شده؟ یا مثلا شما از تاریخ دقیق زندگی حضرت آدم اطلاع دارید؟ یا مثلا در قدرت خدایی که این هستی عظیم را خلق نموده، این مطلب نمی گنجد که بدون جهش و ... نمونه ای خلق کند و ...
البته بعضی مطالبتان هم از اساس اشتباه است. در هیچ جایی از قرآن گفته نشده که آدم با خوردن میوه دارای معرفت شده و ...
درباره سوال دوم تان، عصمت به معنای تفاوت با بشر نیست. ایا همین الان نمی توانید افرادی را بیابید که گناهی را ترک می کنند در حالی که عده دیگری آن را انجام می دهند؟ آیا این ترک گناه، تفاوتی در بشر بودن آنها ایجاد کرده؟ قطعا خیر!
همچنین می توانید نمونه هایی بیابید که گناهان بیشتری را ترک می کنند با اینکه هیچ فرقی با بشر ندارند تا به جایی برسید که اصلا گناهی انجام نمی دهد.
پس عصمت هیچ منافاتی با بشر بودن ندارد.
سلام. سوالی داشتم ازتون. چرا
سلام. سوالی داشتم ازتون. چرا همه یا اکثر پیامبرها در یه محدوده جغرافیایی خاص ظهور کردن؟ منظورم منطقه خاور میانه هست و شمال و غرب آفریقا. چرا برای چینی ها، یا اقوام مایاها یا وایکینگها پیامبری مبعوٍٍث نشد تا جلوی ظلم و فسادشون رو بگیره و به خدا پرستی دعوتشون کنه؟ آیا آیات و روایاتی در مورد انسانهایی که خارج از محدوده خاورمیانه و آفریقا زندگی می کردن وجود داره؟ سوال بعدیم هم در مورد طوفان زمان حضرت نوحه؟ آیا انسانها و حیوانات همین محدوده جغرافیایی خاور میانه بودن که طوفان و سیل بهشون نازل شد؟ یا شامل چین و ژاپن و اروپا و آمریکا هم میشد؟ خیلی ممنون میشم جوابم رو بدین.
سلام
سلام
برای سوال اول تان به این آدرس مراجعه بفرمایید:
http://www.soalcity.ir/node/59
و برای سوال دوم، منطقه ای یا جهانی بودن طوفان نوح، محل اختلاف نظر است. و یک احتمال آن است که این طوفان در همه جهان بوده.
با سلام و خسته نباشید
با سلام و خسته نباشید
۲ سوالی ذهنم را مدتیست به خودش مشغول کرده
سوال اول اینکه خداوند فرموده اند که از روح خودشون در انسان دمیده اند پس در این صورت حیوانات و حشرات و گیاهان و یا هر موحود زنده ای غیر از انسان از چه روحی درش دمیده شده و آیا جنس ورخشون با هم فرث میکنه یا نه؟
و سوال دوم اینکه بعد از مرگ حیوانات روح آنها به کحا میره آیا مثل ارواح خبیثه در فضای همین دنیا پراکنده اند یا به جهانی دیگر میرن یا نابود میشن که در اونصورت اصل بقای روح فقط متخص آدمیزاد میشه یا ... ؟
پیشاپیش از توجه و پاسختون ممنونم
سلام
سلام
اولا اینکه فرموده است از روح خود، منظور از این روح خود، مثل عبارت خانه خود (کعبه) و ... است. یعنی به خاطر شرافت روح، آن را به خود نسبت داده، نه آنکه نعوذ بالله خدا، روح باشد.
ثانیا این روح در سایر موجودات وجود ندارد. و آنها اگر چه حیات دارند، اما با این روح نیست.
الان ما فرض میکنیم که وجود
الان ما فرض میکنیم که وجود داشته چیزای قبل انسان که تکمیل نبودن خب ولی با این قضیه الان یه سوال پیش میاد هدف از این کار چی بوده مگه خدا علم دانشش کامل نیست مگه قرار تجربه کسب کنه که بهتریم موحود رو خلق کنه و به مرور تکامل پیدا کنه . ممنون میشم توضیح بدید . . .
سلام
سلام
تعدد مخلوقات به این معنا نیست که آنها باید کم کم کامل شوند. ضمن آنکه تکمیل تدریجی هم به معنای نقص خدا نیست. کما اینکه خدا می تواند انسانی را یک ثانیه ای خلق کند. ولی در آفرینش از دوران جنینی تا رشد کامل، بیش از ده سال زمان می برد.
با سلام و خسته نباشید
با سلام و خسته نباشید
اینکه میگویند تا زمان ظهور امام زمان (عج) ۲ علم از ۲۷ علم موجود کشف میشود و مابقی بعد از ظهور کشف خواهد شد.
پس آیا بعد از نسل بشر امروز که نسل دیگری خواهد آمد علم چگونه خواهد بود؟ از صفر شروع میشود یا چه ...؟!
و نیز خداوند فرموده است که کل عالم را به خاطر وجود مبارک پیامبر اسلام آفریده , پس برای نسل بعدی باز هم حضرت محمد (ص) مبعوث خواهد شد؟
آیا امکان اینکه همین الان در عوالم دیگر موجودات یا انسانهای دیگری باشند هست؟
سلام علیکم ورحمه الله وبرکاته
سلام علیکم ورحمه الله وبرکاته .
این پرسش در واقع سه فراز دارد که هرکدام جداگانه باید پاسخ داده شود :
۱- در باره فراز اول :
باید توجه داشت که نسل بشر قبل از ظهور وبعد از ظهور تفاوتی نمی کند یعنی بعد از ظهور آخرین منجی هم همین نسل بشر ( اولاد آدم ) روی زمین اند .
اما اگر مراد تان بعد از بر پای قیامت است باید گفت :
شرایط واضاع ورخ داد های پس از قیامت بخصوص این گونه امور چزیی چندان مشخص نیست فقط به طور کلی مسایلی در برخی روایات اشاره شده مثلا در برخی روایات به تکرار این فرایند خلقت اشاره شده است مثلا جابر از امام باقر (ع) در باره این آیه مباركه پرسید كه فرمود : »أَ فَعَیینا بِالْخَلْقِ الْأَوَّلِ بَلْ هُمْ فی لَبْسٍ مِنْ خَلْقٍ جَدید؛ (۱) پس مگر ما در آفرینش نخستین جهان هستی درماندیم تا از اعاده آن عاجز باشیم ؟ آنها منكر خلق اول نیستند، بلكه آنها در باره آفرینش جدید در اشتباهند.
امام باقر فرمود: تاویل آیه این است كه خداوند متعال وقتی این مخلوقات و این عالم موجود را نابود كرد و بعد از قیامت برخی در بهشت و برخی در جهنم قرار گرفتند، خداوند عالمی غیر از این عالم و مخلوقاتی غیر از این مخلوقات موجود مجددا می آفریند كه نظیر این موجودات به دو جنس نر و ماده تقسیم نمی شوند، آن ها پیوسته سر گرم عبادت خدا هستند و آن ها در زمینی غیر از این زمین و در زیر آسمانی غیر از این آسمان به سر می برند. شما گمان می كنید كه خداوند تنها همین عالم و همین بشر را آفرید؟ نه چنین چیزی نیست، خداوند متعال هزاران عالم و هزاران آدم را آفرید كه شما در آخرین آن عوالم و آخرین نسل آن آدمیان هستید؟ (۲)
گرچه از این حدیث معلوم می شود كه روند خلقت و آفرینش بعد از قیامت نیز ادامه دارد، ولی چنان كه در خود روایت تصریح شده آن عالم وضعیتی تقریبا متفاوت از جهان کنونی خواهد داشت .
۲- در باترذه فراز دوم باید گفت :
مراد آن گونه آموزه ها این است که هدف از خلقت عالم وآدم وجود ختمی مرتبت است .
اما این که در عوالم بعد از قیامت چه خواهد شد ؟
این آموزه ها ساکت است ودر روایات دیگر هم چبزی نیامده .
چه این در پاسخ که در باره فارز اول اراء شد هم نکته های اشاره شده که می تواند جواب این فراز تلقی گردد .
۳ - در باره فراز سوم باید گفت :
مراد تان از عوالم دیگر روشن نیست .
اگر مراد همان است که در فراز اول ودوم اشاره نموداید یعنی عالم بعد از قیامت ؟ جواب تقدیم شد .
اگر مراد عوالم وجود موجود است ؟
باید گفت که انسان فقط در کره زمین است خداوند در آیه ۳۰ سوره بقره تصریح نموده که در زمین خلیفه خلق می کند .
ولی در عوالم فوق ماده موجوداتی مجرد که از آن در اصطلاح دین ی به فرشتگان یاد می شود .
ودر اصطلاح فلسفی به عقول مجرد وجود دارد .
چه این که موجودات دیگر به جن نیز در عالم هستند .
توضیح این که :
بر اساس گفته حکمای الهی موجودات مجرد که از آن ها در فلسفه به عقل و در آموزههای وحیانی به ملائکه (فرشتگان) یاد میشود، یک حقیقت بسیط اند. ومرکب از روح وبدن نظیر انسان نیستند (۳) گرچه ماهیت فرشتگان ها برای ما مجهول ونا معلوم است ولی و در مجموع آنها موجودات شریف و بسیط هستند که واسطه بین خداوند متعال و عالم محسوس به شمار میآیند؛ در هر حال ابهام در درک حقیقت وجودی آن ها بسیار است؛ مثلا در اصطلاح فلاسفه به عالم فرشتگان عالم عقول می گویند. این موجودات به عنوان عقل که حقیقتی غیر از موجودات عادی است،تعریف می شوند.(۴)
اما در باره روح جنیان وماهیت آنها نیز اطلاع بشر بسیار اندک است وغیر از آن که در آموزه های دینی در باره آنها آمده چیزی دیگری نمی داند ؛ در قران آمده که جن از نوعی آتش خلق شده اند:
«وَالْجَآنَّ خَلَقْنَاهُ مِن قَبْلُ مِن نَّارِ السَّمُومِ؛(۵) پیش از آن جن را از آتشى سوزان و بىدود خلق کردیم». که ظاهرا ناظر به حقیقت جسم جنیان است نه روح آن ها و از این بیشتر درباره حقیقت روح جن اطلاعی در دست نیست.
پی نوشت ها:
۱. ق (۵۰) آیه ۱۵
۲. محمد باقر مجلسی، بحار، شر دار الاحیاء التراث العربی، بیروت ۱۴۰۳ق ، ج ۵۴، ص ۳۲۱، ،
۳. ؛ الهی قمشهای حکمت الهی نشر شرکت سهامی انتشار تهران ، ص ۲۹۴.
۴. . محمدتقی مصباح ، معارف قرآن ، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ، قم، ۱۳۸۰ ش،ص ۲۸۳ .
۵. حجر (۱۵) آیه ۲۷.
سلام به آدمای منطقی؛چه مسلمون
سلام به آدمای منطقی؛چه مسلمون چه یهودی ومسیحی یاهرکسی دیگه.لعنت خدابر داروین.اون بی خردی که شایدم ازطرف بعضی افرادمخالف شریعت واسه کوبوندن واقعیت تلاش میکنه بایدبدونه که خداوندفرموده ماشماروازنسل آدم(ع)آفریدیم واینجاست که معلوم میشه داروین یه کافربوده وجز اراجیف هیچی توی مخ پوچش نبوده.اون فقط علم سفسطه داشته وهمچون یک سوفسطایی حرف بیخودزده.قرآن۱۴۰۰ساله دست نخورده مونده وهیچ شخص یاگروهی نمیتونه اون روتغییربده پس حقیقت محض توی قرآنه وجزسخن خداو۱۴معصوم هیچ واقعیتی درموردحقیقت انسان وجودنداره.شمادروغگوهاواون داروین احمقتون اگه راست میگین یک کلمه مثل کلمات قرآن بیاریدوبه گفته قرآن اگه تمام آسمانهاوزمین رو به کمک ومددطلب کنیدیک کلمه مثل قرآن نمیتونیدبیارید.پس ما همه انسانیم.شایدتویی که فکرت خرابه خودت روازنسل حیوونامیدونی ولی ماانسانیم وبه حرف ائمه اعتقادداریم که هماناازقرآن گرفته شده.پس ساکت باشید.امیدوارم دشمنان حق وحقیقت به زودی به دوزخ برن.البته میدونم عده معدودی ازمردم ازماجراجویی خوششون میاد ودرذهنیت غلط خودبه دنبال اینن که سیرتکاملی انسان رو ازنقطه اولش به میمون ربط بدن.اونا اغوا شدن وفریب یه خل مغز مثل داروین روخوردن.ضمن اینکه به گفته قرآن حضرت آدم ازخاک آفریده شدودارای اراده بود وخدابه اوفرمان دادکه ازفلان درخت نخوروچون ازآن خوردخداونداون وهمسرش حوا روازبهشت بیرون کرد.پس خداوندکسی روکه بهش اراده وقدرت تصمیم داده مجازات میکنه که اگه اینطورنبود نعوذبالله خداوندظالم بود.ضمنا داروین درموردسیرتکاملی میمون نظریه داده.نظریه اش توی سرش بخوره.پس این همه میمون که روی زمینن چراآدم نشدن؟داروین آدم بودولی انسان نبود.درواقع ازنسل حضرت آدم بودولی انسانیت نداشته که قرآن روانکارکرده.به گفته دوست خوبمون یه عده مشروب خور اومدن میخوان قرآن وسخن بزرگان دین رونقض کنن.ازخداوند بترسیدوقرآن رونقض نکنید.دشمن قرآن دشمن خداست وکیست زیانکارترازآنکه به خداونددروغ ببندد(آیه قرآن).دروغ ازین آشکارتر؟تموم واقعیت وجودانسان یه چیزه واینکه همه ازنسل آدم وحوا بوده واو دو هم ازخاک آفریده شدن وهیچ میمونی درکارنبوده.حوزوی ها اکثراانسانهای باتقوا وپاکی هستن که وظیفشون ارشاد مردمیه که اغواشدن.ماباکفار کاری نداریم.من نه حوزوی بلکه موافق با حق وخداوندم.این افکارشیطانی وکفرآلود روبذاریدکناروبه دین کاری نداشته باشیدشماهاازهرکسی به دوزخ نزدیکترید
ببینید دوستان تکامل یک کلمه
ببینید دوستان تکامل یک کلمه ساده است ولی معنای عجیب و بسیار طولانی داره
مثلا میگه انسان ۲ میلیون سال طول کشیده تا روی دوپای خود راه بره البته وقتی میگیم انسان در واقع این واژه ای هست که انسان به خود داده
الان علم به سمتی داره میره که خیلی از مبهمات رو داره آشکار می کنه تا چیزی پوشیده بر کسی نباشد
اینکه ابتدا تک سلولی ها بصورت تصادفی از پروتئین ها و آنها هم از اسید های آمینه درست شده اند در واقع پیدایش حیات رو نشون میده
دوستان مذهبی و غیر مذهبی بهتر است که با تحقیق سخن بگویند و با تعصب از مذهب یا غیر مذهب چیزی آشکار نمیشه
علم به دنبال پیدایش و آشکار کردنه اگر در ًقرآن پیدا کنند که چه بهتر کارشون سریعتر انجام میشه
ولی در حالیکه اینطور نیست
مثل داشمندی که کشف کرد جنس مورچه ها از شیشه است یا سرعت نور در قرآن آمده و بعد خیلی راحت ثابت شد که این چنین نبوده است
متاسفانه خرافه و دروغ دو آفت زندگی هستند که زندگی را تباه می کنند
من سوالم از دوستان اینه
اگر کسی به شما ثابت کند با دلیل و منطق و سند و هرچیزی که نیازه یک چزی ثابت بشه که انسان از نسل به اصطلاح میمون بوده حرفش رو قبول می کنید ؟ یا یک کتاب مقدس بی هیچ دلیلی و فقط با نوشته هایی که الان میبینید به شما بگه ما مثلا از نسل آدم و حوا هستیم ؟
در طول تاریخ ثابت شده است که
در طول تاریخ ثابت شده است که علم بشری بخاطر محدودیتی که دارد از اثبات قطعی و جزمی ناتوان است و رد شدن نظریه های علمی گذشته و تا حدی قطعی و مسلم بعد از مدتی بهترین گواه بر این ناتوانی است. اما با تکیه بر علم الهی و کمک گرفتن از وحی و مراجعه به کتب آسمانی که درستی و حقاینت آن با دلایل متعدد ثابت شده است،ولو علم محدود بشری آن را ثابت هم نکرده باشد،صددرصد می توان اطمینان حاصل کرد.
باسلام و تشکر از سایت عالیتون
باسلام و تشکر از سایت عالیتون . این سوالم بی زحمت جواب بدین . ممنون. با توجه به اینکه اروپاییان حدود ۴۰۰ سال پیش قاره آمریکا رو کشف کردن و انتشار انسان ها از خاورمیانه به سرزمین های دیگر بود پس بومی های اون سرزمین چه جوری اونجا بودن؟ آیا نسلشون از حضرت ادم هستش؟ زود تر بی زحمت!!
با سلام
با سلام
درسته که قاره امریکا در همین سده های اخیر شناخته شده ، اما این دلیل نمیشه که قبلا انسانهایی به آنجا نرفته و در آنجا مسکن نگزیده اند .
می دانید که سابقه کشتی سازی و کشتیرانی انسانها به هزاره های قبل از میلاد هم می رسد . پس می توان پی برد که انسانها قبل تر به آن آن سرزمین ها رفته اند و همان جا ساکن شده اند و با تکثیر نسل در قاره امریکا منتشر شده اند .
با سلام و خسته نباشید سوالی
با سلام و خسته نباشید سوالی برایم پیش آمده اگر ممکن است پاسخ دهید با توجه به اینکه در مورد بعضی پیامبران مثلا حضرت موسی برای برخی شک بوجود آمده که اینها افسانه است چرا در عصر حاضر پیامبری برای اثبات نمی آید که معجزه ای را به نسل کنونی و حتی آیندگان نشان دهد با علم حاضر نیاز به حضور پیامبر و ارائه معجزه بيشتر است با تشكر.
با سلام
با سلام
در ابتدا باید گفت : کسی که به آموزه های قران کریم باور وایمان دارد نباید در باره انبیا پیشین از جمله حضرت موسی دچار تردید شود چون قران کریم به صراحه درباره آنها وعظمت وشخصیت او سخن گفته است . اما این که چرا بعد از پیامبر اسلام دیگر پیامبری نمی آید ؟
این نیاز مند تحلیل همه جانبه بحث خاتمیت است که امید واریم با دقت مضاعف به مطالبی ذیل عنایت کنید تا پاسخ سوال تان کامل دریافت نماید :
خاتمیت را از چند راه میتوان از نظر عقلانی تبیین کرد:
الف: از راه علل فاعلی، یعنی پیامبر تحت تربیت و ربوبیت حق تعالى به آخرین درجات کمال بار یافته است، چنان که از آیات به دست میآید، بنابراین کسی که بالاتر و برتر از او باشد ،به دنیا نیامده و نمیآید. او شایسته خاتمیت یعنی این کمال نهایی است.
