آیا برای جبران حق الناس می‌شود قرآن ختم کرد و ثوابش را هدیه کرد؟

آیا می توانم در ماه مبارک رمضان یک دور ثواب ختم قرآن را برای از بین بردن حق الناس هایی ( مثل پارک نامناسب ماشین یا بوق زدن بیجا یا...) که امکان حلالیت طلبیدن نیست یا حق الناس هایی که انسان شرم دارد به صاحب حق بگوید و حلالیت بطلبد هدیه کنم تا در روز قیامت افراد با دیدن ثواب آن مرا حلال کنند؟ آیا این روش می تواند نوعی رد مظالم باشد؟

به نام خدا و با عرض سلام؛
برای پاسخ به این سوال لازم است بدانیم حقوق دیگران بر گردن ما دودسته اند: حقوق مالی وحقوق معنوی.
پس از اینکه فرد خطاکار متوجه اشتباه خود شد و در صدد توبه و جبران گذشته برآمد لازم است حقوق ضایع شده را به طریق ممکن جبران نماید.
حقوقی که با پرداخت رد مظالم جبران میشوند حقوق مالی هستند که به دلایل مختلف از جمله عدم دسترسی به صاحب حق، ترس از ایجاد دشمنی و اختلاف و یا عدم اطمینان از مبلغ ذقیق آنها امکان جبران مستقیم وجود نداشته باشد که در این گونه موارد لازم است مبلغی را مانند صدقه ولی با عنوان رد مظالم به دفاتر مراجع تقلید و یا کمیته امداد پرداخت کنیم.
ولی اگر حقوق از دست رفته، معنوی و غیر مادی باشند اگرامکان طلب حلالیت از فرد وجود داشته باشد، ابتدا رضایت وی را جلب کنیم در غیر این صورت استغفار برای وی و هدیه اعمال نیک به صاحب حق میتواند راهی برای جبران مافات باشد.

با آرزوی قبولی طاعات و عبادات و التماس دعا.

دیدگاه‌ها

سلام..من ۱۴ سالمه و تا قبل از یک ماه پیش غیبت میکردم..اما الان پشیمانم و توبه کردم..میخواستم ببپرسم اگر کار خوبی انجام دهم و به شخصی که غیبت اورا کرده ام هدیه کنم خدا مرا میبخشد؟ویک سوال دیگر داشتم اگر هر ۱۲ ماه سال رو قرآن ختم کنم و ثوابش رو هدیه کنم قبول است یا فقط ختم قرآن ماه رمضون قبول است؟

تصویر شهر سوال

با عرض سلام
قبل از هرچیز به شما دوست گرامی به خاطراین توجه و توبه تبریک می گویم واز خداوند توفیقات روزافزون حضرتعالی را خواستارم.
در مورد چگونگی توبه از گناه غیبت توصیه میکنم به پرسش و پاسخ زیر در آرشیو مرکز ملی پاسخگویی سری بزنید.
http://www.soalcity.ir/taxonomy/term/106

در آنجا خواهید دید که برای جبران غیبت لازم است اگر امکان دارد از شخص مربوطه حلالیت طلب نمایید و به عنوان کفاره باید برای او استغفار کنید.
توبه از غیبت چگونه است؟
هدیه کردن اعمال نیک به خصوص ختم قرآن ( چه در ماه مبارک باشد چه سایر ایام) بااینکه در این مورد مطرح نشده است اما مطمئنا بی تاثیر نخواهد بود، گذشته از اینکه هر عملی اگر به نیت هدیه به شخص دیگر انجام شود ثوابش قبل از او به انجام دهنده ی آن عمل خواهد رسید.
موفق باشید.

با عرض سلام و خسته نباشید . بنده تعدادی از مطالب سایت شما رو کپی کردم . امید وارم که حلال کرده باشید .

اگر رضاییت نداشتید لطفا به ایمیل بنده اطلاع دهید

تصویر شهر سوال

با سلام
اشکالی ندارد. البته اگر استفاده اینترنتی است وامکانپذیر بود منبعش هم ذکر گردد.

موفق باشید

باسلام:
اگر کسی پولی را دزدیده باشد و بعد از مدتی پشیمان شده باشد ولی به خاطر شرم و مسائلی از قبیل آن نتواند مبلغ دزیده شده را مستقیما به صاحبش دهد آیا میتواند آنرا به نحوی که صاحب مال دزدیده شده متوجه نشود سرجایش بگذارد؟

تصویر پاسخگو

با سلام
مهم این است که پول برداشته شده به صاحبش بازگردانده شود . مستقیم یا غیر مستقیم آن فرقی نمی کند .

سلام علیکم
۱. اینکه گفته شده فقط برای حقوق مادی می توان رد مظالم داد، این صحیح نیست و برای حقوق معنوی هم می توان رد مظالم داد.(مثلا کسی پایش خیلی بوی بد می دهد و وارد مکان عمومی میشود، مثل نمازخانه،برای این کار می تواند، ردمظالم بدهد
۲. فرموده بودید که «عدم اطمینان از مبلغ ذقیق آنها، می تواند، ردمظالم بدهد»که این پاسخ شما کمی گنگ است، بهتر است این گونه گفته شود: اگر شخص را بشناسد و به او دسترسی دارد باید تا جایی که یقین دارد که مبلغ به شخص بدهد، اگر به شخص دسترسی ندارد، یا نمی شناسد، آن جاست که باید ردمظالم بدهد.
۳. فرموده بودید که می تواند ردمظالم را به کمیته ی امداد بدهد، برای دادن ردمظالم، باید هربار که می خواهد ردمظالم بدهد، از مرجع اجازه گرفته شود، اگر مرجع اجازه دادند، می توانند، به هرجایی که مرجع اجازه دادند، بدهند.

تصویر پاسخگو

با سلام و تشکر از دقت نظر شما
۱- رد مظالم بر طبق فتوای همه مراجع در تضییع حقوق مادی است و برای امور معنوی که عرفا قابل قیمت گذاری نیست ، باید طرف استغفار کند یا اگر هم می خواهد صدقه ای به نیت افراد بدهد ، این اختیاری است .
۲- به نظر ، توضیحی که در متن آمده گنگ نباشد . شما یک بار دیگر متن را بخوانید متوجه این نکته خواهید شد .
۳- برای پرداخت رد مظالم کافی است یک بار از مرجع تقلیدتان اجازه بگیرید و برای پرداخت های بعدی نیازی به اجازه جدید نیست.
موفق باشید

سلام وقتتون بخیر من ۲سال پیش با اقا پسری اشنا شدم و قول و قداری برای ازدواج گذاشتیم ولی بعد مدتی متوجه شدم که ازدواج ما پایان خوشی نداره و حتی ممکن باعث نابودی هر دو و خانواده هامون بشه سعی در تمام کردن رابطه داشتم حتی به طوری که وقتی خانواده خود پسر دلایلم شنیدن دعوتم کردن که قاطع باشم و تموم کنم ولی حالا پسرشون هی نفرینم میکنه و میگه نمیبخشمت من باید چطور حق و ناس و ادا کنم

تصویر پاسخگو

با سلام حضور شما خواهر گرامی
به هم زدن چنین رابطه ای و بر هم زدن چنین قول و قرارهایی ، نه تنها حق الناس محسوب نمی شود ،بلکه عین ثواب و خیر است .
نگران نفرین ها و غر و لندهای اون آقا پسر هم نباشید . چون علاقه مندی بی هدف نمی گذاره واقعیات رو خوب ببینه .
موفق باشید

سلام من چندین سال پیش که حدود ۱۰ یا ۱۲ سال داشتم در هنگام دوچرخه سواری به علت بی توجهی دسته ترمز دوچرخه ام که پلاستیکی و به رنگ سیاه بود به ماشین پیکانی برخورد کرد و ردی قابل توجه بروی ان ماشین انداخت و سریع فرار کردم و الان که ۱۵ سال دارم متوجه این شدم که این کار حق الناس است و باید حق صاحب ماشین ادا شود ولی من او را پیدا نمی کنم و از حال او مطلع نیستم که از او طلب حلالیت کنم در این مورد باید چه کاری انجام دهم لطفا کمکم کنید.

تصویر پاسخگو

با سلام
الان که دسترسی شما به صاحب ماشین امکان ندارد ، به اندازه خسارتی که به ماشین ایشان زدید ، از طرف ایشان ردّ مظالم یعنی صدقه به فقیر بدهید .
در این صورت شما از مدیونی این شخص بیرون می آیید .

سلام
اگر من درصف نانوایی دوستی داشته باشم و دوست من جلوتر از چند نفر دیگر باشد و من ازدوستم درخواست کنم که برای من نان بگیرد آیا با نان گرفتن دوست من برای من این کار حق ناس است؟
لطفا جواب بدید.

تصویر شهر سوال

با سلام
بله حق الناس است.

سلام
براي اولين بار تو زندگي سر نويت دكتر با آقاي ميانسالي يكم با خشونت صحبت كردم.مشكل اين بود كه سيستم چهار تا شماره ۷داده بود و من شماره ۸ بودم .من اعتراض كردم و گفتم كه بعد از دو تا از كساني كه شماره ۷ دارند .نويت من باشه كه آقاي ميانسال گفتن نه و شروع كردن به انتقاد از سيستم كه من به ايشون گفتم خوب آقا بسه ديگه نوبت شماست ديگه تموش كنيد .البته مامانم ميگن خيلي با صداي بلند گفتي و عصباني شدي . افسوس من اينكه كاش از آقا ميانسال معذرت خواهي مي كردم .آخه تقصير بنده خدا نيود سيستم اشتباه كرده بود.خيلي از حق الناس ميترسم.حالا براي جبران اين رفتار دور از ادب چكار بايد بكنم .خيلي ناراحتم .باتشكر

تصویر پاسخگو

با سلام و تبریک بخاطر داشتن این روحیه زیبای معنوی
دوست عزیز ، اگر آن شخص میانسال را می شناسید ، از خودش حلالیت بطلبید .
اما اگر ایشان را نمی شناسید و دیگر ایشان را نمی بینید ، بهتر است به نیات از ایشان استغفار کرده و برایشان صدقه بدهید .
بدین گونه ان شاالله این حق از عهده شما برداشته خواهد شد .

با سلام. من وارد یک سایت مستهجن شدم. و قصدم گناه بود. ولی به طور اتفاقی چشمم به صحنه ی تجاوز خورد. من نمیخواستم تجاوز ببینم. و نمیدونستم این جوری میشه. حالا عین ... پشیمونم. چند روزه حالم گرفته. اصلا نمیدونم اونی که بهش تجاوز شده از چه دین و مذهبی هست. شاید کافر باشه. ولی به خدا قصدم دیدن تجاوز نبود. حالا باید چه کار کنم. براش طلب استغفار کنم؟ یا توبه کافیه

تصویر soalcity

سلام
باید توبه نمود. اما توبه یعنی پشیمانی حقیقی که انسان را از ارتکاب مجدد، به طور جدی بازدارد.

دوست عزیز صورت مسله رو پاک نباید کرد. شما به قصد لذت بردن وارد سایت شدید و حالا فقط از صحنه تجاوز ناراحتید؟ اگر صحنه تجاوز نبود چه؟ گناهتان را میکردید و تمام! کلا باید توبه کنید و وارد این جوت سایت ها نشوید.

پس یعنی استغفار برای اون ها نیازی نیست؟ تنها با توبه ی من حل میشه؟

تصویر پاسخگو

چون ایشان را نمی شناختید ، همین که توبه کنید و واقعا پشیمان باشید ، انشاءالله گناه شما بخشیده خواهد شد .

سلام
اگر مالی را در ایام نوجوانی و جهالت دزدیده باشی و بعد از گذشت چندین سال در صدد جبران ان باشی ولی ترس از ابرو و دشمنی ناشی از واقعیت داشته باشم
میتوانم صدقه دهم از طرف شخص مقابل یا ...
خواهش میکنم راهنماییم کنید که ابروم حفظ بشه تو این قضیه و از خودخوری عذاب وجدان هم بیرون میومدم.

تصویر شهر سوال

سلام علیکم
در مورد گناه حق الناس می بایست هم ضرر زده شده جبران شده و حلالیت هم خواسته شود و هم به درگاه الهی توبه نمود.اما اگر مانعی مانند چیزی که شما گفتید باشد می توانید حلالیت نخواهید،اما باید به درگاه الهی توبه کرده و خسارت زده شده جبران شود. برای جبران کردن باید یا عین مال (اگر موجود است)و یا مبلغش را به دست صاحبش برسانید. می توانید اینکار را به صورت ناشناس انجام دهید.یا پول را در منزلش بیندازید و یا برایش با اسم مستعار پست کنید و یا به حسابش واریز کنید.به هر حال باید مال به صاحبش بازگردد.

با سلام پسری هستم ۱۷ ساله که مدتی بدون در نظر گرفتن حق الناس و حرام بودن این کار بدون اطلاع همسایه از اینترنت ایشان استفاده میکردم و هم اکنون پشیمانم و می خواهم جبران کنم آیا مقداری پول که احتمالا بیش از مقداری است که استفاده کردم را همراه با نامه ای برای حلالیت به داخل خانه همسایه بیندازم یا راه دیگری نیز وجود دارد زیرا نه همسایه را دقیقا میشناسم و نه تهیه آن مقدار پول برایم ممکن می باشد با تشکر.

تصویر شهر سوال

سلام وقت بخیر
شما الان اون همسایه رو میشناسید یا نه؟

متاسفانه هم اکنون دقیق نمیدونم ولی با پرس و جو احتمالا میتونم ایشان را بیابم ولی اگر راه دیگه ای که مطمءن تر باشد وجود دارد ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید.

تصویر شهر سوال

با سلام
اگر میتوانید با پرسوجو پیدا کنید، همینکار رو بکنید و بعد از پیدا کردن بصورت ناشناس میتوانید در پاکتی قرار داده یا در منزلشان بیاندازید یا پست کنید و در نامه ای توضیح دهید. و یا حضورا منزلشان رفته و ماجرا را بازگو کنید.
اگر نمیتوانید پیدا نمائید بهتر است به نیت از ایشان استغفار کرده و برایشان صدقه بدهید. ان شاالله این حق از عهده شما برداشته خواهد شد.

با سلام
۲۳ سالم هست و در این مدت به خاطر مشکلات خانوادگی بسیار غیبت و تهمت کرده و شنیده ام. حالا بسیار پشیمانم و بسیار از حق الناسی که بر گردنم هست می ترسم. بعضی ها را می شناسم و شماره هم از آنها دارم ولی به خاطر آبرو در فامیل و دوستان نمی توانم حلالیت بگیرم از طرفی یکی از دوستانم که سر مسئله ای روابطمان را قطع کردیم از من دلگیر هست من هر ناراحتی که داشتم بخشیدم اما فکر نکنم که او مرا حلال کرده باشد. نگران آن هستم که از او طلب حلالیت کنم ولی باز مرا نبخشد اگر این اتفاق پیش آمد با اعمال نیک مثل روزه گرفتن و استغفار حق الناس او برمن و همچنین نسبت به بقیه کامل و پاک برداشته می شود؟
بسیاری از نماز های گذشته ام را اصلا خوب نخواندم طوری که در بسیار آن فکرم هر جایی غیر نماز بود نزدیک دوسال است که سعی می کنم در نماز تمرکز کنم گاهی خوب می خوانم ولی بعضی اوقات واقعا کنترل ذهن از دستم خارج میشود وسایل خاصی هم اطرافم نیست که حواسم را پرت کند. حال آیا برای قبولی نماز ها باید قضای آنها را به جا آورم یا با اعمالی مثل زکات می توان آنها را قبول کرد؟
لطفا پاسخ را به ایمیلم ارسال نمایید.

تصویر شهر سوال

سلام علیکم
جنابعالی چند سوال مطرح کرده اید که به ترتیب به آنها پاسخ می دهم:
۱-در مورد حق الناس های غیر مالی که گفته اید،باید علاوه بر توبه که پشیمانی از گناه و تصمیم بر عدم بازگشت به گناه است باید از فردی که مورد ظلم واقع شده است حلالیت طلبید حال اگر این حلالیت طلبی با مانع مهمی مثل آبرو ریزی و یا دعوای خانوادگی روبرو شود همان توبه و استغفار کافیست و می توان برای اطمینان از بر طرف شدن حق الناس کارهای خیری انجام داد و به فرد مورد نظر هدیه کرد.مثلا قرائت قرآن و صلوات فرستادن یا صدقه دادن به فقرا و کارهایی از این دست.
۲-در مورد ناراحتی دوستتان اگر حق الناسی غیر مالی در این رابطه بر گردنتان هست باید از او حلالیت بطلبید و اگر قبول نکرد می توانید همان کارهای خیر را برای او نیز انجام دهید.
۳-نیازی به قضای نمازهایی که گفته اید بدون حضور قلب خوانده اید نیست،نکته مهمی که باید بدانید اینست:دلی که در طول روز یاد خدا را نیز داشته باشد به همان میزان در نمازش نیز حضور قلب خواهد داشت.مهمترین شکل یاد خدا گناه نکردن است.
ان شاء الله موفق باشید.

سلام من با آقا پسری آشنا شدم و فک میکردم به ایشان علاقه دارم ولی بعد از چند روز متوجه شدم که حس من علاقه نیست اخلاق و رفتار ما با هم مطابق نیست و ایشان مورد تایید خانواده من نیستند و رابطه ما منجر به گناه میشد من هم رابطه رو بهم زدم ولی ایشان منو نفرین میکنن و میگن چون دلشون رو شکستم حلالم نمیکنن و ازخدا میخان تو زندگیم همیشهشکست بخورم چند بار طلب حلالیت کزدم ولی حاضر به حلال کردن نیستن حالا میخام بدونم آیا راه دیگه ای هم هست برای جبران ؟من در شرایطی هستم که برای آیندم دارم میجنگم حالا میترسم نفرین ایشون باعث بشه من شکست بخورم و زندگی خوبی نداشته باشم

تصویر پاسخگو

با سلام خدمت شما خواهر گرامی
در درستی یا نادرستی رابطه ای که با یک نامحرم ایجاد کردید ، فعلا بحثی ندارم .
اما در پاسخ شما یاید عرض کنم حلالیت طلبیدن و ترس از نفرین طرف مقابل در جایی است که حقی از ایشان ضایع کرده باشید .
در موردی که شما گفتید چنین حقی از کسی ضایع نشده و حرفهای این گونه ای ایشان برای این هست که احساسات شما را برانگیزد تا شما ایشان را ترک نکنید .
اگر حس می کنید ایشان برای ازدواج با شما مناسب نیستند ، شجاعانه تصمیم به قطع ارتباط بگیرید و هیچ نگران نفرین و ... ایشان نباشید که اثری نخواهد داشت .
در نهایت اگر خواستید خیالتان آسوده باشد ، مقداری صدقه به فقیر بدهید که دفع بلای احتمالی هم کرده باشید .
موفق باشید

سلام ممنون از پاسخگوییتون این که ایشون ادعا میکنند من دلشون رو شکستم حقی رو به گردن من نمیذاره؟

تصویر پاسخگو

عرض کردم به ادعای ایشون چیزی ثابت نمیشه . خواستید خیالتون راحت بشه از طرف ایشون مقداری صدقه بدید دیگه حقی به عهده شما نخواهد ماند .

سلام من بکى دختر هستم که مدتى به مسائل حق الناش خيلى حسلس شدم سه تا سوال دلشتم
من چند وقت پيش کتاب رنانى که تازه منتشر شده بود رو خريدم خودم کمى از اون رو خوندم و به ييکى از دوستام امانت دادم تا بخونتش در همون حين شک کردم که نکنه صاحب اثر راضى نبوده و منو دوستم گناه کرديم و اون بايد خودش کتاب رو مى خريد دو صورتى که من کتاب رو خريدم و با رضايتم امانتش دادم.تکليفم چيه
دومى: توى دبيرستان ما دخترى درس خون هست که طرز نطالعش جالب توجهه و تقريبا همه هم مى شتاسنش با دوستام بودم که به حالت به نظر خودم مسخره کردن حالتش خرف زدم ولى واقعا قصد توهين نداشتم و پشيمونم .دوستم گفت غيبتشو نکن منم ازش تعريف کردم و ته دلم ترسيدم . نتونستمم باز اون دختر حلاليت ببخوام چون از من بزرگتر هست و احتنملا واکتش نشون مى ده رااهنماييم کنين خواهشا
اخرين سوال: با يکى از دوستانم مشاجره بدى داشتم و پيش دوست ديگم که مى شناختش يکم درد و دل کردم دوستم گفت ولش کن بچه ى لوسيه و... با دوستم مخالفت کردم اما مى ترسم شخص غايب راضى تبوده باشه که مشکلمون رو به کسى بگم نمى دونم اگر بهش بگم فکر کنم برخورد بدى بکنه

تصویر پاسخگو

با سلام
احساسات پاک مذهبی و رعایت کردن حق الناس شما را می ستاییم .
اما پاسخ سوالات :
۱- شما وقتی کتابی می خرید مالک آن می شوید و می توانید به هر چند نفر که خواستید بدهید تا مطالعه کنند و هیچ اشکال شرعی ندارد .
۲ و ۳ - اگر حلالیت طلبیدن از آن دو نفر مشکل است یا ممکن است از شنیدن آن ناراحت شوند ، نیاز به گفتن به آنها نیست . به نیابت از آنها صدقه ای در راه خدا به فقیر بدهید و انشاءالله گناهتان بخشیده خواهد شد .

فقط در مورد سوال اولتون که در مورد امانت دادن کتاب هست باید بگم اگر این کار مشکل شرعی داشت الان تمامی کتابخانه های عمومی کشور عامل بزرگ یک گناه محسوب میشدند!!!

مدتی هست که توی سایت های مستهجن میرم یکی دو بار چشمم به صحنه ی تجاوز خورد ولی قصد من دیدن تجاوز نبود. توبه کردم ولی متاسفانه باز هم به همان سایت رفتم و فکر کنم یک تجاوز دیگر را دیدم البته غیر عمد. آیا حق الناسه ؟چه جوری گناه من بخشیده میشه؟ با توبه حل میشه؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
گناهی که شما کرده اید با توبه و قصد عدم تکرار اون عمل انشاءالله بخشیده خواهد شد و نیاز به انجام کار دیگه ای نیست .

تورو خدا زود تر جواب منو بدین دارم دیوانه میشم. میگم اون کسایی که بهشون تجاوز شده راضی نبودن .خوب این حق الناس نمیشه؟البته قبلا ۲ بار به طور غیر عمد چشمم به تجاوز خورده بود و من توبه کرده بودم ولی باز وسوسه شدم و رفتم تو اون سایت ولی قصدم دیدن تجاوز نبود. می خواستم صحنه هایی رو ببینم که ۲ طرف راضی بودن ولی البته فکر کنم چشمم دوباره به صحنه تجاوز خورد مطمئن نیستم که این آخریه تجاوز بوده باشه. ولی اگر بوده باشه تکلیف چیه؟

تصویر سید پاسخگو

دوست عزیز ، اینها همه توجیهات شیطانه که می خواد شما رو به دیدن صحنه های جنسی بکشونه .
یه بار میگه فقط صحنه هایی که هر دو طرف راضین ، یه بار میگه ببین چطور به مردم تجاوز می کنن و ...
شما از اساس دور این جور سایت ها و فیلم های جنسی رو خط بکشید .

سلام. ببخشید که دوباره سوال میپرسم ناراحت نشین آخه می خوام خیالم کاملا راحت بشه . ببینید من قصدم گناه بوده و میخواستم صحنه های مستهجن ببینم که ۲ طرف راضی باشن . ولی غیر عمد چشمم به صحنه ی تجاوز خور برای ۲ بار . ولی توبه کرده بودم. دوباره وسوسه شدم و رفتم تو همون سایت ولی دو باره یک صحنه ی تجاوز رو دیدم. می خوام بدونم این چه جوری حق الناس محسوب نمیشه. مگه حق الناس این نیست که آدم در حق کسی بدی بکند؟ خوب آخه اون ها راضی نبودن...من هم به طور غیر عمد بدن اون ها رو دیدم . وقتی راضی نیستن حق الناس نمیشه؟

تصویر پاسخگو

با سلام مجدد
اگر می خوایید خیالتون راحت بشه ضمن توبه و اظهار پشیمانی خودتون ، به نیابت از کسی که بهش تجاوز شده ، صدقه بدید و براش استغفار کنید .
موفق باشید

سلام
خسته نباشید
من با یه پسر تو وبلاگ دوست شدم
بعد مدتی از طریق گوشی و اس باهم در ارتباط بودیم
من واقعن دوسش داشتم و بهش گفتم و خلاصه مث همه ی دخترا وپسرای باهم قول و قرار ازدواج گذاشتیمبعد دتی ماه متوجه شد من دیابت دارم
و ازم شاکی شد ک چرا ازش پنهون کردم
و همش میگه من زندگیشو نابود کردم و نفرینم کرد
من قبول دارم کارم اشتباه بوده ,باید ازش مخفی نمیکردم
از اینک دلشو شکوندم ناراحتم و اینک رابطمم باهاش تموم کردم فقط برای رضای خدا
هم خیلی پشیمونم ک با پسر رابطه بر قرار کردم هم اینک ازش واقعیت زندگیمو مخفی کردم
بنظرتون من باید چیکا کنم الان؟ اون منو حلال نمیکنه و همشم فک میکنم خداهم منو نمیبخشه
توبه کردم,قران میخونم,نمازام سروقت میخونم,همش از خدا میخوام منو ببخشه
باید چطوری حق الناسو ادا کنم؟

تصویر پاسخگو

با سلام
ضمن اینکه گوشزد می کنیم که بر قراری این گونه روابط در محیط های مجازی اشتباه محض است ، خدمت شما عرض می شود که حق الناسی به عهده شما نیست .
هر دو طرف اشتباهاتی داشته اید که در بی دلیل رابطه محبت آمیز بین خودتان ایجاد کردید . رابطه ای که بر اساس احساسات و به دور از عقل و منطق هست .
اگر ایشان رسما به خواستگاری شما آمده بود و در اون صورت شما بیماری خودتون رو مخفی می کردید ، ایشون حق چنین اهعتراضی داشت .
اما با توصیفی که شما از نوع برقراری رابطه داشتید ، تمام کردن رابطه بهترین تصمیم شما بوده و نگران نفرین ها و ابراز ناراحتی های ایشون نباشید .

ببخشید ممکنه ایشون کافر باشه. اگه کافر بود چی؟ حالا باز هم براشون طلب استغفار کنم؟

تصویر پاسخگو

اگه کافر هم باشه براش دعا کنید که خدا اسباب هدایتش رو فراهم کنه و با حال کفر و بی دینی از دنیا نره .

سلام
خیلییییببببیییی ممنونم از راهنماییتون,از کمک بزرگتون, داشتم از غصه دق میکردم ک حق والناس گردنمه
انشالله هرچی از خدا میخوایبن بهتون بده
بازم ی دنیا ممنونم ازتون ,خداخیرتون بده ک منو راحت کردین از این غم
یاحق

ببخشید من برای جبران حق الناس که در بالا مطرح کرده بودم (همان هایی که به آن ها تجاوز شده بود و چشمم به آن ها خورد) در شب قدر برای آن ها طلب استغفار کردم و ثواب یک قطره اشکی که برای امام حسین در ایام محرم ریخته بودم رو به آن ها هدیه کردم و در حق اون ها صدقه هم دادم. آیا حق آن ها ادا شده است؟ سوال دوم این که حق الناس مگر این نیست که حق کسی را از او بگیریم. ولی با این گناه حقی از آن ها گرفته نشد. ولی هنوز نفهمیدم که این حقالناس هست یا نه. اگه میشه جواب هر دو سوال من رو به طور کامل بدید تا خیالم راحت بشه. خدا خیرتون بده.

تصویر پاسخگو

با سلام
۱- ان شاءالله با کارهای خیری که برای آن افراد انجام داده اید ، دیگر حقی ازآنها به عهده شما نخواهد بود .
۲- حق الناس همیشه گرفتن یک شیء یا از بین بردن یک مال نیست . گاهی وقتها آزار روحی و روانی یک انسان حق الناس حساب می شود ( مثل کسی که با بلند کردن صدای پخش ماشین خود ، آسایش مردم را از بین می برد ) ؛ گاهی اوقات حرمت و آبروی کسی را پایمال کردن ، حق الناس هست ( مثلا غیبت کردن انسان مؤمن ) ، گاهی شنیدن و دیدن مسائل شخصی و خصوصی ای که طرف راضی نیست هم جزو حق الناس هست ( مثل دیدن همین صحنه های تجاوز که قطعا شخص راضی نیست که کسی این صحنه ها را ببیند ) .
پس برای همه این موارد انسان باید مراقب باشد و چنانچه در این گونه موارد حقی از کسی ضایع کرده ، در صدد جبران آن بر بیاید .

با سلام و احترام
من در یک شرکت خصوصی که زیر نظر یک دستگاه دولتی است کار میکنم
از موقعی که توبه کردم بحث حق الناس خیلی عذابم میده چون در این شرکت کار میکنم امکان داره از کامپیوتر یا اینترنت اینجا برای شخص خودم( به عنوان مثال همین پیام رو که دارم میفرستم )استفاده کنم که این هزینه بیت المال هست . می خواستم بدونم باید چیکار کنم بالاخره یه تماس موبایلمو که تو وقت اداری جواب میدم و همین زمان داره برای بیت المال هزینه درست میکنه چون به من حقوق میده یا یک روزه سردرد دارم و نمی تونم کارم رو درست انجام بدم. نمی دونم باید چیکار کنم که بیت المال رو گردنم نباشه دارم به این نتیجه میرسم که از کارم استعفا بدم
کمکم کنید
با تشکر

تصویر سید پاسخگو

با سلام
تمام کارهایی که شما فرمودید جز تخلفات اداری است و چنانچه کسی کارمند یا کارگر سازمانی باشد باید طبق بخشنامه آن اداره یا شرکت رفتار نماید تا مدیون نگردد، و چنانچه تخلف کند باید دِینی که به گردن او می آید را ادا کند. برای ادای دِین باید با مسئول مربوطه سازمان یا مدیرعامل آن صحبت کند تا ایشان با توجه به اختیاراتی که دارند یا با مدیون مصالحه کنند یا از حقوق کم کنند یا هر کار دیگر که می دانند باعث رفع دین می شود را انجام دهند.
اما شما باید مساله ای را که پیش آمده حل کنید نه این که صورت مساله را پاک کنید، وکارهایی که باعث مدیون شدن می گردد را در محل کار انجام ندهید، مثلا همراه را در محل کار خاموش کرده یا در حالت بی صدا قرار داده، در روزهایی که می بینید کسالت دارید با گرفتن مرخصی هر چند بدون حقوق به سرکار نروید و یا مسائل دیگر که برای هر کدام راه حلّ های مختلفی وجود دارد.
موفق باشید.

سلام علیکم

آیا پرخاشگری به خواهر و یا حتی پدر که از روی عصبی بودن و فشارهای روحی باشه حق الناس حساب میشه ؟لطفا بگید .

تصویر پاسخگو

با سلام
مطمئنا اذیت و آزار اطرافیان ، چه با پرخاشگری و چه با فحاشی و چه آزار و اذیت فیزیکی ، همه اینها جزو موارد ظلم و حق الناس هست و کسی که این کارها را انجام داده می بایست از کسانی که در این زمینه ها حقشان ضایع شده حلالیت بطلبد .

سلام. دو سال پیش که خیلی جاهل بودم یه پسری رو تو دنیای مجازی پیدا کردم. اون پسر مال شهر کرمان بود و من تهران. پسر ساده ای بود. دورادور عاشق من شده بود. من به دروغ بهش گفتم بدهکارم ۲۰۰ هزار تومن. ایشون هم به حساب من واریز کردن این مبلغ رو. یه مدت گذشت و من دیگه نمیخاستم به این رابطه ادامه بدم چون اصلا ازش خوشم نمیومد. بهش حقیقت رو گفتم. کلی دلش شکست و بهم گفت اگه میخای حلالت کنم یا پولو بفرست یا اینکه باید صیغه ی من شی برای یک شب. مهریه ی تو همون ۲۰۰ هزار تومن میشه. من اون پول رو نداشتم پس بدم. من یه دخترم با خانواده ی مذهبی. امکان صیغه هم اصلا وجود نداشت و حاضر بودم بمیرم و این کارو نکنم. خلاصه گفتم نه. و اون پسر هم رفت و دیگه پیداش نشد. الان توبه کردم و خیلی از کارم پشیمونم. دسترسی بهش ندارم. به دلیل خانوادم هم نمیتونم سرکار برم و اون قدر پول دربیارم و صدقه بدم. واقعا دارم دیوونه میشم. لطفا کمکم کنید

تصویر سید پاسخگو

باسلام
اگر می توانید بایدصاحب پول را پیدا کنید وپول را به ایشان برگردانید یا از ایشان طلب حلالیت کنید، چنانچه از پیدا شدن صاحب پول ناامید هستید باید به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خود از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
لطفا در سوالهای بعدی نام مرجع تقلید خود را ذکر نمایید.
موفق باشید.

سلام. من دختری بیست ساله هستم. ۷سال پیش یک پسر من رو گول زد و مرا وادار به رابطه ی جنسی کرد. من خیلی بچه بودم. وقتی یکم عقلم رسید و دیدم این پسر اصلا به درد ازدواج نمیخوره ارتباطمو قطع کردم. بعد از اون با پسری دوست شدم. خیلی راحت بعد از یک ماه به باهاش هم بستر شدم. باز هم ارتباطمو قطع کردم. بعد از اون هم با یکی دیگه این اتفاق برام پیش اومد و پس از مدتی تمام کردم. نمیفهمیدم چیکار دارم میکنم. تا اینکه با یک نفر دوست شدم. نمیخاستم دیگه این کار کثیف رو انجام بدم. ولی اون به زور بهم تجاوز کرد. وقتی ازش کتک میخوردم تازه به خودم اومدم که چرا این کارارو تا حالا کردم. از نظر روحی جوری بهم ریختم تا مرز خودکشی رفتم. تا اینکه یه سفر به جنوب راهیان نور رفتم. و از اون به بعد دیگه کاملا عوض شد. توبه کردم. دیگه انقدر از اون مرحله از زندگیم دور شدم که کاملا فراموش کردم چه جور آدمی بودم قبلا. و کلا یه آدم دیگه شدم. ۳ سال از اون ماجرا گذشت. یه پسر بسیار پاک و نجیب سر راهم قرار گرفت. که هرچی از خوبی هاش بگم کم گفتم. به خاطر اینکه دید دختر پاکی هستم اومد سمتم. به خاطر نجابتم. چون واقعا عوض شدم. بهش از گذشتم چیزی نگفتم. اون پرسید. باز هم نگفتم. چون از شخصیتم اون ماجرا هارو پاک کرده بودم. هفته ی دیگه قراره عقد کنیم. من به خودم قول دادم که مثل یه کنیز باشم تو زندگی براش و هیچی کم نذارم تا شاید گناهم جبران شه. آیا این عقد درسته؟ آیا حق الناس به گردنمه به خاطر این دروغ

تصویر سید پاسخگو

باسلام
این نکته را توجه کنید که هیچ نیاز نیست که هر چه در گذشته شما بوده را به ایشان بگویید . شما هیچ وظیفه ای در قبال ایشان ندارید که اسرار گذشته خود را فاش کنید .اما دورغ گفتن به هر دلیلی حرام می باشد و چنانچه به ایشان دروغ گفته اید باید استغفار کنید.
ازدواج و عقد شما صحیح می باشد و کارهای قبلی شما باعث باطل شدن عقد نیست.