ب: از راه علل قابلی؛ بهترین میوة جهان طبیعت به نام پیامبر خاتم عرضه شده است . ابر و باد و مه و خورشید و فلک افتخار دارند که بهترین خلق اولین و آخرین را در دامن خود پرورده و جهان را از چنین نعمتی بهرهمند ساختهاند.
ج: از راه علل غایی :با آمدن پیامبر اسلام نیاز بشر تأمین شده ، زیرا ارادة حق از طریق وحی و قرآن و سنت و عقل کشف شده است و نیاز به شریعت جدید و اعزام رسولان و انزال کتابهای آسمانی نیست.(۱)
امام خمینی در تحلیل خاتمیت بیان زیبایی دارد و گفته است:
اگر بعد از خاتم الانبیا، شریعت و نبوتی فرض شود، از سه صورت بیرون نیست:
۱ـ اگر در حد کمتر و پایینتر از شریعت ختمی باشد، نه تنها موجب هدایت نمیشود، بلکه پیامد آن نقص و گمراهی بشر است، زیرا بعد از شریعت ختمی فراخواندن بشر به سوی شریعت ناقص و پایینتر، دعوت از کمال به نقص و از کامل به ناقص است. این کار خلاف حکمت الهی و مخالف سرشت تکامل و کمالخواهی انسان است . آمدن چنین شریعتی بر خلاف مصلحت عالم و آدم است.
۲ـ اگر شریعت و نبوت مفروض در سطح شریعت ختمی و مساوی آن باشد، این موجب تکرار در تجلی و برخلاف حکمت الهی است، چه این که بر اساس قاعده «صرف الشیء لا یتکرر = شیء خالص، تکرارپذیر نیست» فرض چنین پدیده ناممکن است.
اگر شریعت جدید کاملاً مساوی و عین شریعت ختمی باشد، پس همان است و شریعت جدید محسوب نمیشود. اگر تفاوتی به لحاظ نقص و یا کمال دارد، پس مساوی و هم سطح نبوده است و این خلاف فرض به حساب میآید.
۳ـ اگر شریعت مفروض، کاملتر از شریعت ختمی باشد، این غیر ممکن است زیرا نبوت ختمی، ظهور نبوت روح اعظم بلکه جلوة نبوت اسم اعظم است . همه نبوتها تجلی نبوت آن حضرت است که در بستر زمانها و زمینهای خاصی ظهور کرده و با گذشت زمان، مدت اعتبار آنها سپری گردیده تا بالاخره نبوت به صورت کامل خود در جهان تجلی کرده است.
بنابراین فرض نبوت برتر و کشف و بسط شریعت کاملتر از نبوت و شریعت ختمی قابل تصور نیست، گذشته از این، زیاده بر کمال، نقص محسوب میشود. از این رو گفته شده: اقتضا و هدف نهفته در فطرت آدمیان، رسیدن به مقام قرب الهی است . این خواست فطری بدون هدایت و راهنمایی انبیا تأمین نمیشود. به همین دلیل، نبوت جزئی نظام هستی به حساب میآید، البته مراد کاملترین و آخرین مرحله نبوت است و نه مراحل آغازین آن، زیرا نبوت طبق سنت الهی تدریجاً کامل میشود ،همچنان که یک عمارت تدریجاً ساخته میشود، اصل نبوت با آدم ابوالبشر آغاز شده و پیوسته رشد کرد تا با نبوت حضرت محمد به صورت کامل خود ظاهر گردید که مقصود و هدف اصلی نبوت بود .سایر نبوتها همه مقدمه و راه رسیدن به این مرحله بوده است. به همین جهت حضرت محمد ختم انبیا شد و نبوت پایان پذیرفت، چون زیاده بر کمال نقص است و درست مثل انگشت اضاله (انگشت ششم) در دست موجب نقص است و نه کمال. به همین دلیل آن حضرت خاتم انبیا است چون نبوت با وجود او به کمال نهایی خود رسیده است.(۲)
برخی نیز راه دیگری برای اثبات عقلی این مسئله بیان کرده و گفته اند که پس از آمدن پیامبر اسلام دلیلی برای آمدن پیامبر جدید نیست.
چون حکمت آمدن پیامبران در گذشته ، بعد از آمدن پیامبر اسلام منتفی شده است.
تجدید نبوت ها به چند دلیل بود:
۱ - از حکمتهای بعثت پیامبر جدید، حفظ و صیانت محتوای دعوت پیامبر قبلی، از تحریف و نابودی است اما خداوند، خود نگاهبانی قرآن را از تحریف ضمانت کرده است ( نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون؛ ما قرآن را نازل کرده ایم و نگهبان آن خواهیم بود و...)(۳)
۲ - ادیان گذشته کامل نبودند و مردم به پیامبر جدید نیاز داشته اند تا همخوان با شرایط آنان، شریعت کامل تری را عرضه کند اما قرآن کریم این عامل را نیز در اسلام منتفی میداند، چون دین کامل است و تمام آن چه را که آیندگان بدان نیازمندند، آورده است.
۳ - یکی از موجبات ظهور پیامبر جدید، لزوم تبیین و تفصیل شریعت و استمرار ارتباط بین حجت خدا و مردم است . این مسئله در اسلام، از سوی پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع) تأمین میگردد.(۴) البته خاتمیت به معنای عدم نیاز به دین و آیین جدید است که برخی متأسفانه خاتمیت را به ختم شریعت و دین معنا کرده اند. هدایت و رهبری مسئله دیگری است که انسان هیچ وقت از آن بی نیاز نخواهد بود، از این رو از نظر شیعه، امامت ادامه نبوت است و پیشوایان دین، وظیفه هدایت و راهنمایی مردم را برعهده دارند.
امامان هر چند مقام نبوت ندارند و به آنان وحی نمیشود، اما با عالم غیب مرتبط اند و حقایق الهی به آنها الهام میگردد. سلسله امامت تا روز قیامت تداوم خواهد یافت تا آن جا که اگر تنها دو نفر روی زمین زنده بمانند، یکی از آنان حجت خداوند خواهد بود.
خداوند پیامبران را برای هدایت مردم به راه راست و برای سعادت و خوش بختی مردم و خیر و صلاح آنان مبعوث کرده است. پیامبران آمدهاند تا راه سعادت را به انسانها نشان دهند. بشر در تعلیمات انبیا مانند یک دانشآموز بوده که او را از کلاس اوّل تا آخرین کلاس بالا بردهاند.
خداوند برنامه سعادت را توسط پیامبران به بشر ابلاغ کرده است و از آن جایی که جامعه انسانی از اوّل شایستگی دریافت برنامه کامل و جامع را نداشت، پیامبران یکی پس از دیگری آمدند تا کم کم برنامه جامع را ارائه نمایند، تا رسیدن به زمان بعثت حضرت محمد(ص). در این زمان بشر به اندازهای از رشد رسید که بتواند برنامه سعادت را به طور جامع و به صورت کامل دریافت کند و آن را حفظ نمایند چون به این مرحله رسید، دین به صورت کامل به گونهای که بتواند تا قیامت نیازهای بشر را تأمین کند، عرضه شد و همه گفتنیها گفته شد و دیگر برنامه و مطلبی باقی نماند تا نیاز به آمدن پیامبری باشد. در این موقعیت پیامبر اسلام(ص) به عنوان خاتم پیامبران و پایان دهنده نبوت مبعوث گردیده و قرآن به صراحت اعلام فرمود که او آخرین پیامبر است و تا قیامت پیامبری نخواهد آمد.
قرآن میفرماید: "محمد(ص) پدر هیچ یک از مردان شما نبود، ولی رسول خدا و خاتم و آخرین پیامبران است و خداوند به هر چیز آگاه است".(۵) پس نیاز به پیامبر برای این است که نقشه تکامل بشر به وسیله او ارسال شود. وقتی بشر نقشه کامل را دریافت نمود، دیگر نیازی به بعثت پیامبر ندارد.
به دیگر سخن: انبیای پیشین برای این که انسان بتواند در راه پرنشیب و فرازی که به سوی تکامل دارد پیش برود، هر کدام قسمتی از نقشه این مسیر را در اختیار او گذاردند تا این شایستگی را پیدا کرد که نقشه کلی و جامع تمام راه به وسیله آخرین پیامبر حضرت محمد(ص) از سوی خداوند بزرگ در اختیار او قرار گیرد. بدیهی است با دریافت نقشه کلی و جامع نیازی به نقشه دیگر نخواهد بود.
رسول خدا(ص) فرمود: "من آن خشت آخرینم و من خاتم پیامبرانم".(۶)
چون انسانها آخرین نقشه را دریافت نمودهاند، با کمال عقلی که به آن دست یافتهاند، به وسیله آن میتوانند زندگی و خوشبختی را ترسیم کنند. به این دلیل نقشه کامل به انسان داده شده که چون به مرحلهای از بلوغ فکری دست یافت که میتواند سعادت و رستگاری را بفهمد و در زندگی خود اجرا کند، نیز وجود امامان معصوم(ع) بعد از پیامبر، انسانها را از دریافتهای اشتباه و فهم غلط آیات الهی یا این نقشه زندگی و از تفسیرهای متفاوت که میتواند انسانها را به بیراهه بکشاند، تضمین میکند، بنابراین با وجود نقشه کامل زندگی و مفسران معصوم که ما را از خطا و اشتباه باز میدارند، نیازی به پیغمبر جدید نخواهد بود.
پینوشتها:
۱. وحی و نبوت در قرآن، ص ۴۰۹، نشر مرکز اسراء، قم ۱۳۸۵ش.
۲. پیامبر اعظم در نگاه عرفانی امام خمینی، ص ۲۸۰، نشر مؤسسه آثار امام خمینی، ۱۳۸۶ش.
۳. حجر (۱۵) آیه ۹.
۴.محمد تقی مصباح یزدی، راهنماشناسی، ص ۱۸۸ - ۱۸۴، با تلخیص.
۵. احزاب (۳۳) آیه ۴۰.
۶. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، ج ۸، ص ۴۱۲.
با سلام . اقا یعنی قبل از
با سلام . اقا یعنی قبل از حضرت ادم انسانهای قبلشون از خاک نبودند؟ چون نوشته شده پدر ادم از خاک بوده
با سلام
با سلام
اطلاعات ما از نسل انسانهای قبل از حضرت آدم (ع) بسیار بسیار اندک است .
این که گفته شده آدم (ع) از خاک آفریده شد ، به معنای این نیست که انسانهای پیشین این گونه نبوده اند .
من واقعا متاسفم درمورد اون
من واقعا متاسفم درمورد اون فردی که احادیث ذکر شده را جعلی میدونه و میاد نظریه داروین رو مطرح میکنه.من زیست شناسی تا حدی خوندم و بنابراین میتونم الان نظرم رو بدم.اسمش علوم تجربیه یعنی براساس تجربه است و در هر برحه از زمان میتونه تغییر کنه و رد شه...دین اومده تا انسان رو به آنچه عقل نسبت به دسترسی به آن ناقصه آگاهی بده.بهتره در ابتدا معجزات قرآن رو بخونیم تا به الهی بودن این کتاب ایمان بیاریم درثانی قرآن ذکر کرده که انسانهای متفاوتی رو خلق کردیم که انسان کاملترین و آخرین نسل خلقت خداونده.حیوانات در طول زمان برای آنکه از قانون تطبیق پذیری با محیط پیروی کنند تغییر کردند.مثلا غورباغه اول کاملا درآب بود بعد توانست در طول سال ها سال توانایی پیداکند و دوزیست شودمیمون تغییر کرد و به شکل های مختلف که بالغ برچندصد گونه است رسیده است یعنی چیزی که الان میبینیم ولی به این منظور نیست که میمون انسان شده!استیون هاپکینگ اول ادعا کرد خدا وجود نداره بعد اومد گفت خدا هست و دوباره حرفش رو عوض کرد...به حرف یک نفر حتی اگر نفر اول علمی جهان باشه نمیشه از یک سری واقعیت ها چشم پوشی کرد...پس اگه اینطور باشه چون هاپکینگ گفته خدا نیست چرا شما با ایشون هم عقیده نیستی؟
سلام،ممنونم از سایتتون،واقعا
سلام،ممنونم از سایتتون،واقعا عالیه
یه سوال داشتم..
قرآن حضرت علی حالا پیش امام زمان هستش،و این قران که حالا دست ماست قرانی هستش که ابوکر تنظیمش کرده و سوره بندیش کرده
ایا تغییراتی در اون به وسیله ی جا به جایی ایات به وجود اورده؟و اگر نه چه لزومی داشته که این کا رو بکنه؟اگه سودی نداشت براش؟
سلام.در رابطه قرآن حضرت علی ع
سلام.در رابطه قرآن حضرت علی ع لازم به ذکر است که پس از رحلت رسول اكرم صلى الله عليه وآله، ياران و اصحاب آن حضرت به جمع آورى آيات قرآن اقدام كردند.حضرت على عليه السلام - كه از همه ياران پيامبرصلى الله عليه وآله به مواقع تنزيل و تأويل قرآن آگاه تر بود - پيش از همه به اين كار اقدام كرد و آيات قرآن را با ويژگى هاى خاصى كه خواهد آمد، در يك جا و كنار هم قرار داد و به مردم عرضه كرد؛ لكن به دلايلى مورد استقبال و پذيرش دستگاه رسمى خلافت واقع نشد. امام على عليه السلام آن را به خانه بر گرداند و بنا بر روايتى فرمود: از اين پس هرگز آن را نخواهيد ديد. آن مصحف پس از امام عليه السلام، نزد فرزندان و امامان معصوم عليهم السلام باقى ماند.
گفتنى است قرآن ها يا نسخه هايى از قرآن - كه منسوب به امام على بن ابى طالب است و در بعضى از موزه ها و كتابخانه ها موجود است - نمى تواند از نظر تاريخى و شواهد و قراين، متعلق به آن حضرت باشد.
ويژگى هاى مصحف حضرت على عليه السلام
مصحف امام على عليه السلام، نسبت به ديگر مصحف ها، از امتيازات فراوانى برخوردار بود؛ از جمله:
۱. براساس ترتيب نزول، تنظيم شده بود.سيوطى، الاتقان، ج ۱، ص ۱۸۳، نوع ۱۸.
۲. قرائت مصحف آن حضرت، مطابق با قرائت پيامبرصلى الله عليه وآله بود و اختلاف قرائت در آن راه نداشت.
۳. مشتمل بر اسباب و مكان نزول آيات و نام اشخاصى بود كه آيات در شأن آنان نازل گشته بود.
۴. جوانب كلى و تأويل آيات - به گونه اى كه آيه، محدود و مخصوص به زمان يا مكان يا شخص خاصى تلقى نگردد - در اين مصحف روشن شده بود.ر.ك:
الف. جوان آراسته، حسين، درسنامه علوم قرآن، ص ۱۶۳؛
ب. فصلنامه بينات، ش ۲۸، ص ۱۸۴؛
پ. راميار، محمود، تاريخ قرآن، ص ۳۶۵.
بنابراين مصحف امام على عليه السلام، قرآن ديگرى يا مشتمل بر آياتى غير از آنچه در قرآن هاى موجود است، نيست. تفاوت عمده آن در ترتيب و اشتمال بر توضيحات و اطلاعات جانبى (مانند شأن نزول و...) است كه در فهم قرآن، تأثير به سزايى دارد. چنان كه خود آن حضرت فرمود: «لقد جئتهم بالكتاب مشتملاً على التنزيل والتأويل»؛ بلاغى، محمدجواد، آلاء الرحمان، (طبع نجف)، ج ۱، ص ۲۵۷.؛ «من قرآن را همراه با توضيحات مربوط به نزول و تأويل آن عرضه كردم».
و نيز فرمود: «آيه اى بر پيامبرصلى الله عليه وآله نازل نشد، مگر آنكه بر من خوانده و املا فرمود و من آن را با خط خود نوشتم و نيز تفسير و تأويل و ناسخ و منسوخ و محكم و متشابه هر آيه را به من آموخت و مرا دعا فرمود تا خداوند فهم و حفظ آن را به من مرحمت فرمايد. از آن روز تا به حال، هيچ آيه اى را فراموش نكرده و هيچ دانش و شناختى را كه پيامبرصلى الله عليه وآله وسلم به من آموخته و من آن را نوشته ام، از دست نداده ام»تفسير برهان، ج ۱، ص ۱۶، شماره ۱۴ ؛ (ق) معرفت، محمد هادى، تاريخ قرآن، ص ۸۶..
در رابطه با جمع آوری قرآن در زمان پیامبر یا بعد از ایشان می توانید به لینک زیر مراجعه کنید:
http://soalcity.ir/node/421
مطالب سایت و بیشتر نظراتی که
مطالب سایت و بیشتر نظراتی که داده شده خیلی جالب هستند ، یک سری سوالات پاسخ میگیرند یک سری جواب های از قبل دانسته گنگ تر میشوند.. کاش فرصت بود تا همه چیز رو پرسید..
سلام
سلام
تشکر بابت احادیث زیبایی که در سایت قرار دادید و بهتر است این را هم بدانیم که
ظریه تکامل تدریجی داروین به این دلیل طرفداران زیادی پیدا کرد که می توانست بین دین و سیاست (سکولاریسم) جدایی اندازد و نوعی الحاد فکری را در بین جوامع مختلف به وجود آورد، داروین در زمان حیات خود هیچ گاه نتوانست این فرضیه را اثبات کند اما بعد از آن دستاویز خوبی برای خناس های روی زمین شد به عنوان مثال برای حلقه ی مفقوده بین انسان و میمون جمجمه ای را جا زدند که بعد ها معلوم شد فک آن متعلق به جمجمه ی یک خوک بوده است و برای حلقه ی مفقوده بین پرندگان و خزندگان نوعی اسکلت را ارائه دادند که جناق سینه داشت یعنی پرنده کامل بوده نه اینکه خود حلقه ی واسطه باشد. و برای حلقه واسطه بین آبزیان و خزندگان اسکلت ماهی ای را ارائه دادند که خود ماهی به صورت زنده به تازگی در اقیانوس هند یافت شد یعنی این ماهی هنوز به همان شکل چند میلیون ساله خویش باقی مانده و تغییر شکل نداده و تبدیل به خزنده نشده چون طبق این فرضیه نسل های واسطه باید از بین روند نه حیاتشان میلیون ها سال ادامه یابد برای دریافت اطلاعات بیشتر و کاملتر با تصاویر می توانید مستندی در این خصوص را از سایت موسسه موعود تهیه نمایید.
سلام. میخواستم بدونم مگه این
سلام. میخواستم بدونم مگه این نیست که میگین تمام انسان های امروز که روی زمین هستند از دو نفر به نام آدم و حوا بوجود اومدن؟؟ این امر غیر ممکن هستش و نمیتونه اتفاق افتاده باشه. ب دلایل مختلف. اینم سایتی ک در این باره تحقیقات جامع کرده. توضیحی برای این مورد بدین ممنون میشم خیلی ذهن من مشغول کرده.https://answersingenesis.org/genetics/did-we-all-come-from-adam-and-eve/
علیک سلام.
علیک سلام.
انسانهای امروزی قطعاً از نسل حضرت آدم و حوا هستند.ایکاش زحمت می کشیدید و ترجمه فارسی مطالب لینک معرفی شده را قرار می دادید تا استفاده کنیم و پاسخ سوالات مطرح شده را بیان کنیم.
یک سوال از خدمتتون داشتم.ایا
یک سوال از خدمتتون داشتم.ایا این فرظیه محتمله که خدای ما هر انچه که هست و نیست باشه.منظورم اینه که وقتی انسان دارای تعقل از دنیای اطرافش به وجود میاد و دارای تفکر و شعوره چطور نمیشه که کائنات خود دارای شعور باشه و خدای ما باشه؟ممنونم
با سلام
با سلام
در بادتا باید گفت بر خلاف آنچه در پرسش آمده انسان با توان بالفعل تعقل بدنیا نمی آید بلکه تعقل را در فرایند معرفتی خود بدست می آورد در این باره وبه طور کل در باره راه های شناخت جای بحث فراوان است، ولی اجازه دهید بحث را با این آموزه قرآن کریم که بیان جامع در این ارتباط است، آغاز نمایم :
«والله أخرجکم من بطون أُمّهاتکم لا تعلمون شیئاً وجعل لکم السمع والأبصار والأفئده؛(۱) خدا شما را از شکم مادرانتان در حالی که چیزی نمیدانستید بیرون آورد. برای شما گوش و چشمها و دلها قرار داد، باشد که سپاسگزاری کنید».
لازم به ذکر است که در دیدگاه قرآن، عقل موهبتی الهی است، که آدمی را به سوی حق هدایت میکند و از گمراهی نجات میدهد. به فرموده علامه طباطبایی: «قرآن شریف، عقل را نیرویی میداند که انسان در امور دینی از آن بهرهمند میشود . او را به معارف حقیقی و اعمال شایسته رهبری میکند. در صورتی که از این مجرا منحرف گردد، دیگر عقل نامیده نمیشود. منظور از عقل در قرآن شریف، ادراکی است که در صورت سلامت فطرت به طور تامّ برای انسان حاصل میشود»، در روایات نیز عقل به عنوان ابزار و راهکار شایسته برای شناخت حقایق تلقی شده است. امام صادق (ع) در یک روایت بسیار جالب و طولانی میفرماید:
«عقل است که خدا انسانها را به آن آراسته، روشنی بخش آنان قرار داده است. پس بندگان به واسطه عقل آفریدگار خود را شناخته، خوب را از بد تمییز داده و شناختهاند که تاریکی در نادانی و روشنایی در آگاهی است. این آن چیزی است که عقل آنان را به آن رهنمون شده است». (۲)
در هر حال عقل موهبتی است که بعد از خلقت انسان نصیب او می شود ونه همزمان با خلقت .
نکته دیگر این که کاینات هم مثل انسان گرچه دارای شعور ودرک مناسب خودش است ولی آنها نیز مخلوق وآفریده ی خداوند اند . هر گز نمی توند پدیده آورده انسان باشد
چون خودش لازمه صفاتی مانند علم، قدرت، حکمت، رحمت و فیاضیت الهی است. یعنی همان گونه که علت به صورت ضروری، وجود معلول را اقتضا می کند، صفات الهی نیز علت وجود جهان هستی است و چون علت وجود دارد ( صفات کمالی خداوند ) معلول نیز وجود خواهد داشت (جهان هستی با همه زیبایی ها و کمالات).
جهان هستی با تمام نظم و زیبایی هایش نمادی از لطف، مهربانی، علم، قدرت، حکمت و... خداست به طوری که بدون آفرینش، صفات جمال و جلال خدا مخفی و پنهان می ماند و به عبارتی هر «بود»ی، «نمود»ی دارد؛ نمی شود روغن باشد اما چربی نداشته باشد و رحمت باشد، اما بخشش و فیض وجود نداشته باشد!
بنابراین از همین جا می توان نتیجه گرفت که خلقت جهان نتیجه صفات خداوند است. خداوند فیض و بخشش دارد و لازمه آن این است که هر چه امکان وجود دارد، فیض و هستی خداوند را دریافت کند و چون قابلیت وجود برای جهان هستی بود، خداوند آن را آفرید.
از این رو هستی بخشی جهان، با تمامی نظم و زیباییش و صورتگری انسان با تمامی استعداد و توامندیش، جلوه گر جلال و جمال خداست و شایسته است که ما سپاس گزار خدا و قدر شناس او باشیم واورا خالق بدانیم . خداوند که علت تامه همه مو جودات عالم است، از آنجا که همه عوالم و لوازم «خلق » و آفرینش در او جمع بوده و علت آفرینش کامل بوده ،پس همواره خداوند خلق و ایجاد هم داشته، این دلیلی است که فلاسفه بر قدیم بودن عالم می آورند ( منظور از عالم ،هرچه غیر خداست می باشد ،نه فقط دنیای ماده ) یعنی همواره تا خدا بوده ،عالم که مخلوق اوست ،نیز بوده اما حکمت های خداوند در خصوص چگونگی مخلوقات و مراحل و مراتب آفرینش آنها خود در مجموعه علت های ایجاد آنها موثر بوده است.
ممکن است خداوند ظهور و آفرینش برخی موجودات را در مرحله خاصی از زمان مطابق با مصلحت و حکمت نظام خلقت دیده، ایجاد و آفرینش آنها را در آن دوره خاص مقدر فرماید. در نتیجه هیچکدام از کاینات علت ما نمىباشند چون هر کدام به نحوى سابقه نیستى دارند. و در وجود خودشان مدیون موجود دیگرى هستند.
و اگر این سلسله موجودات را دنبال کنیم به چیزى مىرسیم که فقط علت است و دیگر معلول نیست. آن موجود شریف که علت همه معلولها است و خود معلول نمىباشد خداوند است باید توجه داشت هر معلول علت مىخواهد اما علت دیگر علت نمىخواهد. خداوند معلول نیست تا علت بخواهد. بلکه چون فقط علت است دیگر علتى براى او نیست.
پینوشتها:
۱. نحل (۱۶) آیه ۷۸.
۲. بقره (۲) آیه ۱۵۱. تفسیر المیزان، ج ۲، ص ۲۵۰.
آقای محترم بر فرض محال احادیث
آقای محترم بر فرض محال احادیث مربوط به کمتر از ۱۵۰ سال پیش هستند. ببینم تا حالا به خودتتان زحمت دادید کمی به معانی قرآن نگاه کنید؟ چند جای قرآن اومده اگر بخواهم نسل این مردم رو مانند سرکشان گذشته ازبین می برم و بجایشان گروه جدیدی می آورم.
این هم تکذیب می کنید؟پس اگه خوب دقت کنید معنیش اینه قبلا گروهی یا گروههایی بودند که به دلیل طغیان خداوند نسلشان را منقرض فرمود.شاید بگید منظور قوم عاد یا ثمود یا... است.ولی نه,از آنجایی که نسل انسان از آدم(ع) است ,اگه انقراضی باشد یعنی نسل آدم (ع) نبوده.
سلام.همانطور که خودتان در
سلام.همانطور که خودتان در متن بالا نوشتید مراد از آن گروهها در آیات قرآن ظاهرا همان اقوام پیشینی مانند قوم لوط بودند که در اثر عصیان امر الهی مستحق عذاب شدند.بنابراین مناسبتر این است که به همان روایات و ایاتی که در متن بالا ذکر شده اکتفا شود .(امام صادق(ع) فرموده اند: شاید شما گمان میكنید كه خدای عزّ وجلّ غیر از شما هیچ بشر دیگری را نیافریده است. نه، چنین نیست؛ بلكه هزار هزار آدم آفریده كه شما از نسل آخرین آنها هستید)و («قالُوا أَ تَجْعَلُ فیها مَنْ یُفْسِدُ فیها وَ یَسْفِكُ الدِّماءَ[بقره/۳۰] گفتند: در آنجا مخلوقى پدید مى آورى كه تباهى كنند و خونها بریزند؟»
او خداوندی است که موجودات را
او خداوندی است که موجودات را آفرید، بدون این که از هیچ نمونه ی آماده و پیش ساخته ای ایده بگیرد و از کار خالق دیگری که پیش از وی جهانی را آفریده باشد تقلید کند
آثار صنع ونشانه های حکمتش در نوآوری های بی سابقخ وخلقت بی نظیرش هویداست (بخشی از خطبه ی ۹۰ نهج البلاغه) البته در کتاب دینی دوم دبیرستان هم آمده بود
از این خطبه میشه فهمید که از روی چیزی انسان رو نساخته
ولی در مطالب رد و بدل شده متوجه شدم که چیزی مثله شبه انسان بوده این مطلب این گفته امام علی رو رد میکنه
اگه میشه توضیح بدید
ممنون
سلام.در تبیین معنای روایت
سلام.در تبیین معنای روایت باید به مجموع روایات توجه کرد . ضمن این که آنچه که شما از نهج البلاغه ذکرکردید منافاتی با آنچه در این بحث گفته شده منافاتی نداره. چرا کهانسانهای قبلی هم انسان بوده اند هر چند نسلشان با این نسل متفاوت بوده از این رو مراد روایت در نهج البلاغه این خواهد بود که همان انسانهای پیشین هم از روی نمونه خاصی ساخته نشده است . پاسخ دیگر این که برفرض که قبول کنیم انسانهای پیشین هم بودهاند اما بدین معنا نیست که از تمام جهات شبیه به ما بوده اند . لذا میتوان گفت که این انسانهای امروزی از روی نمونه خاصی ساخته نشده اند .
انسان همان فرشتست كه خدا جسم
انسان همان فرشتست كه خدا جسم زميني بهش داده.ميفرمايد ما شما را از خاك ساختيم سپس نطفه تشكيل شد منظور از نطفه روحه كه همان حضرت ادمه و منظور از خاك جسم دنيوي ناقصه ماست كه ساخته شيطان بوده از اينروست كه ميفرمايد با هر انساني كه متولد ميشود يك فرشته و يك شيطان متولد ميشود ،خدا ميفرمايد در سوره بقره ما شما را كشتيم و متولد ميكنيم و باز ميكشيم و باز متولد ميكنيم لطفا يكم متفكر باشيد ما در دنياي قبل همان فرشتگان خدا بوديم كه فرا موشكار بوديم نظير آدم كه فراموش كرد و گندم خورد و نظير هاروت و ماروت كه با امدن به زمين فراموش كردن كه نبايد اسرار عالم رو فاش كنن
کاش برای این مطالب دلیل و
کاش برای این مطالب دلیل و استنادی هم ذکر میکردید!!!!!!
با سلام سوالی داشتم و اون
با سلام سوالی داشتم و اون اینکه خداوند قبل از انسان نسناس رو آفریده و بعد از اون انسان را آیا خدا تو تجربه اولش دچار اشتباه و نقص شد چون نسناس ها منقرض شدن اونم به اذن خود خدا مگه خدا از هر نقص و نقصانی به دور نیست مطالب رو خوندم برام قابل هضم نبود ممنون میشم جواب بدید
با سلام وتشکر .
با سلام وتشکر .
اجازه دهید کمی ریشه ی این بحث را پی بگیریم لذا در ابتدا باید گفت :
از پاره ای روایات می توان به این نتیجه رسید که: حضرت آدم (ع) که پدر نسل کنونی بشر است، اولین انسان روی زمین نبود، بلکه قبل از آدم (ع) انسانهای دیگری در زمین میزیسته اند. از امام سجاد (ع)سؤال شد: آیا قبل از این انسان ، انسان هایی بودهاند ؟ فرمود: آری ، به خدا سوگند! خداوند هزار هزار آدم و هزار هزار عالَم آفرید که تو در آخرین آن عوالم قرار داری. (۱)
از امیرالمؤمنین (ع) نیز روایت شده که حضرت در پاسخ کسی که پرسید: قبل از آدم که بود؟ فرمود: آدم . وی سؤال خود را تکرار کرد، فرمود: اگر صد بار بپرسی ، خواهم گفت : آدم .
همچنین از امام باقر (ع)روایت شده : خداوند پس از فنای این خلق و جهان ، جهان و خلقی دیگر پدید می آورد، با زمین وآسمانی دیگر، که او را به یگانگی پرستش کنند. آیا می پنداری خدا جز شما بشری نیافریده است ؟ چنین نیست، بلکه هزار هزار عالم و هزار هزار آدم آفرید که تو آخر آن عالم ها و آدم هایی . (۲)
بر اساس این روایات اندیشمندان اسلامی به این نتیجه رسیده اند که از هزاران بلکه میلیون ها سال قبل از خلقت حضرت آدم و بنی آدم، موجوداتی همچون انسان در زمین می زیسته اند ؛ مرحوم علامه طباطبایی میفرماید: «از بعض روایات اهل بیت (ع) معلوم میشود که این نوع (انسان) ادوار زیادی قبل از این دوره به خود دیده است». (۳) در واقع نسل کنونی بشر دوره آخر از حیات موجودی دوپا به نام انسان محسوب می شود .
بر این اساس می توان نتیجه گرفت چه بسا پاره ای آثار تمدنی از هزاره های دور و یا فسیل هایی که امروزه از برخی انسان های اولیه در دست است، متعلق به نمونه هایی نظیر انسان نئاندرتال و مانند آن یعنی نسل هایی از همین انسان نماها باشد ؛ البته در مورد حقیقت وجودی این انسان های اولیه اطلاعات چندانی در منابع دینی وجود ندارد ؛ در حدیثی از امام علی (ع) آمده است که پیش از خلقت آدم، موجودی شبیه بشر به نام "نسناس" وجود داشت.(۴)
غلامحسین مصاحب در دایره المعارف فارسی، واژه نسناس میگوید: «نسناس در جانورشناسی، نام عمومی گروهی از آدم نمایان است که شبیه به انسان هستند». (۵)
با توجه به مطالب یاد شده باید عرض شود که بی تردید خداوند منزه از نقص است و انقراض موجودی به نام نسناس وحتی سپری شدن دوره ی عوالم دیگر که در روایات اشاره شده به معنای تجربه الهی ونا کار آمد بودن آن نیست بلکه دلیل حکمت وقدرت وعلم نا متناهی حق تعالی است . خداوند از تجربه منزه است آزمون وخطا وتجربه وآزمایش ومانند آن برای کسی است که علمش ناقص ومحدود است ، حق تعالی که علم نامحدود دارد واز آغاز وانجام وفرایند وبرایند ، حال وآینده وگذشته همه چیز کاملا آگاه است نیاز به تجربه ندارد . خلقت عوالم پیشین وموجودی به نام نسناس ومانند آن وانقراض آنها اسرار وحکمت های نهفته ی دارد که ما از آن بی خبر هستیم فقط او می داند وبا تعلیم او انسان کامل بر دار می شود که اسرار آن گونه آفریده ها چه بوده وچرا منقرض شده است . چه این که خداوند غیر از نساس موجوداتی دیگر نظیر فرشتگان وجنیان را قبل از آدم ابوالبشر خلق نموده وهم اکنون آنها موجود اند . چه این همین انسان ها ی که هستند ونیز همین عالم موجود روزی دوره شان به پایان می رسد وعالم دیگر پدید می آید از آیات به صراحت برمیآید که پیش از قیامت، نظام دنیایی گرفتار دگرگونی عظیم خواهد شد. زلزلههای شدید و پی در پی کوهها را ویران کرده، به تودههای شن تبدیل نموده، در اثر لرزههای بسیار سطح زمین هموار و بدون پستی و بلندی و گیاه و... خواهد شد:
«وسیّرت الجبال فکانت سراباً؛(۶) زین صاف و هموار و سرابگونه خواهد شد».
«فیذرها قاعاً صفصفاً؛(۷) پس زمین خالی از هر گونه گیاه و هموار خواهد شد».
دریاها همه در اثر حوادث عجیب (شاید انفجار و آتشفشانها) شعلهور شده و از بین میروند (یا به قعر زمین میروند: «وإذا البحار فجّرت؛(۸) و دریاها شکافته خواهند شد».
«وإذا البحار سجّرت؛(۹) و دریاها شعلهور خواهند گردید».
ماه و ستارگان و خورشید بیفروغ خواهند شد: «إذا الشمس کوّرت وإذا النجوم انکدرت؛(۱۰) هنگامی که خورشید و ستارگان تیره گردند».
«إذا النجوم طُمِست؛(۱۱) هنگامی که ستارگان محو و تاریک شوند».
خلاصه این که نظام فعلی زمین و آسمان به هم خواهد ریخت و نظام دیگری حاکم خواهد شد:
«یوم تبدّل الأرض غیر الأرض والسماوات؛(۱۲) روزی که زمین و آسمانها به غیر از این تبدیل میشوند».
در آن زمین و آسمانی که نظم جدید و قانون جدید دارد، قیامت بر پا خواهد شد.
پینوشتها:
۱.بحارالانوار، ج ۲۵ ، ص ۲۵.
۲. سید مصطفی دشتی ، معارف و معاریف ، ج ۱ ،ص ۵۳ به نقل از سفینةالبحار.
۳. تفسیر المیزان (ترجمه) ج ۴، ص ۲۳۹.
۴. بحارالانوار، مجلسی، ج۵۸، ص ۲۹۸.
۵. دائره المعارف فارسی، ج ۲، بخش ۲، ص ۳۰۲۷، واژه نسناس.
۶. نبأ (۷۸) آیه ۲۰.
۷. طه (۲۰) آیه ۱۰۶.
۸. انفطار (۸۲) آیه ۳.
۹. تکویر (۸۱) آیه ۶.
۱۰. همان.
۱۱. مرسلات (۷۷) آیه ۸.
۱۲. ابراهیم (۱۴) آیه ۴۸.
موفق باشید.
هر انسان بی تعصب و با شعوری
هر انسان بی تعصب و با شعوری کتاب «ساعت ساز نابینا» رو بخونه براحتی متوجه میشه بسیار به حقیقت نزدیکتر از قرآنه ! نیازی به تفسیر هم نداره که نشون میده اعجازش از قرآن بیشتره
سلام . شما که خواندید وجوه
سلام . شما که خواندید وجوه اعجازش رو بگید !!!!!