من چن تا سوال داشتم
یک)گاهی اوقات پیش اومده که یک اشتباه حق الناسی جمعی انجام داده باشیم مثل خندیدن به یک جک قومیتی یا ...
اینا چطور بخشیده میشن؟؟ میشه به نیت کل اون قوم صلوات بفرستیم و ثوابشو عطا کنیم؟
کلا منظورم اوقاتیه که میدونیم گناهه ولی نمیدونم اون مخاطب کیه

دو)من کارتون و فیلم خارجی زیاد دانلود کردم ولی اخیرا متوجه شدم که اونا قانون کپی رایت دارن.
آیا حرومه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
خواهشا جواب بدین ممنون

تصویر سید پاسخگو

باسلام
۱- این کارها به عبارتی غیبت می باشد که شخص نمی تواند از یک یک افراد آن قوم طلب حلالیت کند که اگر بتواند و مفسده نداشته باشد باید این کار را انجام دهد ولی چون در حالت عادی کار ناممکنی است، باید از کار خود توبه کند و برای آن قوم طلب استغفار کند، به همین مقدار کفایت می کند.
نکته: توبه شرایط دارد: الف) از کار خود پشیمان باشد. ب) دیگر قصد انجام دادن آن کار را نداشته باشد. ج) و در آخر استغفار کند(استغفرالله ربی و...)
۲- لطفا برای دریافت پاسخ مطابق با فتوای مرجع تقلید خود به لینک ذیل مراجعه نمایید.
http://www.soalcity.ir/node/2843

سلام دوستان عزیز یکی از دوستام ۳تا اکانت کلش دزدیده ترسید خودش نظر بده شماره طرف هارو داره ولی میترسم زنگ بزنه چکار کنه حق شناس از گردنش بره۲خودارضایی میکند چکار کند بخشیده شود۳میخواد دیگه تموم کنه میخواد کار نیک کنه سریع ج بدید یک بارم میخواست بخاطر این کار هاش خودکشی کند

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- می تواند با تلفن عمومی یا به هر صورت دیگر اکانت های دزدیده شده را به ایشان برگرداند و نیازی نیست که حتما حضوری آنها را ببیند کما اینکه این اکانتها از طریق اینترنت قابل جابجایی و نقل و انتقال هستند.
۲- خودکشی کردن راه حل مساله نیست بلکه با این کار صورت مساله را پاک می کند که فقط انسانهای ترسو به دنبال حل مساله نمی روند، ایشان را دلداری داده و برای رسیدن به خدا و حل مشکلات زندگیشان کمک کنید.درضمن می توانید بخش مشاوره همین مرکز با شماره ۰۹۶۴۰۰ را به ایشان معرفی کنید تا از راهنمایی های کارشناسان مجرب مشاوره بدون پرداخت هزینه های بالا کمک بگیرد و ان شاءالله به زندگی مطلوب و عادی برسد.
موفق باشید.

سلام خسته نباشید اگر کسی توانایی پرداخت حق الناس مادی را نداشته باشید باید چیکار کند؟
لظفا پاسخشو به ایمیلم بفرستید ممنون

تصویر سید پاسخگو

با سلام
حق الناس را باید رفع نماید و چنانچه به واسطه حق الناس مالی از کسی ضایع شده است باید یا مال را به ایشان برگرداند یا اینکه رضایت ایشان را جلب نماید. در غیر این دوصورت حق الناس کما کان بر عهده انسان می باشد و همچنان باید در قیامت جواب گوی حقوق ضایع شده دیگران باشد.
موفق باشید.

با سلام. میخواستم بدونم که برای غیبت یا طعنه ای که در حد دو سه کلمه است هم باید به ازای هر غیبت کل قرآن را ختم کرد یا اینکه با صلوات و هدیه کردن پاداش هم میشود؟؟ و حدودا چند صلوات ؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
چنانچه غیبت شخصی را انجام داده باشد باید از ایشان حلالیت بطلبد ولی چنانچه با گفتن مطلب به ایشان مفسده ای به وجود می آید لازم نیست که از ایشان حلالیت بطلبد ولی باید برای آن شخص استغفار کند.
همچنین نیازی به خواندن قرآن یا فرستادن صلوات نمی باشد.
موفق باشید.

سلام.خواهشمندم جواب بدید.یک سفرمشهددعوت شدم ازطرف مادردوستم وبهشون گفتم فعلانمیتونم بیام وهزینه اش برام مقدورنیست ولی ایشون گفتن ازطرف من مهمانی منم رفتم والان ۲تاسوال مهم دارم یک -اینکه وقتی برگشتیم دخترشون تماس گرفتن که مانمیدونستیم ازحقوق پدرم کسرمیشه وبایدهزینه اشوبدی ایاچیزی به عهده منه؟سوال دومم اینکه وقتی رسیدیم اونجا شناسنامه دخترشونو به جای شناسنامه من دادن که من بامسول هتل صحبت کردم وموضوعوگفتم وایشون گفتن مانعی نداره درصورتیکه بعدازسفرکه فهمیدم ربطی به مسوول هتل نداره وایشون قانون سپاه رورعایت نکرده دراین زمینه چطورحلالیت بگیرم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
در مورد سوالات شما باید عرض کنم که:
۱- چون سفر به گونه ای بوده است که شما را دعوت کرده اند و از اول گفته شده که شما میهمان مادر دوست خود هستید، بنابراین اگر هزینه ای هم داشته است بر عهده مادر دوست شماست.
۲- باید از مسئولان ذیربط خدمات رسانی به کارمندان سپاه سوال کنید، چنانچه مسئول هتل چنین اختیاری داشته است که شما را قبول کند هزینه ای بر عهده شما نیست ولی اگر مسئول هتل تخلف از قوانین سپاه عمل کرده است شما باید هزینه اسکان و خوراک خود را به حساب سازمان مربوطه واریز کنید.
موفق باشید.

سلام . میخواستم بدونم که یک غیبت که بین دو عضو خونواده یا دو فرد نزدیک صورت گرفته به طوری که باعث آبرو ریزی نشود، با ذکر استغفرالله و طلب بخشش در حد دو سه کلمه از بین میره؟
آخه اگه خود طرف بدونه خیلی ناراحت میشه
بعد یه سوال دیگه: میگن کسی که از لحاظ عقلی آگاه نباشه و بالغ نباشه زیر پانزده سال گناهی براش نوشته نمیشه . درسته؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر از شخصی حتی پدر و مادر یا فرزند غیبت کرده باشند باید از ایشان حلالیت بطلبند و در صورتی که گرفتن حلالیت مفسده ای دارد، نیازی به گرفتن حلالیت از ایشان نیست و فقط برای کسی که غیبت او را کرده اند استغفار نمایند.
۲- اینکه برای کسی که به بلوغ نرسیده یا دیوانه است گناهی نوشته نمی شود درست است ولی در صورتی که به واسطه کار خود حقی را ضایع کرده باشد یا آبرویی را لطمه دار کرده باشد، باید حقوق ضایع شده را به صاحبان آن حق بدهد و همچنین برای بردن آبروی مومن باید طلب حلالیت از آن شخص نماید و فقط حق الله است که خداوند تبارک و تعالی از طفل می بخشد نه حق الناس.
موفق باشید.

باسلام من پیشه یک نفر کار میکردم بعد ایشون هر روز سعی میکرد که رفتارا اشتباهام رو بهم بگه که عوضشون کنم مثلا کم حرفی وکم رویم رو وبرا من وقت میذاشت تا من اونی بشم که خودش دوست داشت ومن هم بهش قول میدادم که تغییر میکنم ولی هر روز بجایی که بهتر بشم بدتر میشدم بعد در اخر اون من رو نخواست ومیگه تو این مدت وقت من رو گرفتی واذیتم کردی حالا میگه هیچ رقمه نمیبخشمت چطور میشه از ایشون حلایت بگیرم ایا این میتونم با کارا ثوابت جبران کنم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر به واسطه کم رویی شما حق ایشان از بین رفته است مثلا شما را به عنوان فروشنده در جایی قرار داده و به واسطه کم رویی شما مشتری از خرید صرف نظر کرده و باعث ضرر شده باشد باید از ایشان حلالیت بطلبید ولی اگر فقط به این خاطر که به شما گفته و شما تغییر نکرده اید از شما ناراحت است، شما مدیون ایشان نیستید و نیاز به انجام دادن کاری نمی باشد.
موفق باشید.

سلام و درود
بنده زمانی دزد و خلافکار بودم اما الان یه ۲ سالیست که توبه کردم و مسیر زندگیم عوض شده حتی قصد دارم طلبه بشم به قولی تازه وارد اسلام شدم
آقا من حق ناس خیلی به گردنمه . از صندوق خیرات مسجد بگیر تا زدن کیف مهمونایی که می آمدن به خونمون خیلی از کسایی که ازشون دزدی کردمو اصلا نمیشناسم خیلی دیگه هم میشناسم اما بهشون دسترسی ندارم بعضی ها هم که فامیل نزدیکمن یعنی راهی وجود داره که این همه خیل عظیم حق الناس از گردن من برداشته شه .
برای بهشت و جهنم نمیگم به قول استاد فاطمی نیا برای ترقی تو همین دنیا
حقیقت وضعیت مالیمم خوب نیست که بتونم جبران مالی کنم اما به رزاق بودن خدا هم از ته قلب ایمان دارم ممنون از سایت خوبتون و السلام

با عرض سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

خداوند در آيات كثيري به گناهكاران و كساني كه به خود ستم كردند و خودشان را در معرض معصيت قرار دادند، توصيه كرده است كه توبه كنند و رابطه بين خود و خدا را اصلاح كنند.(۱)
چه كسي در وفاي به عهد راستگوتر از خداوند است؟ قرآن مجيد وعده داده كه خداوند توبه را از بندگانش مي‌پذيرد.(۲) بنابراين گناهكاري كه به گناه خويش اعتراف دارد و از آن پشيمان است و عزم جدّي بر ترك گناه دارد، با جبران گناهان گذشته از حق النّاس و حق اللَّه، به قبولي توبه خويش و رحمت و مغفرت خداوند اميدوار باشد.
آن چه شما مرتكب شده ايد يعني تجاوز و تعدي به حق الناس، گناهي است كه بايد جبران شود و از وي حلاليت و رضايت گرفته شود. يعني لازم است آن چه از اموال ديگران را بدون اذن تصرف كرده ايد و تضييع كرده ايد، به هر ترتيبي باشد، به ايشان برگشت داده شود. لذا در مورد سوال اگر مي توانيد به صورت مستقيم و در غير اين صورت از هر طريقي گر چه از طريق پست و انداختن در خانه، واريز به حساب و ... بايد اموال ايشان را به آنها برگردانيد. اگر يك جا نمي توانيد پرداخت كنيد كم كم پرداخت كنيد. در اين صورت ديني به گردن نداريد. خداوند نيز شما را مي بخشد.
و اگر صاحبان اموال فوت كرده اند، بايد به ورثة آنان برگردانيد و از آنان حلاليت بطلبيد. اگر به صورت مستقيم نمي‌توانيد، به طور غير مستقيم به آنها برسانيد. اگر به هيچ وجه قابل شناسايي نيستند، به نيت صاحبان اموال و با اجازة مرجع تقليد تان صدقه بدهيد.
لكن در طلب حلاليت بايد به نكته اي توجه كنيد و آن اين كه بر طلب حلاليت از حق الناس، نبايد مفسده اي بر رضايت طلبي از او مترتب شود، يعني طلب حلاليت از او موجب ايجاد فتنه، دلخوردگي و اذيت مجدد وي نشود. حال اگر حلاليت خواستن باعث كدورت و ناراحتي شديد و مفسده مي شود، بايد بعد از برگرداندن اموال، براي وي دعا و استغفار كنيد و به نيتشان كار خير انجام دهيد و ثواب آن را براي او هديه كنيد و از گناه خويش نيز توبه نماييد. با توبه حقيقي، خداوند گناهان را مي بخشد.

پي نوشت ها:
۱. بقره (۲) آيه ۱۶۰.
۲. شوري (۴۲) آيه ۲۵.

موفق باشید.

با سلام
در فضای مجازی با چند نفر آشنا شدم و درخواست عکس خصوصی "برهنه" کردم و انها هم برام ارسال کردن ، من توبه کردم و مدتی پیش ب من گفتن به خاطر عکسها حلالم نمیکنن من باید چطور حق اونها رو ادا کنم درضمن من قول ازدواج هم نداده بودم

پرسشگر گرامی!
با سلام و تشکر از و تشکر از ارتباطتان با «شهر سوال».

وظیفه شما فقط استغفار و توبه واقعی از گناهان گذشته است. از خدا بخواهید دل آن ها را از شما راضی بگرداند. در ضمن صدقه دادن به نیت رد مظالم بسیار مفید است، یعنی صدقه بدهید به نیت برطرف شدن ظلم هایی که به گردن تان بوده است. استغفار برای صاحبان حق نیز موثر است.
خواندن مکرر دعای روز دوشنبه که در کتاب مفاتیح الجنان آمده(با توجه به معنای آن) توصیه می کنیم.

نکته مهم:
هر چه سریعتر عکس ها را حذف و محو کرده تا مبادا دست دیگری به آنها برسد.
خیال آنها را راحت کنید که عکس ها را نابود کرده اید و کاملاً ارتباطتان را با این فضا قطع کنید.

و در نهایت:
نکته بسیار مهم در این راه، استعانت از لطف و عنایتی است که خداوند نسبت به توبه کنندگان دارد؛ زیرا توبه واقعی همه مبغوضیت های گناه و عقوبات اخروی و آثار منفی آنرا در پیشگاه خداوند از بین می برد، همانطوریکه خداوند فرموده است: «اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را مى‏آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.» [زمر،۵۳، قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ.]
البته تمام سعی شیطان این است تا با ایجاد وسوسه و یأس موجبات دوری بندگان صالح را از خداوند متعال، مهربان و بخشنده فراهم نموده و آنها را چنان غرق در گناه و معصیت نماید که از رحمت و هدایت خداوند دور شوند. در حالی که خداوند همه بندگانش حتی گناه کاران و ظالمان را نیز دوست دارد. و خواهان هدایت و سعادت آنان است. البته از اعمال و کارهای ناشایست آنان بیزار است به همین جهت بهترین و عزیز ترین بندگان خود یعنی انبیاء و ائمه(علیه السلام) را برای راهنمایی هدایت آنان فرستاده و به همین دلیل است که دراین زمان یکی از عزیزترین اولیاء خود یعنی حضرت مهدی (عج) را زنده و در حال غیبت نگه داشته تا بتواند فارغ از مکر و توطئه دشمنان از طریق نائبان و نمایندگان خود آنان را در یافتن مسیر هدایت یاری رساند پس هیچ گناه کاری در هیچ شرایطی هر چند گناهان او زیاد باشد حق ندارد از رحمت پرودگار مأیوس باشد. چرا که یأس از رحمت خداوند ، سوء ظن به او و بزرگ ترین گناه است.
امید به رحمت پرودگار و ندامت و پشیمانی از گناهان و در نهایت توبه واقعی و خالصانه گامی مهم به سوی محبوب خدا شدن و راهی است هموار به سوی هدایت، که شیطان از آن نگران و ناراحت است.

موفق باشید.

سلام. من و تعدادی از دوستانم با هم شوخی میکردیم. روزی یکی از ایشان به علت اشتباه فهمیدن منظور بنده ناراحت شدند و هرچه سعی کردم برایش توضیح دهم قانع نشد. بعد چند روز بی محلی به من. من تصمیم گرفتم با آن یکی دوستم درد دل کنم درباره ی این موضوع. او فهمید و گیر داد که تو غیبت منو کردی. بعد از اون ور اونا هر شوخی میکنن من دارم تحمل میکنم ولی من وقتی که شوخی میکنم یا حرفی میزنم سریع ناراحت میشن.
یه روز دیگه هم که بچه ها داشتن سر و صدا میکردن من اشتباه کردم و به اونی که ساکت بود گفتم سر و صدا نکن و خودمم پشیمونم
طلب مغفرت کردم. برا آیندشونم دعا کردم و صلوات فرستادم ولی اینا ناراحتن. با اینکه من بخشیدم کاراشونو ولی اونا نمیبخشن. حس میکنم دلم سنگینه چه کنم از قیامت میترسم

با عرض سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

شوخی و مزاح از جمله عناوینی است که حتی در کتب روایی و اخلاقی هم می توانید آن را ببینید.
اصل مزاح خوب است و نه تنها خوب بلکه نیاز هم هست و پیامبر اکرم هم مزاح می فرمودند، مساله تازه ای نیست. نکته مهم اینجاست که چگونه و کجا و چطور باید مزاح کنیم.
خیلی ها مزاح می کنند و سبک می شوند. قدر و منزلتی میان دیگران ندارند. برخی هم می خواهند جایگاه خود را حفظ کنند و مزاح نمی کنند و انسانی خشک از آب در می آیند. اما افرادی هم هستند که در عین شوخ طبعی، محبوبیت و جایگاه اجتماعی هم دارند.

حالا چطور؟

الف) شوخی بایدبحق و منطقی باشد. شوخی به معنای بی ادبی، حرف لغو و بیهوده، سخن بیجا و نیش دار نیست بلکه شوخی و مزاحی که باعث آبروریزی یا فاش شدن اسرار دیگران شود، گناه است.
در محضر رسول خدا (ص) گروهی نشسته بودند. مردی از اصحاب برخاست تا بیرون رود، ولی فراموش کرد کفش های خود را ببرد.
چون به در رسید متوجه شد و بازگشت تا کفش های خود را بردارد، ولی یکی از اصحاب کفش های او را مخفی کرد.
مرد بازگشت و گفت: کفش های من کجاست؟ گفتند: ما کفش های تو را ندیدیم. حضرت متوجه آنان شد و فرمود: چرا مومنی را می ترسانید؟ عرض کردند: شوخی میکنیم. حضرت دو یا سه بار سخن خود را تکرار فرمودند: چرا مومنی را می ترسانید.

ب) شرایط زمان و مکان و روحیات شخص. بایدشرایط روحی،سنّی و موقعیت زمانی طرف رعایت شود. گاهی شخص مقابل، از نظر روحی آمادگی شوخی را ندارد؛ مانند شوخی با شخص بیمار یا در حال خواب و مطالعه. در این موارد نباید با او شوخی کرد.
بسیاری از کینه ها و برخوردها ابتدا از یک شوخی بیجا سرچشمه گرفته و کم کم به جاهای خطرناکی رسیده است.

ج) رعایت اعتدال در شوخی. یکی از نکاتی که در شوخی ها باید رعایت شود، رعایت اعتدال است همچون نمک غذا که اگر زیاد باشد، از شوری آن نمی توان آن طعام را خورد و اگر به اندازه باشد، غذا قابل استفاده است.

نتیجه گیری:
اگر همه شرایط و آداب شوخی کردن مراعات شود می توان امید داشت که شوخی به عنوان یک امر مثبت و سازنده اجتماعی دارای کارکردهای هنجاری در جامعه باشد و زمینه را برای ایجاد یا بروز آرامش روحی و روانی فراهم سازد.

و در آخر:
سعی کنید رضایت افرادی که از گفتار و رفتار شما ناراحت شده اند را بدست آورید و توضیح دهید که منظور خاصی نداشته اید. البته بگذارید شرایط مقداری بهتر شود و بعد این اقدام را عملی کنید. در هر صورت شما به وظایف صحیح خود عمل کنید و از روحیات دوستان هم مطلع باشید تا به مشکلی بر نخورید.

موفق باشید.

سلام ممنون بابت مطالب خوبتون . راستش من خیلی وقت پیش با سایتی آشنا شدم که جنبه روانشناسی داشت و مردم مشکلاتشون رو مطرح میکردن و بقیه هم با دل و جون نظر میدادن تا مشکلش حل شه . منم از سر بچگی و ناپختگی برای سرگرمی از خودم سوال های مختلف درمیاوردم و مثلا مشکلاتی که میومد تو ذهنم از جانب خودم به عنوان سوال مطرح میکردم . حتی یادمه یه بار خودمو جای یه آدم خیلی مذهبی معرفی کردم و اونجا خیلی ها تشویقم کردن و.. . الان فهمیدم دروغ چه تو دنیای مجازی و چه حقیقی دروغه و گناه داره . خیلی پشیمونم و میدونم کار احمقانه ای کردم .
میخواستم ببینم اینم جز حق الناس محسوب میشه ؟ باید تو اون ساست پستی برای حلالیت بگذارم ؟ اینم بگم که واقعا پشیمونم و خیلی وقته تو اون سایت نرفتم . با توبه این حق جبران میشه یا گناهش به گردنم میمونه ؟ ممنون میشم راهنماییم کنید .

سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

گذشته ها گذشته است و با توبه ای که کردید مسایل تمام می شود.
اما در این میان اگر با چت ها و فضاهایی که ایجاد کردید، حق شخصی ضایع شده یا بی احترامی و توهینی به شخصی شده که مایه رنجش و آزار و اذیت شده است، می بایست(در صورت بوجود نیامدن فتنه و مشکلات) حلالیت بطلبید.

** اما جواب شرعی:
دروغ مصلحتی به معنای رایج نزد مردم ؛ حرام است.

موارد جواز دروغ مشخص است؛ از جمله آن وجود مصلحت اهم مثل حفظ جان مومن، ویا رفع نزاع بین دو مسلمان است و شامل موارد سوال شده نمی گردد.
امام ، استفتائات ،ج۲ ،گناهان کبیره س۴.

موفق باشید.

سلام. من برا خودشونم توضیح دادم که قصدم بد نبوده ولی اونا خودشون بچگی میکنن مقداری. تازه من بهشون گفتم که رد مظالم کردم و خودشونم قبول کردن که کینه ای که دارن مشکل خودشونه. روحیشون هم عالیه فقط با من بدرفتاری میکنن. درسته یه مقدار شوخیا بیجا بود ولی من مال اونا رو تحمل کردم و اونا تحمل نکردن

سلام. ۱۱ ساله به کسی علاقه مندم این قدر علاقه بطور الهی زیاد بود که بدون این که اون بدنه در جهت اون علاقه رشد کردم و چندین کتاب و مقاله نوشتم بعد چند سال از طریق اینترنت اون فرد رو که تا حالا ازشون بیخبر بودم پیدا کردم و بهش گفتم من بخواست خدا بهتون علاقمندم و خیلی رسمی با هم فقط ایمیل ارتباط داشتیم واصلا بحث اضافه بین ما رد و بدل نمیشد و من ناراحت بودم خیلی و احساس دلتنگی و علاقه شدید می کردم ایشان که یک استاد دانشگاه و روحانی بودند هم به من به گفته خودشان علاقه داشتند ولی نه برای ازدواج رسمی فقط محرمیت و خیلی گفتند که تنها راه ما محرمیت هست من چند سال مخالفت کردم که چرا ازدواج داءم نمیشود ولی گفتند شرایط نیست متاهلند و فرزند دارند. وما محرم شدیم فقط اینکه چندبار هم را دیدیم و ارتباط خاصی با هم نداشته ایم و خانواده من نمی دانند. و من همچنان علاقمندم و ایشان هم. ولی هیچ راهی برای ازدواج ما نیست . ما خیلی با هم همراه هستیم وو البته من بیشتر ایشان را دوست دارم . الان دیگر سن من گذشته است ولی علاقه من کم نشده وبارها از خدا خواسته ام همیشه که اگر قرار نیست ما به هم برسیم این علاقه را از من بگیرد ولی این کار را نکرد. ولی دلتنگی و عشق سالیان دراز را تحمل کرده ام . وراهی ندارم جز سکوت .
گاهی احساس می کنم امام زمان هم می آید پیشم می نشیند و می گوید غصه نخور من هم مثل تو تنهایم واین مردم نمی دانند چقدر آنها را دوست دارم .
گاهی خدا مینشیند کنارم و با من گریه می کند از این که دین چقدر مغفول مانده . مردی که هم علاقه دارد و هم امکانات مادی خوبی دارد بخاطر ترس از فرهنگ و جامعه از دستور خدا میگذرد و حرف مردم برایش مهمتر میشود از حرف قران.
دعا کنید این عشق ۱۱ ساله از سرم برود .اگر خدا نمیخواهد ما به هم برسیم و به صلاح من نیست.
من مذهبی و بسیار آبرو مندم و همیشه سعی میکنم خیرم به همه برسد و تحمل نمی کنم خانواده ایشان مرا بخاطر علاقه ای خدایی بی آبرو کنند.

تصویر مشاور شهر سوال

خواهر گرامی، سلام علیکم. به شهر سوال خوش آمدید. پاسخ شما در لینک زیر داده شده است:
http://www.soalcity.ir/node/1700#comment-11172
موفق باشید

باسلام و خسته نباشید به شما من یه مشکلی داشتم معلمم به من چندتا ورقه داد تا تصیح کنم که ورقه ی خودم در انجا بود من ورقه ی خودم را تصحیح کردم وچندتا از غلط هامو درست کردم من اگه به معلمم بگم اخراج میشم و پیش مادرپدرم کوچک میشم من باید چیکار کنم

باعرض سلام و تشکر
بهتر بود به محض مشاهده ورقه خودتان به معلم اطلاع می دادید تا دچار وسوسه برای تصحیح نشوید قطعا هر چه این اطلاع رسانی دیر تر اتفاق می افتد وسوسه بیشتر می شود . اگر امتحان تأثیر خیلی مهمی در رتبه علمی شما نداشته و باعث نمی شود که حق کسی واقعا ضایع شود و رتبه ای تغییر کند هیچ اشکالی ندارد البته به نظر می رسد رگه ای از وسواس در شما وجود دارد که با مشاوره بیشتر باید شناساییی و کنترل شود وسوسه تصحیحح و وسوسه احساس گناه تا کنون در شما شناسایی شده ان شاء الله با خودشناسی این مسأله حل شود موفق باشید.

با سلام . چند سال پیش به دلیل ندانستن مساله با حیوان گاوی وطی شده الان پس از دانستن مساله هیچ یک از راه های جبران برایم مقدور نیست از ذبح آن گاو گرفته تا راضی کردن مالک آن آیا با توبه راستین خداون مرا میبخشد و دین از گردن من برداشته میشود یا نه ؟
و برا ی کسی که هیچ یک از شرایط جز توبه نیست چه باید کرد ؟
و زاد و ولد آن گاو تا روز قیامت همه حرام است و حکم کسانی که از آن گاو اعم از شیر و گوشت استفاده کرده اند چیست
تو را بخدا کمکم کنید من اصلا از این موضوع اطلاعی نداشته ام حتی بعد از آن من حج رفته ام . کربلا رفته ام پس تمام اعمال من هم تباه شده

تصویر سید پاسخگو

با سلام
این مساله دو وجه دارد:

۱- صاحب را می شناسید:
اگر صاحب گاو را می شناسید باید گاو را از ایشان بخرید و پول را به ایشان بدهید هر چند توسط دیگری این کار را بکنید که ایشان شما را نشناسد و گاو را بکشید.
اما اگر صاحب را می شناسید و او هم گاو را فروخته است باید پول را به صاحب گاو بدهید و ایشان چون در معامله گاو پول آن را مالک نمی شده است باید پول را به خریدار برگرداند و در صورتی که خریدار را نمی شناسد باید پول گاو را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودش از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهد.

۲- صاحب را نمی شناسید:
اگر شما صاحب گاو را نمی شناسید باید به عنوان مجهول المالک با اجازه و نظر مرجع تقلید خود(این مساله اختلافی است که قیمت کنونی گاو را پرداخت کنید یا اینکه مصالحه کنید) پول آن را از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.

در آخر اینکه شما از کار خود توبه کنید ان شاء الله اثر وضعی آن هم از بین می رود و خداوند تبارک و تعالی از گناه شما می گذرد.
موفق باشید.

سلام. من حدود۷سال انبارداریک شرکت هستم اوایل کارم زیاد اشتباه میکردم وکسرواضافه میامدوبعضی وقتهاچون صاحب کالا اضافه رودقیقا نمیدانستم مال کیست آن رابرای خودم بقد میداشتم.الان سخت پشیمانم چکار کنم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید به مقداری که از اموال دیگران برداشته اید و صاحبان آن را نمی شناسید به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خود از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

سلام محمد هستم ۱۴ ساله نزدیک ۲۰ بار است توبه کردم ولی بازهم شکستم و به سوی گناه رفتم مثل خود ارضایی غیبت بد دهنی و.... نمیتوانم ترک کنم انگار غول هستند و با مشت مرا ساکت میکنند گاهی عذاب وژدان دارم خیلی عذاب میکشم میخواهم توبه کنم اما با خودم میگویم ولش کن تو باز توبه ات را میشکنی تورو خدا بگید چیکا کنم

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

از نشانه‌هاى رحمت و لطف وسيع الهى، نعمت توبه و پذيرش توبه از سوى خداوند است، توبه به معنى ترك گناه، بازگشت به سوى خدا و عذرخواهى در پيشگاه خداوند است.
عذرخواهى بر سه گونه است؛
گاهى عذر آورنده مى‌گويد: من اصلاً فلان كار را انجام نداده‌ام. گاهى مى‌گويد: من به آن جهت اين كار را انجام دادم. و گاهى مى‌گويد: اين كار را انجام دادم ولى خطا كردم و بد كردم و اينك پشيمانم. اين همان توبه است.

توبه در اسلام داراى شرايطى است؛ ۱- ترك گناه، ۲- پشيمانى از گناه، ۳- تصميم بر انجام ندادن دوباره گناه، ۴- تلافى و جبران گناه.(۱)
توبه همچون بيرون آوردن لباس چركين از بدن و پوشيدن لباس پاك و تميز است. توبه همچون شستشوى بدن آلوده و عطر زدن است.
قرآن در آغاز سوره هود مى‌فرمايد:
و ان استغفروا ربكم ثم توبوا اليه (۲)؛ و از پروردگار خود آمرزش بطلبيد، سپس به سوى او بازگرديد.
آوردن استغفار و توبه در يك آيه، حاكى از آن است كه اين دو با هم تفاوت دارند، اولى به معنى شستشو و دومى به معنى كسب كمالات است. انسان نخست بايد خود را از گناهان پاك سازد و سپس خود را به اوصاف الهى بيارايد، نخست هرگونه معبود باطل را از قلب خود بزدايد و سپس معبود حق را در آن جاى دهد، به قول حافظ:
تا نفس، مبرّا ز نواهى نكنى دل، آئينه نور الهى نكنى

استغفار و توبه در قرآن
توبه و استغفار در قرآن-در قرآن، ذات پاك خداوند، ۹۱ بار غفور، «بسيار آمرزنده» و ۵ بار غفّار، «بسيار بخشنده» ياد شده و در آيات بسيارى، مردم به استغفار و طلب آمرزش از درگاه خدا دعوت شده‌اند. و بيش از ۸۰ بار سخن از توبه و پذيرش توبه به ميان آمده است. در اينجا به ذكر چند آيه مى‌پردازيم:

۱- والّذين اِذا فَعَلوا فاحِشَة اَو ظلموا اَنفُسهم ذكروا الله فَاستَغفروا لِذُنوبِهم(۳)؛ و از نشانه‌هاى پرهيزكاران آن است كه: هرگاه مرتكب عمل زشتى شوند، يا به خود ستم كنند، به ياد خدا مى‌افتند و براى گناهان خود از خدا طلب آمرزش مى‌كنند.

۲- و من يَعمَل سُوء او يَظلِم نَفسَه ثُمّ يَستغفِرِ الله يَجد الله غَفوراً رَحيماً(۴)؛ كسى كه كار بدى انجام دهد، يا به خود ستم كند، سپس از خداوند طلب آمرزش نمايد، خداوند را آمرزنده و مهربان خواهد يافت.

۳- وعد الله الّذينَ آمَنوا و عَمِلوا الصّالِحاتِ لَهم مَغفِرةٌ و اجرٌ عظيم(۵)؛ خداوند به آنها كه ايمان آورده و عمل صالح انجام داده‌اند وعده آمرزش و پاداش عظيمى داده است.

۴- قُل يا عِبادِىَ الَّذينَ اسرفُوا على اَنفُسهِم لا تَقْنطوا مِن رَحمَة الله إنّ الله يَغفرُ الذُّنوبَ جَميعاً إنَّه هو الغَفورُ الرّحيم(۶)؛ بگو اى بندگان من كه بر خود اسراف و ستم كرده‌ايد، از رحمت خداوند نوميد نشويد كه خدا همه گناهان را مى‌آمرزد و او بسيار بخشنده و مهربان است.

تعبيراتى كه در اين آيه آمده مانند: «بندگان من»، «نااميد نشويد»، «رحمت خدا»، «آمرزش همه گناهان»، «غفور و رحيم بودن خدا»؛ همه حكايت از وسعت دامنه استغفار و پذيرش توبه و گستردگى رحمت الهى مى‌كند، به خصوص تعبير به "عبادى"؛ «بندگان من»، كه بيانگر آن است كه همه از خوب و بد، بندگان خدا هستند و خداوند به آنها آنچنان مهربان است كه آنها را بندگان خودش خوانده است. بنابراين چشم‌انداز اميد به آمرزش، بسيار وسيع و گسترده است.
۵- و اِذا سَئَلكَ عِبادِى عَنّى فَانّى قَريبٌ اُجيبُ دَعوَةَ الدّاعِ اِذا دَعانِ فَليَستجيبوا لِى وليُؤمِنوا بى لَعلَّهُم يَرشُدون (۷)؛ هنگامى كه بندگانم از تو درباره من سوال كنند، (بگو) من نزديكم به دعا كننده به هنگامى كه مرا مى‌خواند پاسخ مى‌گويم، پس بايد دعوت مرا بپذيرند و به من ايمان بياورند تا راه يابند و به مقصد برسند.

پي‌نوشت‌ها:
۱- مفردات راغب، ص ۷۶.
۲- هود / ۳.
۳- آل عمران / ۱۳۵.
۴- نساء / ۱۱۰.
۵- مائده / ۹.
۶- زمر / ۵۳.
۷- بقره / ۱۸۶.

با سلام عذر می خواهم. من حق الناسی کرده ام که در صورت مطرح نمودن با فرد ایجاد آبروریزی و دشمنی می شود. بایستی چکار کنم؟ سپاس

تصویر پاسخگو

سلام
اگر حق مالی است باید هرچند به صورت ناشناس ویا با واسطه به صاحبش برگردانید یا برای او پست کنید یا به حسابش واریز کنید.
واگر جنبه مالی ندارد به طور کلی از آن شخص حلالیت بطلبید ولازم نیست بگویید به خاطر فلان کار حلال کن همین که به طور کلی بگویید کفایت می کند.