ای کاش خدا کاملا صریح در مورد
ای کاش خدا کاملا صریح در مورد پیدایش صحبت میکرد تا اینهمه شک و شبهه پیش نیاد و جواب گویان عزیز در پاسخ به برخی از سوالات واضح نگویند که حدیث یا قرآن در این مورد سکوت کرده و چیزی برای گفتن نداره یا نگویند که سوالاتی از علوم غیب نفرمایید چون خودمون هم نمیدونیم!!! خب آقایون جواب گو! چرا خدا گفته بشر از خاک هست و حتی در مورد حوا و هابیل و قابیل حرف میزنه ولی در مورد اینکه نسل بشر بعدش چطوری زیاد شده هیچی نگفته؟؟؟
یک کلام میگفت نسل بشر اینطوری انتشار پیدا کرده و همه رو خلاص میکردن! مگر خدا خبر نداشته این انسان عاقل یک روزی از عقبه ی خودش سوال میپرسه و واقعا براش مهم میشه که از کجا اومده ؟ چرا بجای اینکه خودش جواب سوال مردم رو بده گذاشته تا بشر خودش به سوالش پاخ بده؟ اگر انسان بداند که چطور بوجود آمده موجب راهنمایی بهترش به صراط مستقیم نمیشد؟ چرا خدا میخواد مردم بخاطر سوالاتشون که جواب درست و قطعی ازش نمیگیرن گمراه کنه؟؟ مگر خدا نگفته با علم و عقل ایمان بیارید؟ چرا خدا در قرآن اینقدر شبهه انگیز با سوالات برخورد کرده؟ این چه ایرادی داشت که به بشر امروز هم پاسخ گو می بود و مثلا میگفت که ای بنی آدم شما از نسل فلان حوری بهشتی و فلا فرزند حضرت آدم هستید؟؟؟
سلام
سلام
جدا ازاین که قرآن کتاب تاریخ و ... نبوده بلکه کتاب هدایت است و این که بخواهد تمام جزییات علوم مختلف ذکر شود با کاربرد هدایت قرآن منافات دارد ذکر جزییات به معنای رفع اختلاف نبوده بلکه بازهم اختلاق باقی خواهند ماند .
با سلام و خسته نباشید
با سلام و خسته نباشید
همه ما میگیم خداوند حکیم ینی خدایی که بیهوده عملی انجام نمیده و موجودی رو خلق نمیکنه
ی سوال برام پیش اومده اونم اینکه اگه خداوند حکیمه چرا باید موجوداتی رو خلق کنه بعد از خلقشون پشیمون بشه و حالا بخواد اشرف مخلوقات ینی آدم رو خلق کنه؟
چرا از همون اول اول خلقت,انسان رو نیافرید. ایا این خلقت عبث با حکیم بودن خدا تناقض ندارد؟
ی سوال دیگه اینکه خداوند تو قران فرموده ما ب هر چیزی بگویم موجود باش فورا موجود میشود((کن فیکون))
پس مراحل خلقت انسان دیگه چیه؟
اینگه میگه اول خاکه بعد گل میشه
یا میگوید اول خون بسته ست بعدش علقه میشه و همین ایه که راجب خلقت انسان حرف میزنه
میخوام بگم اینکه خلقت زمین شش روز طول کشید یا انسان طی این مراحلی بوجود اومد با این گفته ی خدا ینی کن فیکون در تناقض نیست؟
البته این سوالات فقط برای روشن شدن و رفع شبهات است و قصد دیگه ای ندارم.
با تشکر ممنون ازسایت خوبتون
پاسخ :
پاسخ :
باسلام وتشکر .
به چند نکته دقت نماید :
۱- این گونه آفرینش نه تنها منافاتی با حکمت الهی ندارد بلکه نشانه و تجلی حکمت اوست ، این انسان به لحاظ خلقت بعد از موجوداتی دیگر آفریده شده از باب این است که آن ها مقدمه وزمینه ساز آفرینش انسان در زمین اند . از اطلاقات برخی روایات به دست می آید که همه نظام خلقت و پدیدههای آفرینش طفیل وجود انسان به خصوص انسان کامل ( پیامبر واهل بیت ) است، مثلاً در روایتی آمده:
«یا ابن آدم خلقت الأشیاء لأجلک و خلقتک لأجلی؛(۱) فرزند آدم، همه چیز را برای تو آفریدم و تو را برای خودم».
از این حدیث معلوم میشود که همه جهان برای انسان و انسان برای خدا آفریده شده، چه این که در روایتی آمده که خداوند خطاب به قلم که (فرشته بزرگ الهی است) فرمود: بنویسد:
«لا إله إلاّ الله، محمد رسول الله. قلم از خداوند پرسید: او کیست که نامش را قرین خود قرار دادهای؟ خداوند فرمود:
(۲) اگر محمد نبود، تو را خلق نمیکردم. تو و عالم را جز برای او نیافریدم».
از این حدیث نورانی به دست میآید که حتى فرشتهای بزرگ به نام «قلم» که از فرشتگان مقرب خداوند است ،برای وجود انسان کامل آفریده شده و همه عالم و آدم طفیل وجود اوست.
۲ - در باره فرایند خلقت عالم وآدم باید گفت :
ماهيت و حقيقت خلقت شش روزه آسمان و زمين بر ما چندان روشن نيست . به يقين مراد بيان زمان معين شناخته شده اي مانند روزهاي كنوني نيست . زيرا در آن مقطع نه زميني بود و نه آسمان و خورشيد و گردشي ؛ پس حقيقت اين امر چيز ديگري است .
خداون دارای قدرت مطلقه است اما قدرت مطلقه خداوند به این معنا نیست که حتماً کار مهمی را در یک لحظه انجام دهد و آن چیز یا آن کار بدون پیمودن مقدمات فوراً حادث شود، بلکه ممکن است بگوییم در اموری که انجام آن منوط به مقدمات و گذراندن مسیر طبیعی است، با دستور خدا مقدمات و آن مسیر پیموده میشود تا به مرحله کمال برسد.
برای خلقت انسان باید نطفه در جایگاه خود قرار گیرد و شرایط مناسبی وجود داشته باشد. نطفه بسته شده مراحلی را طی کند تا یک انسان کامل شود و پا به دنیا نهد. خلقت طفل را خدا خواسته است و از اراده او خارج نیست، ولی انجام گرفتن خواسته خدا به معنای این نیست که فوری و بدون تهیه مقدمات و اسباب به وجود آید. شاهد این مطلب آن است که در آيات متعددی که در مورد خلقت خداوند آمده، بعد از کلمه « کن » فعل مضارع آمده است مانند :
« اذ أراد شیئا ان یقول له کن فیکون؛ خدا هر گاه چیزی اراده کند، میگوید باش، پس میباشد». (۳)
مضمون و مفهوم آیات آن است که با اراده و تصمیم خدا بر ایجاد شی، حتماً ایجاد میشود، یعنی مراد خدا از اراده او جدا نیست. اگر اراده کند انسان آفریده شود ،خلق میشود. این طور نیست که پس از مدتی طفره رفتن خلق شود. به صرف تعلق اراده خدا بر چیزی، آن شروع به خلق شدن میکند و طی مراحلی به کمال میرسد.
در مورد خلقت انسان آمده: «الذی احسن کل شی خلقه و بدأ خلق الانسان من طین؛(۴) هر چیزی را خوب آفریده و خلقت انسان را از گل شروع کرد».
«یخلقکم فی بطون امهاتکم خلقا من بعد خلق ؛ (۵) خداوند شما را در شکمهای مادران تان میآفریند، آفرینشی بعد از آفرینشی».
اما در اين ميان هنوز آفرینش خدا تمام نشده است، بلکه هنوز خلق میکند: «یزید فی الخلق ما یشاء ان الله علی کل شی قدیر؛ (۶) سپاس خدایی که ... زیاد میکند در آفرینش هر آنچه که بخواهد. او بر هر چیزی توانا است».
بنابراین مراد خدا از اراده او جدا نیست، ولی معنای آن این نیست که نسبت به خلق هر چیزی اراده کرد، به طور کامل به صورت دفعی حاصل شود. البته اگر مراد خدا چیزی باشد که دارای مراحلی نباشد، دفعی انجام میشود مثلاً خلقت مواد اولیه و روح و عقل دفعی است.
آیه میفرماید: «و ما خلقکم و لا بعثکم الا کنفس واحدة ان الله سمیع بصیر؛ (۷) آفرینش شما و مبعوث شدن تان مانند یک نفس است » که درصدد بیان توانایی و قدرت خدا است که خلقت همه مردم و زنده کردن آن ها پس از مرگ برای خدا مانند خلقت یک انسان است، یعنی برای خدا زحمتی ندارد، چون بر هر کاری توانا است. انسانها با آن تعداد فراوان در دید قدرت خدا مانند یک فرد میباشند. (۸)
آیة: «و ما أمرنا الا واحدة کلمح بالبصر؛ (۹) امر ما فقط یک بار است مانند یک چشم بر هم زدن ». در مقام بیان این است که هچ چیز از دستور خدا سرپیچی نمیکند. آن چنان تسلط و قدرت دارد که اگر اراده کند چیزی انجام گیرد، با یک دستور انجام میگیرد و نیازی به امر و دستور دوباره نیست.
علامه طباطبایی این حقیقت را زیبا بیان فرموده : « وجود اشیا از این جهت که کار خدا است، مانند چشم بر هم زدنی صورت میگیرد، ولی از جهت وجود خود تدریجی است و کم کم حاصل میشود». (۱۰)
بنابراین خلقت آسمانها و زمین در شش روز یا شش دوره يا هر احتمال ديگر ، منافاتی با دستور خدا و عدم جدایی مراد از اراده خدا ندارد. خدا اراده میکند آسمان آفریده شود، پس خلق شدن شروع میشود. ممکن است از موقع شروع تا تکمیل شدن میلیاردها سال طول بکشد، چون قانون خدا این است که با انجام مقدمات و اسباب کارها انجام شود.
اما این که گفته میشود چرا در یک لحظه خلق نمیکند تا قدرت مطلق خود را ظاهر سازد، جوابش این است که خداوند بر اساس اسباب و مسببات عمل میکند و کارها را صورت میدهد. در واقع اسباب و مسبباتی که قرار داده ،شأن عالم ماده و طبیعت آن است که به تدریج و پشت سر هم کامل شود، تا مراحل قبلی کامل نشود، مراحل بعد ایجاد نمیگردد.
اگر این شأن و خاصیت از عالم ماده گرفته شود، دیگر عالم ماده نخواهد بود، بلکه مانند عالم مجردات محض میشود که وجود آن ها دفعی است، نه تدریجی، در حالی که عالم ماده و قانون آن جدا از عالم مجردات است.
پینوشتها:
۱. علم الیقین، ج ۱، ص ۳۸۱.
۲. بحار، ج ۱۵، ص ۲۹.
۳. یس (۳۶)، آیه ۸۶.
۴. سجده (۳۲)، آیه ۷.
۵. فاطر (۳۵)، آیه ۱.
۶. زمر (۳۹)، آیه ۶.
۷. لقمان (۳۱)، آیه ۲۸.
۸. طباطبايى ، الميزان فى تفسير القرآن ج۱۶، ص ۲۳۳، دفتر انتشارات اسلامى جامعه مدرسين حوزه علميه ، قم ، ۱۴۱۷ ق .
۹. قمر (۵۴) آیه ۵۰.
۱۰. المیزان، ج۱۹، ص ۸۷- ۸۸ .
با سلام . یه سوال تازگیا
با سلام . یه سوال تازگیا ذهنمو درگیر کرده این که قبل از این که انسان پا به دنیا بزاره در دنیای ارواح چه جوری زندگی کرده ؟
پاسخ :
پاسخ :
باسلام وتشکر .
در مورد عالم ارواح بايد گفت كه براساس نظر كساني كه چنين جهان هايي را قبول داشته و آن را تبيين مي كنند مثل افلاطون، عالم ارواح عالمي است منزه از ماده و آثار ماده مثل زمان، مكان، حركت و ..... كه ارواح موجودات از ازل در آن حضور داشته و تقدّم وجودی بر تمام عوالم خلقت دارد. بنابراین، به اعتقاد افلاطون روح جوهرى است ازلی كه قبل از بدن موجود است، اما وقتی بدنى آماده مىشود، از مرتبه خود «تنزل» کرده، به بدن «تعلق» مىگيرد.(۱) البته دانشمندان و فلاسفه اسلامي به جهت مشكلاتي كه اين نظريه دارد آن را رد كرده و قايل به حدوث ارواح هستند.
با توجه به آنچه گفته شد نتيجه چنين مي شود كه عوالمي قبل از خلقت انسان وجود نداشته اند تا در مورد اين مساله به بحث بنشينيم .
گفتنی است که یک بحث دیگر نیز در این باب قابل طرح است این که قرآن کریم فرمود:
«وإذ أخذ ربّک من بنی آدم من ظهورهم ذرّیّتهم وأشهدهم على أنفسهم ألستُ بربّکم؟ قالوا بلى شهدنا؛(۲) به خاطر بیاور زمانی را که پروردگارت از پشت و صلب فرزندان آدم، ذریة آنها را برگرفت و آنها را گواه به خویشتن ساخت و فرمود: آیا پروردگار شما نیستم؟ گفتند آری گواهی می دهیم».
از این آیه معلوم می شود که عالم ذر نشئه خاصی است که حقیقت آن و نحوة وجود آدمی در آن نشئه برای کسی به خوبی معلوم نیست. از این رو صاحبنظران و مفسران در تبیین آن دیدگاههای متفاوتی اظهار داشتهاند.(۳)
برخی تصور کرده اند که:
خداوند از همه انسان ها بعد از خلقت آدم پیمان گرفته بدین صورت که همه ذریة آدم را از صلب او بیرون آورده، از آنها پیمان گرفته، بعد دوباره به صلب او برگشته اند.
طبق این نظریه معلوم می شود جریان عالم ذر آن قدر طول نکشیده که انسان ها زندگی کنند و کارهایشان را به طور اختیاری یا غیر اختیاری انجام دهند؛ بلکه در فاصله بسیار محدود از صلب آدم صادر شده و به توحید الهی اعتراف کرده و دوباره به صلب آدم برگشته است.
ولی در عین حال اعتراف به توحید را با اختیار خود ادا کردهاند و اجباری در کار نبوده است. چون جبر و اختیار به مفهوم مصطلح آن در این جریان ظاهرا مطرح نبوده و در آموزههای دینی هم چیزی در این خصوص نیامده است.
برخی دیگر جریان عالم ذر را یک مسأله نمادین و تمثیلی دانسته و معتقدند که آدمی بر اساس اقتضای فطرت به توحید خداوند باور دارد نه این که عالم ذر جای خاص برای پیمان توحیدی بوده باشد.
طبق این دیدگاه معلوم است که: مسئله سالبه به انتفای موضوع است؛ یعنی عالم ذر به این مفهوم که آدمی در آن جا عمل اختیاری یا غیر اختیاری انجام دهد در کار نیست . آنچه در آموزههای دینی آمده از باب تمثیل است و مراد پیمان فطرت است.
در مقابل این دو دیدگاه برخی بر این باورند که:
هرچه در این عالم مادی موجود است، معلول عالم بالا است، یعنی همه این موجودات اصل وجودشان از عالم بالا است و در آن عالم وجود بسیط و جمعی دارند.
قائلین به این نظریه برای مدعای خود دلائلی عقلی و نقلی از قرآن و روایات آوردهاند. انسان از منظر آنها به عنوان جزئی از مجموعه جهان دارای یک وجود و نشأت مقدم(ملکوتی) بر این نشأه مادی(ملکی) می باشد و چون آن عالم بالا، عالم مجردات است و امکان وجود این بدن مادی در آن نیست، و از طرف دیگر وجود انسان در عالم ملکوت وجود مجرد است، خواه ناخواه ذات خود را تعقل می کند و علم حضوری به وجود خود دارد و از این رهگذر به خالق خود علم پیدا می کند و به توحید او معترف است .
طبق این نظریه خداوند در این عالم با انسانهایی از ذریه آدم سخن گفته ، اما مراد انسان های مادی نیست؛ بلکه صورت مجرد و عقول بسیط آنها است که در محضر الهی شرف حضور پیدا کردند.
طبق این دیدگاه گرچه آدمی قبل از حیات مادی دنیوی، دارای حیات تجردی است و جریان پیمان مطرح در عالم ذر در آن نشئه بر این صورت گرفته است، ولی زندگی انسان در آن نشئه به گونه ای نبوده که پرسش مطرح شده نسبت به آن جا زمینة طرح داشته باشد چون اختیار و انتخاب به این مفهوم که در عالم دنیا برای انسان مطرح است در آن جا مطرح نیست، زیرا آن جا نشئه روح و تجرد آدمی است و حیات شبیه حیات فرشتگان دارد .
کار او ممکن است بر اساس اقتضای فطرت و ذات او نظیر کارهای فرشتگان باشد؛ یعنی انتخاب همراه با معرفت. مثلاً در خصوص اقرار به توحید و ربوبیت خدا مثل فرشتگان از روی معرفت و محبت خالق به ربوبیت او اقرار کرده است .
پینوشتها:
۱. مطهری، مرتضی، مجموعه آثار(مقالات فلسفی)، تهران، انتشارات صدرا، چهارم، ۱۳۷۷ش، ج۱۳، ص۲۷۳.
۲. اعراف (۷) آیه ۱۷۲.
۳. تفسیر نمونه، ج ۷، ص ۴، نشر دار الکتب الاسلامیه، تهران ۱۳۷۹ش.
با سلام و خسته نباشید.
با سلام و خسته نباشید.
لطفا یک کتاب به من معرفی کنید که احادیث مطمئن را دارا باشد.(مانند احادیث این صفحه)
با تشکر فراوان
سلام . در این زمینه کتابهای
سلام . در این زمینه کتابهای مختلفی وجود داره که بنابر هدف شما می تونه انواع مختلفی ذکر کرد.چنانجه سایت ها مختلفی نیز قابل ذکر است.یکی از کتابهای حدیثی مناسب کتاب (حکمت نامه جوان) تالیف اقای ری شهری است . همچنین برخی از کتبی که به عنوان داستانهای اصول کافی، داستانهای بحار الانوار نیز خیلی می تواند برای شما مفید باشد.