یا سلام من در دوره راهنمایی (شاید) به قصد امر به معروف یکی از همکلاسی هایم، با او رفتاری خشن داشته ام و فراموش کرده ام که این رفتارم منجر به برخورد فیزیکی نیز از طرف بنده شده یا نه، با توجه به اینکه بنده فقط گریه این دوستم را به خاطر دارم و اکنون به دلیل گذشت ۱۰ سال از آن زمان فقط نام ایشان را به یاد دارم و تاحدودی از طریق اینترنت به دنبال ایشان گشته ام و امکان ارتباط و طلب بخشش از او را ندارم چطور میتوانم درصدد جبران بربیایم و مطمئن باشم که جبران کردم؟ همچنین اگه میشه راجع به نحوه استغفار دقیق توضیح بدین ممنون میشم. ازتون خواهش میکنم جواب بدین من میخوام هرطور شده جبران کنم و عذاب وجدان راحتم نمیذاره...

تصویر پاسخگو

با سلام و تقدیر از روحیه بالای مذهبی شما
با توجه به شکی که دارید وبه آن شخص هم دسترسی ندارید،شما می بایست برای آن شخص طلب بخشش ومغفرت کنند وجز این تکلیفی ندارید.
نحوه استغفار برای ایشان هم به این گونه هست که به نیت ایشان ذکر « استغفر الله و اتوب الیه » را با نیت و توجه کامل برای ایشان بخوانید .

خیلی ممنونم بابت پاسختون، خیلی از عذاب وجدانم کمتر شد. ولی باز هم به دلیل وسواس فکری که اخیرا پیدا کرده کرده ام، چون گذشته را دقیق به یاد ندارم، اگر این برخورد فیزیکی یا کلامی من با قصد امربه معروف نبوده باشد و از روی ناپختگی من در سن کم رخ داده باشد، باز هم تنها تکلیف برگردن من استغفار است؟
با عرض شرمندگی سوال دیگه ای که برای من پیش اومده اینه که برای جبران شیطنت ها و شوخی های فیزیکی یا گفتاری که در دوران جوانی با دوستانی که بعضی از آنها برای طلب حلالیت دردسترس نمی باشند، داشته ام، چه کاری میتوانم انجام دهم؟
باز هم خیلی ممنونم بابت زحماتتون

تصویر پاسخگو

با سلام
بهتر است به وسوسه های شیطان گوش ندهید و اگر فکر می کنید از کسی حقی به گردن شماست ، برای ایشان استغفار کنید .
ان شاءالله خداوند خواهد بخشید و چیزی به عهده شما نخواهد ماند .

با سلام و خسته نباشید. ببخشید من قبلا کلی فیلم برای خودم کپی کردم. و از وقتی برای من ثابت شده این کار حرام است دیگه یا فیلم ارجینال می خرم یا زیر نویس فارسی میبینم. ۱- الان نیازی هست حتما اون فیلم ها رو حذف کنم؟ آخه بعضی هاشون رو هم ۱۰۰ دفعه دیدم. ۲- آیا باید پول آن فیلم ها رو که کپی کردم رو به نیابت از آن ها به فقرا صدقه بدم؟ آخه کلی فیلم کپی کردم. حتی نمیدونم چند تا هست. شاید ۳۰۰ -۴۰۰ هزار تومان باشه.

تصویر پاسخگو

با سلام
لطفا نام مرجع تقلید خودتون رو بفرمایید .

آقای خامنه ای . البته ایشون احتیاط واجب دادند که من رجوع کردم به آقای سیستانی. شنیدم آقای سیستانی می گویند کپی و دانلود محصولات داخلی برای استفاده شخصی اشکال ندارد. میخواستم مطمئن بشم درسته یا نه. اگر درست بود. اون وقت اگر من کپی کنم برای استفاده شخصی حرام نیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
طبق فتوای آیت الله سیستانی کپی رایت اشکال ندارد ولی اگر تخلف از قوانین باشد جایز نیست(طبق قوانین کپی رایت تخلف از قوانین می باشد)
موفق باشید.

سلام اگر بدون اینکه صاحب خانه بداند ولی با رضایت فرزند بزرگ آن صاحب خانه از اب و برق ان خانه فقط یک بار و در حد خیلی کم استفاده شود ،حق الناس است ؟ با توجه به انکه فرزند انها رضایت داشته ولی پدرو مادرش بیخبر باشند، و اگر انها را نشناسد یا حلالیت گرفتن باعث از بین رفتن ابروی فرد و یا ان فرزندشان شود ،چه باید کرد؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر می دانسته که پدر و مادر او راضی هستند استفاده از وسایل منزل آنها برای او اشکال ندارد ولی اگر شک دارد که ایشان راضی هستند یا نه باید رضایت آنها را جلب کند.
موفق باشید.

مبلغی از شخصی قبال قولی که برایش داده بودم دریافت کردم و بعد از مدتی نتوانستم به قولم عمل کنم. اکنون این پول را به صاحبش باز می گردانم ولی صاحب پول نه از حقش میگذرد نه پول را می پذیرد. تکلیف چیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید پول را به ایشان پرداخت کنید و یا اینکه با ایشان مصالحه نمایید و در صورتی که ایشان پول را نمی پذیرد یا این است که مبلغ بیشتری می خواهد و یا این است که کلا حق را بخشیده است که در هر صورت باید رضایت ایشان جلب گردد و الا حق الناس بر عهده شما می باشد و باید یا به ایشان یا در صورت فوت ایشان به ورثه ایشان پرداخت کنید.
موفق باشید.

سلام.مدتیه تصمیم به تزکیه نفس گرفتم هیچ چیز این دنیا خوشحالم نمیکنه فقط با دیدن عکس مکانهای مقدس یا شنیدن صدای روضه احساس آرامش میکنم.از خیلی وقت پیش میخواستم تزکیه نفس رو شروع کنم ولی از روی تنبلی عقب مینداختم،اما دیگه نمیتونم تحمل کنم ولی الان میترسم که شروع کنم و شکست بخورم.خواهری دارم که به شوهر و بچه اش نمیرسه مدام دروغ میگه و کمی بیحجابه، من از ته دل دوسش دارم همیشه از خانم فاطمه زهرا میخوام کمکش کنه اما اون از من بدش میاد حتی به همه گفته شماره موبایلش رو به من ندن،پدر و مادرم به خاطر رفتار اون خیلی رنج میکشن هممون افسردگی گرفتیم، بخدا دیگه تحمل دیدن گریه های مادرم رو ندارم.آرزویی جز سربه راه شدن خواهر عزیزم رو ندارم چون تا چند سال پیش خیلی پاک و مهربون بود.حالا میترسم اگه واسه خواهرم دعا و نذر کنم و خداوند نگاهی به ما نندازه از رحمتش ناامید بشم و شنیدم که میگن ناامیدی باعث باطل شدن تزکیه نفس میشه،خیلی دلم شکسته خیلی دوست دارم خواهرم رو بغل کنم و بهش بگم چقدر دوستش دارم،من صبح تا شب تو اینترنت دنبال یه آدم خیلی مومن مثه آقای بهجت میگشتم تا واسه خواهرم دعا کنه آخه دعای اونا زودتر مستجاب میشه،به سایت شاگردهای آقای بهجت و خیلی های دیگه پیام زدم اما هیچکسی کمکی نمیکنه،شرمنده ام که پیامم طولانی شد،خدا خیرتون بده.به دادم برسین بگین چکار کنم

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

هدف زندگی چیزی جز خداشناسی و خداپرستی و از این طریق رسیدن به قرب خداوند نیست. قرآن کریم می فرماید: «و ما امروا الا لیعبدوا الله مخلصین له الدین»(بینه، آیه ۵)
مردم هیچ ماموریتى ندارند جز این که دستورهاى دین را مخلصانه براى‏ خدا انجام دهند؛ یعنى فهمشان و عملشان براى خدا باشد و محصول اخلاص نیز لقاى الهی است. خلاصه پیام این آیه شریفه آن است که ما جز عبادت خدای متعال و قرب به او کاری در این دنیا نداریم. البته مفهوم و حقیقت عبادت بسیار فراگیر است و شامل تمام فعالیت های انسان در زندگی می شود. حتی خوردن و خوابیدن و ازدواج انسان بیرون از حیطه عبادت و پرستش خداوند نیست.
چه قدر این آیه زیبا است و چه مقدار تکلیف انسان را روشن می کند. دلیل آن هم این است که ما مخلوق مظهر خداوند هستیم و مظهر خدا کاری جز شناخت خدا و کسب رضایت خدا و ارتباط با خدا و قرب به خداوند ندارد. البته کمال و سعادت او هم در همین رابطه با خداوند است و از همین طریق به همه چیز می رسد. حتی ارتباط با خود و ارتباط با طبیعت و جامعه نیز در همین راستا، یعنی در راستای ارتباط با خدا و پرستش او توجیه می شود.
برای تحقق این منظور پیشنهاد می کنیم ابتدا روی شخصیت خودتان یک بازنگری داشته باشید (خودشناسی) و بعد برنامه ای را برای بازسازی خود (خودسازی) تنظیم نمایید و با تمام نیرو آن را در زندگی خودتان عملی کنید و در این مسیر از عالمان اخلاقی و اهل راه هم استفاده کنید.
اجمالا مهمترین اموری که در خودسازی و پی ریزی ساختمان وجودی انسان مومن و سالم دخالت دارند عبارتند از:
آگاهی و شناخت، ایمان به خدا، دین و رستاخیز، تقویت ارتباط معنوی با خداوند و تقید به وظایف واجب عبادی و اجتماعی.
لذا پیشنهاد می کنیم ابتدا در گذشته خودتان بازنگری داشته باشید و ببینید اگر مراحل ساخت خود را به طور سازمان یافته و مرتب طی نکرده اید نواقصی را که به نظر می رسد جبران کنید، انشاالله به حیاط طیبه، سالم و آرامی دست خواهید یافت.

*** به طور کلی عرصه های خودسازی عبارت است از:
۱- تقویت ایمان از طریق سیر مطالعاتی و افزایش اطلاعاتی که منتهی به آگاهی و بیداری می شود. در این زمینه متذکر می شویم شرکت در جلسات مذهبی و استماع سخنرانی ها و مواعظ و همچنین تلاوت مداوم قرآن کریم و خواندن روایات اسلامی و شرح زندگی بزرگان و اهل عرفان و سلوک و مباحث مربوط به معاد و رستاخیز نیز بسیار مفید است.
۲- پاکسازی و تهذیب نفس از عادت های بد و دلبستگی ها و وابستگی ها و اموری که مانع کمال و سیر و سلوک انسان به سوی خدا تلقی می شود، مانند پرخوری و پرخوابی و مانند آن.
۳- اصلاح صفات شخصیتی و پاک سازی دل و درون از رزایل اخلاقی و آراسته شدن به فضایل اخلاقی از طریق راهکارهای علم اخلاق و تمرین آن ها در معاشرت با مردم و رعایت اخلاق اجتماعی.
۵- تفکر شخصی در سوال های اساسی انسان که در بینش دینی مطرح می شود مانند, خداشناسی و انسان شناسی و هستی شناسی و دین شناسی و معاد شناسی.
۶- انجام وظایف عبادی و تحصیل صفت تقوی و پرهیزکاری, از طریق آشنایی با واجبات دینی و گناهان و پایبندی به احکام دینی.
۷- تقویت ارتباط عاشقانه با خداوند و اولیای معصومین(ع) و مومنان اهل ولایت و محبت, از طریق انجام مستحبات و زیارات و مانند آن.
در صورتی که این مسیر به درستی و عالمانه طی شود, به طور قطع حالات انسان دارای ثبات خواهد بود و دگرگونی ها و تحولات سامان یافته تر می شود و نگرانی ها رفع خواهد شد.

*** نکته نهایی:
"شما اگر بخواهید به شکل غیرمستقیم امر به معروف کنید، یکی از راه های آن این است که خودتان صالح و باتقوا باشید، خودتان اهل عمل و تقوا باشید. وقتی خودتان این طور بودید مجسمه ای خواهید بود از امر به معروف و نهی از منکر. هیچ چیز بشر را بیشتر از عمل تحت تاثیر قرار نمی دهد." (همان- ص ۲۳۸) اگر قبل گفتن عمل کنیم عمیق تر و سریع تر می توانیم در مخاطب خود اثر گذاشته و او را به پذیرش پیام خود متقاعد سازیم. علی (ع) می فرماید: "هرگز شما ندیدید که شما را به چیزی امر کنم مگر اینکه قبلاً خودم عمل کرده ام و من هرگز شما را از چیزی نهی نمی کنم مگر اینکه قبلاً خودم آن را ترک کرده باشیم" (نهج البلاغه- خطبه ۱۷۵)
بنابراین هر مصلحی اول باید صالح باشد تا بتواند مصلح باشد- "در مکتب انبیاء و اولیاء این را می بینیم، همیشه می گویند ما رفتیم (شما هم بیایید)" (همان- ص ۲۳۹)
در جنگ بدر رسول گرامی اسلام اول عزیزترین افراد خود را به میدان می فرستد علی (ع) و حمزه ی سیدالشهدا.
در روز عاشورا حسین بن علی (ع) قبل از همه نزدیکترین خویشان خود را ابتداء به سوی شهادت به میدان نبرد و جهاد می فرستد. آیا اگر امام، عزیزانش را در مدینه می گذاشت کسی معترض آنها می شد؟ ابداً. (همان- ص ۲۴۰) ولی اگر چنین می کرد، آیا امروز این چنین در ایجاد حرکت و حیات در بین مسلمانان و انسان های آزاده موثر بود؟ این اوج عمل بود، و اوج تأثیرگذاری
مرز امر به معروف و نهی از منکر کجاست؟
وقتی بخواهیم امر و نهی کنیم ولی جان و مال و آبرویمان در خطر باشد چه کنیم؟ پاسخ بطور اجمال این است: باید دید که آیا فساد و ضرر کدام بیشتر است.
رسول گرامی اسلام در این باره فرموده اند: وقتی دو حرمت با یکدیگر تزاحم و اجتماع پیدا می کنند، لزوماً باید حرمت کوچکتر را فدای حرمت بزرگتر کنیم.
مثلاً اگر برای پوست میوه ای که کسی در کوچه انداخته نهی از منکر کنید و بعد آن فرد فحش و ناسزا به شما بگوید و ... اینجا لازم نیست. اما در یک وقت هم هست که موضوع امر به معروف و نهی از منکر، موضوعی است که اسلام برای آن اهمیتی بالاتر از جان و مال و حیثیت انسان قائل است، می بینید قرآن به خطر افتاده است ....(همان- ص ۲۵۱) اینجا دیگر باید از جان و مال و آبرو گذشت و اسلام و قرآن را از خطر نجات داد.

موفق باشید.

با سلام . دوستی داشتم که کار پیمانکاری می کردند . بعد از اتمام کار مقداری از دولت طلب و مقداری به افرادی مانند دستگاه دار و غیره بدهکار. در مدت حیات بسیار تلاش کردند که طلبشان را دریافت و بدهی شان را پرداخت کنند. اما متاسفانه به دلیل اختلافات کاری تا زمان حیاتشان نتوانستند طلبشان را در آن پروژها بگیرن و با آن پول بدهی شان را پرداخت کنند. به شخصه پولی هم در بساط نداشتند که بدهی شان را صاف کنند. ایشان به علت همین مشکلات بدهی به طور ناگهانی فوت کردند. حال تکلیف این شخصی که دستش از دنیا کوتاه شده چیست؟. خانواده متوفی هم تلاشی نمی کنند برای گرفتن طلب مرحوم و پرداخت بدهی ایشان. آیا هنوز بدهی بر گردن ایشان هست؟ با این تفاسیر که در زمان حیاتشان خیلی تلاش کردند که بدهی اش را صاف کند و کلا بدهی ایشان در یک پروژه ای که طلب هم داشته پیش آمده نه اینکه سر کسی را کلاه گذاشته باشد و از طرفی اگر خانواده اش طلب متوفی را از دولت دریافت کنند می شود با همان پول بدهیشان را پرداخت کرد. اما خانواده بی تفاوت هستند و هیچ تلاشی جهت گرفتن طلب و پرداخت دین نمیکنند. با این حساب باز هم متوفی گیر است؟ یا از ایشان بدهی ساقط و حق الناس بر گردن خانواده اش که میتوانند با گرفتن طلب پول خود متوفی پرداخت دین کنند می باشد و آنها باید جواب گو در آخرت باشند؟

تصویر سید پاسخگو

باسلام
با توجه به اینکه هر شخصی پاسخگوی کارهای خودش می باشد و دیگران را به جای او ثواب و عقاب نمی کنند.
این شخص باید در زمان حیاتش طلبکاران خود را به بدهکاران حواله می داد و دیون را از خود رفع می نمود و اینکه الان فوت شده است، اگر مالی(خانه یا ماشین و یا ...) از ایشان به عنوان ارث باقی مانده باشد که بر ورثه واجب است قبل از تقسیم ارث دیون ایشان را رفع کنند و اینکه بر آنها واجب است بروند دنبال طلب های ایشان یا نه با توجه به اینکه مطلب جدید می باشد از دفاتر مراجع عظام استفتاء گردید و حداقل در ۱۴ روز آینده دوباره سوال را بپرسید تا پاسخگوی شما باشیم.
موفق باشید.

اون فیلم هایی که قبلا کپی کردم چی؟ اون ها رو زیاد دیدم و خیلی وقته اون هارو دیدم. اون موقع نمیدونستم. آیا نیاز هست حتما پول اون هارو برای آن ها صدقه بدم؟ یا چون خیلی وقت گذشت و برای استفاده شخصی هست نیازی نیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
همان طور که در بالا خدمت شما عرض کردم، طبق فتوای آیت الله سیستانی کپی رایت به خودی خود اشکال ندارد ولی طبق قوانین تخلف کرده است و استفاده از محصول کپی شده اشکال ندارد ولی کار حرامی انجام داده است و باید استغفار کند. در هر صورت هر چند که حق ظاهری به ایشان واجب نشده است ولی کار حرامی انجام داده است.
انجام دادن کار حرام و کوچک شمردن گناهان باعث جری و بی ملاحظه شدن انسان نسبت به انجام گناهان می گردد.
موفق باشید.

لطف کنید یه نگاه به لینک زیر بندازید http://www.askdin.com/thread30675.html این نظر یکی از کار بر ها در باره ی مقلدان رهبر هست. و کار شناس اون سایت هم تایید کرده. حالا نظر شما چیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
با تشکر از اینکه راجع به شناخت دین پیگیری می کنید و برای شما مهم است که مدیون دیگران نشوید ولی همان طور که در بالا جواب شما را دادم، هر چند که طبق فتوای آیت الله سیستانی استفاده از آن باعث مدیون شدن به دیگران نمی گردد ولی باید توجه کنید که کار حرامی صورت گرفته است.
موفق باشید.

من حدود پنج سال بود که دوست صمیمی داشتم که الان رابطمون بهم خورده و من به بدی هایی کردم که ترس از نبخشیده سدن دارم چه کنم او مرا ببخشد
علت قهرمون این بود که اون به من گفت بی لیاقتی و لیاقت دوستی منو ناری و هیچ وقت از تو استفاده بهره مندی نداشتم

با عرض سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

اگرچه آدمى موجود اجتماعى است و به ارتباطات اجتماعى سخت نيازمند است از اين روي، انتخاب دوست و ارتباط با ديگران پاسخ آن نياز درونى انسان به شمار مى ‏آيد. انتخاب همسالان و همكلاسى ‏ها به عنوان دوست، مى ‏تواند نشان دهنده درايت و تعقل فرد باشد و زمينه رشد فكرى و اجتماعى و علمى‏اش را فراهم آورد؛ به عبارت ديگر، ما از طريق ارتباط با ديگران و انتخاب دوست كه به شكل‏گيرى شخصيت انسان مى‏انجامد، يكى از نيازهاى مهم زندگى خود را برآورده مى‏ سازيم و به رشد و تعالي خود در جنبه هاي مختلف مي پردازيم اما، اين را بدانيد كه رابطه دوستانه با ديگران، بايد يك رابطه دو طرفه و از روي اختيار و علاقه طرفيني صورت گيرد به همين خاطر، اگر دوست تان ديگر علاقه اي به ادامه رابطه دوستانه با شما ندارد و علي رغم اين كه شما از وي به خاطر اشتباهي كه مرتكب شده ايد، پوزش و بخشش طلبيده ايد. ولي او همچنان با شما سرد برخورد مي كند و رفتار قهر آميز دارد در اين صورت، دليلي بر ادامه رابطه دوستانه آن هم به شيوه يك طرفه وجود ندارد بنابراين، شما هم نبايد اصراري به ادامه رابطه دوستي داشته باشيد، بلكه مي توانيد به جاي وي، افراد ديگري كه معيارهاي دوستي با شما را دارند و شايسته دوستي و رفاقت هستند و به اصول و مباني دوستي آشنا هستند برگزينيد و با آنها رابطه دوستانه صميمانه اي داشته باشيد.

بهترين دوست كسي است كه زمينه رشد و ارتقاي فكرى، اجتماعى و علمى انسان را فراهم آورد و برطبق آموزه هاي ديني انسان را به ياد خدا بيندازد نه اين كه فكر و ذهن انسان را به خود مشغول كند و باعث افت تحصيلي، دلي مشغولي و مشغوليت ذهني فراوان، وابستگي رواني و برخي ديگر از آسيب ها و مشكلات ديگر گردد.

اين را بدانيد كه آنچه بايد بيش از لزوم داشتن ارتباط با ديگران و انتخاب دوست مورد توجه و حساسيت معقول قرار گيرد، ميزان و چگونگى ارتباط با همسالان، همكلاسى ‏ها، هم محله‌اي‌ ها، هم‌شهري‌ ها و در نهايت انتخاب دوست است.
اگرچه داشتن دوست و روابط دوستانه ضرورت دارد؛ ولى چگونگى آن از اهميت بيش‏ترى برخوردار است به گونه‏اى كه وقتى نحوه ارتباط به اصل مسأله آسيب رساند، براى حفظ امور مهم‏تر و حياتى‏تر، بايد از اصل ارتباط چشم پوشيد. پس بايد در ارتباط با ديگران، به ويژه انتخاب دوست و استحكام بخشيدن به روابط دوستانه، دقت و اهتمام جدى داشت تا به اصل زندگي شما آسيب وارد نكند و آن را مختل نكند.

موفق باشید.

سلام . من چند وقت پیش یه نفرو مسخره کردم و خیلی هم پشیمونم توبه کردم که دیگه کسیو مسخره نمیکنم و خجالت میکشم برم معذرت خواهی کنم چکار باید بکنم؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

بپذیرید که نتیجه مسخره کردن جز شکستن حرمت دیگران نیست در حالی که نزد خدا آبروی مومن از مالش محبوب تر و گرامی تر است .
استهزا در حقیقت چندین گناه از جمله اذیت کردن دیگران تحقیر و کوچک شمردن آنان عیب جویی و غیبت را درون خود جای داده و همه اینها گناه و حق الناس است.
بنابراین هرکس دیگران را مسخره کند همه این گناهان را انجام داده است.

*** درمانی برای مسخره کردن:
ملا مهدی نراقی در کتاب «جامع السعادت» برای دفع و معالجه مرض استهزا روش هایی بیان کرده است ؛ تمسخر کننده باید به این موضوع توجه داشته باشد که استهزا باعث ذلت و خواری او در پیشگاه خدای متعال، فرشتگان، پیامبران و همه مردم می شود. در روز قیامت نیز شرمسار و خجالت زده بار گناهان کسانی را که در دنیا استهزا کرده بر دوش کشیده وارد دوزخ می شود. بنابراین برای ریشه کن کردن این بیماری اخلاقی باید عوامل آن از بین ببرد. اگر استهزا ناشی از عدوات و تکبر باشد باید آنها را از خود برطرف کند تا خصلت مسخره کردن او از بین برود.
اگر استهزا ناشی از عدوات و تکبر باشد باید آنها را از خود برطرف کند تا خصلت مسخره کردن او از بین برود یا اگر هدف از انجام استهزا ؛ به دست آوردن مال دنیاست بداند که روزی رسان خدای متعال است و اگر دست از این عمل بردارد و تقوای الهی پیشه کند رزق و روزی اش چند برابر می شود.
علاوه بر معالجه علمی و شناختی؛ درمان عملی استهزا به این است که کلام و سخن نیکو به زبان بیاورد و خوش گفتاری را پیشه خود کند اگر این کار را تکرار کند تدریجا به گفتار خوش عادت می کند و آن حالت مسخره کردن دیگران به کلی از بین می‌رود علاوه بر این از شرکت در مجالس لهو و لعب که زمینه استهزا و تحقیر و تعرض به آبروی مردم را فراهم می کند خودداری کند تا عامل استهزا فراهم نباشد.

نکته مهم:
راههای توبه از انواع گناهان:
اگر انسان مرتکب گناهی شود و بخواهد توبه کند توبه­اش نسبت به آن گناه فرق خواهد کرد. گناهان به دو دسته اصلی تقسیم می­شوند: یا حق الله هستند (گناه بین بنده و خدایش) یا حق الناس (گناهی که میان او و بندگان خداست).
الف) حق الله: گناهانی که بین بنده و خدایش صورت می گیرد دو نوع است:
۱ . ترک طاعتهای واجب مثلاً نماز و روزه و زکات خمس و کفاره و غیره... و توبه از آنها کوشش در قضای آنهاست به هر اندازه که توانش باشد.
۲ . محرماتی که میان بنده و خداوند می­باشد.؛مانند شرب خمر، دروغ، گوش دادن به صداهای حرام و غیره. راه توبه از این نوع از گناهان پشیمانی و عزم قلب بر بازنگشتن به آنهاست تا ابد.
ب) حق الناس: گناهانی که میان او بندگانش می­باشد که امر آنها سخت تر و مشکل تر است. یا در مال است یا در آبرو. در مال، مثلاً کسی که مالی را دزدیده یا از بین برده آن مقدار که ممکن است باید به صاحبش برگرداند و اگر در دسترس نبود از طرفش صدقه دهد و اگر آن را هم نتوانست باید برایش از خداوند طلب آمرزش کند. در آبرو، مثلاً به کسی دشنام داده یا تهمت زده و یا غیبت کرده در این صورت باید طلب حلالیت کند و اگر می­ترسد با گفتن به طرف مقابل فتنه­ای ایجاد شود برای کسی که غیبت او را کرده یا دشنام داده یا تهمت زده از خداوند طلب آمرزش بکند. پس باید در صورت امکان طرف مقابل را راضی کند و اگر نتوانست صدقه بدهد و استغفارش را زیاد بکند و با تضرع از خداوند بخواهد تا در روز قیامت از او راضیشان کند تا از رحمت الهی دور نباشد.

موفق باشید.

سلام مجدد
ببخشید من یک نظر داده بودم در رابطه با اینکه چهره کسی رو مسخره کردم چند هفته پیش . امروز موضوعی در رابطه با مسخره کردن در نت خوندم (در رابطه با گناه مسخره کردن)
الان خیلی پشیمون شدم و عذاب وجدان گرفتم که نکنه خدا منو نبخشه . اینم بگم که میخواستم توبه کنم ولی هرچه قدر گشتم نتونستم راه توبه مسخره کردن رو پیدا کنم . بخدا خیلی پشیمونم چکار کنم ؟ ترو خدا کمکم کنین (البته خجالت میکشم برم و از طرف حلالیت بطلبم . چون ایشون معلمم هستن و شاید خدایی ناکرده دشمنی ایجاد شه)

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

يكى از محرّمات (كه از عوامل غيبت هم به شمار مى‏رود) مسخره كردن و استهزاء است و شك نيست كه سخريّه و استهزاء يكى از عواملي است كه بسيارى از اوقات انسان‏هاى ضعيف الايمان را وادار به غيبت مى‏كند. آرى، هستند كسانى كه به منظور بى اعتبار كردن ديگران از عامل تمسخر بهره مى‏گيرند و براى مجلس آرايى و خنداندن حاضران از آبرو و حيثيت ديگران مايه مى‏گذارند و با كارهايى از قبيل تقليد در راه رفتن، سخن گفتن، غذا خوردن و خلاصه به هر طريقى از اشاره و كنايه و... ديگران را به مسخره مى‏گيرند و از اين راه حس خودپسندى و انتقامجويى خويش را اشباع مى‏كنند و حد اقلّ با خرج كردن آبروى ديگران مستمعان و دوستان خود را راضى مى‏سازند و بدين جهت است كه قرآن كريم از اين عمل شديدا نهى كرده و آن را به عنوان ظلم و ستم مورد توبيخ و تهديد قرار داده است و امر به توبه مى‏كند و مى ‏فرمايد:
- يا ايُّهَا الَّذينَ امَنُوا لا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسى‏ انْ يَكُونُوا خَيْرا مِنْهُم وَ لا نِساءٌ مِنْ نِساءٍ عَسى‏ انْ يَكُنَّ خَيْرا مِنْهُنَّ وَ لا تَلْمِزُوا انْفُسَكُمْ وَ لا تَنابَزُوا بِالالْقابِ بِئْسَ الاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الايمانِ وَ مَنْ لَمْ يَتُبْ فَاولئِكَ هُمُ الظّالِمُونَ.[حجرات، آيه۱۱]
اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد نبايد گروهى از مردان شما گروه ديگر را استهزاء كنند، شايد آنها كه مورد استهزاء واقع مى‏شوند بهتر از مسخره كنندگان باشند. و همچنين زنان يكديگر را مسخره نكنند، زيرا ممكن است زنان مسخره شده از آنها كه مسخره مى‏كنند بهتر باشند. و مبادا از يكديگر عيب جويى كنيد و زنهار از اينكه يكديگر را با القاب زشت و ناپسند ياد كنيد كه پس از ايمان آوردن، نامى كه نشان از فسق و فجور دارد بسيار زشت است و هر كس كه از اين رفتار توبه نكند ستمگر و ظالم است.

اينكه توبه كرده ايد جاي بسيار خوشحالي دارد. چرا كه گناه، منجلابي است كه هر چه كسي در آن بيشتر بماند بيرون آمدنش سخت تر است. حقيقت توبه و استغفار، پشيماني از گناه گذشته و عزم و تصميم بر تكرارآن در آينده است. اگر اين حالت براي كسي پيش آمد، اين نشانه توبه واقعي است و پذيرفته شدن توبه واقعي حتمي مي‌باشد. اگر توبه واقعي صورت گيرد، قبولي آن از طرف خداوند قطعي است، چون خداوند فرموده: «وَ هُوَ الَّذِي يقْبَلُ التَّوْبةَ عَنْ عِبادِهِ وَ يعْفُوا عَنِ السَّيئاتِ؛ (۱) او است كه توبه را از بندگانش پذيرا مي‏شود و گناهان را مي‏بخشد.» بلكه بالاتر از پذيرش توبه، توبه كنندگان را«دوست و محبوب»خود معرفي مي كند، چنان كه مي فرمايد: إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَ يُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِين(۲) خداوند بسيار توبه كنندگان و پاكان را دوست مي دارد. اين وعده خداي مهربان است« وَ مَنْ أَوْفى‏ بِعَهْدِهِ مِنَ اللَّه»(۳) چه كسي به عهد و قولش از خدا وفادار تر است؟ قطعا هيچ كس. اين سخن همان خداي توبه پذير است كه مي فرمايد:« إِنَّ اللَّهَ لا يُخْلِفُ الْمِيعادَ» (۴) همانا خداوند از وعده خود تخلف نمي كند. بنا بر اين اگر گناه كار توبه واقعي كند براي انسان يقين حاصل مي‌‏شود كه توبه همان، و قبولي همان. هيچ حالت انتظاري براي قبولي توبه نيست. امام علي(ع) مي‏فرمايد:«به هر كس چهار چيز داده شود، از چهار چيز محروم نمي‏گردد: ۱- هر كس توفيق دعا پيدا كند، از اجابت آن محروم نخواهد بود؛ ۲- هر كس توفيق توبه به دست آورد، از قبولي آن محروم نمي‏گردد؛ ۳- هر كس به استغفار توفيق يابد، از بخشش گناهان محروم نخواهد بود؛ ۴- هر كس نعمت‏هاي الهي را شكرگزاري نمايد، از افزون شدن آن ها محروم نخواهد شد». (۵) و خداوند، مهربان تر از آن است كه اگر توبه كسي را پذيرفت، او را عقاب كند. چه در دنيا و چه در آخرت. اگر توبه شما از اين نوع توبه بوده كه حتما هم اينگونه است، ديگر نگران چيزي نباشيد و با توكل بر خدا به دنبال همسري مناسب براي زندگي خود باشيد. فراموش نكنيد كه اين گناه رازي بين شما و خداست نبايد آن را به هيچ كس حتي خواستگار و همسر آيندتان بگوييد. راهي كه در پيش گرفته ايد راه مباركي است ان شاءالله از اين به بعد در زمرۀ بندگان خوب خدا به حساب آييد.

پي نوشت ها:
۱. نحل (۱۶)، آيه ۳۲.
۲. بقره (۲)، آيه ۲۲۲.
۳. توبه( ۹)، آيه ۱۱۱.
۴. آل عمران (۳)، آيه ۹. ۵. نهج البلاغه، ترجمه فيض الاسلام، كلمات قصار ۱۳۰.

موفق باشید.

با عرض سلام و خسته نباشید. من گناهی کردم که شرم دارم اون رو بگم ولی مجبورم. من در سایت مستهجنی رفتم و یکی از اون فیلم هارو دیدم. البته در گذشته شاید خیلی از این فیلم ها دیده باشم . هی توبه میکردم ولی باز میشکستم .ولی این فیلم آخریه رو که دیدم نمی دونم تجاوز بوده یا هر دو راضی بودند. اگر تجاوز بوده و اون طرف راضی نبوده برای این که گناهم پاک بشه باید چی کار کنم؟ ضمن این که من از دیدن این فیلم برای خود ارضایی استفاده کردم. آیا راهی برای جبران هست که اگر انجام بدم خیالم راحت باشه که گناهم بخشیده شده؟
این رو هم بگم که فکر کنم اون شخص کافر باشد. ولی مطمئن نیستم.
یه سوال دیگه ذهنم رو مشغول کرده. این که اگر چند بار همان گناه که حق الناس هم هست تکرار شده باشد باز هم راه جبران همان است که قراره بگویید؟ یا فرق دارد؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- دیدن فیلم‌هاى مستهجن و حاوى منکرات، موجب تقویت هواهاى شیطانى نفس، تضعیف اراده و ایمان و زمینه‌ ساز ترتّب مفاسد و گناهان بوده و حرام است. نگاه به فیلم مبتذل – که بیشتر زنان غیرمسلمان در آن بازی می کنند- در صورتی که موجب تحریک انسان نشود، با توجه به این که دیدن این گونه فیلم ها شهوت برانگیز و مقدمه ارتکاب گناه است، نگاه به آنها حرام است.
۲- دیدن فیلم های شخصی یا جنسی دیگران چه راضی باشند و چه راضی نباشند حق الناس نیست ولی حرام می باشد.
۳- استمناء یا خودارضايي آن است که انسان با خود کاري کند و شهوت خود را تحريک کند تا مني از او بيرون آيد.خودارضايي حرام و گناه کبيره است و ضررهاي زيادی بر جسم و روح انسان وارد می کند. و در صورتی که این کار منجر به خروج منی شود ،فرد باید غسل جنابت انجام دهد و توبه کند. و اگر واقعا توبه کند و تصميم بر ترک بگيرد خداوند مي بخشد. برای درمان یا ترک این عادت شوم می تواند به راه کارهای ارائه شده در بند بعدی مراجعه نمایید.
براي درمان استمناء چند راه حل توصيه شده است:
الف- زود ازدواج كردن.
ب- روزه گرفتن.
پ- پرهيز کردن از محرك هاي جنسي(فيلم، سي دي و هر محرک جنسي ديگري).
ت- پر كردن اوقات فراغت با برنامه هاي مفيد.
ث- پيدا کردن دوستان خوب.
خ- اجرا کردن دستورات طبي مانند: (حمام با آب سرد، انجام تمرينات ورزشي، مصرف نکردن زياد گوشت و غذا هاي مقوي، نخوابيدن بر شكم يا پشت).
چ-ترس از خدا داشتن.
۴- نا امیدی از لطف خداوند گناهی بزرگ است، که سبب رفتارهای نابهنجار می‌گردد و روح نشاط زندگی را از فرد و دیگران سلب می‌کند. امیدواری با تلاش و تمرین به دست می آید. راه هایی که جوانه امید را در دل آدمی می‌کارد عبارت‌اند از:
الف- تفکر مثبت: مثلا با همراهی با زیبایی‌های زندگی و اندیشه در داشته‌ها و...
ب- محکم کردن پایه‌های اعتقادی و اخلاقی.
پ- توبه.
پ- اندیشه در خاطرات خوش گذشته.
ت- اندیشه در آینده ای روشن.
ث- شناخت صحیح دنیا.
ح- شناخت بهتر از سختی ها.
خ- صبر و شکیبایی.
چ- فعالیت مفید داشتن.
۵- در آخر از کار خود توبه کنید:
توبه به معنى ترك گناه، بازگشت به سوى خدا و عذرخواهى در پيشگاه خداوند است. توبه همچون شستشوى بدن آلوده و عطر زدن است.
توبه داراى شرايطى است:
اول: ترك گناه.
دوم: پشيمانى ازگناه.
سوم: تصميم برانجام ندادن دوباره گناه
چهارم: تلافى و جبران گناه.
انسان گناهکار باید سعی کند با روی آوردن به امور معنوي و انجام كارهاي خوب آلودگی گناه را از روح خود بزدايد و هر وقت ياد گناهان خود افتاد استغفار كند و از خداوند بخشش بخواهد در اين صورت خداوند مهربان و آمرزنده است.
موفق باشید.

با سلام اگر کسی بدی به من کرده و من سر لجبازی یکی از وسیله هاشو برداشتم چند سال قبل و از همون موقع پشیمون شدم و توبه کردم ولی پیداش نکردم بهش دسترسی ندارم که وسیلشو پس بدم به جای حق الناسش پولش رو به کمیته امداد به بچه یتیم دادم حالا اون وسیله رو باید چی کار کنم خودم استفاده کنم گناه داره

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید خود وسیله را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید و دادن پول آن به فقیر کفایت نمی کند مگر اینکه به فقیر بدهید و از او بخرید.
موفق باشید.

با سلام دختری ۲۰ ساله هستم حدود ۲سال پیش از طریق تلفن با پسری دوست. شدم ایشون به من. گفت ک قصد ازدواج داره و من هم ابتدا به اوگفتم ک بهش علاقه دارم ولی بعد متوجه شدم خیلی از خصوصیاتش رو نمیتونم تحمل کنم و علاقه ای به او ندارم..و اون رابطه رو به هم زدم ولی اون میگفت ک منو فراموش نمیکنه و منو نمیبخشه من همیشه احساس گناه و عذاب وجدان داشتم به طوری ک از لحاظ جسمی هم روم تاثیر گذاشته بود چند روز پیش به ایشون پیام دادم و گفتم ک حال خیلی بدی دارم و منو فراموش کن و اون گفت ک منو هیچوقت فراموش نمیکنه و حرفای زیادی زد ایا به نظر شما حقی به گردنه منه...اگه بعدا اون شخص پشیمون بشه و ایندفعه به خاطر من ک به اون گفتم حال خیلی بدی دارم حال خودش بد شه ک چرا این حرفا رو زد بازم من مقصرم؟ واقعا نمیدونم راجع ب اون شخص چکار کنم کل زندگیم درگیر شده

تصویر مشاور شهر سوال

سلام. به شهر سوال خوش آمدید. خواهر گرامی، پاسخ شما منفی است، حقی به گردن شما نیست و نگرانی شما بی مورد است. نه تنها حقی به گردن شما از این بابت نیست بلکه کار اشتباهی که از ابتدا انجام دادید یا به عبارت دیگر مسیر اشتباهی که رفته اید هرچند با هدف و نیت ازدواج بوده، خیلی زودتر از اینها باید اصلاح می نمودید. رابطه شما با ایشان در غیر مسئله ازدواج کاملا بی مورد و خطاست... اما با فرض نیت ازدواج نیز شما نباید دو سال رابطه با کسی میداشتید تنها و صرفا به بهانه اینکه قصد ازدواج دارید آن هم بدون هیچ اقدام عملی در این مورد. اگر واقعا قصد ازدواج داشتید باید این موضوع را با خانواده درمیان میگذاشتید و هم شما و هم ایشان به شکل رسمی قضد خودتان را ابراز می کردید و ادامه مراحل ازجمله خواستگاری، تحقیقات و غیره را دنبال می کردید. بنابراین اکنون که علاوه بر همه اینها، متوجه شدید ایشان مناسب ازدواج با شما نیستند، میتوانید با انگیزه قوی تر این رابطه را قطع کنید. قطع ارتباط به این معنا که نه شما و نه ایشان هیچ تماس یا پیامی به طرف مقابل ندهد. حتی اگر لازم شد، بهتر است شماره تماس خود را تغییر دهید... هرچند این قطع ارتباط پس از مدت طولانی رابطه، کار ساده ای نخواهد بود اما برای رسیدن به آرامش لازم است. در مسیر سختی ها از خدا کمک بگیرید و هرگاه مسیری را اشتباه رفتید به محض فهمیدن خطای خود از آن راه برگردید و رابطه با خدای مهربان را به هیچ قیمتی از دست ندهید و قطع نکنید.
برای شما آرزوی سلامتی و موفقیت میکنیم.

سلام،من چند سال پیش در یک چت روم عضو شدم و یکی از دخترا عکسهای خودشو تو پروفایلش میگذاشت و من ذخیره میکردم،چند وقت بعد تویه چت روم دیگه با پسری دوست شدم و ازم عکس خواست منم عکسهای اون دختر رو براش فرستادم و خودمو جای اون جا زدم،الان خیلی پشیمونم و اون دختر هم دیگه چتروم نمیاد چیکارکنم بخشیده شم؟؟؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
برای کار که انجام داده اید استغفار کنید کفایت می کند.
موفق باشید.

خواهش میکنم این جمله رو که خودتون گفتین ۲- دیدن فیلم های شخصی یا جنسی دیگران چه راضی باشند و چه راضی نباشند حق الناس نیست ولی حرام می باشد. توضیح دهید . خیلی نگرانم .آخه مگه میشه؟ دلیلش چیه که حق الناس نیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
جواب همان بود که در بالا ذکر شد
موفق باشید.

باسلام دختری بیست و هفت ساله و مجرد هستم قبلا در اثر غفلتهایی که داشتم یکسری گناه مرتکب شدم والان خیلی پشیمان هستم مثلا با اقایی رابطه داشتم که آن آقا متاهل بود ولی هیچوقت نظر به زندگی آنان نداشتم که خدایی نکرده بهم بخورد حتی با خانمشان هم رابطه خوبی دارم الان از کار خود پشیمانم چگونه توبه کنم چون هیچوقت نمیتوانم به ان خانم این مساله را بگویم حال میخواهم بدانم توبه از گناهان گذشته و توبه برای عمل زنا چگونه است

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

ببینید به خاطر دوستی ای که با همسر این مرد دارید، شرایطتان سخت تر می شود و بیشتر در فضای آشکار شدن مسأله می روید.

اکثر خانم هایی که خیانت پیشه می کنند و با مردهایی که دارای همسر هستند ارتباط برقرار می کنند این کار را تنها به دلیل احساس قدرت انجام می دهند. با این کار احساس می کنند که قدرت آن را دارند تا مرد را از همسرش جدا سازند. البته گاهی اوقات این کار جواب نمی دهد و در اکثر موارد مرد از همسر اولش جدا نمی شود.
در چنین حالتی معمولاً مرد دوباره با احساس شرمندگی به سوی همسر اولش باز می گردد و سعی می کند که رابطه ای را که خراب نموده مجدداً بازسازی کرده و روابط خود را با همسرش بهبود بخشد. البته در برخی موارد هم دیده شده است که وقتی خانم با مردی متاهل ارتباط برقرار کرده، خودش هم نمی دانسته که این مرد متاهل است. برخی از مردهای متاهل در مورد وضعیت تاهل خود به خانم های دیگر دروغ می گویند.

به هر حال این امکان وجود دارد که چه مرد و چه زن هر کدام به نقطه ای برسند که احساس گناه به آنها دست بدهد و از خیانت کردن خود پشیمان بشوند. اگر این احساس گناه شدت پیدا کند، یکی از طرفین به این ارتباط پایان می دهد.
برخی از آقایون تنها به این دلیل که قادر به تحمل تعارض و دوگانگی در زندگی خود نیستند به یک چنین ارتباطی پایان می دهند. احساس گناه مانند کنه به جانشان می افتد و آنها را رها نمی کند. البته در این میان مردهایی هم وجود دارند که به هیچ وجه احساس گناه نمی کنند و هیچ تمایلی هم به بهبود رابطه از خود نشان نمی دهند. این قبیل افراد معمولاً از همسر اول خود جدا می شوند و سپس با معشوقه ی خود ازدواج میکنند. البته زمانیکه هیچ امیدی برای بهبودی رابطه به چشم نمی خورد، شاید طلاق بهترین گزینه ی انتخابی باشد.

همسر اول معمولاً در یک چنین شرایطی احساس خشم، و عصبانیت می کند و اغلب این حس را پیدا می کند که شاید تقصیر او بوده که همسرش به او خیانت کرده و به این امر فکر میکند که چه خطایی از او سر زده است؛ اما حقیقت اینجاست که همسر این آقا هیچ کار اشتباهی انجام نداده، خیانت به این دلیل اتفاق افتاده است که آقا تصمیم گرفته به همسر خود خیانت کند. مردی که خیانت می کند این کار را علیرغم میل باطنی همسر خود انجام می دهد.

اگر یک مردی از زندگی خود احساس رضایت نمی کند، باید درخواست طلاق بدهد نه اینکه به همسر خود خیانت کند. واقعاً جای تاسف است که چرا برخی از آقایون زندگی مشترک خود را آنقدرها که باید و شاید جدی نمی گیرند.

آسیب زمانی به حد اعلای خود می رسد که شوهر، زن دوم را باردار می کند. بارداری مشکلات را هزار مرتبه پیچیده تر می کند. این مسئله برای همسر اول غیر قابل تحمل است.

خیانت را تنها زمانی می توان بخشید که هر دو نفر تصمیم بگیرند که واقعاً به صورت صمیمانه بر روی از بین بردن آن کار کنند. برای اینکه فرد بتواند طرف مقابل را ببخشد، زمان لازم دارد. بازسازی اعتماد و اطمینان مستلزم گذر زمان است. اگر کسی که یک بار خیانت کرده بود، مجدداً این کار را انجام دهد، واقعاً جای تامل وجود دارد چراکه یک مرتبه از خطای او چشم پوشی شده و این بار دومی است که مجدداً یک چنین خطای نابخشودنی را تکرار می کند.

*** و در آخر اینکه:
در قدم اول سعي كنيد از اضطراب و نگراني و احساس بیش از حد و افراطی از گناه پرهيز نماييد، كه علل برخي ناهنجاري هاي رفتاري و اخلاقي همین افراط و تفریط ها، است. اگر در شرع، كيفرهايي براي گناهان بر شمرده شده، براي جلوگيري از ارتكاب گناه است؛ نه اين كه انسان، راه بازگشت و توبه را به روی خود بسته ببيند. از اين رو با نشاط و اميد ، راه درست تعیین شده از طرف خدا را طی نموده و از اشتباهات و گناهان خود توبه کنید.
هر گناهی هم اثر تکلیفی دارد و هم اثر وضعی.
اثر تکلیفی گناه با توبه حقیقی از بین می رود و به طور کلی پاک می شود.
توضیح : توبه هرگاه حقيقي و واقعي باشد و از اعماق جان برخيزد و جامع شرايط باشد و انسان از گناهي كه مرتكب شده احساس خجلت و ندامت كند و خود را در پيشگاه خدا شرمنده ببيند و در صدد كسب رضاي حق تعالي باشد، به يقين مقبول درگاه احديت واقع شده و آثار و بركاتش نمايان مي گردد. هر چند گناه بسیار بزرگ و شنیع زنا باشد . قرآن كريم مي فرمايد:
اي بندگان كه بر خود اسراف و ستم كرديد ، از رحمت خدا مأيوس نشويد كه خدا همه گناهان را مي آمرزد، زيرا او بسيار آمرزنده و مهربان است.

موفق باشید.

سلام
میشه لطفاراهنماییم کنید صفحه ی ارسال سوال کدام قسمت سایت است؟سوالم را چطوری ارسال کنم؟

تصویر پاسخگو

با سلام
شما در بخش نظرات زیر هر یک از مطالب سایت سوالتون رو مطرح بفرمایید ، کارشناسان ما پاسخ شکا را خواهند داد .

سلام و خسته نباشید
من فیلمای ایرانی ای که میخرم اصل نمیگیرم فیلم اصل طبق قیمتی که پشت جلد نوشته ۴۰۰۰هزارتومنه ولی من کپی شونو میگیرم که ۱۰۰۰ یا ۱۵۰۰ میشه میخواستم بدونم این کار من گناه داره؟حق الناسی برگردنمه؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر تولید کننده راضی نباشد استفاده از آن فیلم ها شرعا جایز نیست و چنانچه قبلا از این فیلمها استفاده کرده اید باید رضایت تولید کننده را جلب کنید.
موفق باشید.

و یک سوال دیگه
من سال پیش وقتی که گواهی نامه گرفتم اولین بار رفتم بیرون خواستیم یه جایی بریم که از شانس ما اونشب اونجا شلوغ بود ماشینم با یکی از ماشینای پارک شده برخوردی داشت و خط قابل توجهی رو ماشینم افتاد که مطمئنم رو ماشین اون شخص هم افتاده نمیدونم آینه اون ماشین شکست یا نه ولی صدا داد چون اونجا شلوغ بود و پشت سری ها بوق میزدن منم هول کردم و رفتم حتی بدون اینکه یه نوشته ای چیزی رو ماشین بذارم حتی نمیدونم اون ماشین چه مدلی بود صاحبش کی بود حالا من چیکار کنم؟آیا با دادن رد مظالم حق الناس از گردنم برداشته میشه یا توقیامت بخاطرش بازخواست میشم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید بر می گشتید و حداقل شماره ماشین را بر می داشتید ولی چون هیچ نشانی از صاحب آن ندارید باید به مقداری که یقین دارید به ماشین ایشان خسارت وارد کرده اید به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید و از کار خود استغفار کنید.
ان شاءالله خداوند تبارک و تعالی با انجام این کارها شما را مورد عفو خود قرار می دهد.
موفق باشید.

سلام
عذر میخواهم که با سوال نامربوط وقتتان را گرفتم. حقیقتش با دیدن کلمه ی نظرات فکر کردم فقط اینجا میشه در مورد مطالب صفحه اظهار نظر کرد و نمیتوان پرسش مطرح کرد.خیلی از لطف شما ممنون که یک روز هم نگذشته جواب را برایم ایمیل زدید.معمولا گرفتن پاسخ از سایتهای پرسش و پاسخ اینقدر طول می کشد که آدم یادش میرود سوالش چی بوده.
میشه لطف کنید پاسخ سوال مرا ایمیل بفرمایید و از طرح در سایت خودداری فرمایید؟
درست است که در مورد گناه کبیره ی زنا حق الناسی به گردن شخص نیست و کلا حق الله است و باید فقط خدا را به هر طریق (توبه و ...)راضی نمود؟اگر اینطور است پس چرا وقتی همسر شخصی متوجه ارتکاب همسرش به این گناه می شود محق می شود؟ البته من بحث حقوقی دارم نه احساسی. زیرا از دید احساسی که فقط نگاه به غیر هم مستوجب مرگ است چه برسد به پیشروی تا این حد.آیا در فردای قیامت شخص در حضور همسرش مجبور به پاسخگویی نیست و به صرف حق الله بودن آن گناه ، خیانتی که کرده مسکوت می ماند؟
اگر در حین ارتکاب این گناه مسائلی پیش بیاید که قطعا حق الناس باشد مثلا من در منزل آن شخص از وسایل همسرش بدون اجازه استفاده کردم و اکنون به هیچ طریق نمیتوانم موضوع را با همسرش مطرح کرده و حلالیت بگیرم ، چطوری میتوانم جبران کنم؟ واقعا با صدقه دادن یا هدیه کردن ثواب کار خیر برای وی مساله حل می شود؟ هرچه فکر میکنم من اگر جای آن زن باشم به راحتی با ۴ تا صدقه که کوتاه نمیام چطور میتوان به راحتی خود را قانع کرد که آن دنیا جلوی آدم را نمیگیرد؟

ممنون

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر به واسطه زنا حقوق یا اموال شخصی تلف شده باشد زانی یا زانیه موظف است که جبران خسارت کند و با پرداخت صدقه یا کمک به افراد دیگر حق الناس از ایشان برطرف نمی گردد و رد مظالم و... در صورتی است که صاحب اموال را نشناسد ولی اگر نعوذبالله به واسطه رابطه با زن شوهر دار در منزل شوهر وارد شده و از اموال منزل ایشان استفاده کرده است به شوهر آن زن مدیون و بدهکار است و چون ایشان را می شناسد باید اموالی را که از ایشان تلف نموده است را برگرداند.
موفق باشید.

ببخشید که دو باره میپرسم .آخه می خوام خیالم راحت شه. اگر اون صحنه های تجاوز که من دیدم تجاوز به مسلمان ها باشد و آن ها هم راضی نباشند باز هم حق الناس نیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
در هر صورت حق الناس نیست و باید از کار خود توبه و استغفار نمایید.
موفق باشید.

سلام مجدد و ممنون از پاسخگویتون
قبلنا روی جلد یا قبل از شروع فیلم مینوشتن که پیگرد قانونی داره و شرعاحرامه ولی الان که نمینویسن خب در اینصورت تکلیف چیه؟
اگر ما فیلمی رو از کسی بگیریم و ببینیم چی؟در این صورت تکلیف چیه؟
من که نمیتونم تولیدکنندشو ببینم و حلالیت بگیرم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- نسبت به اینکه در عرف جامعه این مساله به وجود آمده است که تکثیر فیلمهای شبکه خانگی و... بدون رضایت تولید کننده شرعا و قانونا جایز نیست به همین علت هر چند که الان هم روی آن فیلم قید نکرده باشند، باید برای تکثیر و استفاده از آن از تولید کننده کسب رضایت کنید.
۲- اگر لوح اصلی فیلم (نه رایت و تکثیر شده) را از کسی بگیرید و ببینید اشکال ندارد.
۳- معمولا در تیتراژ اول یا آخر فیلمها شرکت تولید کننده فیلم را معرفی کرده اند و شما می توانید از آن طریق ایشان را پیدا کرده و کسب رضایت کنید.
موفق باشید.

و مجدد یک سئوال دیگر
من کلاس عربی میرفتم دوستم از من دفتر عربیمو که سرکلاس نکته ها- گفته های استاد و... رو که یادداشت میکردم رو خواست منم از استادم اجازه گرفتم و گفتم میتونم دفترو بدم که استاد گفت نه من راضی نیستم و اگر دوستتون میخواد باید درکلاسا شرکت کنه ولی با این حساب من دفترمو به دوستم دادم چون پول کلاسارو مامانم داده بود و مامانمم راضی بود که من دفترو به دوستم بدم
ولی بازم درگیر این مساله هستم آیا من مرتکب گناه شدم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
لطفا نام مرجع تقلید خود را ذکر کنید تا پاسخگو باشیم.
موفق باشید.

با سلام
ببخشيد قسمت اول سوال مرا پاسخ نداديد.اگر بحث مالي نباشد، در مساله زنا ايا شخص نياز به حلاليت گرفتن از كسي ندارد؟
براي قسمت دوم سوال ، متوجه شدم اگر مالي مصرف شده يا از بين رفته بايد شخص جبران كند. آيا ميشه پول ان چيزها را حساب كرد و غير مستقيم يه جوري به آن شخص داد بدون اينكه بفهمد بابت چي بوده؟
در مورد چيزهايي كه مصرف نشده يا اسيبي نرسيده مثلا به كتاب آن شخص دست زده شده چي؟ بايد حلاليت گرفت؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر بحث مالی نباشد مانند استفاده از کتاب نیازی به جبران ندارد ولی اگر از وسایلی که در عرف اجاره داده می شود و مالیت دارد باشد باید جبران کرد یا حلالیت گرفت.
۲- اگر چیزی را تلف کرده و یا از چیزی که مالیت دارد استفاده کرده باید پول آنها را به صاحب آن بدهد ولی نیازی نیست که شخصا و حضورا آن را به صاحب آن برگرداند بلکه می تواند در منزل ایشان قرار دهد یا به کسی بدهد که به ایشان بدهد.
۳- در مورد کتاب و مانند آن که قابلیت اجاره دادن ندارد و در عرف اجاره داده نمی شود چون اصلش باقی است و تلف نشده و اجاره هم داده نمی شود حق از بین نرفته است و نیازی به جبران کردن ندارد.
موفق باشید.

من رمز اینترنت مردم را پیدا کردم و از آن استفاده کردم برای جبران حق الناس چه باید کنم؟ درصورت پیدا کردن یا نکردن صاحب آن باید چه کنم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- استفاده از اینترنت دیگران بدون اجازه آنها حق الناس و حرام است.
۲- باید اگر صاحب آن را می شناسید از ایشان حلالیت بطلبید یا به اندازه ای که از اینترنت ایشان استفاده کرده اید پول آن را به ایشان بدهید.
۳- اگر صاحب آن را نمی شناسید و از پیدا کردن ایشان نامید هستید باید پول آن را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلیدتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

من باید چه بکنم؟ من از اینترنت مردم استفاده کرده ام ؟ برای جبران این حق الناس چه کنم؟ در صورت پیدا شدن و پیدانشدن صاحب آن؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
پاسخ در سوال قبلی ذکر شده اگر سوال دیگری باقی مانده بفرمایید تا پاسخگو باشیم.
موفق باشید.

فقط باید تولید کننده رو پیدا کرد؟کارگردان؟دیگر عوامل چطور؟

ممنون از پاسخگوییتون و وقتی که میگذارید
ببخشید که من سئوالام زیاده
میدونم که قسمت پرسیدن این سئوال تو این صفحه نیست ولی صفحشو پیدا نکردم و با اجازتون همینجا میپرسم
من چطور میتونم مرجع تقلیدمو عوض کنم؟دبیر ما یه مرجعی رو معرفی کردند و گفتن ایشون خوبه منم بدون شناختی ایشونو انتخاب کردم الان میخوام مرجعم رو عوض کنم چون ایشون توبعضی از موارد سخت گرفتن میگن مرجعتو در شرایطی میتونی عوض کنی که مرجع جدید اعلم تر از قبلی باشه من شناختی ندارم و از اینجور مسائل هم سر در نمیارم البته مرجع جدیدی که میخوام انتخاب کنم بیشتر نباشن کمتر هم نیستن و حس قلبی خودم نسبت به مرجع جدید بیشتره
میتونم مرجعم را عوض کنم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- تغییردادن مرجع در صورتی که انتخاب مرجع با تحقیق و با علم به اعلمیت او بوده جائز نیست، مگر در صورتی که:
اول- از طریق شرعی یقین کنید مرجع قبلی شرایط لازم برای اعلمیت را از دست داده یا از ابتدا نداشته است.
دوم- با رعایت شرایط انتخاب مرجع تشخیص دهید که مرجع دیگری از او اعلم و با سوادتر است.
سوم- مرجع اعلم از دنیا برود که در این صورت باید از مرجع تقلید زنده اعلم تقلید نمایید.
۲- اگر شما بدون تحقیق مرجعی را انتخاب کرده اید باید با تحقیق و رعایت شرایط، انتخاب مرجع اعلم داشته باشید و الا تقلید شما کور کورانه بوده و صحیح نمی باشد.
۳- مجتهد اعلم را از سه‌ راه مى توان شناخت
الف) آن که خودانسان دارای شرائط،یقین کندفلان شخص اعلم است(فرد دارای شرایط برای احراز اعلمیت مرجع کسی است که خود علوم حوزوی را در سطوح عالیه تدریس می کند)
ب) آن که دونفرعالم عادل دارای شرائط تشخیص دهند.
ج) عده ای ازاهل علم که مى توانند مجتهداعلم راتشخیص دهندودر صورتی که ازاین راه به مرجع تقلیدنرسیدیدباتماس گرفتن از جامعه مدرسین حوزه علمیه قم کمک گرفته ومرجع خودرا مشخص کنید.۰۲۵۳۷۷۴۳۳۱۰
موفق باشید.

سلام خسته نباشید

یه سئوالی داشتم#مامان من کارمند بانک بوده و بانک به کارمندان خودشون دفترچه درمان مخصوص میدن مامان من هم دارو هاشو با اون دفترچه میگیره که هزینه داروهاش رایگانه یعنی اون هزینه رو بانک میده حالا سئوال من اینه که اگه مامانم از اون دارو ها استفاده بکنه و خوب بشه و دیگه از اون دارو استفاده نکنه و دارو اضافی بمونه دیگر اعضای خانواده میتونن ازش استفاده کنن؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر داروها را برای درمان خودشان می گیرند، در صورتی که داروها اضافه بیاید استفاده دیگران از آن داروها اشکال ندارد.
ولی اگر با دفترچه خودشان برای دیگران دارو می گیرند جایز نیست و به بانک بدهکار هستند.
موفق باشید.

سلام.من يه چند وقتيه که درگير مسئله حق الناس شدم.ميخواستم بدونم مسخره کردن افرادي که توي تلوزيون هستن.مثلا توي اخبار،گزارشات،مسايقه ها،حق الناس محسوب ميشه؟واگه محسوب ميشه من بايد چيکارکنم تابرطرف بشه ميدونيد که دسترسي به افراد تلوزيون هم خيلي مشکله.درضمن من الان تصميم گرفتم که ديگه کسيو مسخره نکنم.حالا براي اون گناهاي قبليم چيکاربايد بکنم؟ ۲/دوم اينکه من يه پنج شيش بار معذرت ميخوام که ميگم ازاين فيلماي سوپرواينا..ديدم و خودارضايي ميکردم البته اولش نميدونستم که اصلا اينکارخودارضاييه ولي الان اونو گذاشتم کنار وواقعا پشيمونم.درضمن وقتي بچه بودم دوسه باراينکاروميکردم واصلا نميدونستم غسل جنابت چيه .تکليف اون نمازايي که بدون غسل خوندم چيه؟ ۳/غيبت افراد درصورتي که درحد کوچيک باشه مثال ميزنم مثلا من ميگفتم فروشنده سوپري خونه قبليمون بداخلاقه و بامشتري درست برخورد نميکنه ياجروبحثايي که تومدرسه بادوستاوهمکلاسياپيش ميومد چيه بايد برم ازهمه حلاليت بگيرم؟!خيييلي زيادن .مخصوصا همکلاسيا يا دبيرا!!! ۴/تکليف فيلمايي که توي فلش ريخته ميشه وماميبينيم مثل فيلماي خارجي وايناچيه؟يني اونم حرامه؟! ببخشيد که زياد سوال پرسيدم.اخه همش ذهنمو درگير کرده بود.ميشه باعدداش پاسخ بديد که متوجه بشم کدوم پاسخ مال کدوم مورده؟ممنون

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

یكى از محرّمات (كه از عوامل غیبت هم به شمار مى‏رود) مسخره كردن و استهزاء است و شك نیست كه سخریّه و استهزاء یكى از عواملی است كه بسیارى از اوقات انسان‏هاى ضعیف الایمان را وادار به غیبت مى‏كند. آرى، هستند كسانى كه به منظور بى اعتبار كردن دیگران از عامل تمسخر بهره مى‏گیرند و براى مجلس آرایى و خنداندن حاضران از آبرو و حیثیت دیگران مایه مى‏گذارند و با كارهایى از قبیل تقلید در راه رفتن، سخن گفتن، غذا خوردن و خلاصه به هر طریقى از اشاره و كنایه و... دیگران را به مسخره مى‏گیرند و از این راه حس خودپسندى و انتقامجویى خویش را اشباع مى‏كنند و حد اقلّ با خرج كردن آبروى دیگران مستمعان و دوستان خود را راضى مى‏سازند و بدین جهت است كه قرآن كریم از این عمل شدیدا نهى كرده و آن را به عنوان ظلم و ستم مورد توبیخ و تهدید قرار داده است و امر به توبه مى‏كند و مى‏فرماید:

یا ایُّهَا الَّذینَ امَنُوا لا یَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسى‏ انْ یَكُونُوا خَیْرا مِنْهُم وَ لا نِساءٌ مِنْ نِساءٍ عَسى‏ انْ یَكُنَّ خَیْرا مِنْهُنَّ وَ لا تَلْمِزُوا انْفُسَكُمْ وَ لا تَنابَزُوا بِالالْقابِ بِئْسَ الاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الایمانِ وَ مَنْ لَمْ یَتُبْ فَاولئِكَ هُمُ الظّالِمُونَ. اى كسانى كه ایمان آورده‏اید نباید گروهى از مردان شما گروه دیگر را استهزاء كنند، شاید آنها كه مورد استهزاء واقع مى‏شوند بهتر از مسخره كنندگان باشند. و همچنین زنان یكدیگر را مسخره نكنند، زیرا ممكن است زنان مسخره شده از آنها كه مسخره مى‏كنند بهتر باشند. و مبادا از یكدیگر عیب جویى كنید و زنهار از اینكه یكدیگر را با القاب زشت و ناپسند یاد كنید كه پس از ایمان آوردن، نامى كه نشان از فسق و فجور دارد بسیار زشت است و هر كس كه از این رفتار توبه نكند ستمگر و ظالم است.
برخى از مفسّران در شأن نزول آیه فوق گفته‏اند: این آیه در باره ثابت بن قیس بن شماس نازل شده است. ثابت گوشهایش سنگین بود و هنگامى كه وارد مسجد مى‏شد براى او راه باز مى‏كردند تا برود نزدیك پیامبر صلّى اللّه علیه و آله و سلم بنشیند و سخنان حضرت را بشنود. یك روز وارد مسجد شد در حالى كه مردم از نماز صبح فارغ شده و هر كدام در جایى نشسته بودند. ثابت نیز طبق روش هر روز سعى مى‏كرد نزدیك پیامبر صلّى اللّه علیه و آله و سلم بنشیند، به این جهت جمعیت را مى‏شكافت و مى‏گفت جا بدهید، جا بدهید تا خدمت پیامبر بروم.
سر انجام یكى از آنها گفت همین جا بنشین. او نیز همانجا نشست ولى از اینكه راهش ندادند تا نزدیك پیامبر بنشیند به شدت ناراحت شد. پس از اینكه هوا روشن شد ثابت از روى ناراحتى گفت: این مرد كیست؟ گفت: من فلان كس هستم. ثابت گفت: فرزند فلان زن؟ و نام مادر او را طورى بر زبان جارى كرد كه در آن دوران (دوران جاهلیت) این گونه تعبیر را مایه سرزنش و ملامت مى‏دانستند. آن مرد شرمنده شد و از خجالت سر به زیر افكند، سپس این آیه نازل شد.