عجب مردم بیکاری هستید . عمر
عجب مردم بیکاری هستید . عمر کوتاه رو صرف چی میکنید دونستن اینکه قبل حضرت ادم (ع) انسانهایی بودن یا نبودن چه فایده ای در حال و روز ما دارد
یعنی ما مشکلات دیگه ای تو زندگی یا در اطرافمون نداریم که ذهنتون رو مشغول چیزهای بیهوده ای میکنید که دونستن یا ندونستنش فرقی در حال فعلی ما نمیکند . واقعا حالا میفهمم چرا این خاور میانه همیشه درگیر جنگ و بدبختیه و کشور های غربی در رفاه و ارامش!
سلام مطالب جالب بود . تشکر
سلام مطالب جالب بود . تشکر میکنم که برای سوالات ارزش میدید و براشون جوابی پیدا میکنید واما................
یکم ... موضوع خلقت . علم امروز بشر تا حدودی نشان می دهد که جهان با یک انفجار بزرگ شروع می شود و بر اساس همین نقطه آغاز زمان هم از آنجاست . جهانی که از انفجار بزرگ در جند ثانیه اول وجود داشت توده ای از دود و گاز و گرما بود و این طلاتم و آشفته گی میلیاردها سال به طول انجامید به (زمان امروز ما ) در نهایت هم در برخودهای مختلف زمین با قرار گرفتن در مدار ی ثابت و با تشکیل جو به مرور حیات در زمین که سراسر آب بود شکل گرفت و در میلیادها سال بعدی در زمین خشکی ها به وجود آمدندو حیات به خشکی منتقل شد و با تقیر در میزان اکسیژن و دما و هزاران عامل دیگر طبیعی موجود ات مختلف از همان تک سلولی اولیه شکل گرفتند و به مرور تکامل یافتن هر جند هم میشود بر این اساس تکامل انسان از همان موجود ات اولیه را قبول کرد و لی هنوز مجهولات زیادی هم وجود دارد که بشر نتوانسته به آن پاسخ دهد . اما سوال خداوندی که این همه موجودات بر روی زمین را بر پایه همین علم تجربی که در درستی آن کمتر تردید علمی وجود دارد به مرور زمان و بر پایه تکامل تدریجی خلق کرده چگونه به یک باره تغییر در این روش ایجاد میکند و انسان را به یک باره خلق می کند آن هم در جایی خارج از زمین . سوال بعد ... اگر قصه خلقت آدم و حوا فقط به صورت تمثیلی و برای مخلوقات آن زمان که هنوز به حد رشد فکری و علمی نرسیده بودند آمده باشد چه . و اما در مورد داستانهای پیامبران و اینکه برای چه آمده بودند و آیا کارکرد ادیان در این زمان هنوز هم مانند دوران گذشته است که مردمانی که از نظر علمی و عقلی و فرهنگی توسعه نیافته بودند به توسط این افراد دعوت به ایجاد اجتماعی اخلاقی و انسانی با خصوصیات یک جامعه متمدن می شدند تا از خشونت و خرافات و روشهای غیر انسانی که زاییده جهل و سود جویی افراد خبیس بود رهایی دهند . در هرار و جهارصد سال پیش با تفکر اسلام و روشهای آن جامعه عربستان دجار تحول بنیادین در تمام بخشهای آن شد و توانست درصد زیادی از علوم را در سایه تمدن تازه اسلامی گسترش دهد ولی امروزه و با ختم نبوت که علم و دانش در زمینه های گوناگون از علوم انسانی تا علوم طبیعی رشدش در یک سال به اندازه کل رشد علم از زمان پیدایش بشر تا یکصد سال پیش است و با همین علم امروزی جوامعی پیشرفته که مردمان در آن در رفاه و آسایش نسبی زندگی میکنند و قوانین و قواعد متولد شده از هوش بشر موجب ظایع شدن کمتر حقوق انسانی افراد جامعه شده در حالی که قوانین و قواعد اسلام در هزار جهرصد سال پیش فریز شده و نتوانسته حتی یک جامعه درست و منطقی و اخلاقی و پیشرفته بنا کند که شاهد آن هم همین شرایط امروز کشورهای مسلمان است که هر روز از در آن کشتار می شود زنان را بر اساس دستور اسلامی به کنیزی میفروشند و جوامع آرامتر آن هم حرفی در تمدن و پیشرفت اخلاقی و انسانی و علمی ندارند گمان نمی کنید اسلام و ادیان دیگر هم باید باز تعریف شوند و بر اساس منطق و استدلال امروز تغییر کند اگر در زمان پیامبر داشتن کنیز امری عادی بود و پیامبر هم به مرور و در حد کمی میخواست وضعیت را درست کند و نمی توانست همه قوانین بدوی بشر را به یک باره نسخ کند چرا که در مورد برده داری در همین آمریکا در جند صد سال پیش یک حرکت در مورد لغو آن موجب جنگ بزرگ داخلی شد این یک مورد را برای مثال گفتم از این مواد در قوانین اسلام و دیگر ادیان بسیار هست که در زمان خود اگر چه می توانست خوب باشد ولی در عصر تکنولوژی امروز دیگر بشر حاضر به پذیرش نیست . تصور کنید اگر کسی در زمان پیامبر وجود داشت که میتوانست مثلا به وسیله دانش و علمی پیشرفته صدایش را به جند کیلومتر دورتر بفرستد و یا تصویر از خود را بر روی یک صفحه ظاهر کند فکر نمی کنید همه به او ایمان می آوردند و خدایش می خواندند و پیامبر را رها میکردند . ولی امروزه هزارا تکنولوژی عجیب درست می شود که بشر استفاده می کند بدون آن که به آن خدا بگوید و پرستش کند
پاسخ :
پاسخ :
با سلام وتشکر .
پاسخ:
ابتدا لازم است اصل ضرورت و جایگاه دین و کارکرد آن روشن شود. آن گاه تفاوت ها وتمایزهای دنیای امروز بررسی گردد تا معلوم شود آیا آن کارکردها در دنیای امروز مجالی برای مطرح شدن دارند یا خیر؛
براى بیان نقش دین در زندگى ضرورى است برخى از دلائل لزوم دین و فواید آن بیان شود. بیان فواید و لزوم دین هم نیاز انسان به دین را ضرورى مىنماید و هم بطلان مبناى مخالفان ضرورت دین را اثبات مىکند.
۱- رشد عقلى:
عقل براى هدایت و تأمین سعادت انسان کافى نیست، بلکه عقل جهت رشد و شناخت برخى از واقعیات، نیاز به دین دارد، زیرا عقل در شناخت برخى از مسایل ناتوان است و در تشخیص حق و باطل دچار مشکل مىشود. دین در برخى موارد زمینههاى حکم عقل را فراهم مىنماید و آن را در تفسیر زندگى، شناخت جهان و شناخت مبدأ و معاد کمک مىکند. (۱)
بر اساس نیاز عقل به دین است که یکى از فلسفههاى بعثت پیامبران «رشد عقلانى» بیان شده است. امام على(ع) فرمود: «خداوند رسولانش را فرستاد. . . تا گنجینههاى عقل را آشکار سازند. . . ». (۲)
۲- تشریع قانون:
اندیشمندان باور دارند که انسانها مدنى بوده و نیاز به زندگى دسته جمعى دارند تا نیازهاى خویش را با تعامل تأمین کنند. اولین مؤلفه زندگى دسته جمعى، وجود قانون و اجراى آن است؛ زیرا بدون قانون نمىتوان امنیت و عدالت را برقرار کرد و از حقوق مردم دفاع نمود.
طرفداران دین، باور دارند که عقل و علم به تنهایى قادر نیستند که همه مصالح و مفاسد انسانها را درک کرده و بر اساس آن قانون وضع کنند: « نباید فراموش کنیم که معلومات و ادراکات عقلى ما بر آنچه که نمىدانیم، قطرهاى در مقابل اقیانوس عظیم است، و این حقیقتى است که همه دانشمندان اعم از مادى و غیر مادى به آن معترفند...». (۳)
محدودیت عقل انسان از یک سو و نیاز آدمی به قانون از جانب دیگر این امر را ضرورى مىنماید که خداوند هم باید قانون وضع کند و هم براى اجراى قانون، پیامبران را ارسال نماید تا آنها با اجراى قانون، ارتباط انسانها با خدا را بر قرار نمایند و سعادت آنان را تأمین کنند. این قوانین همان دین است که مجریان آن پیامبران هستند. در تعریف دین گفته شده است:
«مراد از دین مکتبى است که از مجموعه عقاید اخلاق و قوانین و مقررات اجرایى تشکیل شده و هدف آن راهنمایى انسان براى سعادتمندى است». (۴)
امام صادق(ع) در خصوص فلسفه بعثت پیامبران فرمود: «... هنگامى که ثابت کردیم خالق و آفریدگارى داریم و آن آفریدگار هرگز به چشم دیده نمىشود و قابل لمس نیست تا بندگانش با او تماس مستقیم داشته باشند، ثابت مىشود که او سفیرانى میان بندگانش دارد که دستورهاى او را به آنها مىرسانند و آنها را به آنچه مصالح و منافع شان است و مایه بقاى آنها، و ترک آن مایه فناى آنان مىشود، رهنمون مىشوند». (۵)
۳- اخلاق و تربیت:
در حوزه اخلاق و تربیت نیز انسانها به دین نیاز دارند، زیرا عقل و دانش انسان در رشد فضایل اخلاقى و تفسیر و
شناخت مفاهیم آن عاجز است؛ از این رو امروزه این لغزش به وجود آمده است که ارزشهاى اخلاقى و کرامت انسانى، در لذت دنیوى، قدرت گرایى و ثروت ظهور مىکند. (۶)
از آن جا که پشتوانه هر اخلاق عملی یک تفکر و دیدگاه مبنایی است که به تعریف خوشبختی وچگونگی رفتارهای اجتماعی و. . . میپردازد، مکاتب اخلاقى به وجود آمده است ؛ اگر به این مکاتب نگاهی بیندازیم می بینیم هر کدام خوشبختى انسان را در یک چیز دانستهاند: یکى در لذّتگرایى، دیگرى در ترک لذّت، یکى در سود خواهى و دیگرى در قدرتطلبى.
«نیچه» فیلسوف آلمانى، خوشبختى انسان را در رسیدن به قدرت هر چه بیشتر مىداند، حتى با از بین بردن انسانها، و این نشان از سردرگمى عقل در شناخت راه سعادت و نجات بشرى است. براى نجات بشر و پیمودن راه سعادت باید از دین کمک گرفت، دینى که توسط رسولان الهى براى ما انسانها آورده شده است. به همین جهت پیامبر(ص) فرمود: «انّى بعثت لأتمّم مکارم الاخلاق؛(۷) براى کامل کردن اخلاق مبعوث شدم ».
این حدیث بیانگر آن است که عقل به تنهایى براى درک فضایل و مفاهیم اخلاقى کافى نیست، بلکه براى تشکیل جامعه آرمانى نیاز به مکمّل دارد که آموزههاى خاص اخلاقى برخاسته از یک مبنای فکری کامل است. شاید بر همین اساس باشد که یکى از فلسفههاى بعثت پیامبر(ص) تعلیم و تربیت بیان شده است. (۸) دین نه تنها در تعریف و ارائه مفاهیم اخلاقى نقش دارد، بلکه پشتوانه مهم اجراى بایدها و نبایدهاى اخلاقى است. عقل انسانها نمىتواند هواهاى نفسانى را مغلوب کند، بلکه در تضاد این دو (عقل و شهوت) پیروز میدان نفس اماره است.
شاید انسانها خوب و بد و راه خوشبختى را بشناسند، اما انگیره و عاملى که بتواند آنها را به انجام برساند، نبوده یا ضعیف است؛ بنابراین، دین با ایجاد ایمان و باور به خداوند و رستاخیز و حسابرسى قیامت و بیان ارزشهاى الهى و انسان، پشتوانه بسیار محکمى براى اخلاق انسانى است که براى اجراى مفاهیم اخلاقى نیاز به تشویق است؛ از این رو پیامبران الهى معلمان جامعه خوانده شدهاند و مردم، دانش آموزانىاند که پیامبران با بهرهگیرى از دو عنصر «بشارت و انذار» به هدایت آنان مىپردازند. (۹).
۴- معنا بخشى به زندگى:
یکى از فواید دین در معنا بخشیدن به زندگى ظهور مىکند. این پرسشها، پرسشهاى مهم همه انسانها هستند: ازکجا آمدهام، براى چه آمدهام، به کجا خواهم رفت؟
عقل به این پرسشها جواب قابل قبول ارائه نکرده، از این رو هنوز این پرسشها وجود داشته و بشر از شناخت معناى زندگى عاجز است. یکى از فواید دین این است که با طرح مبدأ و معاد و فلسفه آفرینش انسان به زندگى معنا بخشید؛ از این رو برخى از جامعه شناسان در تحلیل دین مىگویند:
«جوهر دین را باید در این واقعیت جستجو کرد که دین در واقع، واکنشى در برابر تهدید به بى معنایى در زندگى بشرى، کوششى براى نگریستن به جهان، به صورت یک واقعیت معنا دار است». (۱۰)
یکى از نویسندگان مىنویسد:
«شاید این فایده دین معنا بخشیدن به زندگى، از مهمترین فواید دین باشد، زیرا زمانى زندگى براى انسان معنا دارد که بداند هدف و معناى آن چیست و براى چه آفریده شده است. در واقع اگر معناى زندگى را در جهت تأمین جاودانگى و ابدیت انسان تبیین کنیم، به یکى از عظیمترین و اصلىترین فواید دین دست یافتهایم، از این رو گفتهاند: «سرّ حاجت انسان به دین، جاودانه بودن و زندگى اُخروى است و اگر جاودانگى مطرح نباشد، زندگى لغو (و بیهوده) خواهد بود». (۱۱)
۵- برقرارى قسط و عدل:
تاریخ انسانها چالش و اختلافات و ظلمهایى را شاهد بوده، و این در حالى است که بشر از عقل و دانش برخوردار مىباشد. عقل در چالش زدایى و ایجاد زندگى مسآلمت آمیز موفق نبوده؛ همچنین عقل در تعریف صلح و تبیین شرایط و عوامل برقرارى عدالت نیز دچار مشکل شده است و عامل بازدارنده در برابر ظالمان به حساب نمىآید.
دین نخست ظلم، عدل و صلح را تعریف نموده، مردم را به ظلم ستیزى و حمایت از مظلومان سفارش کرده؛ از این رو پیامبران الهى در طول تاریخ با عدالت ستیزان مبارزه نموده و تاریخ شاهد درگیرى حق و باطل بوده است. از سوى دیگر دین همگان را به صلح سفارش نموده و شرایط صلح را بیان کرده است، افزون بر این که اسلام جهاد در راه عدل را لازم دانسته و همه پیروان ادیان الهى را به همگرایى و گفتگو فراخوانده است. (۱۲)
یکى از فلسفه بعثت انبیا آزادى انسانها از اسارت و ظلم پذیرى(۱۳) و برپایى قسط و عدل بیان شده است:
«لقد أرسلنا رُسُلَنا بالبیّنات و أنزلنا معهم الکتاب و المیزان لیقوم النّاس بالقسط؛ پیامبران خود را با ادله و معجزات (برای خلق) فرستادیم و برایشان کتاب و میزان عدل نازل کریم تا مردم به راستى و عدالت گرایند». (۱۴) و این همان نقش دین وکارکرد آن در زندگى است.
با توجه به این نکات نسبتا مفصل آیا ویژگی های دنیای امروز اعم از پیشرفت های تکنیکی و فنی و رشد بی نظیر در علوم تجربی، آسان شدن انجام کارهای جاری زندگی، رشد فکری بشر و درک بیشتر برای حل مجهولات و. . . تا چه حد می تواند جایگزین دین در انجام کارکردهای برشمرده باشد؟
اگر منصفانه نگاه کنیم قبول خواهیم کرد که در موارد بسیاری بشر نه تنها نیاز خود به دین را برطرف نکرده، بلکه به آن نیازمند تر نیز شده است. معنا بخشی به زندگی و ایجاد آرامش روانی در سایه طرح مبنای تربیتی و رفتاری، بسط عدل و آزادی در پرتو ارائه یک قانون عمومی و جهان شمول برای رعایت حقوق همه انسان ها و. . . ضرورت هایی است که در جامعه متمدن امروز بسیار عمیق تر به نظر میرسد.
بشر هر چه به پیش می رود، ظلم و بی عدالتی در شکل های پیچیده تر خود را می نمایاند. هنوز یک قانون ساده مورد قبول در بین جوامع مختلف به طور کامل پذیرفته نشده و بین قوانین اساسی در کشورهای مختلف اختلافات عجیب وعمیقی وجود دارد که امکان رسیدن بشر به یک قانون مورد اتفاق و همه گیر را در قرن های آینده هم دور از ذهن مینمایاند و به خوبی مبین این حقیقت است که عقل و دانش بشر به تنهایی قادر به تنظیم یک برنامه کامل برای زندگی سعادتمندانه نیست.
حتی گرایش روز افزون به دین و معنویت آن هم در جوامع متمدن و پیشرفته خود بهترین دلیل بر این واقعیت است که انسان به خودی خود توانایی طرح ریزی یک برنامه کامل برای سعادت، و اجرایی و عملی کردن آن را ندارد. نیز این حقیقت را روشن تر می سازد که به قول لویی پاستور : دانش اندک انسان را از خدا دور می کند ولی دانش
بسیار او را به خدا باز می گرداند. (۱۵)
البته بسیاری از دین گریزی ها در دنیای امروز به خصوص در عصر رنسانس، حاصل تعالیم نادرست ادیان تحریف شده و مخالف دانش گذشته بوده و هست، ولی دین اسلام که بر پایه ضرورت دانش و معرفت شکل گرفته و از کتاب متقن قرآن بهره می برد، نه تنها آموزه های ضد علم ندارد، بلکه هر روزه ابعاد و زوایای مختلف و عمیق تعالیم آن بر دانشمندان، روشن تر می گردد.
تنها یک نکته مهم باقی میماند که آموزه های دینی که در سال های پیش قابلیت اداره جامعه بدوی و ساده را داشت، چگونه ممکن است از عهده ضرورت ها و نیازهای پیچیده جهان امروز برآید؟
معتقدیم که قوانین اسلامی پس از گذشت ۱۴۰۰ سال پاسخگوی نیازهای اساسی جوامع بشری است، چون قوانین آن توسط خداوند حکیم و خبیر پایه ریزی شده، از آن جا که خدا به تمامی نیازهای بشر علم و احاطه دارد، با توجه به آن، قوانینی وضع کرده است که برآورنده نیازهای اساسی او باشد.
قوانین الهی در جهت سعادت و کمال انسانی تنظیم شده و طبیعی است که سعادت انسانها با مرور زمان تغییر نمییابد مثلا نمیتواند راستگویی، وفای به عهد، امانت، فریب ندادن مردم در معاملات، ضرر و زیان وارد نکردن به دیگران و. . . در زمان و دورهای خوب و شایسته باشد و موجب سعادت و خوشبختی انسانها شود، اما پس از سپری شدن نسلها و گذشت زمان تغییر یابد.