یادآورى
ملاك و میزان و معیار ارزش‏ها نزد خداى متعال تقوا و پاكدامنى است.
از این رو هیچ كس حق ندارد دیگرى را كوچك بشمرد و با چشم حقارت به او بنگرد، چه بسا همین شخص پیش خدا آبرومند باشد.
مقام مؤمن در پیشگاه خدا
بنده مؤمن نزد خداوند متعال بسیار عزیز و محترم است. خداوند بندگان مؤمن را دوست مى‏دارد و عزت و سربلندى را از آن مؤمنان مى‏داند، چنانكه مى‏فرماید:
... وَ لِلّهِ الْعِزَّه وَ لِرَسُولِهِ وَ لِلْمُؤمِنینَ... عزّت و سرفرازى تنها از آن خدا و پیامبر و مؤمنان است... و به همین جهت در سوره حجرات آیه «لا یَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ...» فرمود هر كس مؤمنان را مسخره كند یا با القاب زشت از آنها یاد كند در زمره ستمكاران محسوب مى‏شود. و در جاى دیگر مى‏فرماید:
الَّذینَ یَلْمِزُونَ المُطَّوِّعینَ مِنَ الْمُؤمِنینَ فِى الصَّدَقاتِ وَ الَّذینَ لا یَجِدُونَ الا جُهْدَهُمْ فَیَسْخَرُونَ مِنْهُمْ سَخِرَ اللَّهُ مِنْهُمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ الیمٌ. آنان كه از مؤمنان متعبّد و متعهّد به خاطر صدقاتى كه در راه خدا مى‏دهند انتقاد و عیب‏جویى مى‏كنند و نیز افراد بى بضاعتى را كه حد اكثر توانشان را در طبق اخلاص نهاده‏اند به مسخره مى‏گیرند، خداوند نیز آنها را مسخره خواهد كرد و براى آنان عذابى دردناك در پیش است.
همچنین در احادیث اسلامى آمده است كه احترام به مؤمن احترام به خدا است و اهانت و تحقیر مؤمن اهانت به ذات اقدس الهى و موجب خشم خداوند سبحان است و در حدیث قدسى آمده است: خداوند به كسانى كه مؤمنان را بیازارند اعلان جنگ مى‏دهد:
عن أبی عبد اللّه ـ علیه السلام ـ قال: قال اللّه عزّ و جلّ: لِیَأذَنْ بِحَرْبٍ مِنّى، مَنْ اذَلَّ عَبْدِىَ الْمُؤمِنَ وَ لِیَأمَنْ مِنْ غَضَبى مَنْ اكْرَمَ عَبْدِىَ الْمُؤمِنَ. از امام صادق -علیه السلام- آمده است كه خداوند عزّ و جلّ فرمود: كسى كه بنده مؤمن مرا خوار شمارد باید بداند كه خداوند با او در جنگ است و كسى كه بنده مؤمن مرا تعظیم و تكریم كند بى شك از غضب من در امان است.
رسولخدا -صلّى اللّه علیه و آله- فرمود:
و من اذلّ مؤمنا اذلّه اللّه.... كسى كه مؤمنى را خوار شمارد خدا او را ذلیل خواهد كرد.
امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:
من حقّر مؤمنا لقلّه ماله حقّره اللّه فلم یزل عند اللّه محقورا حتّى یتوب ممّا صنع... .
كسى كه به خاطر فقر و تهیدستى مؤمنى را كوچك شمرد خداوند او را كوچك مى‏شمارد و همیشه در نزد خدا خوار و زبون است تا آنكه از كردارش توبه كند...
حرمت مؤمن از حرمت كعبه بیشتر است
ابن أبی الحدید در شرح این جمله از نهج البلاغه (اذا استولى الصلاح على الزمان و اهله...) روایتى را از رسولخدا -صلّى اللّه علیه و آله - چنین نقل مى‏كند:
و الخبر ما رواه جابر قال: نظر رسول اللّه صلّى اللّه علیه و آله و سلّم إلى الكعبه فقال: مرحبا بك من بیت ما اعظمك و أعظم حرمتك و اللّه انّ المؤمن أعظم حرمه منك عند اللّه عزّ و جلّ، لأنّ اللّه حرّم منك واحده و من المؤمن ثلاثه: دمه و ماله و أن یظنّ به ظنّ السّوء... .
جابر روایت كرده است كه رسولخدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم به كعبه نظر افكند و فرمود: آفرین بر تو، خانه‏اى كه چقدر بزرگى و احترام تو چقدر زیاد است سوگند به خدا، احترام مؤمن نزد خدا از تو بیشتر است، زیرا حرمت تو فقط از یك جهت است (كه خونریزى در تو حرام است‏)، ولى مؤمن از سه جهت احترام دارد:
۱. خون وى محترم است.
۲. مال او حرمت دارد.
۳. بدگمانى نسبت به او حرام است.

تذكّر لازم:
آنچه بیش از هر چیز در پیشگاه خداى متعال اهمیت و ارزش دارد تقوا است و سایر امور از قبیل پول و جاه و مقام و منصب و... دلیل بر عظمت و محبوبیت انسان نیست. از این رو نباید در هیچ مؤمنى به دیده حقارت و پستى نگریست، چرا كه ما نمى‏دانیم اولیاى خدا چه كسانى هستند، چون از باطن افراد جز پروردگار هیچ كس آگاه نیست، چنانكه حضرت رسول گرامى اسلام- صلّى اللّه علیه و آله- نیز در ضمن یكى از سخنان خود فرمود:
إنّ اللّه عزّ و جلّ كتم ثلاثه فی ثلاثه:... و كتم ولیّه فی خلقه... و لا یزر أنّ احدكم بأحد من خلق اللّه فانّه لا یدرى أیّهم ولىّ اللّه.
خداى عزّ و جلّ سه چیز را در سه چیز مخفى كرده است:... ولىّ خود را درمیان خلق خویش مخفى داشته است... بنابر این مبادا هیچ یك از شماها احدى از بندگان خدا را كوچك شمرد، زیرا نمى‏داند كدامیك از آنها ولىّ خدا است.
همچنین حضرت على علیه السلام در ضمن حدیثى فرمود:
إنّ اللّه تبارك و تعالى أخفى أربعه فی أربعه... و أخفى ولیّه فی عباده فلا تستصغرنّ عبدا من عبید اللّه فربّما یكون ولیّه و أنت لا تعلم. خداى تبارك و تعالى چهار چیز را در چهار چیز پنهان نموده است:... ولىّ خود را در میان بندگان خویش پنهان داشته است. پس به هیچ بنده‏اى از بندگان خدا با چشم حقارت نگاه مكن كه شاید همان (كسى كه به او بى‏اعتنا هستى‏) ولىّ خدا باشد و تو ندانى.
سرانجام بد سخریّه و استهزاء
بى‏تردید، كسى كه به مردم اهانت كند و آنها را مورد تمسخر و استهزاء قرار دهد گناه بزرگى را مرتكب شده و باید در انتظار عواقب سوء و آثار بد آن باشد، زیرا هیچ عملى بدون بازتاب نخواهد بود:
فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّه خَیْرا یَرَهُ وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّه شَرّا یَرَهُ. پس در آن روز هر كس به قدر ذرّه‏اى كار نیك كرده آن را خواهد دید و هر كس به قدر ذره‏اى كار زشت مرتكب شده آن را خواهد دید.
از آثار بد هرزه گویى و مسخره كردن دیگران غفلت و بى تفاوتى و از دست دادن احساس مسئولیت است. افرادى كه به این بیمارى دچار مى‏شوند قهرا از ذكر خدا غافل شده و از عبادت پروردگار لذت نمى‏برند، یعنى در عبادت حضور قلب ندارند و با اكراه و بى میلى با آن روبرو مى‏شوند.
از قرآن كریم استفاده مى‏شود كه یكى از موجبات غفلت و فراموشى از یاد خدا استهزاء و تحقیر مؤمنان است، زیرا بندگان مؤمن، مظاهر دین و مفاخر شریعت سیّد مرسلین‏اند و بى اعتنایى به مقام و منزلت آنان موجب سلب توفیق و باعث تاریكى دل مى‏شود و سر انجام انسان را با دوزخیان گمراه، همراه و همنشین مى‏سازد.
خداوند تعالى در كتابش آنگاه كه وخامت حال دوزخیان و كیفیت بازپرسى از آنان را ترسیم و تشریح مى‏كند و به جزع و فزع آنان براى بیرون آمدن و نجات از عذاب دردناك و سوزان دوزخ اشاره مى‏فرماید، با جمله «... اخْسَئُوا فیها وَ لا تُكَلِّمُون (اى سگها دور شوید و با من سخن مگویید) به آنها پاسخ مى‏دهد.
و سپس مى‏فرماید:
إنَّهُ كانَ فَریقٌ مِنْ عِبادى یَقُولُونَ رَبَّنا امَنّا فَاغْفِرْ لَنا وَ ارْحَمْنا وَ انْتَ خَیْرُ الرّاحِمینَ، فَاتَّخَذْتُمُوهُمْ سِخْرِیّا حَتّى‏ انْسَوْكُمْ ذِكْرى وَ كُنْتُمْ مِنْهُمْ تَضْحَكُونَ، انّى جَزَیْتُهُمُ الْیَوْمَ بِما صَبَروُا انَّهُمْ هُمُ الْفائِزُونَ. این شما بودید كه وقتى گروهى از بندگان من مى‏گفتند: «پروردگارا ما ایمان آورده‏ایم، ما را بیامرز و بر ما ترحّم فرما كه تو بهترین رحم كنندگانى» آنها را به باد مسخره گرفتید تا آنجا كه مرا بكلى فراموش كرده بودید و تنها كارتان این بود كه بر آن خدا پرستان خنده مى‏كردید. اما امروز من به آنان به خاطر صبر و استقامتشان پاداش (نیك‏) مى‏دهم، كه تنها آنان پیروز و رستگارند.
حال كه معلوم شد یكى از موجبات غفلت و فراموشى از ذكر خدا استهزاى مؤمنان و بى احترامى به آنان است، باید دانست كه اگر كسى با همین حال از دنیا برود و توبه نكند زندگى سخت و طاقت فرسایى در انتظار اوست و در روز قیامت كور و نا بینا وارد محشر شده و مشمول رحمت الهى واقع نخواهد شد، چنانكه مى ‏فرماید:

وَ مَنْ اعْرَضَ عَنْ ذِكْرى فَانَّ لَهُ مَعیشَه ضَنْكا وَ نَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیمَه اعْمى‏، قالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنى اعْمى‏ وَ قَدْ كُنْتُ بَصیرا، قالَ كَذلِكَ اتَتْكَ ایاتُنا فَنَسیتَها وَ كَذلِكَ الْیَوْمَ تُنْسى‏.
هر كس از یاد من روى گرداند براى او زندگى سخت و تنگى خواهد بود و روز قیامت او را نابینا محشور مى‏كنیم. او مى‏پرسد: پروردگارا چرا مرا نابینا محشور كردى با اینكه من در دنیا بینا بودم؟ خدا در پاسخ مى‏گوید: این به خاطر آن است كه آیات ما به تو رسید ولى تو آنها را بكلى فراموش كردى و به كیفر آن امروز تو فراموش خواهى شد (: ما تو را فراموش مى‏كنیم‏).
فردا نوبت مؤمنان است
قرآن كریم در جاى دیگر مى‏فرماید: كسانى كه در دنیا افراد با ایمان را مسخره مى‏كنند و با خنده‏هاى تمسخر آمیز و تحقیر كننده از كنارشان مى‏گذرند و با اشاره‏هاى چشم و ابرو آنان را به مسخره مى‏گیرند و از این كار (زشت‏) خود اظهار سرور و خوشحالى نموده و به آن مباهات مى‏كنند و... باید بدانند كه فردا نوبت مؤمنان است كه بر آنها بخندند. اینك متن آیات:
انَّ الَّذینَ اجْرَمُوا كانُوا مِنَ الَّذینَ امَنُوا یَضْحَكُونَ.
مجرمان و بد كاران همیشه در دنیا به مؤمنان مى‏خندیدند.
وَ اذا مَرُّوا بِهِمْ یَتَغامَزُونَ.
و هنگامى كه از كنار مؤمنان مى‏گذرند با اشاره‏هاى چشم و ابرو آنها را مسخره مى‏كنند.
وَ اذَا انْقَلَبُوا الى‏ اهْلِهِمُ انْقَلبُوا فَكِهینَ.
و هنگامى كه به سوى خانواده خود باز مى‏گردند مسرور و خندانند.
وَ اذا رَاوْهُمْ قالُوا انَّ هؤُلاءِ لَضالُّون.
و هنگامى كه آنها را (مؤمنان را) مى‏دیدند مى‏گفتند این‏ها گمراهانند.
وَ ما ارْسِلُوا عَلَیْهِمْ حافِظینَ. در حالى كه آنها هرگز مأمور مراقبت و متكفّل آنان (: مؤمنان‏) نبودند.
فَالْیَوْمَ الَّذینَ امَنُوا مِنَ الْكُفّارِ یَضْحَكُونَ. ولى امروز مؤمنان به كافران مى‏خندند.
عَلىَ الارائِكِ یَنْظُرُونَ. در حالى كه بر تختهاى مزیّن بهشتى نشسته‏اند و نگاه مى‏كنند.
سپس به عنوان طعن و تمسخر گفته مى‏شود:
هَلْ ثُوِّبَ الْكُفّارُ ما كانُوا یَفْعَلُونَ ؟آیا كافران پاداش اعمالشان را گرفتند؟ خلاصه اینكه سخریه و استهزاء نوعى عیب جویى است و سزاوار نیست انسان براى اینكه عده‏اى را بخنداند مرتكب این گناه شود و دیگران را تحقیر كند و كسانى كه مردم را مسخره مى‏كنند به خود مغرورند و همین غرور و خودبینى آنان سبب مى‏شود كه افراد مؤمن و متدیّن را به چشم حقارت بنگرند و در نتیجه براى خود عذابى سخت و دردناك آماده كنند كه نمونه‏اى از آن در آیات فوق از نظرتان گذشت.
زیانهاى سخریه از منظر روایات
در روایات معصومین علیهم السلام نیز از كسانى كه مؤمنان را تحقیر و تمسخر مى‏كنند شدیدا نكوهش شده است. در این مورد به چند حدیث اكتفا مى‏شود.
یاوه سرایى و خسران ابدى:
كسانى كه از راه غیبت، تهمت، اهانت و تحقیر مردم، دیگران را مى‏خندانند باید بدانند كه در روز قیامت از خاسران و زیانكارانند.
امام صادق -علیه السلام - فرمود:
كان بالمدینه رجل بطّال یضحك النّاس منه فقال قد أعیانى هذا الرّجل أن أضحكه (یعنى علىّ بن الحسین) قال: فمرّ علىّ علیه السّلام و خلفه مولیان له قال: فجاء الرّجل حتّى انتزع ردائه من رقبته، ثمّ مضى، فلم یلتفت إلیه علىّ علیه السّلام فاتّبعوه و أخذوا الرّداء منه فجائوا به فطرحوه علیه، فقال لهم، من هذا؟ فقالوا: هذا رجل بطّال یضحك أهل المدینه فقال: قولوا له إنّ للّه یوما یخسر فیه المبطلون.
در شهر مدینه مردى پست و فرومایه بود كه كار او فقط هرزه‏گویى و خنداندن مردم بود. یك روز گفت كه این مرد (یعنى على بن الحسین) مرا عاجز كرده است زیرا تا كنون نتوانسته‏ام او را بخندانم. (منتظر فرصتى بود) تا اینكه روزى امام سجاد علیه السلام به همراه دو تن از خدمتگزاران خود مى‏گذشت. او نیز (فرصتى به دست آورد) و عباى آن حضرت را از دوش مباركش كشید و رفت.
امام هیچ گونه اعتنایى به او نكرد. كسانى كه آنجا بودند رفتند و رداى امام سجاد علیه السلام را از او گرفته و بر دوش مبارك آن بزرگوار انداختند.
امام علیه السلام پرسید: این شخص كه بود؟ گفتند: او مرد هرزه‏گو و خوشمزه‏اى است كه مردم مدینه را مى‏خنداند. فرمود: به او بگویید خدا را روزى است كه در آن روز یاوه‏سرایان زیانكار خواهند شد.
به هر حال، تردیدى نیست كه این گونه افراد در روز قیامت گرفتار انواع عذاب و شكنجه خواهند شد و همان گونه كه در دنیا مؤمنان را مسخره مى‏كردند و مى‏خندیدند اهل ایمان نیز در روز قیامت بر آنها مى‏خندند.
پیامبر اكرم -صلّى اللّه علیه و آله- فرمود:
إنّ المستهزئین بالنّاس یفتح لأحدهم باب من الجنّه فیقال هلمّ هلمّ فیجى‏ء بكربه و غمّه فاذا أتاه اغلق دونه ثمّ یفتح له باب اخر فیقال هلمّ هلمّ فیجى‏ء بكربه و غمّه فاذا أتاه اغلق دونه فما یزال كذلك حتّى إنّ الرّجل لیفتح له الباب فیقال له هلمّ هلمّ فلا یأتیه.
در روز قیامت كسانى را كه در دنیا مردم را مسخره مى‏كردند مى‏آورند و درى از بهشت به روى آنان مى‏گشایند و به آنها مى‏گویند بیایید بیایید. آنها با آن همه سختى و ناراحتى به پیش مى‏آیند و همین كه نزدیك در مى‏رسند در به روى آنها بسته مى‏شود. سپس در دیگرى به روى آنها باز مى‏شود و گفته مى‏شود شتاب كنید شتاب كنید. این بار نیز آنها با ناراحتى حركت مى‏كنند و همین كه نزدیك این در مى‏روند آن نیز بسته مى‏شود و همین طور این كار تكرار مى‏شود تا جایى كه نا امید مى‏شوند و سر انجام دیگر به سوى هیچ درى نمى‏روند. در اینجا مؤمنان كه ساكنان بهشت‏اند به آنها نظاره مى‏كنند به آنان مى ‏خندند.

نتیجه بحث
با توجه به مطالبى كه بیان شد، افراد متعهّد و مؤمن باید از این رفتار زشت و ناپسند از دو جهت دورى جویند:
- یكى آنكه هرزگى و مسخرگى بالطبع زشت است.
- دوم آنكه موجب گناه كبیره دیگر - یعنى غیبت- نیز مى ‏شود.
پروردگارا ما را از لغزش‎ها محفوظ بدار.

موفق باشید.

سلام وقت بخیر من ۲۶ سالم هست مرجع تقلیدم رهبر هستن زمانی که پنجم دبستان بودم و راهنمایی از جیب دوستانم پول بر میداشتم ولی دقیقا یادم نمیاد چند نفر یا چه مقدار ولی از اشخاصی که مطمن بودم با نامه حلالیت طلبی و ارسال پول به نرخ روز عذر خواستم اما هرگز به بقیه دسترسی نداشتم الان میخ وام جبران کنم مثل یه کابوس منو ازار میده ولی به هیچ وجه استطاعت مالی ندارم یعنی یقین ندارم باید چند سال پیش و چه مقدار رو پرداخت کنم ولی اگر بخوام دست بالا هم بگیرم باید ۱۶ سال پیش ۵۰ هزار تومان به نرخ الان حدود ۴۸۴ تومان اگر اشتباه نکرده باشم پرداخت کنم نمیشه کم کم پرداخت کرد ؟ من شاغل نیستم حتی نمیتونم از کسی کمک بخوام تورو خدا راهنماییم کنید نمیتونم برم دم دفتر این سوالات رو بپرسم خجالت میکشم .

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید به مقداری که یقین دارید از دیگران پول نزد شما مانده است به آنها بر گردانید و اگر صاحبان آن را نمی شناسید باید به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
نیازی نیست که یکجا پرداخت کنید و می توانید در مدت زمان به فقیر پرداخت کنید.
موفق باشید.

من نمی دونم که چه حق ناس هایی انجام دادم بایدچه کارکنم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر صاحبان حق را می شناسید باید حق آنها را بدهید یا از آنها کسب رضایت کنید حتی اگر از ترس آبرو می ترسید که پول را به آنها بدهید باید طی یک نامه یا از طریق دیگران پول را به دست ایشان برسانید و اگر صاحبان آن را نمی شناسید باید به عوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلیدتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
۲- اگر حق مالیت ندارد مانند غیبت یا... باید از صاحب آن حلالیت بطلبید ولی اگر حلالیت طلبیدن مفسده دارد یا ترس از به گناه افتادن در آن است نیازی به حلالیت گرفتن نمی باشد وفقط برای صاحب حق طلب استغفار کنید.
موفق باشید.

ممنون از پاسختون
اگه یه دارویی رو هم مامانم و هم من استفاده کنم ولی بیشترشو من مصرف کنم اونوقت تکلیف چیه؟
اگر دکتر توی دفترچه مامانم از یک دارو واسه دونفر مثل امپول هم برای مامانم و هم برای من بنویسه چطور؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- جواب این قسمت در بالا داده شده است.
۲-مقداری را که دکتر برای صاحب دفترچه تجویز کرده بلا مانع است ولی مقداری را که برای شخص دیگر نوشته است را ضامن هستند و باید به بیمه یا بیمه گذار برگردانند.
موفق باشید.

باسلام وخسته نباشید من با مادرشوهرم یکجا زندگی میکنیم من کار بدی کردم اون خودش مغازه داشت ومن تاسفانه از مغازه اون گاهی پول برمی داشتم تا اینکه من تصمیم گرفتم این کارو نکنم وازش حلالیت بطلبم ولی نتونستم بگم فقط گفتم مامان حلالم کن وایشون فوت کردند من حالا این پولو یهویی نمیتونم بدهم میخوام خورد خورد بهم اگه به پدرشوهرم بدم که آبرو ریزی می شه چطور بدهم از طرفی من خانه دارم میخوام بدون از پول توجیبی هایی که شوهرم میده این پولو بدم مشکلی داره ،وسوال دیگرم اینه که ما از اول باهم از وسایلمون استفاده میکردیم هم اونا هم ما الان پدر شوهرم زن گرفته وما دوبار از یخچالشون چیزی برداشتیم هرچند پدرشوهرمم از وسایل ما استفاده میکنه میخوام بدونم این حق این خانم جدیدشونه وما باید برگردونیم یانه ممنونم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر مغازه مال مادر شوهر بوده است شما به ایشان بدهکارید و باید الآن پول را طبق قانون ارث به ورثه بدهید ولی اگر مغازه پدر شوهر بوده باید به خو ایشان برگردانید.
۲- به هر صورت باید پول را برگردانید ولی نیازی نیست که بگویید یا اینکه حتما بفهمند و می توانید پول را در منزل یا مغازه قرار دهید.
۳- اگر پدر شوهر اجازه داده است که از وسایل ایشان استفاده کنید، رضایت همسر ایشان نیاز نیست مگر اینکه از اموال زن باشد نه اموال پدر شوهر.
موفق باشید.

با سلام می خواستم بدانم اگر در حق الناسی شخص مارا بخشیده باشد ،باز هم توبه لازم است؟
مگر می شود خدایی که انقدر خودش را مهربان معرفی کرده در روز قیامت _به قول معروف_کاسه داغ تر از آش شود؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر کسی حقی از دیگری ضایع کرده است باید حقوق ایشان را تماما برگرداند یا از ایشان حلالیت بطلبد.
۲- در بعضی از امور هست که غیر از اثر ظاهری اثر وضعی عمل نیز وجود دارد و شخص باید علاوه بر رفع دین از کار خود توبه کند.
موفق باشید.

سلام من دخترم حدود چندماه از طریق پیام رسان های اجتماعی با یکی دوست شدم البته چت نمیکردم باهاش ولی میدونستم ایشون حواسش به من هست که تو این مدت یکی از آشناها یجوری منو زیر نظر داشته که جریانو فهمید یعنی احساسم اینو میگه و احساس من هیچوقت دروغ نمیگه و متوجه شدم جریانو فهمیده نمیدونم در مورد من جایی حرفی زده یا ن ولی حدس میزنم در موردم غیبت شده که پیام رسان رو کلا حذف کردم و از رفتارم بسیار پشیمونم از طرفی شخصی که باهاش مثلا دوست بودم تو این مدت کم ی چیزایی راجع به من تو پروفایلش نوشته وگذاشته که این شخص از شخص سوم مطلع نیست و میدونم ایشون هم آبرو داره من نمیخوام کلا با آبروی کسی بازی کنم به شخص دوم دسترسی کامل دارم ایا حلالیت من از ایشون کار درستی هست؟ایا گفتن حقیقت ماجرا به شخص دوم درسته؟ البته من شخص سوم رو نفرین کردم که دیگه تو کار دیگران تجسس نکنه ، از طرفی بحث آبروی من هم در میونه که میترسم این موضوع رو به شخص دوم بگم یا نه لطفا کمکم کنید چکارکنم؟؟؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
هر چند تجسس در زندگی دیگران حرام می باشد ولی هر گونه ارتباط (حضوری، چت، تلفنی یا....) با نامحرم چون مفسده دارد، حرام می باشد.
نیازی نیست که شما از ایشان حلالیت بطلبید و باید هر چیزی را که باعث ارتباط دوباره شما می گردد از خود دور کنید.
موفق باشید.

سلام میشه زودتر جواب سوالم رو بدید متشکرم

باسلام
مالی را از کسی ضایع نمودم و خواستم توسط واسطه ای پول آن را به شخص برگردانم. واسطه گفت چون این مبلغ ناچیز است و من خودم هم با آن شخص ارتباط مالی دارم خودم از طرف تو برایش جبران میکنم. ایا همین که واسطه بگوید جبران می کنم از گردن من ساقط است؟

تصویر پاسخگو

با سلام
شما باید اطمینان پیدا کنید که واسطه این مبلغ را به ایشان رسانده است .
وقتی مطمئن شدید دیگر تکلیفی ندارید .

سلام.قبل از هر چیزی میخوام که با وسواس بیشتری جوابمو بدین.الان۲۴سالمه و ۱_دوران راهنمایی به یکی از بچه ها سیلی زدم. الان هم نمیتونم پیداش کنم چون نه اسم و نه چهره اون شخص یادم نمیاد.کمکم کنید که چطور حقش رو جبران کنم؟
۲_ تو همون دوران یه آجری رو از شیشه مدرسه انداختم پایین که ندونسته به یه ماشین اصابت میکنه که از صاحب اون هم خبری ندارم.چطور خساراتش بدم؟
۳_چند سال پیش کنتر گاز و دستکاری کردم تا خوب کار نکنه و پول کمتری بدم. چطور دین رو ادا کنم؟
۵_پارسال هم از شوهرم بچه دار شدم ولی چون شرایط عروسی نداشتم به خاطر اینکه ابروم نره و کسی نفهمد سقط کردم شوهرم هم راضی شد اما دخالتی در سقطش نداشت.۱آمپولشو پرستار و یکیشم خواهرم تزریق کرد که فکر میکنم ۴۰ روزبه بود.میخوام بدونم دیه و کفاره تعلق میگیره؟و به چه کسی؟و به چه مبلغی؟و اینکه گناهان من بخشیده میشه یا نه؟ مخصوصا سقط

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- اگر شخصی را که به ایشان سیلی زده اید را به هیچ وجه نمی توانید پیدا کنید، برای ایشان طلب استغفار کنید، کفایت می کند.
۲- اگر ماشینی را که شیشه آن را شکسته اید به هیچ وجه نمی توانید پیدا کنید، باید قیمت شیشه شکسته شده را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
۳- باید مبلغی را که عرفا باید پرداخت می کرده اید و پرداخت نکرده اید را به اداره گاز بدهید تا دین شما برطرف گردد.
۴- باید از کار خود استغفار کنید و همچنین دیه آن اگر قبل از ۴۰ روز بوده است، به نظر مشهور مراجع ۲۰ مثقال طلا است را طبق قانون ارث به ورثه بچه پرداخت کنید.
همچنین کار شما چون حلول روح نشده بوده است، کفاره ندارد و پرداخت دیه کفایت می کند ولی باید استغفار کنید.
موفق باشید.

باسلام.من مدتی قبل به وسیله ای که ارزش مادی خیلی کمی داره به اشتباه اینکه مال خودم هست برداشتم و بعد فهمیدم که وسیله ی خودم سرجاشه و این متعلق به
شخص دیگری هست.حالا امکان برگرداندن وسیله برای من نیست.و از طرفی اگر طرف بفهن
مه به هیچ وجه باور نمیکنه من اینو به اشتباه برداشتم و کلا باعث بوجود امدن دشمنی میشه.من باید چکار کنم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر صاحب آن را می شناسید باید به ایشان برگردانید و نیازی نیست که خودتان به ایشان بدهید یا اینکه ایشان متوجه شوند به همین مقدار که کسی را اجیر کنید تا به او بدهد یا در منزلشان بگذارید بدون اینکه متوجه شوند کفایت می کند و راه دیگری غیر از این دو راه ندارید.
موفق باشید

سلام ممنون از پاسختون...اما واقعا شرایط بازگرداندنش برای من چه مستقیم و چه باواسطه وجود نداره.من حتی حاضرم مبلغی خیلی بیشتر از ارزش مال رو از طرف شخص صدقه بدم .بازهم پذیرفته نیست؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
همانطور که در بالا گفته شد، چون صاحب آن را می شناسید باید حتما به ایشان برگردانید و نمی توانید به عنوان صدقه به فقراء پرداخت کنید.
توجه داشته باشید حق الناس تنها چیزی است که خداوند تبارک و تعالی از آن نمی گذرد، پس بهتر است به هر طریقی که می توانید مال را به اینشان برگردانید.
موفق باشید.

با سلام. من یک بار تاکسی سوار شدم. ولی پول خورد نداشتم . راننده تاکسی به من گفت کارت شهروندی میخوای؟ منم گفتم باشه. بعد به قیمت ۵ هزار تومان کارت شهر وندی رو خریدم. و همون جا خودش کرایه ی منو از اون کارت حساب کرد .بعد که اومدم خونه احساس کردم مال کس دیگری هست. چون اصلا نو نبود . خلاصه فکر کنم کسی اون کارت رو تو ماشینش جا گذاشت اونم به من فروخت. منم گفتم شاید مال کس دیگه ای باشه و اون راضی نباشه . به خواطر همین ازش استفاده نکردم. روی کارت حک شده بود (البته روی همه ی کارت ها نوشته) از یابنده تقاضا می شود که کارت را به فلان جا ببرد. منم اصلا نمی دونستم اون جا کجاست و اصلا حوصله اش هم نداشتم که ببرم. تازه اصلا صرف نمیکرد. چون قیمت کارت ۲ هزار تومان و شارژ داخلش البته اون جوری که راننده می گفت ۳ تومان شارژ بود. تازه فکر کنم اون کسی که کارت رو گم کرد کاملا بی خیالش شده باشه. منم یه کاغذ تنش چسبوندم و نوشتم لطفا کارت را به آدرس روی کارت که حک شده ببرید. و انداختم تو صندوق صدقات . حالا می ترسم نکنه حقی رو گردنم باشه. خودم که فکر میکنم حقی رو گردنم نیست . چون اصلا به من ربطی نداشت. مسئولیت که قبول نکرده بودم. یا به اون طرف بدهی که نداشتم. کرایه هم خود راننده برای من از اون کارت حساب کرد . من که از کارت استفاده نکردم .حالا نظر شما چیه؟ خواهشا زود تر جواب منو بدین منتظرم. ممنون.

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر یقین دارید که کارت از شخص دیگری بوده است ضامن هستید که آن را به صاحب آن بر گردانید ولی اگر به گونه ای بوده که از پیدا کردن صاحب آن ناامید هستید و می دانید صاحبش را پیدا نمی کنید باید به عنوان مجهول المالک، با اجازه مرجع تقلید خود از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید و چون انداخته اید در صندوق و پیدا کردن آن کار آسانی نیست باید پول آن را به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

سلام من دختر جوانی هستم از بچگی تحت فشارهای عصبی خانواده بودم و همیشه در خانواده دعوا و خشونت بود ذهنم به مرور زمان آشفته شده و همیشه عصبی هستم به خاطر فرار از مشکلات خانواده مجبور شدم با کسی نامزد کنم که اصلا دوستش ندارم هیچوقت اونو نامزد خودم نمیدونم و ازش بدم میاد از طرفی مشکلات خانواده هم داغونم کرده مجبور شدم با ایشون نامزد کنم به خاطر عشقی که به کسی داشتم ولی چون به سرانجام نرسید هیچ میلی برای زندگی با این شخص ندارم نمیدونم چکارکنم همیشه احساس پوچی دارم و به زندگی امیدوار نیستم لطفا منو راهنمایی کنید متشکرم

تصویر مشاور شهر سوال

خواهر گرامی، سلام و به شهر سوال خوش آمدید. شرایط سختی را پشت سر گذاشته اید اما اکنون نیز با تصمیم گیری نادرست شرایط را برای خود سخت تر نموده اید. شما از یک طرف خود را از زندگی رنج آور خانوادگی (طبق گفته خودتان) به خیال خود رها ساختید و از طرفی وارد یک رابطه و زندگی جدید شده اید که با توجه به عدم علاقه به طرف مقابل میتواند همان دشواری و فشارهای عصبی گذشته و حتی اوضاع وخیم تری را برای شما رقم بزند. البته این مطالب طبق گفته های خودتان است و قطعا مشکل شما نیاز به برررسی کارشناسی دارد. به طور کلی دو راه را در پیش روی دارید. یکی این که تا پیش از عروسی و تشکیل زندگی، این عقد را به هم بزنید و راه دیگر این که سعی کنید با همین فرد که در ابتدای کار به وی علاقه ای نداشتید، زندگی کنید و تحت اشراف یک روانشناس معتبر و در صورت وجود زمینه های مثبت، رفته رفته خود را به زندگی با ایشان علاقمند تر کنید.
به شما توصیه می شود حتما به یک روانشناس باتجربه در امور خانواده مراجعه حضوری داشته باشید. مشکل شما هم برای تشخیص و هم برای ارائه راهکار، نیاز به حضور نزد یک کارشناس روانشناس دارد.
موفق باشید

با سلام من ۲۷ سالمه چن ساله پیش عموم یه خونه اجاره کرد بود واسه کارگرا منم تو اون خونه بودم از اون خونه یه دوچرخه دزدیدم و فرستادم شهرستان خوده عموم خبر نداشت منم به دروغ گفتم خریدمش(به خانوادم گفتم) ولی الان از کارم خیلی پشیمونم ولی از ترسه آبروم نمیتونم چیزی بگم صاحبه اون خونه رو هم متاسفانه نمیشناسم ممنون میشم راهنمایی کنید

تصویر سید پاسخگو

با سلام
چون آدرس منزل را دارید باید دوچرخه را به همان جا ببرید و چنانچه صاحب خانه از آنجا نقل مکان کرده است باید با تحقیق مکان ایشان را پیدا کنید و دوچرخه را خودتان یا با واسطه شخص دیگر به ایشان برگردانید و اگر صاحب خانه را پیدا نکردید و نا امید از پیدا شدن او شدید باید دوچرخه را به عنوان مجهول المالک، با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

سلام خسته نباشید
از یه مسله ای زیاد عذاب میکشم ۲۷ سالمه حدود ده سال پیش یه نقطه از بدن یکی رو که حموم بود عمدا دیدم ولی الان از ترسه آبروم نمیدونم چه جوری حلالیت بطلبم (آخه طرف مقابل زن هستش و فامیله) ممنون میشم کمکم کنید

تصویر سید پاسخگو

با سلام
نیازی نیست از ایشان حلالیت بطلبید و فقط باید از کار خود توبه و استغفار نمایید.
موفق باشید.

سلام,خسته نباشید(مرجع تقلیدم امام خامنه ای)
بنده چندین سال پیش به مدت تقریبا ۶ ماه مغازه ای رو ظهر ها به مدت چند ساعت اداره میکردم که تقریبا(نه همیشه) هر روز مبلغی از۴تا ۱۰ تومان(متغییر بود) از صندوق بر میداشتم(دزدی) و چون پولی نمیگرفتم تو خیال خودم این پول چیزی نیست و حقم هست(بخاطر دلخوری از صاحبکار)،در صورتی که قرار نبود من پولی بگیرم،و الان درست متوجه شدم که کارم دزدی و حق الناس میباشد و حتی از نماز و کلیه اعمال خوبم نگران هستم که من حق بزرگی به گردن داشتم و احتمالا پذیرفته نیست نزد خداوند(صاحبکار هم سید بود) و اگه بهشون بگم آبرو ریزی میشه و ترس از فتنه و عوارض اون رو دارم، و واقعا نمیدونم مبلغی که بدهکارم چقدر است(حدسم بزنم از سیصد هزار تومان تا یک میلیون متغییره مبلغ) و من نمیدونم چقدر باید بدهم، جدای این مساله‌ الان تا سال آینده که کار و درسم تموم بشه هیچ توان مالی برای پرداخت حتی صد هزار تومن هم ندارم، لطفا خیلی واضح راهنماییم بکنید،من وسواس فکری هم دارم،روزگارم سیاه شده،به همه نماز و اعمالم الان شک دارم،حتی احساس میکنم تا این پول رو ندم هیچ دعا و کاری رو خداوند ازم قبول نمیکنه.مشکل حاد مالی هم تا مدتی دارم،خواهشا کمی مفصل و کامل جواب من رو بدید،واقعا به جواب کامل و راهنمایی نیاز دارم.
ممنون یا علی

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر صاحب آن را می شناسید باید به ایشان برگردانید و نیازی نیست که خودتان به ایشان بدهید یا اینکه ایشان متوجه شوند به همین مقدار که کسی را اجیر کنید تا به او بدهد یا در مغازه ایشان بگذارید بدون اینکه متوجه شوند کفایت می کند و راه دیگری غیر از این دو راه ندارید.
در مورد مبلغ هم به همان مقداری که یقین دارید پرداخت کنید و اگر یقین ندارید به مقدار کمتری که می فرمایید بین ۴۰۰ تا یک میلیون پرداخت کنید کفایت می کند.
موفق باشید.

با سلام،ممنون از پاسختون،ولی کامل نگفتید،من الان تمکن مالی ندارم،اگه تا زمان تمکن مالی پیدا کنم حق الناس رو که درست هم نمیدونم چقدره (۳۰۰-۱میلیون دقیقا واقعا نمیدونم)عقب بندازم ایراد داره؟ و اعمال عبادی و.. ازم پذیرفته هست؟؟ چون مدتیه وسوسه بدی به دلم افتاده که تو حق الناس به گردن داری این نماز و دعا فرقی بحالت نداره و تا پرداخت نکنی ازت قبول و اجابت نمیشه،دیگه نماز درستی هم نمیکنم و بابت خیلی دعاها دلسرد شدم،احساس میکنم الان ملعون هستم تا پول ندم(تا یکسال توان پرداخت ندارم) و هیچی ازم پذیرفته نیست
لطفا راهنمایی بفرمایید

تصویر سید پاسخگو

با سلام
وقتی تمکن مالی پیدا کردید پرداخت کنید ولی به این نکته توجه داشته باشید که حق الناس تنها چیزی است که بخشیده نمی شود مگر رضایت صاحبان حق را جلب کنید و چون انسان از زمان موت خود خبر ندارد بهتر است که در وصیت خود قید کنید که به ایشان فلان مبلغ را بدهکار هستید.
ولی به این نکته توجه داشته باشید با این که حق الناس بر ذمه شما است قبولی عبادات شما با خداست و این که عبادات را ترک کنید برای این که حق الناس دارید و عبادات مقبول نیست، چیزی نیست الا وسوسه شیطان، که بهترین کار شیطان ناامید کردن بنده است.
پس عبادات خود را کامل انجام دهید و به این وسوسه ها توجهی نکنید.
موفق باشید.

سلام ببخشید من یه مقدار بول از کسی دزدیده ام اما عذاب وجدان گرفتم و همه ی ان بول را ب حرم امام حسین انداختم.الان شما بیشنهاد میکنید چیکار کنم؟اخه همچنان عذاب وجدان دارم وامکان اینکه ب طزف بگم وحلالیت بخوام وجودنداره.

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر صاحب پول را می شناسید باید پول را به ایشان بدهید و نیازی نیست که حتما حضوری باشد بلکه می توانید از طرق مختلف اقدام کنید مانند اینکه در منزل ایشان قرار دهید یا به کسی بدهید تا به ایشان پرداخت کند ولی چون صاحب پول را می شناسید نمی توانید آن را صدقه بدهید.
موفق باشید.

با سلام
در نوجوانی مادر بزرگی داشتم که به دلیل کهولت سن و دارا بودن الزایمر چندین بار با او برخورد خوبی نداشتم....و بعد از فوت ایشان چندین بار در همان موقع ایشان را در خواب با خشم فراوانی دیدم....و حالا که حدودا ده سال از این قضیه گذشته مرتب به این قضیه فکر میکنم و دلم میخواد به طریقی طلب پخشش کنم....خواهش میکنم بنده را راهنمایی کینین چرا که عذاب وجدان بسیاری در این زمینه دارم...ممنون..

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

چنانچه نمی توانید حلالیت بگیرید، سعی نمایید موارد زیر را عمل کنید؛ ان شاء الله خداوند شما را خواهد بخشید:

ابتدا برای گناه خود از خدا طلب مغفرت وآمرزش کنید. خداوند در قران می فرماید:
وَ أَنِ استَغْفِرُوا رَبَّكمْ ثمَّ تُوبُوا إِلَیْهِ یُمَتِّعْكُم مَّتَعاً حَسناً إِلى أَجَل مُّسمًّى وَ یُؤْتِ كلَّ ذِى فَضل فَضلَهُ وَ إِن تَوَلَّوْا فَإِنى أَخَاف عَلَیْكمْ عَذَاب یَوْم كَبِیر؛ و دیگر این که از پروردگارتان آمرزش بخواهید سپس به درگاه او روی کنید تا شما را از بهره ای نیکو تا مدتی معین بهره مند سازد و به هر صاحب فضیلتی فضل او را (به تناسب کمالش) عطا کند. و اگر رویگردان شوید، من از عذاب روزی بزرگ بر شما بیمناکم»[۱]

وَ مَن یَعْمَلْ سُوءًا أَوْ یَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ یَسْتَغْفِرِ اللَّهَ یَجِدِ اللَّهَ غَفُورًا رَّحِیمًا؛ كسى كه كار بدى انجام دهد یا به خود ستم كند، سپس از خداوند طلب آمرزش نماید، خدا را آمرزنده و مهربان خواهد یافت. [۲]

سپس برای شخصی که رنجانده و یا مورد ظلمی قرار داده اید نیز طلب آمرزش ومغفرت کنید؛ زیرا از پیامبر اکرم (صلوات الله علیه و آله) نقل است که حضرت فرمودند:

«مَنْ قَالَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِکُلِّ مُؤْمِنٍ خَلَقَهُ اللَّهُ مُنْذُ خَلَقَ اللَّهُ آدَمَ إِلَى أَنْ تَقُومَ السَّاعَةُ حَسَنَةً وَ مَحَا عَنْهُ سَیِّئَةً وَ رَفَعَ لَهُ دَرَجَةً؛ اگر کسی برای مؤمنین و مؤمنات طلب مغفرت کند، خداوند به عدد هر مؤمنی که از هنگام خلقت آدم تا قیامت خلق می‏کند، برای او سه چیز در نظر می‏گیرد؛ برایش حسنه می‌نویسد و از گناهانش می‌کاهد و بر مقامش می‏افزاید.»[۳]

و دیگر اینکه گاهی این بخش از دعای روز دوشنبه را که در مفاتیح الجنان آمده، با توجه بخوانید:

اللَّهُمَّ إنَّی أَسئَلُکَ فِی مَظَالِم عِبَادِکَ عِنْدِی فَأَیَّمَا عَبْدٌ مِنْ عَبِیدِکَ أَوْ أَمَةٍ مِنْ إمَائِکَ کَانَتْ لَهُ قِبَلِی مَظْلَمَةٌ ظَلَمْتُهَا إیَّاهُ فِی نَفْسِهِ أَوْ فِی عِرْضِهِ أوْ فِی مَالِهِ أوْ فِی أَهْلِهِ وَوَلَدِهِ أَوْغِیبَةً اغْتَبْتُهُ بِهَا أَوْ تَحَامُلُ عَلَیْهِ بِمَیْلٍ أَو هَوَىً أَوْ أَنَفَةٍ أَوْ حَمِیَّةٍ أََوْ رِیَاءٍ أَوْ عَصَبِیَّةٍ غَائِبَاً
کَانَ أَوْشَاهِدَ اًوَ حَیَّاً کَانَ أَوْ مَیَّتَاً فَقَصُرَتْ یَدِی وَضًاقَ وُسْعِی عَنْ رَدِّهَا إلَیْهِ وَالتَّحَلُّلَ مِنْهُ فَأَسْئَلُکَ یا مَنْ یَمْلُکُ الْحَاجَاتِ وَهِیَ مُسْتَجِیبَةٌ لِمَشِیئَتِهِ وَ مُسْرِعَةٌ إلى إرَادَتِهِ أَنْ تُصَلِّی عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأَنْ تُرضِِیَهُ عَنِّی بِمَا شِئْتَ وَ تَهَبَ لِی مِنْ عِنْدِکَ رَحْمَةً إنَّهُ لا تَنْقُصُکَ الْمَغْفِرَةُ وَلاتَضُرُّکَ الْمَوْهِبَةُ یَاأَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ؛
خدایا از تو خواهانم در باره ستمی که به بندگان تو کردم و حقی که بر من دارند پس هر بنده ای از بندگانت(هر مردی از مردان) یاکنیزی از کنیزانت( هر زنی از زنان) که مظلمه ای از او بر من است که ستمی بر او کرده ام در جانش یا در عرض و آبرویش یا در مالش یا در حق خانواده اش و فرزندش و بدگوئی او را کرده ام یا تحمیلی بر او بسبب خواهش یا هوس یا تکبر یا خشمی یا خودنمائی یا عصبیت غایب بوده باشد یا حاضر یا زنده بوده یا مرده پس کوتاه آمده دستم وتنگ آمده توانم از جبران آن حقوق به سوی او وحلالیت خواستن از او پس از تو می خواهم ای کسی که مالک حاجتهائی و در آن اراده تو همه حاجتها مستجاب است و شتابانند به سوی اراده او که درود فرستی بر محمد و آل محمد واینکه راضی کنی او را از من به هر طوری که خواهی. و ببخشی برایم از نزد خودت رحمت؛ زیرا آمرزیدن از تو چیزی کم نمیکند و بخشیدن ضرری به تو نمی رساند ای مهربان ترین مهربانان.[۴]

[۱]. هود/۳.
[۲].نساء/۱۱۰.
[۳] بحارالأنوار،ج ۹۰، ص۳۹۱.
[۴]. برگرفته از مفاتیح الجنان.

موفق باشید.

در باره ی اون کارتی که پیدا کردم وانداختم در صندوق. و اینکه شما گفتین باید پول آن را به فقیر صدقه بدهم یعنی این که پول را از جانب اون طرف بندازم در صندوق صدقات؟ یا از جانب اون طرف به یه شخص فقیر حضوری بدهم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
نباید پول را درون صندوق صدقات بیاندازید و باید حضورا به فقیر پرداخت کنید یا به شخص قابل اعتمادی بدهید و ایشان را وکیل کنید تا به فقیر پرداخت کنند.
موفق باشید.

سوال دیگه این که گفتین پول آن را به فقیر بدهید. من آن را از راننده ۵ هزار تومان خریدم. راننده گفته بود ۲ هزار تومان پول کارت هست و ۳ هزار تومان شارژ آن است. ولی نمی دونم راست گفت یانه. شاید مثلا داخلش ۸ هزار تومان یا ۲۰ هزار تومان شارژ بوده باشه .ولی من باید همان ۵ هزار تومان را صدقه بدهم دیگه نه ؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
به همان مقدار که یقین دارید پرداخت کنید کفایت می کند.
موفق باشید.

حالا من فقیر از کجا پیدا کنم. خب اون پولی که در صندوق صدقات میندازیم به فقیر میرسه دیگه. حالا اومدیم یه فقیر تو خیابون پیدا کردیم. از کجا می دونیم خودشو به فقیری نزده؟ اگه الکی گفت من فقیرم و ظاهرش رو شبیه فقیر ها کنه یعنی پولی که می دم هیچی میشه؟ منظورم اینه که آخه من از کجا بفهمم که اون شخص واقعا فقیره؟ مثلا کنار آرامگاه شهر ما همیشه یکی دو تا فقیر در درب ورودی نشستند. خب ظاهرشون که به فقیر ها می خوره . به همون ها بدم کفایت می کنه؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
فقیر در شرع به کسی گفته می شود که در مخارج سالانه زندگی خود کم می آورد. (البته باید ذکر شود که شخصی که اسراف می کند و قناعت ندارد شامل این امر نمی شود)
حالا شما می توانید این فقیر را در فامیل یا همسایگان یا مومنین جستجو کنید و به ایشان پرداخت کنید.
موفق باشید.

سلام ببخشید من یک گناه حق و ناس انجام دادم بسیار پشیمونم الان نمیتونم بپردازم حق و ناس رو حتی نمیدونم پولش چقدره و صاحبش کیه میتونم با انجام کارهای نیک و توبه جبران کنم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید مبلغی را که یقین دارید از ایشان تلف شده است، پرداخت کنید و چنانچه الان تمکن مالی ندارید باید زمانی که تمکن پیدا کردید پرداخت کنید.
چنانچه ایشان را نمی شناسید باید مبلغ فوق را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

سلام
ببخشید سئوال من اولش یکم توضیح داره ممنون میشم که بخونید و جوابمو بدید
پدر من ادم خسیسیه با داشتن دوتا خونه و یک مغازه و حقوق کارمندیش اصلا اونجور که گفته شده و باید در شان زن و بچش باشه خرج نمیکنه خونه هم به نام مادرمه چون با پول خودش خریده و پدرم اصلا خوب خرج نمیکنه و بجز یه یخچال که الان سه ساله خرابه و یه تلویزیون و خرج بخور نمیر چیز دیگه نمیخره و بخاطر دادن ۲۰۰ هزارتومن پول اشک آدمو در میاره منم به مامانم گفتم مهریه اش را اجرا بذاره که تو دادگاه پدرم دروغ هایی گفت
۱)ایا گنا دروغ هایی که گفته گردن منه چون من سبب برگزاری دادگاه شدم؟
۲) پدرم الان میخواد درخواست طلاق بده اینکه میخواد طلاق بگیره و یه زندگی از هم بپاشه گناهش رو دوش منه؟
مادرم علاوه بر مهریه اجرت المثلشم اجرا گذاشته

تصویر سید پاسخگو

با سلام
پدر و مادر شما هر دو بالغ و عاقل هستند و بهتر است که مادر خود را تشویق کنید تا به یک مشاور مراجعه کنند و از ایشان برای ابقای زندگیشان کمک بگیرند و همچنین با مشورت قاضی پرونده پدر را به مراجعه به یک مشاور تشویق کنید.
کارهایی که صورت گرفته هیچ کدام به عهده شما نمی باشد و پدر و مادر شما باید خودشان برای زندگی خود تصمیم بگیرند.
موفق باشید.

سلام من یه سوال دارم من پارسال چند تا کتاب از کتابخونه ی مدرسمون گرفتم پارسال کنکور داشتم الان امسال دوباره دارم بری کنکور می خونم کتابهای مدرسمون هنوز پیشمه این هفته می خوام برم تحویل بدم می دونم اشتباه کردم ولی خب میترسم کسی دنبال این کتابا اومده باشه و چون کتاب هایی که دست منه نبوده به مشکل برخورده باشه . آه اووون دامنه منو بگیره چیکاااااار کنم می ترسم به خاطر همین کنکورمو بد بدم خواهش می کنم چیکار کنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟زود جوواب بدین

تصویر سید پاسخگو

با سلام
کار شما تخلف از قوانین بوده ولی حقی بر گردن شما نمی باشد و بهتر است تمرکز خود را روی درستان داشته باشید.
موفق باشید.

سلا من در جایی به یکی از افراد توهینی کردم ولی الآن پشیمانم و نمی توانم از او معرت بخواهم آیا با پرداخت صدقه یا با خواندن چند جز قرآن جبران نمایم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر معذرت خواهی از ایشان مفسده دارد نیازی نیست که از ایشان عذر خواهی کنید وفقط برای ایشان طلب استغفار کنید.
موفق باشید

خوب همون کسی که درب آرامگاه ما نشسته فقیر محسوب میشه دیگه؟ یعنی شما میگید اون فقیر محسوب نمی شه؟حتما از پس مخارج بر نیومده که داره گدایی میکنه دیگه. آخه تو فامیلامون فقیر نداریم. تو همسایه هامون که اصلا خبر ندارم. مثلا چه طور جستو جو کنم. برم در بزنم بگم شما فقیرید؟ به فرضم که تو همسایه ها فقیر پیدا کردم برم این پول رو بدم خوب یه کشیده می خوابونن زیر گوشم . خوب ناراحت میشن دیگه. پس اون کسایی که تو کوچه و خیابون هستند و گدایی می کنند چی هستند؟ مگه اونا فقیر نیستند؟ خواهش می کنم زود تر جواب بدین. ممنون.

تصویر سید پاسخگو

با سلام
پرداخت به هر کسی که به نظر شما با شرایطی که راجع به فقیر ذکر شد، فقیر است کفایت می کند و نیازی نیست که به کسانی که دریافت صدقه را توهین می دانند پرداخت کنید.
موفق باشید.

یه سوال دیگه هم داشتم. ببخشید که این قدر زیاد سوال می پرسم. وقتی خواهرم به سن بلوغ رسید حالا یادم نیست کلاس چندم بود. از مدرسه یک کتابی به همه ی دختر ها دادند که مخصوص آن ها بود و ویژگی های بلوغ زنان رو در اون جا ذکر می کرد. و مثلا از همه سوال می کرد این ویژگی بلوغ در شما ظاهر شده؟ و من بدون اجازه ی خواهرم بعضی از جواب هایی که خواهرم به سوال های اون کتاب داده رو مخفیانه خوندم. حالا واقعا خجالت می کشم این کارم رو به خواهرم بگم. آیا اگر فقط برای خواهرم استغفار کنم کافیه؟ یا حتما باید ازش حلالیت بگیرم و بهش بگم چی کار کردم؟ آخه واقعا روم نمیشه

تصویر سید پاسخگو

با سلام
برای کاری که انجام داده اید نیازی به گرفتن حلالیت نمی باشد.
موفق باشید.

عرض سلام وخسته نباشید
خانمی ۲۶ساله هستم قبلاازدواج ناموفقی داشتم که منجربه طلاق شد
سپس باآقایی مجردعقدموقت بستیم وبنده به طورشدیدی بهش علاقه مندووابسته بودم اماایشون فقط به همین رابطه پنهانی مایل بود
من هم فکرکردم اگه بچه داربشیم حتمادیگه ازهم جدانمیشیم واقدام برای بوجوداوردن شرایط بارداری کردم وباردارشدم اماهمسرم بعدازاینکه متوجه شدمنومجبورکردبچه دوماهموسقط کردم.حالاافسردگی شدیدگرفتم ومبتلابه بیماری های دیگرهم شدم.
میخوام کمکم کنیدنمیتونم به همسرم بگم من ازبارداری جلوگیری نکردم وعمدی بوده.آیابهش مدیونم؟
رضایت خداوندروچطوری بدست بیارم؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
با سقط کردن جنین چنانچه خود شما عامل سقط بوده اید، باید دیه آن را به ورثه پرداخت کنید.
نیازی نیست به شوهر بگویید که جلوگیری از بارداری را رها کرده اید و حامله شدید، هر چند کار شما اشتباه بوده است و بچه حاصل از ازدواج موقت مال زن است و پدر نسبت به این بچه مسئولیتی ندارد و شما به عنوان یک خانم تنها با مشکلات خاص خودش فقط با بچه دار شدن به مشکلات خود افزوده اید و با مشکلات خود را با این بچه اضافه کرده اید.
برای سقطی که انجام داده اید توبه کنید و دیگر با این شرایط(در ازدواج موقت) اقدام به بارداری نکنید، چون با این کار فقط باعث از بین رفتن اعتماد این آقا به خود می شوید.
موفق باشید.

سلام خسته نباشید
من چند سال پیش یه چیزی رو دزدیدم الانم امکانه برگرداندن ندارم صاحبهشو هم نمیشناسم چیکارکنم ممنون میشم راهنمایی کنید.

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید به مقداری که یقین دارید از دیگران پول نزد شما مانده است به آنها بر گردانید و اگر صاحبان آن را نمی شناسید باید به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
نیازی نیست که یکجا پرداخت کنید و می توانید در مدت زمان به فقیر پرداخت کنید.
موفق باشید.

با سلام،
چند سالی پیش از طریق شبکه های اجتماعی با دختری از شهری دیگر آشنا شدم، که منجر به دوستی بین ما گردید، حدود ۴ سال با یکدیگر بودیم و برای اینکه رابطه ما شرعا مشکلی نداشته باشد خودمان صیغه محرمیت خواندیم (پدر دختر در آن زمان فوت کرده بودند) تا برای صحبت کردن و آشنایی و معاشرت مشکلی نداشته باشیم. پس از اینکه رابطه ما عمیق تر شد من به خواستگاری دختر نیز رفتم، اما همیشه عذاب وجدان اینکه رابطه ای را که شروع کرده بودیم از راه درستی نبوده است مرا عذاب میداد. آن دختر خانم هم یک سال از بنده بزرگتر بود. چند باری رابطه ما بسیار خصوصی نیز شد که چون صیغه محرمیت خودمان خوانده بودیم در آن زمان خیالمان راحت بود. در نهایت تصمیم به پایان رابطه گرفتم، دختر خانم بسیار به من اصرار کرد تا از تصمیمم برگردم اما نمیتوانستم. الان و بعد از گذشت چندین سال با وجود اینکه تشکیل خانواده داده ام بسیار عذاب وجدان دارم و خودم را مقصر اصلی میدانم و ترس از شکستن دل آن دختر و عقوبت آن و اینکه تاثیر بدی بر روح و اعتقادات او گذاشته باشم رنجم میدهد. باوجود اینکه دسترسی به ایشان برای کسب حلالیت دارم اما ترس وجود مفسده ای دیگر مرا مردد کرده بخصوص که خودم تشکیل زندگی داده ام و در مورد آن دختر خانم هم اطلاعی ندارم. لطفا در این مورد راهنمایی ام کنید.
۲- آیا در مورد تصمیمات و اعتقادات بعدی آن دختر که احتمالا متاثر از رفتار من و شکسته شدن دل او بوده نیز مسیول هستم و شرعا چه تکلیفی بر گردنم است؟
پیشاپیش از راهنمایی شما ممنونم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱- هیچ یک از کارهایی را که در دنیا انجام می دهیم بدون تاثیر نیست.
۲- شما نسبت به تغییر اعتقادات آن خانم مسئول نیستید.
موفق باشید.

سلام،
از پاسختان متشکرم، سوالاتی هنوز برایم باقی مانده است که بسیار ممنون میشوم راهنمایی ام کنید:
۱- آیا آن دختر بر گردنم حقی دارد (نسبت به اینکه تصمیم گرفتم با او ادامه ندهم باوجود قولی که به او داده بودم! آیا نقض عهد کرده ام؟) و اگر آری، چگونه میتوانم آن حق را جبران کنم؟
۲- نیاز به حلالیت خواستن از آن دختر هست؟ چون ترس از مفسده ای جدید بسیار نگرانم می نماید
۳- صیغه ای که خودمان خوانده بودیم از نظر شرعی درست بوده (پدر او فوت نموده بود و جد پدری نیز در قید حیات نبود اما خود او راضی بود)؟ اگر نبوده چگونه میتوانم جبران کنم (حق الناس محسوب می شود؟)

ببخشید یه سوالی ذهن منو مشغول کرده. یکی از روزهایی که من در حمام خود ارضایی کرده بودم . ساعاتی بعد کسی که در طبقه ی پایین ما زندگی می کرد که یک خانوم بود و اومد بالا و به ما گفت از سقف اتاق و حموم ما آب چکه می کنه . خب من در همون موقق حمام بودم . که متاسفانه خود ارضایی کرده بودم . خدا منو ببخشه. و بعد از خود ارضایی ادرار کردم. خوب یعنی ممکنه آبی که از سقف اون ها چکه می کرده نجس بوده باشه؟ خواهش میکنم زود تر جواب منو بدین دارم دیوانه میشم. آیا حق الناسی روی گردنمه؟ البته خودشون باید چنین انتظاری رو داشته باشن که هر آبی از حموم بیاد ممکنه نجس باشه. مثل ادرار. ولی از این که در اون روز من خود ارضایی کرده بودم خیلی وجدانم ناراحته

تصویر سید پاسخگو

با سلام
آبی که از کف حمام نشت کرده و در منزل ایشان ریخته است پاک است.
موفق باشید.

با سلام و عرض ادب، من ۴۰سال دارم ووقتی فکر می کنم تا الان در خوابی بوده ام و به هیچکدام از کارهایم با دقت فکر نمی کردم و خدا می داند چقدر حق الناس و گناه به گردن دارم ولی الان چند وقتی است به توبه جدی فکر می کنم. کاش زودتر این کاررا می کردم. ولی برایم سخت است تمام صفات بد خود مثل غیبت، دروغ و غیره را به ناگاه کنار بگذارم و از غیبت که گناه کبیره است شروع کرده ام خیلی کمتر حرف می زنم و یادداشتی کوچک در جیب دارم که هر که خواست با من در مورد دیگری حرف بزند به او میدهدم ((دوست گرامی من در حال ترک گناه غیبت هستم لطفا در این راه یاریم کنید. یاعلی!)) ولی از آن موقع که تصمیم گرفته ام مانند اینکه پنجره ای باز شده و گذشته را ببینم بعضی از گناهانی که فراموششان کرده ام به یادم می آیند و سخت آشفته می شوم. دیشب یادم افتاد به خاطر برداشت اشتباهی که از صحبتهای همسرم در ۱۵سال پیش کرده بودم و فکر کردم سرمایه برادرشوهرم از راه حرام بوده است(سوءظن) و این موضوع را همان موقع به خانواده ی خودم گفتم (غیبت) و از آنموقع خانواده خودم هرچیزی که از طرف ایشان باشد را نپذیرفته و تناول نمی کنند و دیشب که همسرم به من گفت چرا خانواده ات این طوری رفتار می کنند انگار که مال حرام است؟ تازه یاد خودم افتادم و مساله را به او گفتم که خودت گفتی ... همسرم که تازه متوجه علت رفتارهای خانواده ی من شد به من توضیح داد که منظورش این نبوده و من اشتباه برداشت کرده ام و درآمد و سرمایه برادرش حلال بوده است. حال از دیشب به قدری ناراحت هستم که کلافه شده ام و نمی دانم چه کنم به کلی ناامید شده ام از توبه و احساس گناه شدید چنان برمن مستولی شده است که فکر می کنم دیگر توبه هم به دادم نمی رسد و کارم تمام است و جهنم را گریزی ندارم. امروز چند بارخواستم به خانواده ام زنگ بزنم و از اشتباهم بگویم ولی در این ۱۵ سال آنها به این فکر اعتقاد پیدا کرده اند و الان هر چه بگویم (گرچه برایم به شدت سخت است و جرات گفتنش را ندارم) باز هم باور نمی کنند و فکر می کنند به خاطر همسرم دارم از برادرش دفاع می کنم. چه کنم دارم دیوانه می شوم تورا به خدا کمکم کنید!

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

مطمئنًا با فردي معتقد همراه فطرت پاك و طالب پاكي و نورانيت روبرو هستيم و اين صفات خوب شما را مي ستاييم.
«غيبت»؛ يعنى، عيب و نقطه ضعف‏هاى كسى را پشت سر او بازگو كنند، به طورى كه اگر بشنود ناراحت شود و بدش بيايد (نمى‏خواهد آن عيوب و نقطه ضعف‏ها به گوش ديگران نرسد و آبرويش از بين برود). اين از گناهان بزرگ است كه در قرآن از آن به خوردن گوشت برادر مؤمن تعبير شده است و در روايات هم تعبيرات شديد اللحنى نسبت به غيبت كننده آمده است.
امام على عليه السلام مي‌فرمايند : از غيبت كردن بپرهيز؛ كه اين كار ، تو را نزد خدا و مردم مبغوض مى سازد و پاداشت را بر باد مى دهد. و فرمود:خردمند، كسى است كه زبانش را از غيبت نگه دارد. (ميزان الحكمه ج۸ ص۵۷۶ ) عقل حكم مي‌كند كه انسان از كاري كه برايش ضرر دارد دوري كند.
امام على عليه السلام مي‌فرمايند : خودت را به غيبت كردن عادت مده؛ زيرا شخص معتاد به غيبت گويى گناهش بسيار بزرگ است. (همان) و امام زين العابدين عليه السلام ـ وقتى شنيد كه مردى غيبت مى كند ـ فرمود : هر چيزى نانخورشى دارد و نانخورشِ مردمان سگ صفت، غيبت است.(همان ص ۵۷۸) واقعا تعبير عجيبي است. اگر متوجه باشيم كه سمت چه گناه خطرناكي رفته ايم آيا ديگر اين كار را تكرار ميكنيم؟
امام على عليه السلام در مورد منشأ غيبت كردن مي‌فرمايند : كسانى كه خود عيب دارند، علاقه مند به شايع كردن عيبهاى مردم هستند ، تا جاىِ عذر و بهانه براى عيبهاى خودشان باز شود.(همان ص۵۸۰) در حاليكه به ما گفته شده به جاي توجه به عيوب مردم در صدد اصلاح خود باشيد. پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : غيبت كردن در [نابودى] دين مرد، زودتر كارگر مى افتد تا بيمارى خوره در اندرون او. و فرمود: هر كس از مرد يا زن مسلمانى غيبت كند، خداوند تا چهل شبانه روز نماز و روزه او را نپذيرد مگر اين كه غيبت شونده او را ببخشد. (همان ص۵۸۱)
پيامبر خدا صلى الله عليه و آله در حديث تكان دهنده‌اي مي‌فرمايند : روز قيامت فردى را مى آورند و او را در پيشگاه خدا نگه مى دارند و كار نامه اش را به او مى دهند، اما حسنات خود را در آن نمى بيند. عرض مى كند : الهى! اين كار نامه من نيست! زيرا من در آن طاعات خود را نمى بينم! به او گفته مى شود : پروردگار تو نه خطا مى كند و نه فراموش. عمل تو به سبب غيبت كردن از مردم بر باد رفت. سپس مرد ديگرى را مى آورند و كار نامه اش را به او مى دهند. در آن طاعت بسيارى را مشاهده مى كند. عرض مى كند : الهى! اين كار نامه من نيست! زيرا من اين طاعات را به جا نياورده ام! گفته مى شود : فلانى از تو غيبت كرد و من حسنات او را به تو دادم.(همان)
دوست گرامي ، با وجود اين همه گرفتاري و مصيبت كه از ناحيه غيبت به انسان مي‌رسد آيا نبايد تصميم جدي براي ترك غيبت بگيريم؟ البته سوال شما نشان دهنده وجود چنين تصميمي در شما است. پس هر زماني كه به فكر غيبت افتاديد اين روايات را در فكر خود مرور كنيد و تصميم خود را در ترك غيبت جدي كنيد.
براي كنترل نفس و تسلط بر خود، بايد انسان كمي سختي بكشد. يعني چي؟ يعني با دلش و خواسته‌هاي آن مخالفت كند. اگر هميشه خودمان را عادت داديم كه هر چه دلمان خواست بگوييم چشم، هر كاري دلمان خواست انجام داديم، آنوقت وقتي در جايي مثل همان مورد كه گفتيد بخواهيم جلوي آن را بگيريم حرفمان را گوش نمي‌دهد. بايد با يك برنامه‌ي منظم اراده خود را تقويت كنيم تا نفس و دل ما، از ما فرمان ببرد.
اصولا زياد حرف زدن باعث افتادن در گناه مي‌شود. لذا توصيه شده از حرف‌هاي اضافي بپرهيزيد. راهي كه مرحوم آيت الله قاضي ره استاد اخلاق بزرگاني مثل مرحوم علامه طباطبايي و آيت الله بهجت انجام مي‌دادند اين بود كه نقل شده پانزده سال سنگ ريزه‌اي در دهان داشتند تا هميشه متوجه باشند كه حرف بيهوده نزنند. هر كجا سخن لازمي بايد مي‌گفتند سنگ ريزه را خارج مي‌كردند و سپس دوباره آن را در دهان مي‌گذاشتند.
نمي‌گويم شما هم همينطور عمل كنيد اما به جدّ از سخنان بيهوده و بي‌خاصيت پرهيز كنيد و قبل از هر سخني در مورد فايده داشتن آن و ضروري و منطقي بودنش و همچنين از دور بودنش از گناه بيانديشيد. گناهان بسياري براي زبان وجود دارد كه بايد از آنها دوري كرد.
براي پرهيز از غيبت, بايد راهكارهاي زير به دقت عمل شود:
الف. شناخت ريشه هاي غيبت و مبارزه با آن ها: ابتدا بايد ريشه هاي غيبت را بشناسيد, سپس با آن ها مبارزه كنيد. امام صادق (عليه السلام) ريشه غيبت را در ده چيز مي دانند كه ما به تعدادي از آن ها اشاره مي كنيم :
شفاي غضب: گاهي از کسي ناراحت هستيد و براي تخليه و تشفيه غضب خود وارد غيبت کردن مي شويد.
همياري با ديگران: يعني عده اي مشغول غيبت باشند و ما به هر دليلي آنان را كمك مي كنيم .
تهمت: اين مورد حداقل مي تواند دو معنا داشته باشد: يكم اين كه شخصي به ما تهمت زند و ما هم غيبت او را بكنيم; مثلا بگوييم: «اگر فلاني اين عيب و آن عيب را نداشت به ما تهمت نمي زد». دوم: اين كه ما مي خواهيم به شخصي تهمت بزنيم, ولي اول با غيبت, جاده را صاف مي كنيم; مثلا مي گوييم: «فلاني چنين حرف زشتي را زد. اصلا او آدم بد زبان و كينه توزي است».
سوئ ظن و بدگماني يکي از ريشه هاي غيبت است.
حسد يکي از ريشه هاي غيبت کردن انسان نسبت به محسود است.
سخريه گاهي انگيزه غيبت وجود چيزي در طرف است که زمينه مسخره کردن او مي شود و انسان را به غيبت مي اندازد. (ميزان الحكمه, ج ۷, ص ۳۴۸, روايت ۱۵۲۲۹)
پس بايد ابتدا غيبت را ريشه يابي كنيد, سپس با شيوه هاي مناسب, ريشه غيبت را از بين ببريد.
ب. تفكر در آيات و روايات مذمت غيبت: بايد هر روز اين آيات و روايات را به قصد پندگيري مطالعه كنيد. هرگز گذرا و بي تائمل نگذريد; اين مطالعه كم و مستمر, به مرور زمان , مذمت غيبت را از اعتقاد به باور تبديل مي كند و وقتي باور آمد, جرائت بر غيبت يا از بين مي رود و يا كم مي گردد.
ج . تفكر در مرگ: بنابر روايات, انديشيدن به مرگ, براي تهذيب و خودسازي بسيار سودمند است. انسان مرگ انديش , نه تنها از گناه دست مي كشد, بلكه از تجملات و زوايد دنيا نيز متنفر مي شود.
د. ترك زمينه غيبت: گاهي دوستان خاص, حرف هايي خاص, مجلسي خاص يا... زمينه غيبت كردن يا شنيدن آن را فراهم مي كنند. اگر نمي توانيد از غيبت نهي كنيد و يا زيركانه مسير حرف ها را عوض كنيد, بايد چنين محيطهايي راترك كنيد و گرنه غيبت كردن برايتان عادي مي شود.
ه. مراقبه و محاسبه: پيش از سخن گفتن بر آنچه مي خواهيد بگوييد, دقت و تائمل كنيد اگر غيبت است, ترك كنيد. اين مراقبه را بايد تا وقتي انجام دهيد كه غيبت ترك شود. شبانگاه به محاسبه بپردازيد. اگر غيبتي از شما صادر نشده است, خدا را شاكر باشيد و اگر - پناه بر خدا - غيبتي كرده ايد, هم براي خود و هم براي غيبت شونده استغفار كنيد و دوباره تصميم بر ترك غيبت بگيريد. در آخر تاكيد مي كنيم كه اين راهكارها را دقيقا به كار گيريد تا به نتيجه مطلوب برسيد و گرنه بدون عمل بهترين راهكارها هم عقيم مي ماند.
براى ترك غيبت بايد اراده‏اى جدى و قوى داشته باشيد و از شنيدن يا گفتن هر غيبتى و تهمتى هر اندازه هم به نظرتان كوچك و سطحى مى‏آيد اجتناب ورزيد؛ زيرا در روز قيامت جوابى براى آن نخواهيد داشت. در اين رابطه به برنامه‏اى كه پيشنهاد مى‏شود به مدت چهل روز عمل كنيد و نتيجه را در صورت تمايل براى ما ارسال داريد. اميد است ان‏شاءاللّه‏ بر اين گناه غالب شويد:
۱) هر ده روز يك بار بحث غيبت را در كتاب گناهان كبيره مطالعه كنيد.
۲) هر روز صبح با خدا «شرط» كنيد كه امروز غيبت نمى كنم. در طول روز كاملا مراقب رعايت اين شرط باشيد و جدا بكوشيد حتى براى يك بار هم از آن تخلف نكنيد؛ شب‏ها قبل از خواب، اعمال روزتان را مورد بررسى قرار دهيد. اگر مرتكب غيبت شده‏ايد تعداد دفعات آن را ثبت كنيد و براى مبارزه با آن توبه نماييد و براى خود تنبيهى قرار دهيد؛ مثلا تصميم بگيريد با دوستى كه نزد او بيشتر غيبت مى‏كنيد يك روز رفت و آمد و گفت وگوى غيرضرورى نكنيد، يا در جايى كه بيشتر غيبت هست شركت نكنيد يا يك روز، روزه بگيريد.
در رابطه با افراد خانواده و ديگر افراد نيز در صورت امكان آنها را امر به معروف نموده و از عواقب ارتكاب غيبت بر حذر داريد و بهتر است رواياتى كه از طريق معصومين(عليهم السلام) در مورد عقوبت غيبت كننده وارد شده براى آنها بخوانيد مانند آن حديثى كه مى‏فرمايد: شخص غيبت‏كننده اگر با توبه بميرد (و كارهاى ديگرش هم پذيرفته شود) از جمله آخرين كسانى است كه به بهشت مى‏رود و اگر بدون توبه بميرد از جمله اولين كسى است كه وارد جهنم مى ‏شود.