همان گونه که قوانین طبیعی مانند قانون جاذبه زمین کهنه نمیشود و با گذشت زمان خاصیت خود را از دست نمیدهد، دستورهای اخلاقی و فقهی اسلامی نیز رنگ کهنگی به خود نمیگیرد و مشمول مرور زمان نمیگردد، مانند این که در قرآن کریم آمده است:
"ان الله یأمر بالعدل و الاحسان و ایتاء ذی القربی و ینهی عن الفحشا و المنکر و البغی؛(۱۶) خداوند به دادگری و نیکوکاری و دستگیری از خویشان تهیدست فرمان داده و از کارهای زشت و رفتارهای ناهنجار و ستمگری نهی کرده است. "
در عین حال در دین اسلام راهکارهایی اندیشه شده تا بر اساس آنها قوانین اسلامی با مقتضیات زمان و تغییرات هر
عصرتطبیق نماید.
کارشناسان اسلامی به کمک رهنمودها و ساز و کارهایی که در متن دین وجود دارد، میتوانند با توجه به موقعیتها و شرایط زمان، قوانین اسلامی را تبیین کنند و آن را برای اداره کردن امور فردی و اجتماعی روز، کارآمد نمایند. راهکارهایی مانند :
* نظریه امامت در اسلام:
در اسلام، امامت وجود دارد: امام در دو بعد، یکی بعد هدایتی (به عنوان هادی امت) و دیگری بعد حکومتی (به عنوان حاکم و زمامدار).
وقتی مسئله جانشینی پیامبر و تئوری امامت تبیین شد، دین اسلام کامل شد.
امامت رمز جاودانگی اسلام است و با وجود امام و وظایف و اختیاراتش، قوانین اسلامی مشمول کهنگی نمیگردد.
امام به عنوان هادی امت و استمرار نقش پیامبر در هدایت امت سه وظیفه دارد:
یک : تبیین و تفسیر دین
دوم: آموزش روش فهم قرآن و سنت و استنباط احکام به امت.
سوم: معرفی افراد لایقی که بتوانند در آینده نقش هدایت مردم را بر عهده بگیرند.
امام صادق (ع) فرمود: "هر کس از فقیهان امت که نفس خود را مواظبت نمایید، از دینش پاسداری کند، با هواهای نفسانی بستیزد و مطیع خدا باشد، سزاوار است مردم دین خود را از او فراگیرند". (۱۷)
بنابراین در دوره غیبت امام زمان (عج) فقیه مکتب اهل بیت وظیفه دارد احکام و قوانین اسلامی را با توجه به مقتضیات زمان، روز آمد کند.
البته فراموش نشود که یکسری از نیازهای بشر ثابت است و برای آن احکام ثابت وجود دارد. بخشی از نیازها که متغیر است، برای آنها قوانین متغیر وجود دارد.
همان گونه که جسم انسان و نیازهای آن، از صدر اسلام تاکنون تغییر نکرده است و در آینده نیز دگرگون نخواهد شد، روان و فطرت و احساسات و تمایلات او نیز تغییر نمیکند.
انسان همواره به خوراک و پوشاک و مسکن و ازدواج و محبت متقابل و. . . نیازمند است. هر چند شکل آن در زمانها و مکانها تفاوت داشته باشد. بنابراین بخشی از نیازهای انسان ثابت است و دگرگونی در آن راه ندارد. بخش دیگر که تحول پذیر است، با ویژگی هایی که در قوانین اسلامی وجود دارد، روز آمد و منطبق با نیازهای روز میشود.
* ویژگیهای قوانین اسلامی:
احکام اسلامی از ویژگی هایی بهره مند است، مثلاً میتوان به آن خصلت انعطاف پذیری داد، تا برای همه زمانها قابل اجرا باشد.
۱ - خردپذیری:
در اسلام عقل یکی از منابع اجتهاد و استنباط احکام است و احکام اسلامی خردپذیر است. به گفته شهید مطهری "حجیت عقل از نظر شیعه به این معنا است که اگر در موردی عقل حکم قطعی داشت، از آن رو که حکم یقینی است، حجت است"، (۱۸) مانند نیکوکاری این دستور کلی و خردپسند است و در همه زمانها ارزش خود را حفظ میکند.
۲ - مصلحت محوری:
در اسلام احکام بر پایه مصالح و مفاسد است. در این جا که حکم به وجوب کاری شده، حتماً مصلحت است و در کارهای حرام، مفسده میباشد. امام هشتم (ع) فرمود: "خدا چیزهایی را حلال کرده است که مردم در زندگی و ادامه اش به آن نیازمندند و برای آنان مصلحت و فایده ای دارد اما چیزهایی را حرام کرده که علاوه بر این که مورد نیاز بشر نیست، موجب فساد و تباهی است". (۱۹)
با توجه به مصلحت محوری گاهی ممکن است پوسته ظاهری با توجه به مقتضیات زمان دگرگون شود. شهید مطهری میگوید:
اسلام هرگز به شکل و صورت و ظاهر زندگی نپرداخته است. تعالیم اسلام همه متوجه روح و معنا و راهی است که بشر را به آن هدفها و معانی میرساند. اسلام هدفها را در قلمرو خود میگیرد اما بشر را در غیر این امر آزاد
گذشته است. (۲۰)
۳ - برخورداری از روش عقلایی اهم و مهم در تزاحم احکام:
گاهی برخی از احکام ثابت اسلام با حکم دیگری در عمل تزاحم پیدا میکند، مانند این که وجوب حفظ سلامتی و وجوب پوشش بدن زن در برابر اجنبی، که دو حکم ثابت دین اسلام است، در هنگامی که خانمی بیمار میشود و درمان او بسته به نگاه و لمس پزشک اجنبی باشد، با هم تزاحم میکند.
اسلام به عنوان یک قاعده کلی ثابت به مکلف اجازه داده است که : حکم "اهم " (مهم تر) را حفظ کن و حکم دیگر را به دلیل تزاحم با حکم مهمتر موقتاً ترک کن. تشخیص حکم "اهم" از "مهم" در مواردی که آثار اجتماعی ندارد، به عهده مکلفان است، زیرا اختلاف آنان در انتخاب "اهم" باعث هرج و مرج نمیشود، ولی در مواردی که تشخیص آن، اثر اجتماعی داشته باشد، به گونه ای که اگر تشخیص "حکم مهم تر" به عهده مردم گذاشته شود، جامعه به هرج و مرج کشیده میشود، اسلام تشخیص آن را به عهده حاکم اسلامی گذاشته است.
او میتواند با تشخیص "اهم" از "مهم" در میان احکام ثابت متزاحم، جامعه را اداره کند، مانند این که اگر در جامعه اسلامی، بقای حکومت اسلامی منوط بر بانک باشد، به گونه ای که اگر بانکها تعطیل گردد، نظام حکومت از هم میپاشد، اما از سوی دیگر نظام بانکی موجود، نظام ربوی باشد، حاکم اسلامی (ولی فقیه) میان دو حکم الزامی وجوب حفظ حکومت اسلامی و حرمت ربا تزاحم میبیند، حال اگر حفظ حکومت را "اهم" بداند، به طورموقت حکم جواز ربای بانکی میدهد تا در کنار آن بتواند سیستم بانکداری بدون ربا را تأسیس کند، پس از این طریق هم حکومت اسلامی را حفظ کند و هم ربا را در آینده از سیستم بانکی خارج کند.
* عرفی بودن موضوعات ثابت:
موضوع برخی از احکام ثابت، عرفی است، بدین معنا که عرف مصداق موضوع را تعیین میکند، مثلاً در اسلام آمده: معامله ابزار قمار حرام است. تشخیص این که چه چیزی ابزار قمار است، عرف میباشد. اگر زمانی شطرنج از آلات قمار بود، بدین جهت دیروز حرام بود، اما امروز به جهت این که از حالت قمار خارج شده (و تشخیص آن با عرف است) حرام نیست.
* احکام حکومتی :
حاکم اسلامی اختیار دارد که در حیطه غیر الزامی احکام شرعی، بنابر مصالحی که تشخیص میدهد، حکم الزامی صادر کند، مثلاً عملی را که حکم ثابت آن در اسلام استحباب، کراهت یا اباحه است، به دلیل مصالحی که شرایط زمان اقتضا میکند، به طور موقت واجب یا حرام کند مانند عبور از یک مکان عمومی (خیابان) که حکم ثابت آن در اسلام جواز است، ولی حاکم اسلامی میتواند براساس مصالح، شروطی بر آن مقرر کند و بگوید: خیابان یک طرفه است و عبور از طرف دیگر جایز نیست.
* بهرهمندی از قواعد کلی و عام و اجتهاد:
در اسلام یک سری قوانین کلی و فراگیر وجود دارد که بر دیگر قوانین نظارت دارد، مانند قانون "لا ضرر" و "لا حرج". فقیه و حاکم اسلامی با بهره گیری از این گونه قوانین میتواند با فرایند تغییرات اجتماعی، قوانینی متناسب با آن تدوین کندو در غیر موارد منع مردم را آزاد بگذارد.
شهید مطهری میگوید :
"بعضی جمود به خرج میدهند و خیال میکنند که چون دین اسلام، دین جامعی است، پس باید در جزئیات هم تکلیف معینی روش کرده باشد! نه؛ این طور نیست. یک حساب دیگری در اسلام است. اتفاقاً جامعیت اسلام ایجاب میکند که اساساً دربرخی از این امور دستور نداشته باشد، نه این که هیچ دستوری نداشته باشد. بلکه دستورش این است که مردم آزاد باشند. "(۲۱)
نتیجه آنکه با توجه به اختیارات حاکم اسلامی و انعطاف پذیری احکام، قوانین اسلام، قابل انطباق با تحولاّت اجتماعی است.
پىنوشتها:
۱. جوادى آملى، همان، ص ۴۰؛ پیام قرآن، ج ۷، ص ۳۳.
۲. اصول کافى، ج ۱، ص ۱۶.
۳. پیام قرآن، ج ۷، ص ۵۱.
۴. جوادى آملى، پیشین، ص ۲۴؛ لغت نامه دهخدا، واژه دین؛ دایرة المعارف فارسى، واژه دین؛ محمد تقى جعفرى، فلسفه دین، ص ۱۶.
۵. کافى، ج ۱، ص ۱۶۸.
۶. زین العابدین قربانى، اخلاق و تعلیم، ص ۳۴ به بعد.
۷. پیام قرآن، ج ۷، ص ۲۸ - ۲۹.
۸. بیست گفتار، ص ۱۸۹.
۹. همان.
۱۰. جامعهشناسى دین، ص ۱۷۹.
۱۱. جوادى آملى، همان، ص ۴۵ - ۴۶.
۱۲. آل عمران(۳) آیه ۶۴.
۱۳. روم (۳) آیه۲۵.
۱۴. حدید (۵۷) آیه ۲۵.
۱۵. ژان گیتون، خدا وعلم، مقدمه.
۱۶. نحل (۱۶) آیه ۹۰.
۱۷. بحار، ج۲، ص ۸۸.
۱۸. آشنایی با علوم اسلامی، ج۳، ص۱۶.
۱۹. بحار، ج۶، ص ۹۳.
۲۰. اسلام و مقتضیات زمان، ج۱، ص ۲۶۵.
۲۱. مجموعه آثار، ج۳، ص ۱۹۱، با تلخیص.
با سلام
با سلام
با توجه به اينكه ۲۰ سال كه هر شب قرآن مطالعه مي كنم ، خدمت شما عارض هستم كه انسان اگر در اين دنيا همراه مرگ زندگي مي كند به خاطر نا سپاسي خود در بهشت بوده ، نه خليفه بودن در روي زمين ، خداوند را چه نياز به خليفه در روي زمين . همين .
پاسخ :
پاسخ :
باسلام وتشکر .
از این که مدت ۲۰ سال هر شب قران کریم را نه تنها تلاوت بلکه مطالعه نموده اید جای بسیار تقدیر است .
خدا از شما قبول نماید
در باره آنچه گفته اید در ابتدا باید گفت کاش به آیه ۳۰ سوره بقره دقت بشتر می نمودید که به صراحت از خلافت الهی انسان در زمین سخن گفته است : انی جاعل فی الارض خلیفه .
حال باید معنای خلافت الهی انسان روشن گردد :
واژة خلافت به لحاظ کاربردهای مختلف معانی متفاوتی را میرساند، ولی در معنای جانشینی و نیابت، شهرت و کاربرد بیش تری دارد،(۱) اما درباره مفهوم عرفانی و وحیانی خلافت الهی گفته شده: حق تعالى ذاتاً بینیاز از عالم است، ولی اسمای الهی هر کدام مظاهری دارند که آثار آن اسما به وسیله آن ها ظاهر میگردد، بنابر این لازم است مظهر اسم الله که جامع جمیع اسما و صفات حق تعالی ، خلیفه خدا در عالم باشد تا به وسیله او همه عالم این به کمال لایقشان برسند. مظهر وخلیفه ، انسان کامل است که یکی از افراد نوع انسان است ؛ بنابراین خلیفه خدا در زمین نه همه انسان ها ، بلکه انسان کامل است که اسما و صفات الهی در او تجلی یافته است.
بنابر این خلافت الهی در واقع تعبیر دیگری از مظهریت اسما و صفات الهی است و گرنه خداوند که «بکلّ شیء محیط»(۲) و«علی کلّ شیء شهید»(۳)است. از هیچ جا و از هیچ نشئه و عالم غایب نیست تا خلیفه جای او را بگیرد و جانشین او گردد. پس مراد از خلافت الهی انسان این است که او مظهر اسما و صفات خداوند و آیت وجود او در عالم است.(۴)
خلافت الهی انسان امر تکوینی و واقعی عینی در نظام وجود و جهان هستی است. این امر که هیچ یک از موجودات حتى موجوداتی نظیر فرشتگان مقّرب الهی که از سعه وجودی بسیار بالای برخوردارند، نتوانستند به این مقام راه یابند ، شگفتآور و تأمل برانگیز است و این خود بر اسرارآمیز بودن مسئله دلالت دارد.
چگونه فرشتگان مقرب که بهرهمند از کمالات والایند و اسما و صفات حق در آنها به روشنی جلوهگر است و جلوههای کاملتری از جمال و جلال حق را نشان میدهند، نتوانستهاند به این مقام بار یابند؟ فهم این نکته که فرشتگان چرا و چگونه نتوانستند حق خلافت را ادا کند ،نیازمند دقت و تأمل بیشتر از حد معمول است.
مراد از خلافت الهی انسان جلوه جامع بودن اوست .از طرفی فرشتگان با وجود این که آیینه شفاف صفات حقاند، از جامعیت لازم برخوردار نیستند تا همه اسما و صفات در وجود آن ها متجلی گردد. از این رو انسان که از گستره وجودی و جامعیت کامل بهره دارد، شایسته پوشیدن ردای خلافت الهی شده است.(۵)
بنابراین یکی از اسرار اختصاص مقام خلافت الهی به انسان این است که آدمی به دلیل جامعیتی که در عرفان از آن به وجود جامع تعبیر شده ، شایسته مقام خلافت است ؛یعنی آدمی اگر درست عمل کند ،میتواند همه اسما و صفات خدا را در وجود خود تجلی کند و مظهر همه اسما شود، گرچه این امر عملاً تنها در وجود انسان کامل (انبیا و اولیای معصوم) تحقیق مییابد، ولی به هر حال انسان از این جامعیت برخوردار است ،بر خلاف سایر موجودات و حتى فرشتگان که تنها میتوانند مظهر برخی اسمای الهی باشند و نه همه اسما.
پینوشتها:
۱. لغتنامه دهخدا، ماده خلافت و خلیفه.
۲. فصلت (۴۱) آیه ۵۴.
۳. نساء (۴) آیه ۳۳.
۴. پیامبر اعظم در نگاه عرفانی امام خمینی، ص ۱۷۵، نشر مؤسسه آثار امام، ۱۳۸۶ش.
۵. همان، ص ۱۸۰.
با سلام خدمت همه عزیزان حتی
با سلام خدمت همه عزیزان حتی کسانی که خود را از نسل بوزینه ومیمون میدانند
باکمی مطالعه پیرامون فرضیه تکامل داروین (نه نظریه) و نظر به اظهارات بسیاری از دانشمندان غربی علوم تجربی در تقابل با فرضیه تکامل حتی نظریه بودن ان زیر سوال رفته و بیشتر در حد یه فرضیه خودنمایی خواهد کرد خلاصه اینکه نظریه تکامل نه اینکه قطعی نیست حتی به بیان خود دانشمندان علوم تجربی ظنی و فرضیه ای بیش نیست علاوه بر اینکه مکاتب مختلفی حتی در غرب پیرامون فرضیه تکامل وجود دارد که تقریر های متفاوتی از فرضیه تکامل دارند
نکته قابل توجه دیگر اینکه در دایره علمای شیعی و اسلامی نیز برخی بزرگان فرضیه تکامل رادر تقابل با اموزه های اسلامی نمیدانندو انرا سازگار با اندیشه دین درباره خلقت انسان میدانند هر چند انرا قطعی نمیگیرند یعنی یکی از توجیههایی که برای خلقت انسان محتمل است را فرضیه تکامل میدانند بنابراین در نگاه ایشان پذیرش ایات و روایات منافاتی با پذیرش فرضیه تکامل ندارد و لزوما نباید یکی باطل باشد
نکته اخر اینکه خود داروین شاید فکر نمیکرد که عده ای این فرضیه را تا این حد قطعی وبلا معارض پندارند در حالی که خود او در حد فرضیه ای طرح و ادعا کرده است
برای مطالع در مورد فرضیه و ارائ پیرامون ان به "کلام جدید با رویکرد اسلامی عبدالحسین خسروپناه " مراجعه کنید
سلام ایا چشم بررسی واقعیت و
سلام ایا چشم بررسی واقعیت و یا چشم اجنا اگر واقعی هست چطوری میتونیم ب ازآنها دسترسی پیدا کنیم مرسی از سایتتون
پاسخ :
پاسخ :
با سلام وتشکر .
گرچه سوال تان کمی مبهم است ولی گویا در باره دیدن جنیان توسط انسان است لذا باید گفت :
صاحبنظران در این باره گفتهاند:
جنیان پدیدههای بسیار لطیفی هستند که قدرت انبساط و انقباض خویش را دارند. در حالت عادی در حال انبساطاند و قابل دیدن نیستند، ولی اگر منقبض گردند، میتوان آنان را دید و لمس کرد.(۱)
یکی از اصحاب امام صادق میگوید:
روزی در منا، نزد امام صادق(ع) بودم، ناگهان عدهايی وارد شدند که شمایلی ویژه داشتند؛ گمان بردم از طایفه جنیان باشند.