پيروز و موفق باشيد.

سلام من درحق يكي از دوستام يه نامردي كردم! يه كار خيلي بد كه وقتي فهميد خيلي خيلي عصباني شد و گفت هيچ وقت منو نميبخشه! چيكار كنم اون گناه از حقم رفع بشه و خدا منو ببخشه! درضمن خيلي خيلي ميترسم كه اين موضوع رو به كسي بگه و آبروي منو ببره! خيلي توبه كردم، چندوقته همش براش دعا ميكنم و صلوات ميفرستم! واقعا پشيمونم از كارم! واقعا پشيمونم ولي چيكار كنم آروم بشم! ميدونم اصلا منو نميبخشه! ولي برام مهمه كه بدونم خدا منو ميبخشه يا نه!

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر با کاری که انجام داده اید حقی(مالی یا...) از ایشان ضایع کرده اید، باید جبران کنید یا رضایت ایشان را جلب کنید و در غیر اینصورت نیازی به جبران نیست.
اگر حق الناس نباشد خدا شما را می بخشد ولی اگر حق الناس باشد باید زضایت صاحب حق را جلب کنید.
موفق باشید.

سلام بنده یه مشکلی دارم ک بدجور اذیتم میکنه..
بنده با یه دختری آشنا شده بودم ک ادعا میکرد عاشق من شده. و کلی قول و قرار میگذاشت ک به پای هم بمونیم و کلی از عشقمون تعریف و تمجید میکرد. آخر رفت با پسر عموش عقد کرد.بعد بدروغ زنگ میزد ک من حتی راضی نبودم صداشو بشنوم ک و ن از نزدیک دیدمش...
خلاصه با کلی التماس قبول کردم ک با تلیفون بهاش حرف بزنم.بهم گفت ک پسر عموش بهش تجاوز کرده و گریه میکرد..منم مات و مبهوت موندم و نگرانش بودم.خلاصه منم عاشقش شدم اونم با این همه دروغهاش بهم گفت ک من عاشقتم و اونو نمیخوام..و ب شوهرش(در دوران عقد)گفت ک نمیخوامت.و آخر شوهرش فهمید ک با من در مجازی در ارتباط بوده.و قصد طلاق کردند.من حس گناه منو کشته بهش گفتم من بهات ازدواج میکنم.اما دختر هیچ رابطه ایی با اون نداشته و آخر فهمیدم ک بهش تجاوز نشده و ب قصد اینکه از من دور بشه اینو گفته...
شوهرش اونو بخشیده اما ب اون گفته ک هرگز اونو نمیبخشم و در قیامت جلوشو میگیرم!!! اخه من چ گناهی داشتم .با اینکه حقیقتش منم مقصر بودم.حالا ک دختر میخواد طلاق بگیره تا الانم بامن در ارتباطه اما من میخوام برم خواستگاریش آیا اگه حضوری از شوهرش طلب حلایت کنم درسته ؟یا در حقش و ب ثوابش صدقه و قرآن بخونم چون اگه بهش بگم میترسم آبروی منو . دختر رو بار دیگر ببره چون اگه منو از نزدیک ببینه هر کاری میکنه؟ بنظرتون چکار کنم؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

باید سراغ یک مشاور متخصص بروید تا از نزدیک به مسأله شما رسیدگی کند، زیرا نیاز به بررسی ابعاد مختلفی دارد.
حساسیت داستان شما بسیار بالاست و باید با دقت تمام پیگیر باشید.

اما راهکارهايي که براي اين گونه ارتباطات ارايه مي شود عبارتند از:
الف: قطع رابطه مخصوص مرد:
۱- مردي که در اين وضعيت قرار دارد، بايد سعي کند خودش را به جاي همسر اين خانم قرار بدهد. اگر بدترين مرد روي کره زمين بود، آيا باز هم به زنش اجازه رابطه عاطفي مي داد؟
۲-درباره خيانت مردي كه با همسرش در ارتباط است، با خود صحبت کنند.
۳- مرد بايد بداند زماني که آن زن از طريق غير همسرش به نيازهايش مي رسد و تخليه هيجاني و روحي مي شود ،به طور ناخودآگاه ديگر حال و حوصله همسرش را ندارد . نيازهاي همسرش برآورده نشده مي ماند . ممکن است به گناه کشيده شود.
۴- قدري به پايين بودن تعهد و پايبندي و بي وجدان بودن اين خانم متأهل فکر کند . با خود بگويد: اگر اين خانم همسر من بود و ما با هم اختلاف داشتيم، آيا به ايشان اجازه اين رابطه را مي دادم؟ پس سبک حل مسأله و مشکلات زناشويي ايشان حقيقتا غير عادي است . آيا بهتر نبود تکليفش را با همسرش را از روش هايي مانند مشاوره خانواده و يا نهايتا با طلاق روشن مي کرد؟
۵- از آن جا که خورشيد هميشه پشت ابر نمي ماند، اگر روزي اين رابطه برملا بشود، چه اتفاقي مي افتد؟

موفق باشید.

اگر در کودکی کارهایی را انجام داده اید و نمیدانستید انها حق الناس است بعد الانمتوجه ان شده اید و فرد را نیز به یاد ندارید باید چیکار کنید

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

ممکن است برای هر کدام از ما اتفاق افتاده باشد که به هر دلیل و به هرشکلی از کودکی حق الناسی بر ذمه مان ، باقی مانده باشد؛ البته کودک تکلیفی ندارد ولی باید بعد از بلوغ آن حقوق را ادا نماید.

به عنوان مثال اگر مالی را از کسی برداشته باشیم،
امام، بهجت، صافی و نوری: اگر از پیدا کردن صاحبش مأیوس هستید، باید آن را با اجازه ی مجتهد، از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
تبریزی، خامنه ای، سیستانی، فاضل، مکارم و وحید: اگر از پیدا کردن صاحبش مأیوس هستید، باید آن را از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید و احتیاط واجب آن است که با اجازه مجتهد باشد.

موفق باشید.

سلام چندتاسوال۱-۱۰۰۰تاصلوات و۱۰۰۰تا استغفارورد مظالم برای کسی ک غیبتشو یا پشت سرش مسخرش کردیم.با اینکارا حل میشه؟۲-دیگه نیاز به حلالیت نمیخواد؟یا علاوه بر ثوابایی ک واسش میفرستیم باید حلالیت هم بخوایم؟۳-اینکه ب اینقدرثوابایی ک واسش فرستادم راضی نشه اون میتونه ثوابای بیشتری مثل ثواب کل نمازای یومیه وروزه امو ازم بگیره؟۴-اگه به مردم یک کشور یا شهر توهین کنیم.این حق الناسه؟چطوری باید جبران کنیم؟نمیشه ک از همه حلالیت گرفت!۵-لطفا نظر همه مراجع را بگوییدچون من مرجع تقلیدی انتخاب نکردم.

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

براى جبران غیبت‏هایى كه در گذشته مرتكب شده‏ایم، اگر غیبت شونده از دنیا رفته است، باید توبه كرده و از درگاه خداوند عذرخواهى كنیم كه البتّه خداوند توبه‏پذیر است؛ امّا در صورتى كه او زنده و در قید حیات است، اگر به او بگوییم كه ما غیبت تو را كرده‏ایم ناراحت مى‏شود، به گفته بعضى مراجع تقلید(۱۱۳)، نباید به او گفت، بلكه باید بین خود و خداوند توبه كرد و اگر امكان دسترسى به شنوندگان غیبت است، به نحوى با ذكر خیر و تكریم آن فرد، تحقیر گذشته را جبران كنیم واگر غیبت‏شونده ناراحت نمى‏شود از خود او حلالیّت بخواهیم.
شیخ طوسى در شرح تجرید، بر اساس حدیثى از پیامبرصلى الله علیه وآله مى‏فرماید: اگر غیبت شونده، غیبت را شنیده است، جبران آن به این است كه نزد او برویم و عذرخواهى كرده و حلالیّت بخواهیم؛ امّا اگر نشینده است، باید هرگاه یادى از غیبت شونده كردیم، براى او استغفار نماییم. «انّ كفّارة الغیبة أن تستغفر لمَن اغتبتَه كلّما ذكرتَه»(۱)
۱۱۳) از حضرت آیةاللَّه گلپایگانى‏قدس سره پرسیدم: آیا لازم است به دیگران بگوییم كه ما غیبت شما را كرده‏ایم تا ما را حلال كنند؟ فرمود: نه، زیرا او ناراحت مى‏شود و ناراحت كردن مسلمان، خود گناه دیگرى است. پس جبران غیبت، استغفار است و حلالیّت خواستن در همه جا لازم نیست.

۱) وسائل، ج‏۸ ، ص‏۶۰۵.

موفق باشید.

سلام طلب مغفرت یعنی چی؟یعنی استغفار ؟یا دعای کلی؟اگه بخواهیم برای هرکدوم از مردم یک قوم یا کشور نفری یک استغفار بفرستیم تا آخر عمرمون تموم نمیشه.

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

خداوند در آیه ی ۴۹ ازسوره ی مبارکه حجر خطاب به پیامبرش صلى الله عليه وسلم می فرماید:"نَبِّئْ عِبَادِي أَنِّي أَنَا الْغَفُورُ الرَّحِيمُ"که به بندگانم بگو و بشارت بده و این خبر یقینی و اطمینان بخش من را به بندگان من برسان که من غفور و رحیم هستم.
همچنین در در سوره ی نساء آیه ی ۱۰۶ می فرماید: " واستغفر الله إنّ الله کان غفورا رحیماً؛ از خدا مغفرت بخواه، خدا بخشاینده ورحیم است." و در سوره ی غافر آیه ی ۵۵ می فرماید :" واستغفر لذنبک وسبّح بحمد ربّک بالعشی والإبکار؛ برای گناهت طلب مغفرت نما و خدا را عصر گاهان وصبحگاهان با ثنای او، تنزیه کن."
غفار ،غفور و کلماتی که بر وزن "غ ف ر" هستند معنی پو شاندن می دهند پس مغفرت یعنی اینکه خداوند تمام آثار گناهانمان را بپوشاند .
البته این چند شرط دارد :
در صورتی است که ما از خداوند طلب مغفرت کرده باشیم.
آن فرد آن قدر گناه انجام نداده باشد که با او عجین شده باشد زیرا آدمی هنگامی کاری را به طور مداوم و زیاد انجام دهد با ذات او عجین می شود.

موفق باشید.

سلام

چند سال پیش من با دست خودم رابطه ای رو شروع کردم که چون از ابتدا اشتباه بود (از نظر شرعی)، عاقبت خوشی نداشت و مشکلات زیادی برای خودم و طرف دیگر رابطه ایجاد شد. چون هردو دانشجو بودیم، درس خوندن توی شهر دیگه و خابگاه برای هردومون سخت بود، و شرایط به دلیل وابستگی بیش از حدمون به هم سخت تر هم میشد. چند بار شد که اون توی درساش رد شد و هردفعه منو مقصر میدونست (چون که اولین بار که رد شد شب قبل امتحان با من دعوا کرده بود) چون رشتش از رشته من هم سخت تر بود. به وضوح میدیدم که هردفعه برای رد شدنش وجود منو مقصر میدونه، با اینکه من اصلا همچین قصدی نداشتم و من هم ناراحت میشدم از این قضیه. تا رسید به ترم آخر و برای کنکور ارشد آماده میشدیم. این بار این رد شدن هاش باعث شد نتونه به موقع کارشناسی رو تموم کنه و میدونست که حتی اگه کنکور رو هم بده حق ثبت نام برای ارشد رو نداره. من باز هم میدیدم که منو مقصر تمام این مشکلات میدونه و کاری از دستم برنمیومد. بعد از ۴ سال تصمیمش قطعی بود که به رابطش با من پایان بده. البته من همچنان (به دلیل وابستگی) راضی نبودم که تموم شه ولی قبول کردم چون میدونستم به نفع هیچکدوممون نیست و داریم زجر می کشیم. بعد از اینکه ارتباطمون قطع شد من ماه ها افسرده بودم و با خودم کلنجار میرفتم که واقعا تقصیر من بوده؟ واقعا من باعث شدم که از درسش عقب بمونه؟ از طرفی هم پشیمون بودم از رابطه غلطی که خودم شروع کرده بودم و تازه به خودم اومدم و متوجه شدم که چه لطمه ای به اون و خودم وارد کردم. یادم افتاد که اون چند بار خواسته بود این رابطه رو تموم کنه (البته دلیلش اشتباهات خودم بود که با التماس مانع رفتنش شده بودم) و من به زور و به دلیل وابستگی خودم مجبورش کرده بودم تا با من بمونه. ماه ها گذشت و من همچنان به همین مسائل فکر میکردم و چون خودم رابطه رو شروع کرده بودم عذاب وجدانم خیلی شدید بود. با اینکه از هر کس میپرسیدم بهم میگفت که هرکس مسئول اعمال خودشه ولی خودمو مقصر میدونستم. بعد از یکسال داشتم با یکی از دوستانم دردو دل میکردم و صحبت از اون رابطه شد... عکسشو براش فرستادم و آدرس اکانت اینستاگرامشو که عکسی از خودش توش نبود و اسم و فامیل و رشته و دانشگاه تحصیلی و شغل پدرشو بهش گفتم بعد دوباره عذاب وجدان گرفتم که اگه دوستم اون شخصو ببینه و یا بشناسه آبروش میره و راضی نیست ازش خواستم عکسشو پاک کنه و اکانتشم فالو نکنه و باهاش کاری نداشته باشه، اونم قبول کرد (حداقل اینطور به من گفت.)... هم راجع به رابطه ای که شروع کردم هم لطمه ای که به اون شخص وارد کردم و هم اینکه اطلاعاتشو به یکی دیگه دادم با اینکه میدونستم راضی نیست. ولی به هیچ وجه نمیتونم با اون شخص حرف بزنم و بهش بگم یا ازش درخواست بخشش کنم. لطفا کمکم کنین.
میتونم خواهش کنم اگه امکانش وجود داشته باشه سوال منو ثبت نکنین تا کسی نبینه، چون اگه کسی ببینه و بخونه و بشناسه خیلی بد میشه. اگه امکانش وجود داشت فقط جوابو به آدرس ایمیلم بفرستین ممنون میشم. اگر نه ثبتش کنین چون من واقعا به یه راه حل نیاز دارم. لطفا کمکم کنین من دارم دیوونه میشم از عذاب وجدان.

تصویر مشاور شهر سوال

کاربرگرامی، سلام. به شهر سوال خوش آمدید. هرچند شنیدن اشتباهات گذشته دوستانمان امری ناخوشایند است اما این را بدانید که پذیرش یک اشتباه یا خطا مقدمه رفع آن است، همانطور که پذیرش گناهکار بودن مقدمه توبه است. امیدواریم شما باتوجه به آگاهی نسبت به اشتباه بودن اینگونه رابطه ها، دیگر مرتکب چنین مسائلی نشوید. در مورد تقصیر شما نسبت به مسائل تحصیلی ایشان نمیتوانیم قضاوتی داشته باشیم چون اطلاعات دقیق و کافی نداریم. در این خصوص هم ممکن است شما مقصر باشید هم ممکن است نباشید یا موارد مختلف با هم متفاوت باشد. اما به طور کلی هرچند شما ممکن است شروع کننده یک رابطه بوده باشید و به لحاظ اخلاقی در این بخش مقصر باشید اما ایشان به هر حال مجبور نبوده اند و هر زمانی میتوانستند این مسیر را ادامه ندهند. بنابراین ضمن اینکه کاملا بی تقصیر نیستید اما نمیتوان دلیل تمام شکست های تحصیلی و غیره ایشان را در این مدت به شما نسبت داد. اما در مورد افشای رابطه واقعا کار مناسبی نکردید. افشای گناه (چه در مورد خود شما چه دیگران) امری ناپسند است. به هر حال در مورد کاری که انجام شده و در کنترل شما نیست بیهوده نیاندیشید ولی با استعانت از خدای مهربان سعی در اصلاح مسیر پس از این داشته باشید. بابت پاسخ در اینجا هم پوزش میطلبیم چون کارشناسان پاسخگو دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران ، ازجمله ایمیل، ندارند.
برای تان آرزوی موفقیت و سلامتی داریم (ضمنا در مورد حکم شرعی، کارشناس احکام پاسخگوی شما خواهند بود)

سلام خسته نباشید ببخشید من تا چندوقت پیش برنامه هک وای فای داشتم و وای فای چندنفر را تقریبا ۱۰ را هک کردم و از آن استفاده کردم ولی الان خیلی پشیمانم و صاحب کسانی که این کار رو باهاشون کردم نمیشناسم چگونه میتوانم این حق الناس را رفع کنم چون واقعا عذاب وجدان دارم چیکار کنم لطفا کمکم کنید؟؟؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر صاحبان آن را نمی شناسید و نمی توانید به هیچ وجه آنها را پیدا کنید باید مقداری که یقین دارید استفاده کرده اید و بدهکارید را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

من درسال گذشته در مجموعه ورزشي انقلاب در راه توپ تنيسي را پيدا كرده و برداشتم وبعد از ان تصميم گرفتم كه پول ان را به صندوق صدقات بيندازم ومن هيچگونه اطلاع رساني براي صاحب توپ نكرده وفكر كرده ام كه با انداختن پول ان به صندوق صدقات كار تمام شده اما بعد از يك سال برايم شك ترديد پيش امد. به نظر شما چه كنم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر توپ را در مکان عمومی پیدا کرده اید که از پیدا شدن صاحب آن نا امید هستید باید آن توپ را به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید و اگر توپ از بین رفته باید قیمت آن را به فقیر صدقه بدهید و انداختن پول آن در صندوق صدقات کفایت نمی کند.
موفق باشید.

با سلام مجدد. من در مدرس ام مخواستم از بو فه خريد كنم كه بدوست كه جلو تر بود گفتم ميشه كه جلو تري برايم ساندويچ بخري وبه او پول دادم ايا كساني كه در صف پشتي بودند حق انان ضايع شده؟چگونه ان را جبران كنم

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر باعث تضییع حقوق دیگران شده خید باید رضایت آنها را به دست بیاورید هر چند با عذر خواهی از تک تک آنها باشد..
موفق باشید.

سلام.
اگ حق کسی رو اشتباهی ب کسی دیگه بدیم در این مورد چیکار باید کرد؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
حق الناس تنها چیزی است که بخشیده نمی شود مگر با کسب رضایت صاحب حق و شما باید حق را به هر صورتی است به صاحب اصلی آن برگردانید هر چند متحمل پرداخت هزینه شوید یا اینکه رضایت او را جلب کنید.
موق باشید.

با سلام و سپاس از پاسخگوییتان
من چند سال پیش یه دوست صمیمی داشتم که خیلی رفت و آمدهامون زیاد شده بود و خیلی بهش وابسته شده بودم و اصرار داشتم که بیاد خونمون و برای خرید و شرکت در یسری مراسم های مذهبی با هم باشیم و مثل دوتا خواهر باشیم گاهی کاملا حس میکردم مادرش خیلی دوست نداره و شاید راضی نیست و دوست داره دخترش همراه خودش باشه بعضی وقتا پیش خودم فکر میکنم شده بود که گاهی حرفی زدم یا رفتاری نشون دادم که خودش یا مادرش رنجیده یا شاید نباید زیادی اصرار میکردم که پیش من باشه و اونو از مادرش دور میکردم با این کارم ، طوری که گاهی حس میکردم دو هواعه شده و دوست داره خونه ما بمونه و بهمون وابسته شده و خونه میره گاهی بداخلاقی میکنه و قطعا مادرش از این بابت ناراحت بوده که من اونو وابسته خودم کردم و از اونها دور کردم و این کارم باعث تغییر رفتارش و یسری بد خلقیها و بهانه گیری ها و پرخاشگری هاش تو خونه شده،البته یسری مشکلات هم تو خونه با خانواده داشت و با من زیاد دردودل میکرد و من کاهی اصرار میکردم که پاشه بیاد خونه ما تا آروم بشه اما انگار راهکارم خیلیم درست نبوده و شاید گاهی غلط راهنماییش میکردم و با خودم فکر میکنم شاید من عامل بعضی بدرفتاریهاش تو خونه و دور شدن از خانوادش بودم با یسری اصرارای بیجا و حرفام هرچند خیلیم باهاش صحبت میکردم و میگفتم از دست خانوادش ناراحت نباشه و سعی میکردم آرومش کنم،الان چند سالی هم که رابطمون کلا قطع شده و من دسترسی بهشون دارم ولی میدونم که دوست ندارن دوباره خبری از من بشه و اصلا به صلاح نیست من برم جلو و ممکنه باعث اختلاف بشه، بخاطر اون روزها ناراحتم ،خواستم ببینم چطور میتونم اگر حق الناسی به گردنمه ادا کنم؟ببخشید طولانی شد خواستم کامل توضیح داده باشم

تصویر پاسخگو

با سلام و تشکر از ارتباط با این سایت
با توجه به توضیحاتی که دادید ، تنها کاری که شما فعلا می تونید برای زندگی این دوستتون انجام بدید ، دعای خیر در حق خودش و خانوادش و دادن صدقه به فقیر به نیابت از اوناست .
مطمئن باشید همین خیر خواهی و صدقه شما تاثیر خوبی در زندگی اونا خواهد گذاشت .
موفق باشید

به نام خدا
سلام علیکم
پسری هستم بیست و سه چهار ساله در زمان کودکی خیلی گناه کردم.فقط به خاطر اینکه مکانی که توش زندگی میکردم جای خوبی نبود از همان دوران کودکی و یا هفت سالگی به بعد بدون اینکه دانسته یا ندانسته بدانم حق الناس چیه مال مردم خورری(دزدی)میکردم شاید تا سن نوزده سالگی اما بعد این جریانات توبه کردم .تو فکر اینم که حداقل حق کسانی رو که نزدیکم هستن را بپردازم ولی با اون گروهی که شاید هرگز پیداشون نکنم چیکار کنم شاید بالاترین مبلغ دزدی من از یک خانواده فقط در حد چند هزار تومان بوده بهم فقط برای اینکه تو اون روز بتونم با خوراکی های خوب ودرکلوب های بازی خوش باشم دست به این کار میزدم بگین چیکار کنم .راهی هست .نمیخوام با گناه از این دنیا برم .نمیخوام روسیاه برم پیش خدا . نمیخوام حق کسی به گردنم باشه .ببینید طمع ادم رو به کجا میرسونه برای یک لحظه خوش گذرانی اخرتم رو خراب کردم .بگید راهکاری برای جبرانش هست .میتوانم امیدوار باشم .یا اینکه باید منتظر باشم مرگم برسه و جواب پس بدم .بهم بگین .یا علی

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید اشخاصی را که می شناسید پول را به خودشان بدهید و نیازی نیست که بگویید قبلا از شما برداشته ام و حتی می توانید در منزل آنها بگذارید ولی پول هایی را که صاحبان آن را نمی شناسید و نمی توانید آنها را به هیچ صورت پیدا کنید، باید به عنوان مجهول المالک با اجازه مرجع تقلید خودتان از طرف صاحبش به فقیر صدقه بدهید.
موفق باشید.

سلام ببخشید من پسری ۱۹ ساله هستم من به دلیل شرایط بد اجتماعی که خود مشاهده میکنید دچار استمنا.غیبت در حد المپیک هر روز بدون قید وشرط.واز وقتی از کودکی چشم باز کردم غیبت رو یاد گرفتم من چندین بار هم ابروی شخصی را هم برده ام ولی یک روز به طور اتفاقی بعد از افسردگی شدید که داشتم یک باره گفتم بیا و توبه کن حال دیگه تقریبا دو ماه توبه کردم که خدارو شکر افسردگیم از بین رفت ولی موندم گناهامو چیکار کنم ایا خدا منو می بخشه؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

با توجه به این که غیبت از حقوق الناس است، بنابر این در مرحله اول باید از غیبت شونده رضایت گرفت، آن گاه به درگاه الاهی از این گناه توبه کرد. اما اگر رضایت گرفتن از غیبت شونده به هر دلیلی ممکن نباشد و یا این که گفتن به او موجب مفسده ای مهم تر می شود و ... که در این صورت با توجه به روایات معصومان (ع) باید برای او استغفار نمود و این کفاره غیبت او است.

در این باره به دو روایت اشاره می کنیم:

۱. امام صادق (ع) می فرماید از پیامبر (ص) پرسیده شد: کفاره غیبت چیست؟ حضرت فرمود: هر وقت یادت آمد، برای او از خداوند طلب آمرزش کن. [۱]

۲. امام صادق (ع) در روایت دیگر می فرماید: اگر غیبت کردى و خبرش به غیبت شده رسید، پس راهى نمی ماند جز حلالیت خواستن از او، امّا اگر خبرش به او نرسیده، از خداوند برایش طلب آمرزش کن. [۲]

[۱] مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج ۷۲، ص ۲۴۱، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ هـ ق.
[۲] . همان، ۲۴۲.

موفق باشید.

با سلام و تشکر از راتباطتان با شهر سوال!

براى جبران غیبت‏هایى كه در گذشته مرتكب شده‏ایم، اگر غیبت شونده از دنیا رفته است، باید توبه كرده و از درگاه خداوند عذرخواهى كنیم كه البتّه خداوند توبه‏پذیر است؛ امّا در صورتى كه او زنده و در قید حیات است، اگر به او بگوییم كه ما غیبت تو را كرده‏ایم ناراحت مى‏شود، به گفته بعضى مراجع تقلید(۱)، نباید به او گفت، بلكه باید بین خود و خداوند توبه كرد و اگر امكان دسترسى به شنوندگان غیبت است، به نحوى با ذكر خیر و تكریم آن فرد، تحقیر گذشته را جبران كنیم واگر غیبت‏شونده ناراحت نمى‏شود از خود او حلالیّت بخواهیم.
شیخ طوسى در شرح تجرید، بر اساس حدیثى از پیامبرصلى الله علیه وآله مى‏فرماید: اگر غیبت شونده، غیبت را شنیده است، جبران آن به این است كه نزد او برویم و عذرخواهى كرده و حلالیّت بخواهیم؛ امّا اگر نشینده است، باید هرگاه یادى از غیبت شونده كردیم، براى او استغفار نماییم. «انّ كفّارة الغیبة أن تستغفر لمَن اغتبتَه كلّما ذكرتَه»(۲)

پی نوشت:
۱) از حضرت آیةاللَّه گلپایگانى‏قدس سره پرسیدم: آیا لازم است به دیگران بگوییم كه ما غیبت شما را كرده‏ایم تا ما را حلال كنند؟ فرمود: نه، زیرا او ناراحت مى‏شود و ناراحت كردن مسلمان، خود گناه دیگرى است. پس جبران غیبت، استغفار است و حلالیّت خواستن در همه جا لازم نیست.
۲) وسائل، ج‏۸ ، ص‏۶۰۵.

موفق باشید.

سلام وقتتون بخیر
چند سال قبل من به یک پسری علاقه مند شدم اون قبل از من یک دختر دیگر به اون اقا پسر علاقه مند بودند و باهاشون در ارتباط بودند حدود سه سال بود که باهم در ارتباط بودند نمیدونم قصدشون ازدواج بود یا نه. بعد که من به این پسر علاقه مندشدم و باهاشون چت میکردم به من نگفتن که شخص دیگه ای در زندگیشون هست بعد از مدت ها که تو اوج وابستگی بودم متوجه شدم و از نظر عاطفی برام ممکن نبود که جدا شدم.اون دختر خانم هم متوجه شد که من بااین پسر در ارتباطم نمیدونم نفرینم کردن یا نه بهرحال بعدها به دلیل یه سری مسایل جداشدم و فک میکنم بااذیت هایی که شدم تاوان رو هم پس دادم.حالا بعد از سالها با شخص دیگه ای اشنا شدم که هم ایشون به من علاقه دارن و هم من بهشون علاقه دارم و قصدمون ازدواجه.اما برای ازدواجمون یه سری مشکلات هست و این فکر تو سرم هست که شاید اون دختر نفرینم کردن لطفا کمکم کنین به اون دختر دسترسی ندارم چطور میدونم جبران کنم؟؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

نفرین یک نوع دعا در مورد دیگران است و همان شرایطی که برای اجابت دعا به طور کلی لازم است در مورد نفرین نیز باید تحقق یابد تا این دعا به اجابت برسد . از جمله این شرایط این است که این دعا حکمت الهی را نقض نکند و با حکمت حق تعالی منافات و تناقضی نداشته باشد . دعای خیردر حق دیگران چون با حکمت الهی و خواست و مشیت او هماهنگ و همساز است معمولا زود به درجه اجابت می رسد ولی دعا بر ضد دیگران که ناشی از تصور غلط انسان در مورد مقصر بودن و گناهکار بودن آن فرد است دعایی ناسازگار با حکمت خداوند است و خداوند نفرین بی اساس و بی مورد را در مورد فرد نفرین شده اجابت نمی کند .

توضیح اینکه:
خداوند نسبت به بنده‏اش مهربان است تا آخرین مرحله به انسان فرصت مى‏دهد هرگز مانند جباران فوراً اقدام به انتقام و مجازات نمى‏كند بلكه رحمت واسعه الهى همیشه ایجاب مى‏كند كه نهایت فرصت به انسان گناهكار داده شود : «و اگر مى‏خواست آنها را به اعمالشان مجازات كند هر چه زودتر عذاب را به آنها مى‏فرستاد » (سوره كهف آیه ۵۸)
امام على(ع) مى‏فرماید: «اگر خدا به ستمگر مهلت دهد كیفر او هرگز فراموش نمى‏شود و او بر سر راهش و در گلوگاه او آن‏جا كه آب دهان فرو برده مى‏شود و استخوان گیر مى‏كند در كمین است.» (میزان الحكمه، جلد ۷، ص ۳۳۷۵) . پس مهلت دادن بر ستم ستمگر به معناى نادیده گرفتن ستم او نیست چه بسا ستمگر چنین تصور كند كه خدا او را به خودش وا گذاشته است. مثلاً خداوند به فرعون چهل سال مهلت داد بعد از این مدت او را به عذاب آخرت و دنیا گرفتار كرد. و از طرفى سنت خداى سبحان در دنیا بر این جارى است كه از ظالم به وسیله ظالم دیگر انتقام مى‏گیرد. بنا براین ظالم كیفر ستم خودش را مى‏بیند یا در دنیا باز تاب اعمالش را توسط ظالم دیگر و یا سایر عوامل مى‏بیند و یا در آخرت به كیفر اعمالش مى‏رسند خلاصه انتقام از ظالم گرفته مى‏شود چه در دنیا و چه در آخرت و چه در دنیا و آخرت با هم نتیجه این كه خداى سبحان در كمین ستمگر در دنیا و آخرت است و مسئله مهلت دادن هم گاهى براى زیادى گناه است و گاهى براى تو به و جبران گذشته مى‏باشد.

اما وظیفه ما
وظیفه ما این است که مواظب باشیم و گاه و بیگاه به هر بهانه ای به نفرین لب نگشاییم مخصوصا والدین محترمی که گاه از سر عصبانیت فرزندان دلبندشان را نفرین می کنند ، تصور کنید یکی از این نفرین ها کارساز شود چه خواهد شد؟ گفتیم نفرین بی جا گاه به خود شخص بر می گردد پس باید در این مسأله جوانب احتیاط را کاملا رعایت کرد تا مبادا آثار سوء نفرینمان گریبانگیر خودمان شود.

موفق باشید.