آنها به خیمه مخصوص امام(ع) رفتند؛ مدتی گذشت؛ بعد خدمت حضرت رفتم و سؤال کردم اینها چه کسانی و از کجا آمده بودند؟
حضرت فرمود: «اینان جمعی از برادران جن بودند که آمده بودند تا مسایل شرعی خود را سؤال کنند».(۲)
از صیرفی نقل شده:
وقتی از مدینه به سوی کوفه ميرفتم، بین راه ناگهان مردی را نزد خود دیدم؛ او نامهايی به من داد که مرکّب مُهر آن هنوز خشک نشده بود! در سفري دیگر به خدمت امام باقر(ع) در مدینه رسیدم و جریان را سؤال کردم؛ حضرت فرمود: آن شخص جن بود که به وسیله او نامهي خود را برایت فرستادم.(۳)
از این گونه روایات معلوم میشود که غیر از ائمه(ع) برخی از اصحاب آنها نیز جن را میدیدهاند.
بعضی از جنیان حتى مقلد مراجع هم بودهاند و مسایل خود را از آنان میپرسیدهاند؛ مثل: مرحوم حاج میرزا خلیل از مراجع صدر مشروطیت که یکی از جنیان به صورت شخصی عادی در سرداب منزل به حضور ایشان میرسید و مسایل مربوط را از ایشان میپرسید.(۴)
طبق این گونه گفتهها معلوم میشود که جن برای بسیاری از مردم ممکن است قابل رؤیت باشد؛ اما در عین حال باید توجه داشت از آن جا که جن موجودي لطیف است؛ از دید اکثریت مردم پنهان است.
در مجموع، جن مثل برخی دیگر از موجودات، گرچه به طور یقین وجود دارد؛ ولی از چشم انسانها پنهان است و اکثر مردم آنها را نمیبینند.
پینوشتها:
۱. محمدتقی مصباح، معارف قرآن، ص ۳۱۶، نشر مؤسسه در راه حق، قم ۱۳۶۷ش.
۲. معارف و معاریف، ج ۴، ص ۲۰۹، نشر مؤسسه فرهنگی آرایه، تهران ۱۳۶۹ش.
۳. همان، ص ۲۱۰.
۴. معارف قرآن، ص ۳۱۶.
با سلام
با سلام
همه ی ما اینو میدونیم که نامی از امامان در قرآن برده نشده.و همه اینو میدونیم امامان هم عین تمام آدمای دیگه بودن.یعنی چیزیشون با ادمای دیگه فرق نمیکرد.به دنیا می امدند و می مردند.اونا فقط کسایی بودن که علم دین رو نه کاملا بلکه تا حدی دانستن و برای راهنمایی ما استفاده کردن.تعصب روی آدمایی که عین خودمونن کاملا اشتباهه.احادیث امامان هم مطمنن جعل شده و دراون به نفع بعضیا تغییر داده شده.
اگه منطقی دارید که میتونید اظهارات من رو نقض کنید لطفا زودتر بیان کنید.
باتشکر
پاسخ :
پاسخ :
باسلام وتشکر .
در این باره به چند نکته دقت نمایید :
الف _ در باره این که ائمه ع مثل سایر افراد بشر اهل زندگی و مرگ و مانند آن بوده اند جای تردید نیست واین مسله نه تنها برای ائ.ه بلکه برای پیامبر نیز مطرح است در آیه شریفه از زبان پیامبر آمده " انا بشر مثلکم یوحی الی. . . "پیامبر فرمود: من بشری چون شما هستم، با این تفاوت که به من وحی می شود و به شما وحی نمی شود،
پس روش و رفتار آنان در زندگی، در معاملات، معاشرت، زناشویی، پوشیدن، نوشیدن، خوردن، خوابیدن، تندرستى و بیماری، صلح و جنگ، فقر و توانگری، حکومت و سیاست، مثل سایر مردم است،
ب- بر خلاف تصور شما ائمه ع علم دین را به طور کامل می دانسته اند امام علاوه بر علم عادی که برای نوع بشر قابل تحصیل است، از علم لدنی و خدادادی (علم غیب) نیز بهره مند است. امام (ع) به حسب علو رتبه وجودی اش با لطف و اذن الهی به سرچشمه علم الهی متصل میشود و از حقایق حوادث عالم همان گونه که در متن واقع هستند، آگاه میشود ؛یعنی علم غیب امام از سنخ علم الهی و اتصال به منبع علم الهی است .
همان گونه که در علم الهی بیان شد، این علم علم به واقع عینی است بر اساس علم غیب همه احکام دین و حقایق حوادث عالم از جمله افعال اختیاری خود امام همراه با علت تامه اش که علم عادی واراده از اجزاء این علت است، نزد امام حاضر است. این حضور، حضور بیواسطه ی عین معلوم و واقع عینی نزد امام است.
ج- تعصب کار ناپسند است ولی دفاع از اعتقادات حق از مقوله تعصب نیست بلکه از باب دفاع از حق است که عقلا وشرعا لازم است .
از کجا و به چه دلیل مدعی شده اید همه احادیث مجعول است ؟؟!!
در حالی که متخصیصین حدیث شناس این همه روایات متواتر ویقینی را نقل وثبت کرده اند .
توجه داشته باشید احادیثی که نام تمام امامان ذکر شده باشد، از پیامبر به تواتر نقل گردیده از جمله هنگامى که آیه «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللّهَ وَ أَطِیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ» نازل شد و اطاعت کسانى را به عنوان «اولواالامر» به طور مطلق، واجب کرد و اطاعت ایشان را همسنگ اطاعت پیغمبر قرار داد، جابربن عبدالله انصارى پرسید: «اولواالامر» که اطاعت شان مقرون به اطاعت شما شده ،چه کسانى هستند؟ فرمود:
«هُم خلفائى یا جابر و أئمةُ المسلمینَ مِنْ بَعدى. أوّلُهم علىُّ بن أبى طالب، ثمّ الحسن، ثمّ الحسین، ثمّ علىُّ بن الحسین، ثمّ محمد بن علىّ المعروف فى التوراة بالباقر سَتُدْرِکُهُ یا جابر، فإذا لَقیتَهُ فَاقْرَأهُ منّى السلام ثمّ الصادق جعفربن محمّد، ثمّ موسى بن جعفر، ثمّ علىُّ بن موسى، ثمّ محمد بن علىّ، ثمّ علىّ بن محمد، ثمّ الحسن بن علىّ، ثمّ سَمیىّ و کَنیّى حجّةُ اللّه».(۱)
با توجه به روایات که تفسیر آیه اولوالامر بوده و اطاعت آن ها همانند اطاعت از خدا و پیامبر دانسته شده، می توان مقام عصمت را از این روایت استفاده کرد.
پی نوشت:
۱. ،آیه الله مصباح یزدی.آموزش عقائد .شرکت چاپ و نشر بین الملل سازمان تبلیغات اسلامی، ص ۴۱۳ به نقل از غایه المرام (چ قدیم)، ج ۱۰، ص ۲۶۷؛ اثبات الهداه، ج ۳، ص ۱۲۳؛ ینابیع المودّه، ص ۴۹۴.
سلام،طبق تحقیقات جدیدی که روی
سلام،طبق تحقیقات جدیدی که روی دی ان ای انسان انجام شده ،معلوم شده که حدود ۵۰۰۰۰ سال پیش تغییری عمدی توی دی ان ای انسان انجام شده و با این نتیجه نظریه داروین منسوخ میشه(این مطلب رو توی مستندAncient Aliens دیدم)
ایا قبلا نام دیگر ابی طالب
ایا قبلا نام دیگر ابی طالب عبدالمناف بود ؟
برخی نام ابوطالب را "عبد مناف
برخی نام ابوطالب را "عبد مناف" گفته اند، همان گونه كه در روایتی منقول از حضرت علی و امام صادق(علیهما السلام) آمده است كه نام ابوطالب "عبد مناف" است.(۱) سیوطی در تاریخ الخلفا همین نام را برگزیده است.(۲)
برخی نام وی را "عمران" خوانده اند، همان گونه كه در زیارت حضرت رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) آمده است: "السلام علی عمّك عمران ابی طالب".(۳)
محدّث قمى در كتاب سفینة البحار مى نویسد نام پدر امیرالمؤمنین را بعضى عبد مناف و بعضی دیگر عمران دانسته اند و ممكن است هر دو صحیح باشد زیرا در بعضى از زیارات، ایشان به عنوان عمران و در بعضى از اشعار عربى به عنوان عبد مناف معرّفى شده اند ولى ابوطالب كنیه ى ایشان مى باشد.(۴)
حال كدام یك از این دو اسم، نام اصلی او بود، تا آن اندازه كه تحقیق كرده ایم، مستندات تاریخی پاسخ قاطعی به ما نمی دهد. ممكن است هر دو درست باشد، چرا كه میان عرب ها، تعدد نام بسیار رواج دارد، ولی نام مشهوری که برای آن بزرگوار ذکر شده است همان عمران می باشد.
برخی به این مطلب که نام پدر امام علی(علیه السلام) عبد مناف باشد این گونه اشکال کرده اند که، این نام دلیل بر موحد نبودن ابوطالب می باشد.در پاسخ این اشکال باید گفت:
طبق نقل برخی منابع پدر وی اسم او را عبد مناف نگذاشته است، شاید برخی از بستگان او به وی چنین لقبی را داده اند و سپس به این لقب شهرت یافته است.(۵)
نکته ای که باید در مورد نام«عبد مناف» بدان توجه داشته باشیم این است که:
برخی از افراد میگویند اگر اجداد پیامبر(ص) موحد بودند چرا برای فرزندان خود نامهای همانند عبدمناف که مناف نام بتی است انتخاب کردند، اشتباه میکنند، چرا که نام آن بت بزرگ به فرموده قرآن کریم «وَمَنَاةَ الثَّالِثَةَ الْأُخْرَىٰ، و منات آن سومین دیگر»، در حالی که نام پدر گرامی امیرمؤمنان(ع) «عبد مناف» بوده نه «عبد منات» و این اشکال دارای پایه و اساس نیست.
نوشتها:
(۱) صدوق، معانی الاخبار، ص ۱۲۱.
(۲) سیوطی، تاریخ الخلفاء، ص ۱۶۶.
(۳) مجلسی، بحارالانوار، ج ۹۷، ص ۱۸۹.
(۴) سفینة البحار، شیخ عباس قمی، ج ۵، ص ۳۱۲ .
(۵) ابن اثیر، الکامل، ج۲ ،ص۱۸، بیروت، دار صادر للطباعه و النشر، ۱۳۸۵ه-۱۹۶۵م .
باسلام
باسلام
لازم است به استحضار برسانم كه كتابي تحت عنوان ( اسلام علمي ترين دين بشريت) به چاپ رسيده كه توانسته با استناد به ۳۵۶ مقاله علمي و بين المللي ، احكام دين مبين اسلام را از ديد علوم پزشكي و بيولوژي بررسي كنه و فلسفه تمام احكام دين اسلام را به طور مفصل توضيح بده. همچنين اين كتاب توانسته اعجاز علمي قرآن، نهج البلاغه و امامان معصوم را نيز بازگو نمايد
قبل ادم امام علی ع بوده و که
قبل ادم امام علی ع بوده و که بیان که انا ادم اول ادم اول علی ع هست
من مشکلم اینه که احادیث از
من مشکلم اینه که احادیث از کجا معلوم درسته ؟
تمامه این بحثا اخرش به این میرسه که فلان حرفو قران زده
به یه کتاب که طبق داستانا خیلی ساله پیش یه ادم نوشتش
ادم و حوا واقعا یه قصه است فقط و هیچ سندییتی نداره
جسارتا مشکل شما فقط در
جسارتا مشکل شما فقط در ندانستن نیست. بلکه شما مبتنی بر ندانسته هایتان قضاوت هم می کنید.
دلایل متعدد و متقنی نشان می دهد که قرآن یک امر بشری نیست. از اعجاز درون متنی تا شواهد تاریخی و ... که مبتنی بر همین دلایل قطعی، تمام مطالب آن یقینی می شود.
سلام خدمت همه
سلام خدمت همه
چند تا سوال هست كه ذهنمو خيلي درگير ميكنه ميخواستم به جوابش برسم
اينم ميدونم كه دين و علم يه جورايي به هم ربط دارن و همه ي جواب سوالات ما يه جايي توي همين كلمات ديني پنهان شده يا اينكه اصلاما در حدي نيستيم كه بتونيم جواب خيلي از سوالات خلقت رو درك كنيم .
سوال اول : به نظرتون خدا قبل از اينكه اين دنيايي كه انسان به چشم ميبينه رو درست كنه قبلش چه كار ميكرده . به نظرتون ممكن هست يه دنيايي ديگه مثل هميني كه داريمو آفريده بود . نظر شماها چيه ؟
سوال دوم : به نظرتون منظور از هفت آسمان دقيقا چيه ؟ ممكنه كه منظور اين حرف هفت كهكشان ديگه كنار كهكشان ما باشه كه نشه بهش دسترسي داشت ؟ اصلا چرا اين عدد هفت خيلي توي احاديث تكرار ميشه ؟ تا حالا دقت كريد همه چي در مورد كلمه عدده هفته ! هفت آسمان ! هفت انسان شبيه به هم ! خدا در عرض هفت روز اين دنيا رو ساخته ! حتي ٧ قاره هم داريم و چيزايي كه من ندونم و شايد هيچكسي ديگه ندونه .
سوال سوم : جنس خدا از چيه ؟ به نظرتون جنس خدا از نوره يا چيزيه كه واسه انسان قابل درك نيست ؟
سوال چهارم : به نظرتون اين دنيا چجور تموم ميشه ؟ از نظر ديني كه امام زمان ظهور ميكنه و آخر زمان ميشه . از نظر علمي هم كه ميگن خشكسالي مياد و آب خوراكي كم ميشه . يه سري هم كه ميگن خاك ميشه جوري كه همين خاك انسانو از بين ميبره . يه سري هم ميگن آب درياها بالا مياد جوري كه اين زمين در آب فرو ميره . يه سري ديگه هم ميگن كره زمين انقدر گرما و سرماش بالا ميره كه ديگه نميشه روي زمين زندگي كرد . خيلي از دانشمندا هم وقتشونو ميذارن واسه اينكه بتونن يه كهكشان يا كره خاكي پيدا كنن كه بشه روي آن زندگي كرد . به نظرتون ممكنه كه اين كره زميني كه ما داريم آخر كار ما نباشه و به جاي ديگه اي منتقل بشيم كه بشه باز هم به زندگي ادامه داد ؟
سوال پنجم : به نظرتون جهنم واقعي همين كره زمينه يا اينكه جايي ديگه است . ممكنه كه جهنم اينجا باشه و فقط آدماي با لياقت به جاي ديگه اي ( بهشت ) بروند .
سوال ششم : به نظرتون چرا خداروند ما انسان ها رو در اين كهكشان حبس كرده چون از هر طرفي كنار كهكشان ما چيزي به اسم سياه چاله است كه ما انسان ها نميتوانيم از اون رد بشيم كه بتونيم به كهكشان هاي ديگه به دنبال كنجكاوي خود برويم . دليل اينكار خدا را نميفهمم كه چرا به ما اجازه اينو نميده كه از حد خود جلوتر برويم و به علم بيشتر دسترسي داشته باشيم . اينم بگم كه شايد اصلا در كنار كهكشان ما اصلا چيز خاصي وجود نداشته باشه چون در كنار ما ممكن است ميليارد ها كهشان باشد كه براي انسان قابل درك نباشد .
مرسي كه به سوالات و نظراته من توجه كرديد .
با سلام .
با سلام .
سوال های تان را جداگانه ارسال نمایید تا جداگانه پاسخ کامل تقدیم شود
در خصوص پرسش اول تان باید گفت :
در این باره لازم است به نکاتی اشاره بکنیم :
۱- پاسخ به این سوال مبتنی بر یکی ازمسایلی است که از قدیم الایام میان فلاسفه و متکلمین مورد اختلاف بوده وآن مساله حدوث و یا قدم عالم از جهت زمان است.
معمولاً از طرف متکلمین بر حدوث عالم و از طرف فلاسفه بر قدیم بودن عالم از حیث زمان استدلال میشود.
حال اگر ثابت کردیم که عالم همیشه بوده و زمانی نبوده که در آن زمان خدا وجود داشته و لکن عالم وجود نداشت، به طور طبیعی دیگر شبهه این که خداوند پیش از آفرینش جهان به چه کاری مشغول بوده، بی اساس خواهد بود.
۲- این که فلاسفه میگویند عالم قدیم زمانی است، منظورشان اصول و کلیات آن است نه افراد و جزییات آن، زیرا جزئیات و مصداقها به نوبه خود حادث هستند.علت این که فلاسفه به این نظریه قایل شده اند این است که بر اساس نظر آنها وقتی که علتی را تامه فرض کردیم دیگر نمیتوانیم معلولش را از او جدا فرض کنیم. از این رو نمیتوان فاصله زمانی بین معلول و علت تامه فرض کرد.البته وجود معلول از این جهت که وجودی وابسته وفقیر دارد در همه حال بی نیاز از علت تامه نخواهد بود. پس گرچه عالم همانند خداوند قدیم است اما این تفاوت در بین آنها هست که عالم تنها قدیم زمانی است ولی خداوند علاوه بر قدیم زمانی بودن قدیم ذاتی (وجودغنی و غیر وابسته به دیگری) نیز دارد.(۱)
۳ـ چنان که در حکمت وعرفان ثابت گشته، خداوند وجود محض و مطلق است که هر کمالی را واجد است و امکان ندارد هیچ کمالی را فاقد باشد.
نیز به اثبات رسیده است که افعال چنین وجودی در دایرة زمان قرار نگرفته و به اصطلاح زمانی ومتغیر نخواهد بود.
از این دو سخن این مطلب را میتوان استفاده نمود که پس معنای اراده و خلق حق همان عشق و حب به ذات و ظهور کمالات وشئون ذاتی اوست که به آن مرتبه تجلی حق گویند ؛ زیرا از طرفی فیض و فضل برای خداوند دایمی (یا دایم الفضل علی البریه) است، و از طرف دیگرایجاد و ظهور او همیشه بدون زمان (احببت ان اعرف) است و از طرف سوم به لحاظ این که مقام مظاهر خلقی (ظهور و شئون کمالات الهی) همیشه متحقق و متحصل (فخلقت الخلق لکی اعرف) است.
از این رو، میتوان گفت ذات حق ازلاً و ابداً حالت آفرینش دارد.اما امر خلقت و آفرینش به لحاظ این که به وجود محدود تعلق میگیرد، رنگ حدوث پیدا میکند.