سلام من سوالی داشتم با دختری اشنا شدم تو وبلاگی و بعد از مدتی به اون علاقه مند و قول و قرار ازدواج گذاشتیم تو این مدت من ازش خواستم با خانواده مطرح کنه اما گفت سن من هنوز کم است من خودم گفتم به خانواده و به گفته اون دختر صبر کردم بعد دوسال یه دفه گفت من نمیتونم مادرم فهمیده من گفتم خب بهتر مگه نمخاستیم بفهمه و....بعدا متوجه شدم شخص دیگری از فامیل ها اومده وسط به مادرش زنگ زدم به نظر اطلاع نداشت و حرفام رو زدم اما اون فقط گفت بچه است بعدا به مادرم گفتم زنگ زد اما مادره تلفنش رو با کد از دسترس خارج کرده بود من همیشه این مادر و دختر را نفرین میکنم و هیچ وقت حلال نمیکنم میدونم روش انتخابم درست نبوده اما اون و مادرش جواب و دلیل درستی به ما ندادند و حق داشتیم که بگیم حرفامون رو و بشنون حرفامون رو اما انگار نه انگار
من تو اون مدت که جواب نداد خوده دختر کل داستان رو برای دوستاش نوشتم اخه گفتن ما نمیتونیم قضاوت کنیم گفتم این حرفای من حالا از خودش بپرسید چرا
کلا حرفایی که زدم تو اون موقع از روی ناراحتی بود نمخاستم ابروی کسی رو ببرم و خودش هم جواب گو نبود دلیلی هم نگفت من دروغی هم نگفتم تو حرفام به دوستاش حالا ایا حق و ناس گردنمه؟
و این که اون و مادرش باعث ناراحتی من و پدر و مادرم شدن اونا حق ناس گردنشونه چون من نفرینشون میکنم؟؟
ممنون

تصویر سید پاسخگو

با سلام
۱-این ارتباط شما چون احتمال بروز گناه در آن بوده است حرام بوده است.
۲-حالا هم که این رابطه ترک شده و یکی از طرفین به وعده خود عمل نکرده است حقی بر دیگری ندارد و حق الناس به وجود نیامده است.
۳-در کلام اهل بیت علیهم السلام است که می فرمایند از دهان مومن دشنام و نفرین خارج نمی شود هم چنانکه خودشان نیز همین رویه را داشته اند.
موفق باشید.

ممنون
گناهش درست اما شما چون گناه داشته بقیه چیزا رو درنظر نمیگیرید!!!۲ سال با احساس من بازی شد و....و این که اون بدون دلیل و توضیح گذاشت رفت اصلا هم موقع رفتن نگفت که من به خاطر گناهش رفتم!!!بعدشم اگر گناه بود میگفتن برای خواستگاری بیاییید که نگفتن و خیلی مشکلات روحی برای من ایجاد کرد چجوری حق الناس نمیشود
نفرین از گذشته و قدیم بوده واین که میگید از دهان مومن درنمیاد من قبول ندارم اگر بدی نکرده بود من نفرین نمیکردم
مگه میشه من ناراحت باشم و اون بره خوشبخت باشه؟؟؟این عادلانه هست؟
درمورد نفرین اگر نفرین کنم به خودم برمیگردد؟

تصویر پاسخگوی اعتقادی

پاسخ :
باسلام وتشکر .
در فرهنگ اسلامی لعن و نفرین مومن منع شده است. حضرت باقر (ع) فرمود: «چون لعنت از زبان کسی در باره دیگری بیرون آید، لعن میان لعنت کننده و لعنت شده، تردد و نَوَسان کند. اگر مجوزی در لعنت شده دید، بر او وارد می‌شود و گر نه به خود لعنت کننده باز می‌گردد». (۱)
رسول خدا (ص) فرمود: «لعن مؤمن مانند کشتن او است». (۲) البته گاهی انسان کاری می‌کند که حرمت خود را می‌شکند و مستحق لعن و نفرین می‌گردد، تا جایی که خدای مهربان بر او لعنت می‌فرستد.
خداوند متعال در قرآن كريم گروه‌ها و اشخاصي را مورد نفرين و لعنت خويش قرار داده است‌; از جمله‌:
۱. تكذيب كنندگان:
تكذيب كنندگان كتاب آسماني قرآن و حق‌ (۳).
۲. كافران:
كافراني كه در حال كفر از دنيا مي‌روند;. (۴)
۳. استكبارگران :
زورگوياني . (۵)
۴. ابليس‌:
"و لعنت بر تو خواهد بود تا روز قيامت‌". (۶)
پي نوشت ها :
۱. مصطفی دشتی، معارف و معاریف، واژه لعن.ج۸،ص۷۴۹، نشر دانش، قم، ۱۳۷۶ ش.
۲. محمد محمدی ری‌شهری، میزان الحکمه، واژه لعن، شماره حديث ۱۸۲۳۳.
۳. بقره‌ (۲) آیه ۱۵۹ .
۴. همان، آیه ۱۶۱ .
۵. قصص‌ (۲۸) آیه ۴۲ .
۶. حجر (۱۵) آیه۳۵ .

امیدوارم نظر خدا هم مثل شما نباشه چون شما فقط حرام بودن رو در نظر گرفتید کلی اتفاق ریز و درشت تو اون دوسال از طرف اون بود دروغ گفت و الکی من رو امیدوار کرد و بعد به راحتی رفت حتی دلیلشم نگفت در سوالات بالا شخصی بود که دلیلش رو گفته بود حداقل با خانواده پسر هم حرف زده بود و گفته بود اما این که اینطور نبود حتی جواب تلفن مادر من رو هم ندادن و تنها به من گفتن بچه هست چجوری برای من بچه هست برای اون شخص دیگه بچه نیست!!؟اونا میتوانستن عنوان کنن که به خواستگاری بیایید تا از نظر خدا هم حرام نباشه اما همچین چیزی نگفتن و جواب ندادن دیگه الان شما میگید که نمیخاستن دختر بدهند به شما خب با دلیل میگفتن بعدشم بی دلیل و تحقیق قضاوت کردن پس و این گناه هست هرچند الان حتما بعد خواندن میگید گناه نیست....
خیلی چیزای دیگه هم بود که من بگم طولانی میشه
فقط بدونید این اتفاق به من ضربه زده و باعث ناراحتی و نا امیدی در من شده که از طرف اون بوده این رو حق الناس نمیدونید!!!
این جواب شما منصفانه نبود برای جواب سوال دومم دیگه مراجعه نمیکنم چون ناراحت میشم شما جای من نیستید فقط از یه دید نگاه میکنید
این حرفا رو فقط خواستم به شخصی که جوابم رو داد بزنم همش نبود و این که الان میگید شرایط اون هم معلوم نبوده که ما نمیدونیم چه شرایطی داشته اما هر شرایطی میشه توجیح برای کارشون فقط از نظر من و کارش خیانت بوده ....لطفااااا این توضیحات من رو تایید نکنید من فقط برای شما نوشتم که بخوانید ببخشید و ممنون حلال کنید

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

پرسشگر گرامی!

شما مستحق یک رابطه عاشقانه و بادوام با دختری هستید که زندگی خود را برای شما می گذارد؛
پس نسبت به گذشته تان گرچه مشغولتان کرده، فکرتان را مشغول نکنید و به آینده نگاه کنید.

موفق باشید.

سلام و خسته نباشید
من ازبچه زاهدان هستم و میخواستم یک سوال در باره رضایت پدر و مادر بپرسم
من میخواهم برای دفاع از حرم خانم زینب ُ(س)ثبت نام کنم اما پدر و مادرم خصوصا مادرم با این کار مخالف هستند و میگویند حلالت نداریم ونمیبخشیمت میگوین حرم خانم امن امن هست نیازی به تو نیست .میخواستم بدانم ایا رفتن برای دفاع از حرم بدون رضایت شرعی پدر و مادر امکان دارد .ممنون

تصویر سید پاسخگو

با سلام
اگر رفتن به سوریه واجب باشد نیازی به اجازه پدر و مادر نمی باشد ولی اگر واجب نباشد، چنانچه این کار شما باعث اذیت و آزار پدر و مادر می گردد نمی توانید آن را انجام دهید.
موفق باشید.

باسلام.من ۱۹ سالمه و در طول این سالها با والدینم بدرفتاری های زیادی کردم،غیبت زیادی کردم،دروغ فراوان گفتم،در اغلب موارد هم راجع به اشخاص خاصی این گناهان را مرتکب شدم،که برخی را خاطرم هست و برخی دیگر یا در دسترس نیستند یا نمیدانم چه کسانی هستند و در واقع،افراد و مقدار دروغم راجع بهشان و میزان غیبتم و تهمتهایی که زدم،و میزان اهانتم به دیگران را فراموش کرده ام،الان،برای جبران همه ی دروغهایی که گفتم،اهانتهایی که کردم،آزار والدینم،تهمتهایی که زدم و در کل برای ادای حق الناس همه ی گناهانم،چه باید بکنم؟؟

تصویر سید پاسخگو

با سلام
از پدر و مادر خود حلالیت بطلبید و آنها نیز حتما می بخشند.
اما برای تهمتهایی که زده اید باید از طرف مقابل حلالیت بطلبید ولی برای غیبت هایی که کرده اید، چنانچه گرفتن حلالیت باعث ایجاد مفسده می گردد، نیازی نیست که حلالیت بطلبید و فقط برای کسی که غیبت او را کرده اید استغفار کنید.
برای حق الناس هایی که انجام داده اید، چنانچه مالی از طرف مقابل تلف شده است باید به ایشان برگردانید یا اینکه از ایشان حلالیت بطلبید.
موفق باشید.

سلام لطفا جواب منو بدهید من پنج ساله ازواج کردم.شوهرم با برادرش و پدر در یک مغازه کار میکنند من گاهی از پول دخل که همیشه تو خانه بود پول برمیداشتم الان خیلی پشیمونم و درامدی ندارم که جبران کنم حتی مبلغ رو نمیدانم تو رو خدا منو راهنمایی کنید.نمیخوام بیشتر ازاین الوده لقمه حرام باشم و از زرفی نمیتوانم ازخانواده شوهرم و شوهرم حلالیت بطلبم.

تصویر سید پاسخگو

با سلام
باید به مقداری که یقین دارید برداشته اید به آنها برگردانید و نیازی نیست که حتما به آنها بگویید بلکه می توانید پول را داخل دخل بگذارید.
حق الناس چیزی است که یا باید حق را برگردانید و یا اینکه از صاحبان حق حلالیت بطلبید و راه دیگری برای بخشش آن وجود ندارد.
موفق باشید.

سلام
۱- من یه مدت توی یه مغازه کار می کردم ، همیشه حسابها جوری بود،که خورد میشد و معمولا پول خورد نداشتیم برگردونیم ، رند میکردیم حسابها رو ، یعنی صاحب کارم هم اینجوری گفته بود بهمون ، الان میخاستم بدونم حقی برگردنمه ؟ باید چیکار کنم ؟
۲- مورد دیگه اینکه کارمون طوری بود که سفارشا رو میگرفتیم و یه روز مشخص تحویل میدادیم ، بعضی وقتا هم موردایی بود که خیلی التماس میکردن و خارج از نوبت کارشون رو انجام میدادیم ، باز آیا این حق الناس حساب میشه ؟
۳- توی همین مراجعات یه موردش یادمه خیلی اصرار کرد یه بنده خدا ولی من هم خسته بودم همینکه فک میکنم شاید در برابر اون بنده خدا غرور گرفتم و کارش رو انجام ندادم ، الان خیلی ناراحتم و نمیدونم چیکار کنم ، حتی اگه اون بنده خدا رو ببینم هم یه روز ، روم نمیشه ازش حلالیت بطلبم ، چیکار کنم ؟

تصویر پاسخگو

با سلام و تشکر از ازتباطتان با این سایت
۱- اگر صاحب کار شما خودش اجازه گرد کردن ارقام رو داده ، یعنی این که درباره خرده پول ها راضی بوده . بنابر این حق به عهده شما نیست .
۲-اگر جلو اناختن نوبت بعضیا باعتضایع شدن حق بقیه می شده ، شما مدیون هستید . برای این کار خوبه که مقداری پول به نیت ردّ مظالم ، به فقیر بدهید .
۳- پاسخ همان شماره دوم هست .
موفق باشید

باعرض سلام وخسته نباشیدخدمت شما
می خواهم موضوعی راباشمامطرح کرده وراهنمایی بخواهم که ازگفتن آن شرم دارم.ولی ناچارم که بگویم.
دختری هستم ۲۱ساله ،به دلیل مشکلات خانوادگی وکمبودمحبت ازسوی خانواده ام وعدم حمایت مالی آنان گذشته ی خوبی نداشتم.
اکنون با عنایت خداوندمتعال توبه کرده ام وسعی درجبران گذشته ام دارم.
من در۱۷سالگی نامزدکردم وخانواده ام بااین که وضع مالی خوبی داشتندپولی به من نمی دادندوبه من
می گفتندبایدتمامی هزینه های تحصیل و... را نامزدت بپردازد.
ازطرفی هم نامزدم به من فشارمی آوردکه این هزینه هاراتاقبل ازعروسی بایدخانواده ات بپردازندواوهم پولی به من نمی داد که کفاف هزینه های تحصیل و...رابدهد.
آنقدرتحت فشارروحی بودم که نمی دانستم چه کنم.
امتحانات نهایی دوره ی پیش دانشگاهی را می گذراندم که یک روز بعدازامتحان به سراغ کیف دوتاازدوستانم رفتم وکیفشان را دزدیدم وبه خانه رفتم .
درکیفشان موبایل وکیف پول وچادربود. وماشین حساب یکی دیگرازهمکلاسی هایمان هم درکیف اوبود.
موبایل یکی ازآنان رافروختم وپول آن راخرج کردم.
ولی موبایل وچادروکیف دوست دیگرم رانفروختم. چندوقت بعدعذاب وجدان گرفتم وازکارم پشیمان شدم وازطرفی هم نمی دانستم چکارکنم و باکدام رو اورا پیدا می کردم ومیگفتم که من وسایل اورادزدیده ام.
چادراورابه یک نیازمنددادم که استفاده کندوکیف وموبایل اورانزدخودم نگه داشتم.
الان چهارسال است که ازآن زمان می گذردوهنوز کیف وگوشی اودست من است ودرکمدم آن هارانگه داشته ام ولی گوشی اوسوخته است ودرست نمی شود.
من تصمیم دارم که پول این وسایل رابه آن ها بدهم .ازشماسوال دارم که حتمابایدبه نزدآنهابروم وبه آنهابگویم که من وسایلتان رادزدیده ام وازآنهاحلالیت بگیرم ، یااینکه به روش دیگری هم می شوداین حق الناس سنگین را اداکرد که آبرویم نرود؟؟
مثلا اگر آنهانامزددارند وبرای عروسی شان مرادعوت کنند من مبالغ این وسایل را طوری که آنهافکرکنندبعنوان کادوی عروسی است به آنهابدهم ویااین که آنهارا به خانه ام دعوت کنم واین پول را درپاکت گذاشته وطوری که آنها فکرکنند بعنوان هدیه است به آن ها بدهم؟؟
آخه اگر به آنهابگویم که وسایلتان رادزدیده ام رابطه ام با آنهابه هم می خورد وآبرویم هم می رودوحتی شایدازدستم شکایت هم کنند...
ولی اگربه روش هایی که اشاره کردم بتوان این حق الناس هارا اداکرد رابطه ام با دوستانم بهم نمی خورد ومی توانم با آن ها ارتباط خانوادگی داشته باشم.

سوال دیگرم این است که اگرآن خانمی که ماشین حساب اودرکیف دوستانم بودودست من افتاده بود را پیداکنم می توانم مبلغ آن ماشین حساب راطوری که اوفکرکند هدیه است به اوبدهم ؟ یااین که بایدبه اوبگویم که آن را دزدیده ام وحلالیت بگیرم؟ ، واگرنتوانستم اوراپیدا کنم می توانم مبلغ ماشیت حساب را به عنوان رد مظلمه با نیت او به فقیربدهم؟

وموضوع دیگراین است که چندسال پیش ودرزمان نوجوانی ام ازکیف خاله وشوهرخاله ام چندباری پول برداشته ام...
اکنون خیلی پشیمانم ودرصدد ادای این حق الناس سنگین هستم.
شوهرخاله ام به رحمت خداازدنیا رفته اندولی خاله ام درقیدحیات هستند.
آیا من می توانم این مبالغ را جمعا به خاله ام بدهم وبه اوبگویم که این پول را همینطوری وبدون هیچ دلیلی به او داده ام ؟
یا حتما باید به او بگویم که من این پول ها را ازکیف آنها برداشته ام وازاو حلالیت بگیرم ؟
اگر به او بگویم که ازکیف آنهاپول برداشته ام آبرویم می رودوکسی دیگربه من اعتمادنمی کنددرصورتی که من توبه کرده ام ودیگرهیچ گاه مرتکب چنین اعمال زشتی نخواهم شد.
خواهش میکنم راهنمایی ام کنید چون تحت فشارروحی زیادی هستم وتاوقتی که این حق الناس ها را ادا نکنم نمی توانم آرام باشم
ازاین که وقت باارزشتان را گرفتم معذرت می خواهم وازشما بابت وقت گذاشتنتان سپاسگذارم
موفق وپیروز باشید...
اجرکم عندالله

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

ابتدا باید توبه و استغفار کنید.

و می توانید آنها را دعوت کنید و بدهی خود را مثلا به عنوان هدیه به آنها بدهید(لازم نیست که اصل موضوع را به آنها بدهید.)
توجه داشته باشید که باید هزینه چادری را هم که به فقیر داده اید به صاحبش بدهید.

شما باید خود ماشین حساب را به صاحبش بدهید و نمی توانید آن را به فقیر بدهید.

در مورد پولهایی که از خاله خود برداشته اید چون ایشان الان زنده هستند یا باید از ایشان حلالیت بطلبید و یا اینکه حقش را به هر نحوی که می دانید و می توانید به او بدهید.
و در مورد پولهای شوهر خاله شما باید این پول را به ورثه شوهر خاله بدهید و نمی توانید همه آن را به خاله بدهید.

شما احتیاطا باید این بدهی ها را به قیمت روز محاسبه کنید و به طلبکاران پرداخت کنید.
.

سلام ، هفته پیش یه سوال پرسیدم ، جواب نمیدهید چرا ؟ ۶۰

تصویر شهر سوال

سلام وقت بخیر
انشاءالله بزودی پاسخ ارائه خواهد شد.

سلام.خسته نباشید.درود پروردگار بر شما ها که جواب تمامی سوال ها را دقیق میدهید.
من در خیابان دختری را دیدم که فقط به من نگاه میکرد منم از روی عمد یا سهو بهش چشم زدم الان خیلی پشیمونم ایا حق الناس است؟یا با توبه کردن و گریه کردن خداوند حکیم مرا میبخشد

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

از نشانه‌هاى رحمت و لطف وسيع الهى، نعمت توبه و پذيرش توبه از سوى خداوند است، توبه به معنى ترك گناه، بازگشت به سوى خدا و عذرخواهى در پيشگاه خداوند است.

هر چه بوده تمام شده است، از این پس این کار را انجام ندهید.

موفق باشید.

با سلام و خسته نباشید. دختری ۲۵ساله هستم. متاسفانه مادرم چندماه پیش از دنیا رفته اند. مادربزرگی دارم (مادر مادر خدابیامرزم) که از وقتی مادرم فوت کرده اند توقعات ایشان از من و خواهرم بیشتر شده و دوست دارند خیلی به دیدنشان برویم و وقتی می رویم هم خیلی خود را به زحمت می اندازند با وجود اینکه خودشان مریض هستند. با توجه به اینکه من در شهر دیگری تحصیل میکنم و وقتی به شهر خودمان برمیگردم دوست دارم استراحت کنم و ... خیلی به ایشان سر نمیزنم مخصوصا که میدانم اگر بروم خود را به زحمت می اندازند. میخواستم بدانم حق الناس به گردنم هست؟ حق مادربزرگ را چگونه باید ادا کنم؟

سلام و خسته نباشید
من نمیدونستم تو کدوم صفحتون این سئوالو بپرسم گرچه بی ربطه ولی ممنون میشم جواب بدید میشه برای امام زمان (عج) صدقه داد و نیت کرد که این صدقه رو میدم تا این مشکلم حل شه؟درست هستش؟

تصویر پاسخگوی اعتقادی

پاسخ :
با سلام وتشکر .
در ابتدا باید اشاره شود اين کار از نشانه ‏هاي مودّت و دوستي آن جناب و ولايت او است و بر خوبي و رُجحان آن دلالت دارد آنچه در مدح صدقه دادن و نماز خواندن به نيابت از ساير مؤمنين وارد گرديده زيرا که مولاي مؤمنين افضل افراد آنان است، و صدقه دادن از سوي او از صدقه دادن به نيابت از آنان بهتر و برتر مي‏باشد، اضافه بر فحواي دليلي که در مورد نيابت کردن از امام‏ عليه السلام در حج و طواف و زيارت و وصدقه دادن و ... وارد شده، که اگر کسي آن روايات و مانند آن‏ها را جستجو نمايد رجحان داشتن انجام هر گونه عمل صالح به نيابت از آن جناب - صلوات اللَّه و سلامه عليه - را خواهد دانست.
و سيد اجل علي بن طاووس‏ رحمه الله در کتاب کشف المحجة فرزندش را سفارش و امر کرده به انجام اموري که مربوط به آداب و وظايف او نسبت به مولايمان صاحب الزمان‏ عليه السلام است، تا آنجا که گفته: «... پس در پيروي و وفاداري و تعلق خاطر و دلبستگي نسبت به آن حضرت‏ عليه السلام به گونه‏ اي باش که خداوند و رسول او صلي الله عليه وآله و پدران آن حضرت و خود او از تو مي‏ خواهند و حوايج آن بزرگوار را بر خواسته‏ هاي خود مقدم بدار هنگامي که نمازهاي حاجت را به جاي مي‏ آوري، و صدقه دادن از سوي آن جناب را پيش از صدقه دادن از سوي خودت و عزيزانت قرار ده، و دعا براي آن حضرت را مقدم بدار بر دعا کردن براي خودت، و نيز در هر کار خيري که مايه وفاي به حق آن حضرت است آن بزرگوار را مقدم بدار، که سبب مي‏شود به سوي تو توجه فرمايد و به تو احسان نمايد.... [۱] . اضافه بر اين‏که اين کار از اقسام صله امام‏ عليه السلام است، و فضيلت صله امام ‏عليه السلام ان شاء اللَّه تعالي خواهد آمد.
و بر اين مقصود و بر اين‏که صدقه دادن و مانند آن صِلِه است دلالت مي‏کند خبر علي بن ابي‏ حمزه که در وسائل و بحار و غير آن روايت آمده که گفت: به حضرت ابوابراهيم [موسي بن جعفرعليه السلام] عرضه داشتم: از سوي زندگان و مردگان از خويشاوندان و دوستانم حج به جاي آورم و نماز بگزارم و صدقه بدهم؟ فرمود: آري، از سوي او صدقه بده و نماز بگزار و به سبب صله و پيوندت نسبت به او پاداش ديگري برايت خواهد بود. [۲] . طبق این گونه آموزه ها معلوم می شود صدقه دادن به نیت امام زمان ویا هدیه ثواب آن به حضرت ویا از باب توسل به آن حضرت مفید وموثر است .

پی نوشت:

[۱] کشف المحجة، ۱۵۲ و ۱۵۱، فصل ۱۵۰.

[۲] وسائل الشيعه، ۳۶۷:۵، ح ۹.

سلام.پاسخی که به یکی از سوالات داده بودید شبهه ای برایم ایجاد شدکه گاهی حق الناس معنی ندارد. آیااگر در دوره ی انجام یک عمل گناه مثلا زنا ،مردزناکار تهمتی به زن زناکار بزند مثلا او را متهم کند که با فلان مرد هم رابطه داشته ای یا او را تهدید کند که اگر رابطه را تمام کنی آبرویش را ببرد، صرف اینکه اصل ارتباط حرام است حق الناسی ایجاد نمی شود و مرد نباید به خاطر تهمت زدن به او یا تهدیدکردنش یا تجسس و... از آن زن حلالیت بگیرد؟

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

باید توبه و استغفار کند و حلالیت طلبیدن هم لازم نیست برای خود و آن خانم طلب مغفرت کند.

با سلام
من برای ۵ امتحان توی مدرسه سوالارو داشتم بعلاوه یکی از امتحانای نهاییم هیجدهمو کردن بیست/فقط این یه دونه من واقعا توی اون درس از همه سرتر بودم ولی به علت یه بی دقتی کوچیک و مریضی که داشتم نتونستم خوب بخونم وگرنه خودم بیست میشدم.الان خییییلی عذاب وجدان دارم.و دیگه نمیخوام این کارارو تکرار کنم/به نظرتون چیکار کنم ؟؟؟تو رو خدا یه راه خوب بهم بگین؟؟
میتونم قران رو توی ماه رمضون ختم کنم بعد ثوابشو تقیدیم کنم؟؟؟؟؟؟

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط با شما

این کار شما حرام بوده و باید توبه و استغفار کنید.

سلام من بچه که بودن یه مشت اجیل از مغازه ای ور داشتم الان ده برابر بول اجیل ها به بسر خونواده شون دادم گفتم که به بدرت بگو حلالم کنه ایا باید دوباره به بدر خانواده بگم یا همین که به بسر خانواده دادم کافیه

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

شما باید از پدر خانواده که خسارت را به او وارد کرده اید حلالیت بطلبید یا اینکه قیمت آن را به هر نحوی که می دانید و می توانید به او برسانید.

ببخشید در ادامه ی سوالی که در ۱۳۹۵/۲/۲۹ - ۱۴:۵۵ ارسال کرده بودم
فقط به صرف اینکه تهمتها و تهدیدها در دروه ی انجام گناه زنا بوده حقی ایجاد نمی کند یا کلا شما معتقدید هر جا شخصی به شخص دیگری تهمت زد یا تهدید به آبرو ریزی کرد حقی بر طرف مقابل ایجاد نمی شود؟
چرا مرد با این همه آزاری که ایجاد کرده لازم نیست از زن حلالیت بگیرد یا طلب بخشش کند؟چرا زن محق نیست؟مگر غیر از این است که در گناه غیبت و تهمت و فحاشی و تجسس تا مفسده ای در پیش نباشد باید از طرف بخشش طلبید؟
میشه کاملتر توضیح بدید؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

پرسشگر گرامی،
به صورت کلی می بایست گفت:
اگر حلالیت و رضایت طلبیدن از آن ها مشکلاتی را به همراه دارد برای آن ها استغفار و دعا کنید.

نکته مهم:
زین‌العابدین، امام‌العارفین، آقا علی‌بن‌‌الحسین می‌فرمایند: «مَنْ رَمَى النَّاسَ بِمَا فِیهِمْ رَمَوْهُ بِمَا لَیْسَ فِیهِ»[ البحار ج۱۷ ص ۱۶۰] هر كس به مردم عیبی را نسبت دهد و تهمت بزند، مردم به او عیبی را كه ندارد نسبت می‌دهند.
ظاهر امر این است كه خداوند نسبت به این گناه تهمت كوتاه نمی‌آید. هم در دنیا و هم در آخرت انتقام می‌گیرد. عالم، عالم اثر و مۆثّر است. بعضی مواقع بیان كردند با دعا این اثرات از بین می‌رود و دیگر اجازه نمی‌دهد این اثر بماند امّا خداوند کریم برای تهمت بالصّراحه فرموده است: انتقام می‌گیرم و دعا اثر ندارد.
بترسیم از اینكه خدا بخواهد انتقام بگیرد!

در این مسأله فرقی بین زن و مرد نیست و هر که تهمت یا غیبتی انجام دهد حق بر گردنش می افتد و باید در صدد جبران بر آید.

موفق باشید.

سلام ببخشید من یه سوال داشتم
اگر کسی در کودکی وسیله ای را از مغازه ای به علت دوست داشتن ان و بدون در جریان بودن صاحب مغازه برداشته باشد و خود کودک بداند که دزدی کرده ولی نداند که حق الناس محسوب میشود در بزرگ سالی متوجه شود چطور باید این حق الناس را برطرف کرد

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

این فرد باید یا از صاحب مغازه حلالیت بطلبد و یا اینکه مقداری را برداشته به قیمت روز محاسبه کند و به آن فرد بدهد.

سلام ببخشيد در يکى از بازى هاى رايانه اى کسانى شخصيت بد و دزد و... را بازى کرده اند و بعضى از عکس هاى دزد که واقعيت دارند در اينجا وجود دارد من نميدونستم به اينا نگاه ميکردم و بازى ميکردم الان پشيمونم ولى بعد از پشيمونى ى بار هم به اشتباهى دستم خورد و به اشتباهى ديدم.....الان من ميشه تو ماه رمضون يک اىه قران که مساوى کل قران است بخوانم به نيت ان ها؟

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

توبه و استغفار کنیدو انشاء الله خداوند خواهد بخشید.

سلام ببخشيد من در جاىى به دوستم کلمه اى رو به زبان ديگه اى گفتم که خنده دار ميشد ولى ىهو از دهنم دراومد و قصد مسخره نداشتم ولى دوستم خنديد و حالت مسخره داشت.......يکيم تو کودکى که جاهل بودم به مسخره کردن قوم ها ميخنديدم الان ميشه براى ان ها طلب استغفار و کار هاى نيک به جاى او انجام دهيم مثلا صلوات فرستادن به همه ان ها نه فقط به نيت ىکى از ان ها........الان اگه صلوات رو به نيت همشون بفرستم ايا ثواب صلوات تقسيم ميشه با به اعزاى هرکدوم مساوى و به همان قدر ميرسه؟ و دومى ميشه طلب کرد که کار نيکى را عمل کنم براى همه کسانى که حلال نکردند پيداشون نکردم و نمىدانم متوجه گناه نشده ام کنم؟

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

اگر واقعا توبه کنید و استغفار نمایید خداوند خواهد بخشید.

سلام... دختر ۲۱ ساله ای هستم که به خواستگاری شخصی جواب منفی دادم، ایشون هم با حرف هایی که پشت سر من میزدن شروع کردن به اذیت کردن من،و من هم در یک گفت و گوی تلفنی با این پسر خیلی تحقیرش کردم و تا می تونستم خودش و خانواده اش رو مسخره کردم و گفتم شما اصلا در حد ما نیستید و من اصلا روم نمیشه به دوستام بگم شغل تو چیه و...... . ایشون هم خیلی ناراحت شدن و.... . بعدها حلالیت هم خواستم ولی گفتن که حلالم نمیکنن، الان خیلی پشیمونم و همیشه منتظرم که خداوند مجازاتم کنه... ایا میتونم جبران کنم؟

با سلام و تشکر از ارتباطتان با شهر سوال!

می بایست در این زمینه صبر می کردید و خودتان را شبیه آنها نمی کردید!
زیرا صبر جایگاه بالایی دارد و صبر و اجتناب از گناه انسان را به جایگاه های بالایی می برد.
حال که همه چیز تمام شده است و درصدد حلالیت هستید، کاری بس ارزشمند و سزاوار تشویق است.

تا آنجا که می توانیم و در وسع ما هست، از او دلجویی می کنیم، اگر ضرر مالی زده ایم، جبران خسارت می کنیم، یا در مواردی راضی به قصاص می شویم، اگر آبروی او را ریخته ایم، به هر عمل شرعی که شده او را راضی می کنیم، تا دلش را بدست می آوریم.
اگر با همه این حرفها و اظهار ندامتها از طرف ما، راضی نشد، اعمال نیکی را از طرف او انجام داده و ثوابش را به او هدیه می کنیم، و از خداوند متعال طلب مغفرت نموده، و می خواهیم که دل او را به سمت ما متمایل کند و از ما راضی گردد.

موفق باشید.

ببخشید من قبلاهی بازی هک میکردم وپرداخت تقلبی توی بازی ها انجام میدادام الانم دیگه توبه کردم امکانش هست باقرآن خواندن وصلوات فرستادن استغفاربرای آن ها بتوانم جبران کنم

تصویر پاسخگوی احکام

سلام و تشکر از ارتباط شما

اگر بازی تولید داخل نبوده تکلیفی ندارید و اگر تولید داخل بوده و با این کار خسارتی وارد کرده اید باید خسارت را به تولید کننده برگردانید.

با سلام.
چند سال پیش دوتا از آشناهام برای استخدامی توی یکی از ارگانهای دولتی ثبت نام کردن.چون درسشون اصلا خوب نبود از من که درس خوبی داشتم خواستن ثبت نام کنم و بهشون تقلب برسونم(چون اصلا علاقه ای به اون کار نداشتم صرفا جهت کمک به اونها ثبت نام کردم).رفتیم سر جلسه و هر سه تامون قبول شدیم اون دو نفر تو مصاحبه شرکت کردن و اونجا هم که آشنا داشتن نهایتا استخدام شدن.و چون اگه من نبودم تو اون امتحان قطعا قبول نمیشدن حق الناس تمام اونایی که تو استخدامی مربوطه شرکت کرده بودن گردنمه.
بعدش خیلی پشیمون شدم و میدونم چه اشتباه بزرگی کردم و واقعا قلبا پشیمونم.و توی این چند سال من هرجا میخوام کار پیدا کنم به مشکل میخورم و هر بار هم به خودم میگم این سزای همون حق الناسیه که ضایع کردی و الان گردنته.واقعا نمیدونم چیکار کنم.از طرفی دسترسی به اونایی که حقشون رو ضایع کردم ندارم.خیلی تحت فشار روحی ام کمکم کنید لطفا بگید چیکار کنم.

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما با این سایت

توبه و استغفار کنید و از خداوند برای خود و آن افرادی که حقشان را ضایع کرده اید طلب مغفرت نمایید.

سلام خسته نباشید
چن سال پیش از یه خونه ای دوچرخه ای رو دزدیم الانم از کارم پشیمونم ولی به خاطر آبروم به هیچ وجه نمیتونم برگردونمش حتی نمیتونم با واسطه این کارو انجام بدم . خونه طرفه مقابل هم دوره میخاستم ببینم میشه در عوضه دوچرخه به یه فقیری کمک کرد راهی هس که بدون اینکه صاحب دوچرخه بفهمه حقمو ادا کنم ممنون میشم راهنماییم کنید

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما با این سایت

صدقه دادن یا کمک کردن به فقیر فائده ندارد و شما باید به هر نحوی که ممکن است دو چرخه را به او برگردانید و الا مدیون باقی می مانید.

موفق باشید.

اگه شخصی ندونه که دارن ازش عکس و فیلم میگیرن و حجاب نداشته باشه و فیلم و عکس ناجور باشه و بعد پخش کنن، گناهش پای کیه؟ و چه حکمی داره؟ و چکار باید بکنه اون فرد؟

تصویر پاسخگوی احکام

سلام

تشکر از ارتباط شما

اگر واقعا خودش هیچ گونه عمدی در این مورد نداشته و الان هم نمی تواند این تصاویر را جمع کند تکلیفی ندارد و گناه این امر بر عهده فردی است که این تصاویر را پخش کرده است.

سلام خدمت شما،چند روز پیش ماشین رو داشتم از پارک می یاوردم بیرون یکی ماشین و بد جایی گذاشته بود عقب ماشین خورد به جلوی ماشین بنده خدا یه مقدار کم آسیب دید،صاحب ماشین رو می شناسم ولی به خاطر اینکه احتمال میدم موجب درگیری میشه فعلا چیزی نگفتم.(درصورتیکه خسارتم کم هست).لطف می کنید کمک کنید خیلی زهنم رو دیگیر کرده.

نظرات