بنابراین نمیتوان گفت خداوند پیش از آفریدن به چه کاری مشغول بود، زیرا آن نوع وجود در هیچ وقتی از اوقات
از عشق و پرتو افکنی و تجلی خالی نبوده است.(۲)
پینوشتها:
۱. مرتضی مطهری، مجموعه آثار، ج ۶، ص ۱۰۵؛ مصباح یزدی، آموزش فلسفه، ج ۱ و ۲.
۲. محیالدین مهدی الهی قمشهای، حکمت الهی، ج ۱، ص ۲۸۳.
این داستان از چند جهت دارای
این داستان از چند جهت دارای تناقض روایی ست..اول اینکه اگه فرشتگان قبل از خلق انسان میدانستند که انسان فساد و خونریزی میکند در نتیجه میدانستند که شیطان هم وسوسه اشان میکند ! این یعنی اینکه قبل از وجود آدم و قبل از سجده ی انسان ، همه شان پیشبینی میکردن که شیطان هم تخطی خواهد کرد ! و حتی خود شیطان که فرشته بود میدانست که باید اعتراض بکند تا هم خود نابود شود و هم پازل اختیار بین خیر و شر شکل بگیرد تا فسا و خونریزی شکل دهد و غیره ! که این تناقض بزرگ است و تازه به عدالت خدا هم راه ندارد ! و دووم اینکه اگر قبلا" انسانهایی میزیسته اند، پس اونارو کی از راه به در کرد تا فساد و خونریزی کنند؟؟ یک فرشته ی دیگر؟؟؟! و تناقضایی ازین جنس !
سلام.
سلام.
بلی خدا از قبل از همه چیز آگاه بوده است ولی باید توجه داشت : علم خدا به افعال اختیارى انسان موجب جبر نیست، زیرا: علم خدا بر این تعلق گرفته است که هر علتى با ویژگى خاص خود کار کند و یا هر حادثه و رویدادى از سبب ویژه خود سر بزند، مثلاً علت فاقد شعور به طور جبر کار صورت دهد، و فاعل مختار، با کمال اختیار و آزادى انجام وظیفه کند. در این صورت باید قبلاً از واقعیت این علت آگاه شویم، آن گاه درباره مجبور و مختار بودن آنها داورى کنیم. از این جهت مىگویم علل بر دو نوعند: ۱- علل طبیعى ناآگاه مانند خورشید و ماه و آتش.
۲ - علل طبیعى آگاه و آزاد مانند انسان.
علم خدا در قسم نخست بر این تعلق گرفته است که این گونه از علل بدون آگاهى و آزادى، مبدأ آثار ویژه خود گردند. آفتاب بدون آگاهى بیفروزد و ماه بدرخشد، در حالى که علم خدا در بخش دوم بر این تعلق گرفته است که با کمال آگاهى و در عین اختیار و آزادى مبدأ یک رشته کارها باشد. این گونه علل به حکم تخلفناپذیرى علم خدا، حتماً یک رشته کارهاى خوب و بد را انجام مىدهند. اما با قید آگاهى و با ویژگى آزادى. چنین علم پیشین، نه تنها مایه جبر نیست، بلکه تأکید و تأئید کننده اختیار است و به حکم تخلف ناپذیرى علم خدا باید فعالیت این نوع علل با این دو ویژگى و دو قید علم و اختیار کارى را صورت دهند. اگر به غیر این نحو تحقیق پذیرد، علم خدا تخلف مىپذیرد. (۱)بنابراین خداوند در ازل عالم است که انسان با اختیار وآزادى خود کارى را انجام مىدهد یا آن را ترک مىکند.
پس در این جا هم علم الهى حفظ شده و هم اختیار و آزادى انسان و این دو با هم منافات ندارد، بلکه علم ازلی به صورتی که گفتیم، تأیید کننده اختیار انسان است.
به عبارت دیگر: خداوند در ازل آگاهى دارد که یک کار با علل و شرایط خاص خود در یک زمان و مکان خاصى صورت مىگیرد که از جمله آن علل و شرایط، اختیار و آزادى انسان است، پس خداوند آگاهى دارد که آن کار با اختیار انسان و با شرایط دیگر انجام مىشود و این مسئله هیچ ضررى به اختیار و آزادى انسان نمىزند.
افزون بر این وجدان آدمى مىگوید که انسان مختار است. همه ما وجداناً درمىیابیم که در کارها مانند ماشین خودکار نیستم، که بدون اختیار و تصمیم و اراده یک سلسله کارها از ما صادر گرد، بلکه کاملاً محسوس است که کارها با اختیار و آزادى خودمان انجام مىگیرد، نیز مکلف بودن دلیل آزادى انسان است.
تکلیف که اساس هر مکتب دینى و اخلاقى بر آن استوار است، با جبر نمىسازد. اگر مردم در کارها مجبور باشند، دیگر امر و نهى، پاداش و کیفر، بهشت و دوزخ مفهومى نخواهد داشت. صحیح نیست به کسى که نمىتواند از کارى خوددارى کنند، بگویند خوددارى کن. این گونه تکلیف از انسان عاقل صادر نمىشود، چه رسد به خداوند حکیم. پس مسئله تکلیف بهترین شاهد است که اسلام و سایر مذاهب آسمانى، هیچ کدام آیین جبرى نیستند.
پینوشتها:
۱.جعفر سبحانى، منشورجاوید، ج ۴، ص ۳۳۸
(متن اصلاح شده)
سلام
سوال من در مورد اختیار و جبر انسان نبود ، سوال من درباره ی تناقض روایی داستان خلقت و بحثی که بین فرشته ها و خداوند شروع شد ، و در نهایت موجب اعتراض و نافرمانی شیطان شد ! اینکه اگر فرشتگان قبل از خلق انسان میدانستند که انسان فساد و خونریزی میکند در نتیجه میدانستند که شیطان هم وسوسه اشان میکند ! این یعنی اینکه قبل از وجود آدم و قبل از سجده ی انسان ، همه شان پیشبینی میکردن که شیطان هم تخطی خواهد کرد ! و حتی خود شیطان که فرشته بود میدانست که باید اعتراض بکند تا هم خود نابود شود و هم پازل اختیار بین خیر و شر شکل بگیرد تا فساد و خونریزی شکل دهد و غیره ! که این تناقض بزرگ است و تازه به عدالت خدا هم راه ندارد ! و دووم اینکه اگر قبلا" انسانهایی میزیسته اند، پس اونارو کی از راه به در کرد تا فساد و خونریزی کنند؟؟ یک فرشته ی دیگر؟؟؟!البته خودم نظریه ی تناسخ رو برای جواب بی ارتباط نمیدونم ، و به عدالت خدا هم نزدیکه ، و از نظر علمی هم پدیده ی چند جهانی و دنیا های موازی و نظریه ی ابر ریسمانها رو هم توجیح میکنه ، و با اسلام هم ضدیتی نداره ( توضیح در پی نوشت ) البته توضیح قبل شما درباره ی جبر و اختیار ، بخاطر چرای محکومیت بشر از اول بر زمین بود و نبودن در بهشت !
پ.ن درباره ی تناسخ :
چرا که در جاهای مختلف دیدم خداوند میفرماید ما شمارو میمرانیم دوباره زنده میکنیم و باز میمیرانیم و زنده میکنیم ، آیاتی ازین دست .. و اینکه در انتهای تناسخ وقتی کار انسان در شرایط و زندگی های گوناگون تمام شد ، انسان دیگر فرصتی برای بازگشتن ندارد ، چرا که در همه ی شرایط بوده است و امتحانش را پس داده است ، وحجت خدا هم از بودن انسان و در شرایط مختلف بودنش و معنی عدالت هم تمام شده است ! و در مورد همینم خدا میفرماید در پاسخ کسانی که از خدا میخواهند دوباره به زندگی برگردند و تا جبران کنند (ینی این توقع هست بخاطر زندگی های مکرری که داشتن که این خواسته مطرح میشود حتما") که خدا دیگر امکانپذیر نمیداند ! به نظرم تناسخ نه تنها تناقض با اسلام ندارد بلکه به عدالت خدا هم نزدیکتر است و برای یه سری پدیده ها از جمله پدیده های علمی هم قابل تو جیح است ))
ممنون از وقتی که میذارید ..
((متن پایین حاشیه ایی است))
بشری که در بهشت بود ، خداوند توصیه کرد میوه ی ممنوعه را نخورد ، و شیطان خیرخواهت نیست ، و بعد شیطان در ظاهری زیبا و با قسم به نام خدا انسان را وسوسه کرد ، و انسان میوه ی دانش (اختیار) را خورد ! و به زمین سقوط کرد برای اختیار و دانش ! (البته لازم بود چون جز این نه اختیار معنی داشت نه دانش کسب میشد ) جالب اینجاست که الان به اسم همین مذهب ، هم جلوی اختیار گرفته میشود هم دانش ! که این خود تناقض بزرگیست که موجب ضربه به دین و مذهب شده و فوج فوج روی گردان ! خریدن یک تلوزیون را فرض را بگیرید ، کارخانه ی سازنده اش که کاملا" محیط و عالم بر این است که محصولش چطور کار میکند و چگونه و در چه موارد بهترین کارایی را دارد تمام مشخصات فنی محصول و نحوه شرایط استفاده بهتر را در دفترچه ایی ثبت میکند تا مشتری با علم آن ، بهترین بهره را از محصول ببرد ، پس خداوندی هم که مخلوقش را ساخته و با کارکرد آن واقف است به خوبی محیط است ، که انسان مختار ، جبر نمی پذیرد ، و جبر باعث گریز او میشود حتی در دین ! (حداقل تاوان اختیار را با انتخاب میوه ی ممنوعه و کوچ بر زمین داده است !) و فلسفه ی بهشت و جهنم هم در دنیایی دیگر برای همین مختار بودن او در این عالم است !
و جالبتر اینکه دانش در سایه ی اختیار میسر میشود ! یعنی این دو کاملا" بهم نیاز دارند ! یعنی یک حساب دقیق !
وقتی جبر وارد دین میشود ، تمام این معادلات بهم میخورد ! چرا که ذاتا" و به صورت کارخانه ایی انسان جبر پذیر نیست ، و جبر در هر پوشش و لباسی هم که باشد ، جای جاذبه ، دافعه ایجاد میشود ! حتی اگر "حق" باشد !
به نظرم بخاطر همین بود که همه ی پیامبران مظهر نرمی و مهر و عطوفت بودند..به طوری که جواب پیغمبر به سنگهایی که بچه های کافران به وی میزدند و جراحت وارد میکردند فقط لبخند بود و زبان نرم !
سلام.
سلام.
اولا - شیطان از جنیان است، نه از فرشتگان. در آیه ای بر جن بودن ابلیس تصریح شده است: "فسجدوا الا ابلیس کان من الجن ففسق عن امر ربّه ; تمام فرشتگان سجده کردند جز ابلیس که از جنس جن بود.. . ". (۱)
در ثانی - در باره انسان های پیشین اطلاع دقیق در دست نیست که چگونه بوده وچه کسی آنان وا دار به خون ریزی نموده است ؟
از این گذشته راه علم فرشتگان به فساد بشر تنها خون ریز بودن نسل قبل انسان ها نیست ممکن است آنها بر اساس علم پیشین خود از خون ریزی و فساد اولاد آدم آگاه بوده است بخصوص این که فرشته مجرد است و موجود مجرد از علم پیشین بر خور دار است .
پی نوشت ها:
۱. کهف(۱۸) آیه۵۰.
اولا" که بر طبق مستندات و
اولا" که بر طبق مستندات و آیات از قران و نهج البلاغه که او "یک فرشته بود" شیطان ! در ثانی با توجه به چیزی که به فرمایش شما " اطلاعش در دسترس نیست " قطع بر یقین در مورد چیزی حکم صادر میکنید که اطلاعش مجهول و در د سترس نیست؟؟ سوای همه ی این اتفاقات ،بنا بر فرمایش شما مگر ابلیس به ذات و وجود خدا قسم نخورد که همه را گمراه میکند ، مگر جز به پیروان خاص او؟؟! پس چطور با اینکه گیریم با وجود همه ی اطلاعاتی که در دسترس نیست !، و با توجه به فرمایش شما و روایات که می گوید در بهشت ، ابلیس در ظاهری زیبا ظاهر شد و به آدم قسم جلاله (خداوند و راستگویی) خورد که از طرفش وخیر خواه توام ، و اورا فریفت ، و باعث مهاجرت انسان از بهشت به زمین شد ، برای دانش و صد البته به اختیار ، اونوقت به هرکسی در زمین بخاطر ظاهر زیبای معنوی اش ، و قسم جلاله اش که خیر خواه ماست و از طرف خداوند است، کاملا" به چیزی که اظهار میکند مومن و بی اختیار باشیم ؟؟!!!!!! لطفا" پاسخی بی طفره بدهید . ممنون از توجه شما
سلام .
سلام .
گر چه در نهج البلاغه در خطبه قاصعه به فرشته بودن ابلیس اشاره شده که آنهم توجیه خاص خود را دارد ولی در هیچ جای قران نیامده ابلیس فرشته بوده بلکه بر عکس بر جن بودن او تصریح شده است .
مثلا قرآن کریم فرمود :«فسجدوا الا ابلیس کان من الجن ففسق عن امر ربّه؛ تمام فرشتگان سجده کردند جز ابلیس که از جنس جن بود» .(۱)
دلیل دیگر بر جن بودن آن است که فرشتگان پاک و معصوماند، ولی ابلیس معصیت کرد.
دلیل سوم آن است که ابلیس از آتش آفریده شد، چنان که قرآن از او حکایت میکند که گفت :«مرا از آتش آفریدی و آدم را از خاک».(۲) اما فرشتگان به بیان پیامبر(ص)از نور آفریده شدهاند.(۳) قرآن مجید خلقت جن را از شلعههای آتش میداند.(۴)
دلیل چهارم آن است که ابلیس دارای اولاد و ذریه است . قرآن مجید میفرماید: «ابلیس و فرزندانش را که دشمنان شمایند، دوستان خود میگیرند»(۵) فرشتگان فرزند ندارند. خداوند متعال میفرماید:«فرشتگان را که بندگان خدای رحمانند، مؤنث شمارند! مگر موقع خلقت ایشان حضور داشتند؟!».(۶)
از طرفی روایاتی از پیامبر اکرم (ص)و امامان : رسیده است که بر جن بودن ابلیس دلالت دارد. از امام صادق (ع)در مورد ابلیس سؤال شد که آیا از فرشتگان بود؟حضرت فرمود:«ابلیس از جن بود، ولی همراه فرشتگان بود، آن چنان
که آنها فکر میکردند از جنس آنان است، ولی خدامی دانست از آنها نیست».(۷)
در تقدیر الهی از ابتدا مقدّر آن بوده که انسانها روی زمین زندگی کنند و کمال و سعادت و خوشبختی خود را روی زمین با اختیار خود به دست آورند. خداوند از ابتدا به ملائک فرموده بود که من روی زمین جانشین قرار میدهم،(۸) پیش از آن که در بهشت قرار گرفتن انسان مطرح باشد.
پینوشتها:
۱. کهف (۱۸) آیه ۵۰.
۲. اعراف (۷) آیه ۱۲.
۳.کنز العمال ، ج ۶ ص ۱۳۶.
۴. الرحمن (۵۵) آیه ۱۵.
۵. کهف (۱۸) آیه ۵۰.
۶. زخرف (۴۳) آیه ۱۹.
۷. تفسیر نمونه ، ج ۱۲ ص ۴۶۷.
۸- بقره (۲) آیه ۲۸.
((در تکمیل پست قبل از منظر
((در تکمیل پست قبل از منظر علمی))
گوناگونی خلقت
در محدوده دید ما با ابزارهای رصد امروزی به جهان ما ، و توجه به سرعت نور ، ۳۵۰ میلیارد فقط کهکشان بزرگ دریافت شده ، یعنی حدود به ۵۰ برابر تعداد کل انسانهای رو زمین ! یعنی ۳۵۰ میلیارد محدوده ی جهانی مختلف که به صورت خلاصه ۲۵ میلیارد گروه کهکشانی ! و باتوجه به توجیح علمی از پدیده ی چند جهانی، یعنی کل ۳۵۰ میلیارد کهکشان (۲۵ میلیارد گروه کهکشانی ) اگر در یک حباب باشد ، " کل جهان ها " باز تشکیل شده از میلیاردها حباب مجموعه کهکشانی دیگر ! یعنی میلیاردها میلیارد جهانهای مختلف البته با قوانین مختلف و باز البته شاید با موجودات و خلقتهای مختلف ! درک این وضعیت خیلی سخت است چرا که ما در محدوده ی درکی و "حواسی" ۴ بعدی هستیم ، در صورتی که فقط در همین جهان تا بحال علم ثابت کرده ، ابعاد همین جهان باید حدود ۱۲ بعد باشد (ده بعد فضا و دو بعد زمان در نظریه ی اف) تا معادلات فیزیک کوانتوم درست در بیاید ! و این ابعاد میتواند حتی تا ۲۶ بعد باشد !!! این یعنی احتمال وقوع هر نوع پدیده های عجیب و غریب و البته موجودات عجیب با یکسری قوانین نامتعارف دیگر که حدود درک ۴ بعدی ما نیست ! حال اگر این قاعده را به کل جهانها تعمیم بدهیم یعنی امکان مطلق وقوع میلیاردها میلیارد پدیده ها و حتی مخلوقها و حیاتها و موجودات ودنیاهای نامتعارف با اصول قوانین فیزیکی نامتعارف دیگر ! حالا آیا با عقل جور در می آید خدایی که باعث وجود این پدیده های بس متفاوت و گوناگون و متعارف و نامتعارف و بی نهایت بزرگ شده ، در عرش خلقتش ، در ازل فقط ۳ نوع مخلوق (انسان ، فرشته ، جن ) هست "۱" یا داشت ؟؟!!!
۱-در کوانتوم و با توجه به نظریه اف ، و دو بعد زمانی ، و حتی بقول انیشتین : زمان به صورت خطی ، فقط یک توهمه ! در واقع "هست" فعل درست تریه ! به نظرم این نوع تفکر خیلی ساده انگاریه و منطقی بوده متناسب با هضم ۱۴۰۰ سال پیش.. و خداوند در سه دسته ی کلی مخلوقاتش رو که در عرش هستند خلاصه کرده ..
سلام
سلام
بر خلاف تصوری که در سوال اشاره شده
مخلوقاتی که خداوند آفریده محدود به این سه نوع یاد شده در سوال نیست
بلکه هستی بی کرانه عالم همه در علم الهی و در گستره عالم آفریده اوست
نظرات